Walken po meni da bi neko bio veliki trener,on mora da osvaja najvece trofeje.Moze trener da bude odlican kao sto su to naprimer Ranijeri,Del Neri ali oni nisu veliki jer nemaju trofeje iza sebe...U tome je razlika izmedju Kapela,Lipija,Murinja,Fergusona sa jedne strane i Ranijerija,Del Nerija,Spaletija sa druge strane.Ovi prvi su veliki treneri jer su osvajali najvece trofeje,dok su ovi drugi "samo" odlicni treneri...
Vidiš, ja ne cenim trener samo po papiru, tj. koliko su trofeja osvojili, nego uzimam više kriterijuma - rad sa mladima, formiranje tima, revulicuju igre, izvlačenje potencijala iz igrača, vođenje igre, rezultati u specifičnim situacijama itd.
Ima daleko trofejnijih trenera od Rinusa Mihelsa, ali on je po mnogima najveći jer je uneo ogromnu revoluciju u fudbal ... Ferguson ima bar duplo više trofeja do Mata Bazbija, ali po mnogima Bazbi je veći trener od njega, jer sabirajući trofeje neće pisati da su Bazbijeve Bebe mogle da naprave revuluciju poput Reala 50-ih da nisu izginuli u minhenskoj tragediji ...
Bobi Robson nema tu LŠ, ali mi je bolji trener i od Murinja i od Guardiole koji je imaju ... Ančeloti je bolji od Kapela jer ima dvre LŠ-a, naspram jedne fabiove ...
Sto se tice Murinja slazem se da je imao srece,ali opet je uzeo Ligu sampiona sa jednim Portom sto je stvarno ogroman uspeh.I pre toga je uzeo Kup uefa sa Portom i naravno titule u portugalskom prvenstvu.
Da, geldajući tako ogroman je uspeh uzeti sa Portom LŠ, ali gledajući celu sliku nije iznenađenje, jer su skoro svi bili reprezentativci Portugala (koji je tada bio drugi u Evropi) i imali su lak raspored u nokaut fazi (izuzimajući Manu kog su prošli uz sudijsku pomoć) ... Rekoh već, gledao sam Porto u BG i ničim me nisu impresionirali, a Real ih je razbio u Portugalu ...
Posle toga je sa Celzijem prekinuo dugogodisnju dominaciju Mancestera i Arsenala u premijer ligi,osvojivsi dve titule zaredom,sto nikako nije bilo lako bez obzira sto je imao veliki budzet i dosta dobrih igraca.
Uz onakav budžet i super ostavljen tim to nije bilo toliko teško ako uzmeš u obzira da je Manu tada bio prosečan (Ferguson je menjao tim, i bili su poslednji u laganoj grupi LŠ-a), Venger je u to vreme počeo sa smenom generacije, dok je Čelsi bio klub u uzlaznoj putanji ...
Trebalo je sve te igrace koji su dosli u Celzi uklopiti u jednu skladnu celinu i usaditi im pobednicki mentalitet.Murinjo je to uspeo i dosli su rezultati.U ligi sampiona nije imao ni srece i trebali su mu dati jos nekoliko godina jer je jako tesko osvojiti to takmicenje.
Pa ne može večno imati sreće u LŠ i oslanjati se stalno na nju ... Nakon te tiitule sa Portom, on je imao još 4-5 šansi da je osvoji, sa daleko boljim timovima ... Međutim, ko što si rekao sreća ga nije poslužila, i to meni govori da on nije toliko dobar trener koliko je prikazano u medijima ...
I posle toga Murinjo je nastavio svoj niz osvajanja trofeja,uzeo je titulu u kalcu sa Interom,sto isto nije bilo lako,koliko se god to nekima cinilo.On jeste nasledio dobar tim od Mancinija,ali bio je veliki pritisak na njemu da u prvoj godini osvoji neki bitan trofej(ligu sampiona ili kalco),sto je na kraju uspeo.A nije bilo lako jer je Inter vec tri godine zaredom bio sampion Italije i Juve i Milan su bili gladni trofeja i zarko zeleli titulu u kalcu,a ipak je na kraju Inter pod palicom Murinja osvojio cetvrtu zaredom.
I sam znaš koliko sam video klipova ostavio koji dokazuju koliko je Inter bio povlašćen kod sudija u kalču, te ne bih više o tome kad je i vrapcima na grani jasno da oni nisu imali nikakvu impresivnu igru, nego su rezultati bili plod očajnog suđenja u ligi ... U LŠ je suđenje bilo normalno, i tu se kroz razne protivnike videlo da Inter uopšte nije dominantna sila, niti je Murinjo čudotvorac (sa ovom tekmom protiv Kijeva, to im je čini mi se osma tekma bez pobede, i prošle godine su jedva prošli najlakšu grupu) ...
Juve jeste bio gladan trofeja, ali ta glad je nebitna ako ti neko otima hranu sa stola i daje drugima ...
Sto se tice Granta bez obzira na to sto je on imao solidne rezultate sa Celzijem,na kraju nista nije osvojio a surova realnost je to da,kad se na kraju svode racuni pamti se samo ko je sta osvojio.Istina je da je Celzi dobro igrao pod njegovom palicom i borio se do kraja sa Mancesterom za titule u LS i Premijer ligi,ali dzaba kad nista od toga nije materijalizovao.U fudbalu se samo to na kraju pamti Walken svidjalo se to tebi ili ne....
Samo mi kaži kako da Grant materijalizuje Terijvo izvođenje penala, i da materijalizuje pravilo gol razlike (jer da te podsetim, on je imao bolji skor od Mančestera u ligi, ali Murinjo je usro motku i ostavio mu negativan početak) ...
I ne bi on za mene bio veliki trener cak i da je osvojio tu ligu sampiona,jer da bi neko po meni bio veliki trener,mora da ima vise velikih trofeja.Za mene bio on bio veliki trener da je te godine uzeo tu Ligu sampiona i premijer ligu,a posto nije...
Znači po toj uvrnutoj logici, Grant bi po tebi bio najbolji trener da se Teri nije okliznuo i da ne postoji glupo pravilo po kom titulu odlučuje gol razlika a ne majstorica, i to za samo 7-8 meseci bavljenja trenerskim poslom?
Jeste previse 6 trenera za 6 godina,treba sad da ostave Ancelotija na miru da radi bar 3-4 godine,pa da vidimo sta ce uraditi...
Ne smatram ga dovoljno kvalitetnim da uradi stvari koje Roman očekuje, a i ne verujem da će ostati više od dve godine ...