Budući da ste svi knjigu ocenili pozitivno, evo, sama se podmećem na panj
Ništa tu meni nije epohalno, niti naročito fascinantno, te je jedna mršava trojka ocena koju bih dala ovoj knjizi.
Ne volim picse koji zanemrauju jezik, a Pekić se na ovom mestu baš založio oko toga. Ne, nije to namerno uradio, rekla bih (iako je to neki gornji komentar, navodno, citat gospođe Pekić).
Ne volim ni žanrovsku književnost (ili je bolje da kažem da je ne poznajem dovoljno), pa i to može biti jedan od razloga što mi se ova knjiga dopada manje nego vama.
Imala sam utisak (i pre, a sad naročito) da čovek, prosto, nije čitao ono što je napisao. Tako se, na primer, u jednom poglavlju uhvati za (idiotsku) reč "anestezirano" i, odjednom je najmanje 30 stvari u tom poglavlju anestezirano. U sličnim poduhvatima (sa drugim rečima) ne preza ni da značenje ostavi sasvim mutnim (npr. raspali po reči "avetinjski" pa su avetinjska lica ljudi, pogledi, ali i brzina kojom se nešto kreće. Avetinjska brzina? Šta je, zaboga, to? Sporo ili brzo, i, zašto?
Alegorija..hm..u redu kao ideja, ali je to moglo mnogo, mnogo bolje.
Kad Saramago u
Slepilu radi sličnu stvar, ja ostajem ubeđena u apokalipsu koju prikazuje. Pekić mi je sasvim neuverljiv, nije mogao da se opredeli da li će razvijati likove, ili će svi biti epizode, pa su svi karakteri ostali...šućmurasti.
Tendenciozno povezivanje sa biblijskim, a naročito antičkim motivima je jeftino (Tezej, Arijadna, klupko, Dioskuri...

), a "naučni" segment je puka taština praznine, za moj ukus. Kao kad dnevnik RTS hoće da saopši neku lošu vest pa poređa u jednoj rečenici 12 termina u čije je značenje malo ko siguran da se ne bi reklo ništa. Ne ulazim u to da li su medicinski podaci koje Pekić iznosi tačni, ali, avaj, ako si pisac beletrističar, zašto i trljaš na nos enciklopedijsko znanje iz oblasti virusologije i time me teraš da pojedina poglavlja ostavim nerazjašnjenima?
Ima tu još koje šta što bih rekla, ali da ne preterujem.
Ipak,
Besnilo je prilično zabavna knjiga i jedna od pogodnijih lekova za one koji imaju fobiju od čitanja "debelih" knjiga. Ko traži nešto ozbiljnije, može da preskoči sasvim mirne savesti.