ciklicko ili linearno vrijeme ?

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
Sve je u prirodi ograniceno pa tako i vrijeme . Temperatura npr ne moze padati beskonacno vec samo do apsolutne nule dakle do minus 317.15 stupnjeva celziusa . Tako niti vrijeme ne moze teci u beskonacnost vec mora imati pocetak i kraj nakon kojega sve pocinje iz pocetka . Dakle po meni se vrijeme krece ciklicki samo je pitanje koliki je krug ? Posto je svemir star 13 milijardi godina a jos je mlad pretpostavljam da je krug 120 milijardi godina koliko je u bibliji bog rekao da je maksimalni vjek covjeka . Dobro on je rekao 120 godina ali mi ipak svemir racunamo u vecim vremenskim jedinicama . Ako je star 13 godina onda slavi bar mitzvah . ;-)

Sve je u prirodi ograniceno pa tako i vrijeme . Temperatura npr ne moze padati beskonacno vec samo do apsolutne nule dakle do minus 317.15 stupnjeva celziusa . Tako niti vrijeme ne moze teci u beskonacnost vec mora imati pocetak i kraj nakon kojega sve pocinje iz pocetka . Dakle po meni se vrijeme krece ciklicki samo je pitanje koliki je krug ? Posto je svemir star 13 milijardi godina a jos je mlad pretpostavljam da je krug 120 milijardi godina koliko je u bibliji bog rekao da je maksimalni vjek covjeka . Dobro on je rekao 120 godina ali mi ipak svemir racunamo u vecim vremenskim jedinicama . Ako je star 13 godina onda slavi bar mitzvah . ;-)

-317???????
U koju si ti skolu isao?
Prvo valjda naucis ono sto je potrebno, pa onda raspravljas na forumu.
Ovako je malo bezveze...
Ja sad treba da pricam o oscilirajucem svemiru, u okretanju uzroka i posledica, a ti ne znas koja je apsolutna nula?
Bas je bezveze

Минус 273, 15 целзијуса.

Vreme je veličina koju je uveo čovek da bi uveo smisao u svoja posmatranja okoline. Okolini je svejedno šta se zbiva u našim glavama. To da li ti možeš da shvatiš kako teće vreme, je tvoja lična stvar. Nekakva objektivnost u pogledu da li vreme teče linearno ili ciklično stvar je dogovora fizičara. Trenutno je tako da se većina slaže, da pre velikog praska ni prostor ni vreme nemaju smisla, sve ostalo je otvoreno.

kako sam krivo iznio bibliju ? pa sta nije bog rekao da je maksimalni zivotni vijek 120 godina ? toliko je obecao ljudima . to da li su prije zivjeli duze neznam ali znam za obecanih 120 godina . imas u petoknjizju to .

:roll:
Pa pre "obecanih" 120 su ziveli nesto duze , i pre toga jos duze i tako do neke velike cifre ( davno sam citao bibliju , ne secam se vise tacno ) ...
To je bitno jer ti vuces paralelu izmedju tih informacija iz biblije i starosti svemira ... Malo prostudiraj temu o kojoj oces da raspravljas .
A vidim i da ti pojam temperature nije najjasniji ... uglavno sve se svodi na kretanje , "vibraciju" atoma ... sto je temperatura visa , atomi se brze krecu , tako na apsolutnoj nuli atomi bi trebalo da stoje "mirno" ... Iz toga vidis u cemu je problem sa temp ispod apsolutne nule ;)

Koliko da malo razmislite:

Dva brata blizanca, jedan na zemlji
drugi se (u nekavoj raketi)
udaljava brzinom svetlosti.

približava brzinom svetlosti.

Koliko će koji biti star kada se ovaj
"putnik" vrati na zemlju.
mereno zemaljskim vremenom.

Prvo razmislite, pa odgovorite.

ovaj u raketi bi trebao biti mladji od svih ostalih na zemlji , sad koliko tacno ne znam ....

verovatno bi ti bilo zanimljivo, da procitas sta je zapravo temperatura, a ne samo uzmes tu neku brojku bez rezerve, kao i nacin prenosenja iste od sunca do zemlje kazem to jer su i meni bila slatka ta otkrica, pa onda teorija relativnosti, i sve to, i mno sto ne mozemo ni razumeti..., toliko ima stvari i kad ponovo procitas uvidis do tada neke ne primetne detalje, jedna velicina se sa drugom veze, sklapa se slagalica ali isto tako sve jos brze izmice i trazi mnogo vise... put (vreme) je pred tragacima:mrgreen: najgore je postojanje necega sto utice a nismo ga svesni, mislim da se i cern bavi slicnim, kao i sta gde vazi, ma da nista nije tako prosto...

Zavisi koji je sistem reper.
Sa tacke gledista jednog brata i njeogovog sistema koji miruje, i sa stanovista drugog brata i njegoovog sistema koji se krece blizu brzine svetlosti, nista se nece dogoditi.....
Razlika postoji samo u slucaju da se ta dva sistema "sretnu".
Pravo pitanje ovog razmisljanja o braci koja se nalaze u dva razlicita sistema je ustvari: Da li mi uopste znamo u kom se sistemu nalazimo?
Mi sada poznajemo ova kretanja:
1.Kretanje Zemlje oko svoje ose( na ekvatoru oko 457m/sec)
2.Kretanje Zemlje oko Sunca( oko 30km/sec)
3.Brzina okretanja Suncevog sistema oko centra galaksije( oko 250km/sec)
4.Brzina nase grupe galaksija( oko 600km/sec)

To su kretanja koja su POZNATA..........Mozda postoje i ona koja jos nisu poznata, a koja jos vise uticu na zakrivljenja vremena.
To naranvo necmeo znati dokle god smo u ovom nasem sistemu.
Isto tako i sa jednim ili drugim bratom, ako se sistemi ne ukrstaju.
I za jednog i za drugog vreme tece najnormalnije.

Sto se ciklicnosti tice, moje je misljenje da je to jedan od najfundamentalnijih postulata sveta oko nas.
Svet koji u sebi nema ciklicnost jednostavno nema ni smisla.
Zato se priklanjam teoriji koja kaze da mi zivimo u svemiru koji se neizmenicno siri i skuplja.
I da ce dana kada svemir pocne da se skuplja svi prirodni zakoni dobiti drugaciji predznak.
Posledice ce prethoditi uzrocima, vreme ce teci unazad.
Ne postoji naucni princip koji bi se ovome protivio.

pretpostavljam da postoji i apsolutno vrijeme kao sto postoji naprimjer GMT prema kojem se odnose sve druge vremenske zone .:ok:

Ne postoji. ako ga ti ne uvedeš kao posmatrač. Poređenje sa GMT je besmisleno.

Neko je rekao ovde vreme je dimenzija, a kao i sve ostale dimenzije, ono je samo misaona tvorevina je čovekovog uma koji na taj način pokušava da definiše ono što primećuje.
Vreme je kompletno u glavi čoveka.
Izvan je nešto drugo, ni blizu toliko uredno i determinisano.

Back