Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako želimo da odredimo stepen krivice kojom je opterećen i sam naš život,
pogledajmo i patnju koja je s njim povezana ! Svaka velika bol, bila telesna ili duševna, govori nam šta zaslužujemo:
jer ona nas ne bi mogla zadesiti ... da je nismo zaslužili ! ...

Šopenhauer

U filmskoj adaptaciji poznate Šekspirove (William Shakespeare) drame “Ukroćena goropad” (The Taming of the Shrew) koja nosi filmski naziv “Deset razloga zašto te mrzim” (10 Things I Hate About You) našao se jedan kontradiktoran, zabavan i iskren citat: “Mrzim način na koji razgovaraš sa mnom, i kako praviš frizuru. Mrzim tvoje cipele, i način na koji mi čitaš misli. Mrzim što si uvek u pravu. Mrzim kad me teraš na smeh, isto kao i na plač. Mrzim što te nema kraj mene, i činjenicu da me nisi nazvao. No najviše mrzim to što te ne mrzim. Nikako, ni trunčicu, baš nimalo”.

"Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče- uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrit ćeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti. Ako budeš dobar ratnik, nećeš sebe optuživati zbog toga- ali nipošto ne dozvoli da se tvoje greške ponove."
Paulo Coelho

Mržnju i ljutnju pokazivati u rečima ili izrazu lica, to je beskorisno, opasno, to je nerazumno i prostački.
Dakle gnev ili mržnju smemo da pokažemo samo u delima - samo hladnokrvne životinje su otrovne.

Šopenhauer

wcgXFgb.jpg

Da je prazno, prazno je, ali bolje i ta praznina od pune čaše žuči ... koju ti triput dnevno ko medicinu saspu u grlo. Nije život nešto sjajno, ko što mlad čovek misli, život ti je tu da ga proživiš. Ništa više sa njim ne mož' da uradiš. Baš kad hoćeš da ga siluješ i praviš boljim na snagu i uz inat, on se džilitne i klepi te. Budi miran i uči se da uživaš u onom što ti daje, malo je ... ali jedino je što u njemu postoji ! ...
S. Selinić

Ljudi koji vrlo rano utvrde ko su, šta su i šta im valja činiti za uspešan život, ostatak vremena provedu rešavajući zadatke koje su sami sebi zadali ... postajući oličenje jednoličnosti i neslobode. Sagledavajući sebe iznad sebe, kao nekog drugog, oni će se tešiti titulama, odličjima svih vrsta, ne znajući da su to utehe ... poistovećujući se sa rezultatima sopstvene umišljenosti ! ...
Svetozar Vlajković

Kada je sujeta prisutna ... onda dolazi do gordosti i svađe. Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često, kod nas dolazi do onoga što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog' ... što nas cepa i deli ! ...
G. Stojčević

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back