Književnost Čitalački klub

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dajte neki prijedlog da.mkgu da kupim i citam dok sam na odmoru. Šta god stavite meni je nedostupno.
1692946755038.png

Jeste. Toliko je detaljna, opisi su joj divni, od pejzaža preko kamena do paukove mreže. Ali opisi ukusa i mirisa – utopiš se, kako u okolinu tako i u smokvu i minestrone supu.

Posle čitanja knjige sam malo čitala o njoj i nabasam na film koji je snimljen na osnovu knjige i zapanjila sam se jer sam film gledala i nisam ga uopšte povezala sa knjigom jer su toliko toga izmenili da je neprepoznatljiv.

Jeste. Toliko je detaljna, opisi su joj divni, od pejzaža preko kamena do paukove mreže. Ali opisi ukusa i mirisa – utopiš se, kako u okolinu tako i u smokvu i minestrone supu.

Posle čitanja knjige sam malo čitala o njoj i nabasam na film koji je snimljen na osnovu knjige i zapanjila sam se jer sam film gledala i nisam ga uopšte povezala sa knjigom jer su toliko toga izmenili da je neprepoznatljiv.
Divno! Svidja mi se tvoj nik i avatar :heart:

1. Džon Fante - Čekaj do proleća Bandini
    „Čekaj do proleća, Bandini“, je beskrajno romanični i emotivni uvod u sagu o Arturu Bandiniju i govori o jednoj epizodi iz detinjstva glavnog junaka u malom američkom gradu.majka je glavni lik u romanu, a osnovna tema je bračna preljuba odlazak oca iz kruga porodice, i to baš pred Božić
  2. Huan Rulfo - Pedro Paramo
    Poštujući poslednju želju svoje majke, Huan Presijado dolazi u izmišljeni meksički grad, zabit Komalu, da bi pronašao svog oca, Pedra Parama, koga nikad nije upoznao. Međutim, Huan zatiče grad duhova, u kojem glasovi preminulih odjekuju u svetu živih, ostavljajući čitaoca da u toj snolikoj atmosferi pronađe put iz začarane pustinjske doline na granici dva sveta.To mesto nad kojim kruže gavranovi, izniklo „na samoj zemaljskoj žeravici, skoro u čeljusti pakla”, postaće nezaobilazan literarni toponim svetske književnosti, uzdignut do dimenzija mita.
  3. Martin Valzer -Poslednja Geteova ljubav
    Potresna i nežna priča o nemogućoj ljubavi velikana nemačke književnosti.Martin Valzer dirljivo, potresno i nežno pripoveda o nemogućoj ljubavi u kojoj snaga osećanja i njihovih književnih izraza svedoče o strasti kakvoj nema ravne.„Kada ju je ugledao, ona ga je već bila opazila. Kada je njegov pogled pao na nju, njen je već bio uperen u njega. To se dogodilo na Krstovom izvoru, posle podne u pet, 11. jula 1823. godine u Marijenbadu.“ Ovim rečenicama započinje roman Martina Valzera o poslednjoj Geteovoj ljubavi. Sedamdesettrogodišnji tajni savetnik i slavni udovac voli devetnaestogodišnju Ulrike fon Levecov. Njih dvoje razdvaja jaz od 54 godine, ali Gete sebi govori: „Moja ljubav ne zna da imam preko sedamdeset. Ni ja ne znam.“ Razmenjuju se pogledi, reči, oni se ljube na Geteov način. On kaže: „Pri ljubljenju nisu bitna usta, usne, već duše.“Ali sustigla ga je starost. On se ozleđuje pri padu na maskenbalu, a jedan mlađi muškarac pokušava da zavede Ulrike na čajanci. Uprkos tome, Gete upućuje Ulrike bračnu ponudu, koja stiže do nje u trenutku kada je porodični odlazak u Karlsbad već ugovoren. Gete tada piše Marijenbadsku elegiju.
  4. Frances Mayes - Pod suncem Toskane
    Pod suncem Toskane je autoričin dnevnik o godinama provedenim u unutrašnjosti talijanske pokrajine Toskane. Poslužio je kao predložak za roman u kojem šarmantno opisuje svoja toskanska zadovoljstva i sitne nedaće. Uređenjem i dogradnjom kuće, preobrazbom zapuštenog vrta preobražava se i dobiva novi smisao pomalo urušen život glavne junakinje.
