Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

Takodje još jedan predlog za te umake tipa humus , baba ganuš , salse razne ,gvakamole,tzatziki i slično .Odlična stvar su i one kupovne tortilje , samo se ispeku malo na tiganju bez ulja(1 min sa svake strane ) , može i u pekaču i iseku na male trougliće(kao pica , najbolje pre pečenja ) , pa se onda umaču u gorenavedene umake kao neki vid čipsa , samo što nije toliko masno i preslano .

Mackice najbolja i najbrza varijanta ti je sa kiselom pavlakom.

JOGURT KOCKE
1 l jogurta, 400 gr.majoneza, 1 kasika soli, 1 kasika vegete, 100 gr. zelatina, 200-250 gr.listovi tost sunke, 5 kiselih krstavcica, 5 tvrdo kuvana jaja, 6 kuvane sargarepe i 100 gr.martadele ili neke zacinjene salame.
Jaja, krstavcice, sargarepu i martadelu iseckati na kockice.Zelatin potopiti sa 500 ml.hladne vode.Na tihu vatru,stalno mesajuci zagrevati jogurt i dodati zelatin.Skloniti sa vatre, dodati majonez i zacine.Mesati jos minut ili dva.
Na dno pravougaone posude prvo staviti 2 do 3 kutlace mase sa jogurtom i sacekati koji minut da se stegne.Po celoj povsini redjati lente sunke.Sipati 2-3 kasike mase sa jogurtom, poredjati kockice povrca i martadele.Ponovo jogurt......i tako naizmenicno.Na kraju 2-3 kutlace jogurta.Ostaviti na hladno nekoliko sati, sece se na kockice ili trouglove.

SLANE BOMBICE
800 gr.kuvano belo meso (sitno seckano ili mleveno na masini), 500 gr.feta sir (moze i obican sir), 125 gr. margarina ili putera, 2 cena sitno seckani beli luk, 150 gr. kikiriki.
Mikserom izmutiti sir i margarin i dodati belo meso.Smesu podeliti na 2 dela, u jedan dodati beli luk, a u drugi mleven kikiriki.Da bude u frizideru sat vremena.Praviti bombice i valjati jedne u proprzen susam, a druge u sitno seckan kikiriki.

Poslednja izmena:
Sto se tice humusa, svezu leblebiju potopite u vodi da prenoci, a sutradan kuvate oko 2 sata, a onu pecenu isto da prenoci, a kuva se 1 sat.
Humus je po pravilu posno jelo (arapskog porekla), ali moze da bude i masno ako mu dodate 2 kasike kisele pavlake, isto ima lep ukus.
Uz humus ide i hleb bez kvasca, zamesi se testo sa sodom ili pecivom, rastanji se kora, isece na kocke koje se prze na vrelom ulju.U testo ja dodajem susam i kim.

Evo malo slanog posluženja:

rolat%252520sa%252520paprikom.jpg

Kanapei (podloga proja http://forum.krstarica.com/showthread.php/30983-HLEB-NAŠ...?p=770996&viewfull=1#post770996, šunka/kulen, kačkavalj, čeri paradajiz)

kanapei1.jpg

bombice (http://forum.krstarica.com/showthre...nje-hrane)?p=18341533&viewfull=1#post18341533), pileća bajadera (pošto ne mogu da nađem recept ispisaću ga ispod)

bajadere%25252C%252520bombice.JPG

"Lađice" (margarin, brašno, malo vode i malo soli http://forum.krstarica.com/showthre...nje-hrane)?p=18323249&viewfull=1#post18323249) sa paštetom od tunjevine (izblendirati tunjevinu, dodati malo maslinovog ulja, kašiku margarina za mazanje, najsitnije isečen crni luk i sok od limuna), jedro je seckan list pratiluka. Isti sastav je i kod kvadratića samo je kalup drugi.

la%2525C4%252591ice.jpg

Opet kanapei kojima je podloga proja "poklopac" čeri paradajiz, između toga po volji

kanapei%252520mix.jpg

profiterole sa salatom od pavlake i šampinjona (na puteru izdinstati šampinjone iseckane na listiće, dodati sitno seckani peršun, mleveni biber, posoliti, dodati malo maslinovog ulja i pomešati sa pavlakom ili još bolje milaramom - čvršće je i ukusnije). Sitnije šampinjone preseći na pola i upotrebiti kao dekoraciju.

mix1.jpg

Poslednja izmena:
Smeh lepo i za oci i za jelo, ali skupa mi karta do Zrenjanina zato napisi neki recept!:heart:
Ja mislim da tu nema ništa novog... sem kuglica koje sam "skinula" od tebe ;).
Rolat je najjednostavniji (4 jaja, 3 kašike brašna, malo soli, 1,5-2dl pavlake), fil je sir (ja uvek mešam bar dve vrste domaći beli i "fetu" npr.) sa seckanom paprikom (svežom) crvenom, zelenom i žutom uz dodatak belog luka.
"Lađice" su punjene ribljom paštetom (tunjevina, maslinovo ulje, limun, margarin za mazanje), "jedra" su listovi praziluka, za pileće bajadere sam već pisala recept (tebi za ljubav ću, naravno, ako treba pisati opet :heart:), krekeri su sa pašetetom od pileće džigerice (opet pisano... negde), profiterole su punjene salatom od šampinjona i neizbežnom "ruskom" (po želji mušterije).
Sad ću da editujem poruku pa da ispišem i dobacim linkove.

smehić, sve ti odlično izgleda :)
kaži samo šta ti je ono žuto na čemu je čeri... ono što mi liči kao recimo... palenta?
i gde nađe taj kruškoliki paradajz, kako je dobar :lol:
Proja. Stavila sam gore i link ka osnovnom receptu (varijacije na temu su beskonačne, sad sam stavila vrlo malo praška za pecivo da ne bi jako "naraslo" i obično upotrebim jogurt umesto mleka). Ja nešto nisam ljubitelj palente mada je i ona vrlo zahvalna za ovakve stvari.
A taj paradajiz je i mene oduševio! Em mu je boja fantastična, em je oblik jako zanimljiv.
Kupila ga na pijaci u subotu pre podne, inače sam ga malo pre večerala (prodavali su pakovanje od po 1kg pa je ostalo), izuzetno je lepog ukusa.

Ni ja nisam ljubitelj palente... obične
ali kao i za proju, varijacije na temu su beskonačne; pre neki dan sam za ručak pravila kao prilog, a može da se iskoristi i kao podloga za kanapee - palentu sa susamom. može sa bilo kojim semenkama ili začinima, prema ukusu; može i sa ljutom paprikom, ili peršunovim lišćem, da bude i šarena. stvarno svašta, a ukus se skroz promeni.. u stvari takve stvari koje su neutralnog ukusa možeš kombinovati i uvek napraviti da ti budu dobre

Kod nas je cesto za dorucak ovakav kacamac (palenta) . Koristim kukuruzni griz, umesto palente.
Daklem, ugreje se malo maslinovog ulja, na umereno zagrejano ulje dodati cen belog luka i origano da se samo malo proprzi, na to dodati 4-5 oljustenih i iseckanih paradajzica, kada se napravi lepa kremasta masa, preliti preko kacamaka (ja ga uvek napravim malo redji) i posuti obilato parmezanom mmmm prste da polizes kako je!

Back