Čiji je Dubrovnik ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ко је био део Дубровачке републике?
Otok Korčula svojevrimeno.

И какве везе има то што Немањина браћа ратују против Дубровника са питањем чије је Дубровник.Можеш ли да објасниш.
Kako nema veze ako su Korčulani sudjelovali na strani Dubrovčana u tom ratu protiv Nemanjića??

Ima veze s tim pitanjem iz naslova teme jer sam u više navrata postavia pitanje, kad su to Srbi izgubili Dubrovnik da bi ga kroz ratove morali nanovo pripojit Srbiji?

A sam naslov teme "Čiji je Dubrovnik" i rat koji se vodia za Dubrovnik su itekako povezani i to je sama bit ove teme ako pričamo o tome - ČIJI je Dubrovnik ;)

I samo da nadodam kako recimo na temi Bitka za Sisak nisi nikad postavia pitanje drugu Šmrklju zašto komentira Petrinju ako je tema Bitka za Sisak ne Bitka za Petrinju?

Ajme da, dvostruki kriteriji kako sam samo moga tako nešto smetnit s uma.

Otok Korčula svojevrimeno.
Kako nema veze ako su Korčulani sudjelovali na strani Dubrovčana u tom ratu protiv Nemanjića??
Ima veze s tim pitanjem iz naslova teme jer sam u više navrata postavia pitanje, kad su to Srbi izgubili Dubrovnik da bi ga kroz ratove morali nanovo pripojit Srbiji?
A sam naslov teme "Čiji je Dubrovnik" i rat koji se vodia za Dubrovnik su itekako povezani i to je sama bit ove teme ako pričamo o tome - ČIJI je Dubrovnik
Па шта с тим, оток Корчула припадао Дубровнику који је ратовао са Немањином браћом!Био је и Пељешац и саставу Дубровника за који су плаћали доходак српском владару па?
Какве све овај рат има везе са Хрватима ако на то алудираш?

Poslednja izmena:
Па шта с тим, оток Корчула припадао Дубровнику који је ратовао са Немањином браћом!Био је и Пељешац и саставу Дубровника за који су плаћали доходак српском владару па?
Ovaj rat ima veze s Dubrovnikom, a pošto je naslov teme "Čiji je Dubrovnik" onda ime veze i s njom.

Aludiram ponajprije na to kako nije bia srpski jer da je bia nebi ga išli sravnit sa zemljom. Uz to još nisam dobia odgovor kad je Srbija izgubila Dubrovnik da su ga Stefanja i braća imali potribu nanovo osvajat i vraćat toj državi? Može ti i neko drugi pomoć s odgovorom jer nije da vas nema :)

Elafiti su naziv za skup otočja pored Dubrovnika ne za samo jedan određeni otok zato ti nije poznat. Prastaro ime i ako se ne varam iz perioda prije samog osnutka grada iako se koristi i danas. Baš sam na prošloj strani stavia mapu di se nalaze(nekakva morsko-kopnenena spona između Dubrovnika i Pelješca).
screenshot-327-png.1775974

PS Lokrum je ovaj otočić tik do Dubrovnika i on ne spada u ovu skupinu pa su očito tamo vridila malo drugačija pravila. Al zbog same blizine očekia bi ga u sastavu grada jer mu dođe ka neka produžena ruka u moru.
Mislim da je u tom vremenu i Dubrovnik ostrvo? Malo udaljeno od kopna ali ipak, po našim shvatanjima, ostrvo.

Zar nije to samo u 14 st isto kao grcka,albanija,makedonija...pod dusanom?
Kratkotrajna vlast zbog slabljenja bizanta

Mislim da je u tom vremenu i Dubrovnik ostrvo? Malo udaljeno od kopna ali ipak, po našim shvatanjima, ostrvo.
Je u samim počecima je Dubrovnik otočić na kojem su se naselili izbjegli Latini iz Epidauruma(današnji Cavtat) u 7.st. i to bi bila Ragusa, a priko puta na kopnu naselili su Slaveni(Hrvati) koji su sagradili svoje naselje Dubravu koje se negdi oko 10.st. spojilo s Ragusom u jedan grad. Kanal koji je nasut između otočića i kopna posta je današnja najpoznatija dubrovačka ulica -Stradun.

Je u samim počecima je Dubrovnik otočić na kojem su se naselili izbjegli Latini iz Epidauruma(današnji Cavtat) u 7.st. i to bi bila Ragusa, a priko puta na kopnu naselili su Slaveni(Hrvati) koji su sagradili svoje naselje Dubravu koje se negdi oko 10.st. spojilo s Ragusom u jedan grad. Kanal koji je nasut između otočića i kopna posta je današnja najpoznatija dubrovačka ulica -Stradun.
Sad, nisam siguran, ali mislim da je Stradun veza tog proto-Dubrovnika s kopnom?

stradun mu nije sluzbeno ime sto mi je bia sok

Niko ne zna kako je dubrovnik izgleda u 17 st a kamoli u to doba. Cak su navodno nasli neku bizantsku plocu iz 7 st. Al kako god bilo, uzimaju podrucje od plata do orasca za stari dubrovnik
Bez konavala peljesca i otoka
Ne pričam o izgledu već o tome da je Stradun neka vrst spone između Raguse i Dubrave(a to je i Gordi pita ako sam dobro povata).

Zar nije to samo u 14 st isto kao grcka,albanija,makedonija...pod dusanom?
Kratkotrajna vlast zbog slabljenja bizanta
Uh, za Pelješac nije kratkotrajna, do te neke Dušanove prodaje , a ja mislim da nije prodaja već renta, ali to na stranu, ima više vekova. To nije kratkotrajno!
Mislim da bih mogao, a sad malo idem hrabro, dokumentima da dokažem da je Pelješac duže bio u 'Srbiji' nego u 'Hrvatskoj'.
Ovo Srbija i Hrvatska sam stavio pod apostofe da ne koristim zvanične nazive država kroz različita vremena.

Poslednja izmena:

Back