Čovek nije ono što želi, već ono što mora

То су два различита значења речи "природа".

Ристоб је мислио на ону тзв. "животињску" природу која је у свим старим културама, па и у хришћанској, била човеков непријатељ бр. 1, и коју је требало превазићи по сваку цену. Сви ћемо се сложити да треба "победити" насилничке, себичне, убилачке ... (итд.) пориве у себи.

А Хелен под "природом" подразумева нешто као "душу" или "унутрашње биће". И опет, сви ћемо се сложити да треба живети у складу са својом душом, са својим "аутентичним, унутрашњим бићем".

А тачно је и то да је понекад тешко разлучити ово двоје.

Све у свему, нема лаких одговора на тзв. "проклета питања".

A ja ne mislim ništa, jel? :)
E pa sad ću da kažem na šta sam ja prvobitno mislila.
Ja ne mogu da se složim sa Ristobom da prirodu treba gušiti iz prostog razloga što smatram da je priroda svakoga od nas divna, da se kroz život izdeformišemo pri usklađivanju sa ovim i onim. Nekad čak i zaboravimo na nju. Onda smo jako nesrećni a ne znamo ni zašto.

Čak ne želim da pravim tu podelu na životinjska prirodu i dušu. Životinja u meni ne želi da sedi u kancelariji 8 sati, nego da izađe na livadu i da se valja po travi. Želi da zaštiti svoje mladunce. itd. I meni je to sasvim ok.Dušu neću da komentarišem, po tom pitanju se, čini mi se, svi slažemo.

oftopic
I još jedna stvar, strašno me nervira što mi, ljudi, za sve što je zlo u našoj prirodi kažemo da je zversko, animalno, životinjski. Vuk (oličenje krvoločnosti) neće ubiti drugu životinju iz obesti, dok čovek... Svet lova i ribolova. Ni jedna životinja ne muči drugu iz obesti. U živ. svetu nema silovanja.
Tu su naravno izuzetak viši primati... na čelu sa nama.
Modruna, ovo nije bilo upućeno tebi lično.

Укапирала сам. Слажем се, наравно.

То је само реч која се увек користила ("животињски" аспекти људског бића), али није важна реч, важно је оно што та реч означава: они сирови, насилнички и себични пориви.

Има тога. Не можемо рећи да смо сви ми по природи дивни. А тачно је и то да нас је цивилизација додатно покварила.

Hellen:
Ја бих пре рекла супротно: да живи у складу са својом природом!
Tako je: da živi u skladu sa svojom dobrom prirodom. Međutim, izgleda, čim je čovek dobio svest, ona mu je najpre podigla ego (sebičnost) i odmah ga povela po zlim putevima. I evo, i dan-danas je na istim tim putevima kao i pre x hiljada godina. Nadam se da ne misliš ozbiljno da čovek treba da živi u skladu sa takvom svojom (zlom) prirodom.

parka:
I još jedna stvar, strašno me nervira što mi, ljudi, za sve što je zlo u našoj prirodi kažemo da je zversko, animalno, životinjski. Vuk (oličenje krvoločnosti) neće ubiti drugu životinju iz obesti, dok čovek... Svet lova i ribolova. Ni jedna životinja ne muči drugu iz obesti. U živ. svetu nema silovanja.
Ovo je možda najbolja stvar koja je rečene na ovoj temi. U čoveku nema ništa životinjsko. Da ima bilo bi bolje. Čovek ne treba da se stidi od životinje, nego živptinja od čoveka, jer životinja je vođena Božjim promislom, a čovek svojom gordom pameću.

Lil' Star:
Dok smo bili mali mnogi naši razgovori bili su o budnoćnosti, šta želimo da imamo, koliko dece ćemo imati, gde ćemo živeti, koliku kuću ćemo kupiti...
A onda smo zakoračili u svet odraslih i shvatili da čovek nije ono što želi da bude, već ono što mora i sve to iz razloga što je društvo postavilo kriterijume s ciljem da olakšaju život, a umesto toga, samo su ga otežali i iskomplikovali.
Nekada su se ljudi voleli bez razloga, a sada je i to postalo više iz koristi nego iz istinskih osećanja.
Mnogi misle da zive po svojim kriterijumima,ne shvatajuci da je njihov put proizvod programa "zavisnosti" stecenih odrastanjem ,socijalizacijom,vaspitanjem...naravno politika koja oduvek a sada sve vise koristi sto-sta u interesu licne vladavine samo je jos jedan faktor.
Uzeti zivot u svoje ruke i biti svoj istinski gospodar ,ostvariti sebe,doziveti spoznaju srece,biti ispunjen,znaci poznavati sustinu kosmickih zakonitosti i principa,a potom i nacin ...

Ја сам већ досадна са цитирањем дон Хуана, али шта да радим кад је био тако мудар човек и кад су му речи биле тако умесне :D

"Ти не водиш своју борбу него борбу неких непознатих људи."

Lil' Star:
Dok smo bili mali mnogi naši razgovori bili su o budnoćnosti, šta želimo da imamo, koliko dece ćemo imati, gde ćemo živeti, koliku kuću ćemo kupiti...
A onda smo zakoračili u svet odraslih i shvatili da čovek nije ono što želi da bude, već ono što mora i sve to iz razloga što je društvo postavilo kriterijume s ciljem da olakšaju život, a umesto toga, samo su ga otežali i iskomplikovali.
Nekada su se ljudi voleli bez razloga, a sada je i to postalo više iz koristi nego iz istinskih osećanja.
pa ... kada sam imao 8 godina bio sam primoran da jedem kuvani kupus ... morao sam ... :cry: ... bili su to jedni od najtežih trenutaka u mom životu ... strašno :( ... tad sam odlučio da zaradim novac, steknem opasno društvo i da se to više ne ponovi.

sledeći dan sam morao da učim neku glupu pesmicu pa sam zaboravio šta sam odlučio ... :sad: ... sad sam se podsetio ... hvala!

Back