Ćiril i Metod u Hrvatskoj: još jedan falsifikat?

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
36.794
Po hrvatskim udžbenicima istorije i enciklopedijama možemo za Ćirila i Metodija naći podatak

"da su Ćiril i Metod prolazili hrvatskim krajevima i u njima djelovali,"
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=13585

međutim, taj podatak nigde se ne nalazi u žitijima svete Braće.

Kaže se da je to poznato iz pisanija popa Dukljanina, za koga je osnovano ustvrđeno da je celo delo falsifikovana istorija koja ima za cilj da Šubićima, za koje je LPD i fabrikovan, približi istorijsko pravo na Bosnu i Hum. *vidi Gesta Regum Sclavorum

Da li postoji potvrda u istorijskim izvorima ili se radi o još jednoj u predugom nizu fantastičnih konstrikcija zapadnih suseda?

- - - - - - - - - -

Takođe, sve je teže poverovati u delovanje Ćirila i Metodija u "hrvatskim krajevima" kada moderna hrvatska istoriografija sam dolazak Hrvata na Balkan smešta u 9. vek. :D

Poslednja izmena:
Mislim da pokušavaju da "maznu "glagoljicu.
(To je faza dva, ona prva je da žrtve Jasenovca predstave Hrvatima. )

Jer ćirilica im ne paše:
Prvi zakon, br 1. u svim dokumentima NDH, bio je zabrana ćirilice.

1236zq9.png

Vladimir Dedijer: Vatikan i Jasenovac, dokumenti, Rad, Beograd, 1987.

Poslednja izmena:
Ali nije im to prvi put, tako beše?

Da, hteli su da maznu prvo ćirilicu, pa je okrstili bosančicom.

Pa kad nisu uspeli, uhvatili se glagoljice kao hrvatskog nacionalnog obeležja. Oni su jako u toj robi deficitarni.

PS. Al morao sam metodom eliminacije između 50 maznutih stvari da skontam na šta misliš, jer mi se pridremalo. :lol:

Poslednja izmena:
Kako žuljaju Hrvati. Sanjate ih.

Много су злочина починила, у томе је ствар.
Протеклих дана била сам срећна што нисам почела да их сањам, што ти рече, јер сам се , због теме коју сам почела,
https://forum.krstarica.com/showthread.php/802222-Јаничарске-технике-у-НДХ-логорима-за-српску-децу

нагледала заиста потресних фотографија и начитала заиста грозних сећања преживелих.
И још кад помислиш на могућности судбина те усвојене српске деце у усташке или немачке породице, и кад видиш спискове по којима има још деце којима нико није ушао у траг, јесте за ноћне море. Није чудо што су се и савезници НДХ, као и савезници оних Кроата што су палили по Магденбургу и околини у време барока, гадили и грозили и ограђивали од хрватских злочина.

Poslednja izmena:
Chirilo i Metogije su radilI hristijanizaciji Slovenskih protodrzava i plemenskih saveza,da bi boravili u Hrvatskoj tako neshto bi trebalo tada postojati,poshto nema cvrstih istorijskih dokaza da je tada Hrvatska postojala u bilo kakvom obliku,oni sigurno nisu mogli boraviti na teritoriji Hrvatske,sto se tice Glagoljice sreca je sto Glagoljica nije nastala u Srbiji,jer bi je Srbi rado bez reci ustupili danasnjim Hrvatima...radi nekog imaginarnog Bratstva i Jedinstva,koje je Srbima doshlo glave josh od sredine XIX Veka kada se setimo ludorija hromoga Vuka i u oblacima izgubljenog Danichica koji su tzv.jezickim dogovorom ovu Jugoslovensku glupost zapoceli i prvi ekser u kovceg smrti Srbstva svojom rukom zakovali..

Po hrvatskim udžbenicima istorije i enciklopedijama možemo za Ćirila i Metodija naći podatak

"da su Ćiril i Metod prolazili hrvatskim krajevima i u njima djelovali,"
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=13585

međutim, taj podatak nigde se ne nalazi u žitijima svete Braće.

Kaže se da je to poznato iz pisanija popa Dukljanina, za koga je osnovano ustvrđeno da je celo delo falsifikovana istorija koja ima za cilj da Šubićima, za koje je LPD i fabrikovan, približi istorijsko pravo na Bosnu i Hum. *vidi Gesta Regum Sclavorum

Da li postoji potvrda u istorijskim izvorima ili se radi o još jednoj u predugom nizu fantastičnih konstrikcija zapadnih suseda?

- - - - - - - - - -

Takođe, sve je teže poverovati u delovanje Ćirila i Metodija u "hrvatskim krajevima" kada moderna hrvatska istoriografija sam dolazak Hrvata na Balkan smešta u 9. vek. :D

аутори под ''хрватским крајевима'' очигледно мисле на просторе неке замишљене Хрватске, у њеним прижељкиваним границама, које очигледно укључују и области Панонске равнице где су деловала Солунска Браћа. уопште је небитно што Ћирило и Методије, као и њихови ученици, нису ногом крочили на простор оновремене Хрватске, нити се у тој Хрватској прихватило њихово просветитељско дело. Хрватска је за доба ''народних владара'' била и остала доследно латинска.

- - - - - - - - - -

Već su je maznuli, ona Kolinda je na nekoj prigodi nosila dugmad sa glagoljaškim natpisima

I to mi nije jasno- država zasnovana na latinstvu svojata glagoljicu

глагољица је мртва. код Хрвата она одавно више није писмо, него само орнаментика, за камене плоче, тетоваже и костиме. тужно.

Back