Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta bi ti savjetovao čovjeku kome želiš dobro?
- Da se svojim mišljenjem ne izdvaja među ljudima s kojima živi. Zato što će se onemogućiti prije nego što išta učini.
- Drugi moj savjet čovjeku kome želim dobro bio bi: ne govori uvijek ono što misliš.

Meša Selimović

Učitelj vještine gađanja lukom i strijelom bio je poznat i kao učitelj života. Jednoga dana, njegov najbolji učenik učestvovao je na takmičenju i tri puta za redom pogodio u centar mete. Svi su oduševljeno aplaudirali i komplimenti su pljuštali sa svih strana, kako za učenika tako i za učitelja.Međutim, učitelj kao da nije bio polaskan time. Kada ga je, kasnije, učenik upitao šta je razlog njegovog skeptičnog stava, učitelj mu je odgovorio:”Moraćeš da naučiš da cilj nije centar mete.”
“Šta je onda cilj?”, zbunjeno je upitao učenik.
Ali učitelj nije ništa odgovorio. To je bilo nešto što je mladić trebalo sam da otkrije, jer nije moglo da se izrazi riječima.
Jednoga dana otkrio je da ono u šta je trebalo da cilja nije bio rezultat, već mentalni stav – poenta nije bila u pogađanju centra mete već u oslobađanju od samoga sebe.
Antoni de Melo

Ako ne želiš da politika postane još gora nego što jeste, moraš da delaš. A to podrazumeva da prodaš dušu đavolu. Politika nije za čistunce, ona je za ljudsko biće u najgorem smislu te reči.
Mario Vargas Llosa

569. Stanje stvari

Budale odbacuju ono što vide, ne ono što misle.
Mudri ljudi odbacuju ono što misle, ne i ono što vide.

Huang Po

Gautama_Buddha_64x64.png

Živo se biće nikada ne prilagodjava svojoj sredini i svom okolišu, ili pak, prilagodivši se, umire. Borba za život jest borba za neprilagodjenost. Živeti znači stalno biti različit. Naši su osobni strahovi i osjećaji ponekad snažniji od javne opasnosti. Držeći ih u tajnosti, omogućujemo im da nas i dalje progone. Čovjek mora biti kadar izložiti na vidjelo nešto čega se želi riješiti, a da bi to učinio, mora najprije priznati da to nešto postoji. Posjedovao je moć da to učini. Imao ju je u rukama. Moć koja je bila jača od moći novca ili od moći terora ili od moći smrti: neovladiva moć da u ljudima pobudi ljubav.

Azar Nafisi“Stvari o kojima sam šutjela”

"Budite nepoverljivi prema sebi, svojim osećanjima i raspoloženjima. Budite nepoverljivi prema sebi pa nećete imati potrebe da budete preterano nepoverljivi prema celom ostalom svetu. A time ćete biti bolji, pravedniji, svima prijatniji, i sami sebi lakši. Čim osetite opštu zlovolju prema svetu i nepoverenje prema ljudima, više nego što je to razumno opravdano i potrebno, odmah budite na oprezu, ali prema samom sebi, i obratite pažnju na svoju unutrašnjost, jer to je najbolji znak da nešto u vama nije u redu."
Ivo Andrić

"Dosta je" trebam da se ostavim tumaranja i zanosenja,treba da se obuzdam;vrijeme je da stisnem glavu sa obje ruke i naredim srcu da cuti.Necu vise da se predajem slatkom blazenstvu nejasnih,ali zanosnih osjecaja,necu vise da letim za svakim novim oblikom ljepote,necu vise da hvatam svaki treptaj njenih finih i jakih krila.
Sta imam od toga sto se upravo sada vecernje rumenilo sve sire i sve crvenije razlijeva nebom,kao da ga raspaljuje neka strast koja sve pobjedjuje?Sta imam od toga sto je na dva koraka od mene,usred vecernje tisine,sjaja i miline,odjednom zapjevao u rosnoj dubini nepokretna zbuna slavuj,tako carobnim glasom kao da prije njega nije na svijetu bilo slavuja,pa on prvi zapjevao prvu pjesmu o prvoj ljubavi?....Sve je to vec bilo,bilo i ponavljalo se i ponavlja se tisucu puta,pa kad pomislis d ace se sve to nastaviti tako kroz cijelu vjecnost-kao po naredbi,po zakonu-bude ti cak krivo!Da.bude ti krivo!."

I.Turgenjev

"Postoji samo jedan greh, samo jedan. A to je krađa. Svaki drugi greh neka je vrsta krađe. Kada ubiješ čoveka, kradeš život,kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj deci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu ..."
''Lovac na zmajeve''- Khaled Hosseini

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back