Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
582. Jesti svesno

Ljudi vrlo lako pogrešno razumeju svesnost. Misle da ako samo rade jednu stvar za drugom, recimo da jedu a da pri tome ne čitaju, ili ako se kreću vrrrrrlo lagano i pažljivo, da je to onda svesnost. Možemo mi da prestanemo da čitamo, da sklopimo knjigu i nastavimo polako da jedemo, a da ipak ne budemo svesni toga što jedemo. Sve zavisi od toga šta naš um radi dok jedemo. Da li samo jedemo ili mislimo i jedemo? Je li naš um u ustima ili negde sasvim drugde? U tome je ključna razlika.

Jan Chozen Bats: Mindful Eating

eating-right.jpg

Ženidba, to ti je vječni kompromis, vječno nagađanje i pogađanje! Samo to ne!... Ne pogađaj se, ne popuštaj! Ne popuštaj nikada! Laž je da pametniji popušta! Premda je to po svom duhu najpametnija poslovica, ona je bezuvjetno i najgluplja! Ako si u pravu ne popuštaj! Glupan, kukavica i slabić popušta! To nas uči historija, a ti valjda znaš da je historija magistra vitae!... Nikakvih kompromisa, jer kompromis kompromitira, to jest on prlja...

(Slavko Kolar: Kompromis)

Život me naučio da prihvatim vlastitu ludost i neizbežna protivrečja svog karaktera,
da prihvatim kako nije moja sudbina postati čovekom kakav bih želio biti.
Da pokušam videti ljude onako kako se oni sami vide, jer ih tako mogu razumeti.

Charls Eaton

Mi smo se sreli na zvijezdi što se zove Zemlja. Naš put kroz vrijeme u ovaj čas (čas svijetli kao cilj) stoji za nama dalek, gotovo beskrajan, da smo već zaboravili naš početak odakle smo pošli.

Sada stoji ruka u ruci, pogled u pogledu. Kroz naše ruke i kroz naše poglede zagrlile su se naše duše.

O kad se opet rastanemo i počemo na naše tamne puteve kroz beskraj, na kojoj čemo se opet sresti zvijezdi?

I hoće li pri novom susretu opet naše duše zadrhtati u tamnom sjećanju da bijasmo nekada ljudi koji su se ljubili na nekoj zvijezdi što se zove Zemlja?

Antun Branko Šimić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back