  5. Dejvid Soloj - SVE ŠTO JE MUŠKARAC
    Sve što je muškarac – kaleidoskopski portret muškarca u 21. veku. Sve što je muškarac je roman koji nas vodi kroz slojeve svega onoga što čini belog muškarca u Evropi na početku 21. veka. U devet prividno nepovezanih priča Dejvid Soloj, izuzetno darovit majstor novog realizma, prikazuje malodušnost, ambiciju, krizu identiteta, lažnu samouverenost i suštinsku usamljenost savremenih muškaraca.Prateći priče devet muškaraca u različitim životnim dobima, od tinejdžera do dementnog sedamdesetogodišnjaka, britkim i dinamičnim pripovedanjem Soloj nesentimentalno govori o muškoj želji i muškom neuspehu. Njegovi likovi, preokupirani ljubavlju, seksom i uspehom, vođeni nagonom – potisnutim ili ne, sebičnim ili ne – zapravo su nesnađeni u savremenom svetu i njihovi se postupci iznova i iznova pretvaraju u niz sićušnih promašaja.Ovo nije roman koji će nekoga naterati da uzvikne: „Tako sam srećan što sam muškarac!“, ali je nesumnjivo onaj koji će podstaći čitaoce i čitateljke na razmišljanje o tome kako da ne budu nijedan od ovih muškaraca, ili kako da ne budu s njima.
  6. Dejan Tiago Stanković - Estoril
    Smešten u luksuzni hotel Palasio u mondenskom letovalištu Estoril nedaleko od Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata usled portugalske neutralnosti bio stecište mutnih radnji obaveštajnih službi zaraćenih strana, ali i izbeglica iz svih krajeva Evrope, Estoril je divan i potresan roman o egzilu, podeljenoj lojalnosti, strahu i preživljavanju. Gosti hotela su špijuni, pali kraljevi, pisci, nacisti, američke diplomate i Jevreji bez državljanstva, a portugalska tajna policija pažljivo nadzire posetioce, trudeći se da niko ne ugrozi neutralnost njihove zemlje. Čitaoci će u holovima hotela i na plažama Estorila naići na Crnjanskog, Aleksandra Aljehina, Antoana de Sent Egziperija u razgovoru s jevrejskim dečakom tršave kose koji živi sam u hotelu, kao i na mnoge druge istorijske ličnosti koje su ovde našle utočište. Posebno interesantan lik je Duško Popov, dvostruki agent, poreklom s naših prostora, kojeg će upoznati Ijan Fleming i po uzoru na njega osmisliti lik Džejmsa Bonda. Ovaj izuzetni roman prevođen je na više jezika i preporučena je lektira u školama u Portugalu.
  7. Miodrag Majić - Ostrvo pelikana
    Posle romana Deca zla, koji je za godinu i po dana pročitalo skoro trideset hiljada ljudi, Miodrag Majić se ponovo latio pera i podelio je sa nama priču koja će nas još jednom navesti da se zagledamo u stvarnost širom otvorenih očiju i zapitamo se da li je moguće sačuvati sebe u društvu u kojem je sudbina pojedinca beznačajna poput zrnca peska koje vetar raznosi prenoseći ga iz jednog godišnjeg doba u drugo. Priča o Ajši i Gabrielu može postati priča svakoga od nas, ali ta priča se već sada tiče svih nas i upravo zato ćete ovu knjigu pročitatu u dahu, a siluete njenih junaka ukotviće se duboko u vama, pa se nemojte iznenaditi kad ih budete prepoznali u masi bezimenih i nepoznatih ljudi na ulicama ovog grada, ali i bilo kog drugog grada na svetu. Da li ste zaista spremni da saznate kako je biti čovek koji se više ničega ne plaši i kojem je svejedno da li će posle ovog života postati drvo, kamen ili ptica.

Glasamo za tri predloga, može i za svoj, do nedelju uvece

Back