cetrdesete...

• Začetnik teme Začetnik teme koto
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kakve su nam misli, takav nam je zivot draga moja..:)
e sad, godina vise, ili godina manje..tek, ocito da na temu 40. ima dosta da se kaze..:)
kao i obicno, oni sto se osacaju umorni i stari, ne veruju onima koji kazu da se osecaju nikad bolje..tako je to. i u zivotu, i u forumu...:)

...ja se osecam umorno i staro a nemam 40. godina...godine sa subjektivnim osecajem starosti nemaju puno veze...

Psiholozi kazu da su zene u 40-im najproduktivnije, dvadesete prodju u pronalazenju sebe, u biranju zivotnog smera, u ucenju i stresu...naravno i u provodu ali je taj provod pomucen svim neresivim pitanjima u zivotu koja nam gore pod nogama i od kojih zavisi nasa buducnost, sa druge strane smo nesigurne, ni deca ni zene, negde izmedju...

Tridesete prodju u biranju smera u profesiji, u napredovanju, u trazenju partnera ako se nije pronasao isti, u ostvarivanju materinstva, u ostvarivanju bitnih odluka...40-e donose miran san jer su pitanja resena a telo mlado i gipko za uzivanje...ja se slazem sa psiholozima jer same dvadesete mi nisu bas nesto, samo su mi donele veliki stres i da, osecam se umorno...

kakve su nam misli, takav nam je zivot draga moja..:)
e sad, godina vise, ili godina manje..tek, ocito da na temu 40. ima dosta da se kaze..:)
kao i obicno, oni sto se osacaju umorni i stari, ne veruju onima koji kazu da se osecaju nikad bolje..tako je to. i u zivotu, i u forumu...:)
... Spremio se ja tako jednom davno, pa krenuo u namastir Vitovnicu do starca Tadeja. Cuo sam da je otac Tadej mudar covek, pa krenuh tamo da razmenimo iskustva, da vidim dal mu treba neki savet ili pomoć ako ima problem.

Blagopocivsi starac Tadej je bio jedan sasvim kul lik, ni izbliza onakav kakvim ga predstavljaju oni koji o njemu pricaju price i citiraju njegove misli. Valjda svako u njemu vidi ono sto bi hteo i tumaci ga u skladu sa svojim karakterom.
Da sam samo citao ono sto su drugi pisali i gledao izbor njegovih misli iz njihovog pera, a da nisam imao priliku da s njim provedem jedno lepo vreme, pomislio bih da se radi o nevidjenom smoru koji nabada nekakve besmislene fraze.
Cak nemam pojma ni po cemu je ono njegovo ''kakve su ti misli, takav ti je zivot'' toliko veliko otkriće, osim po tome što je ovu rečenicu često ponavljao. Hocu da kazem starac je zaista govorio mnogo toga mudrijeg, zanimljivijeg, zivotnijeg i korisnijeg od onoga za sta su se njegovi hronicari uhvatili.
Mism ono...:)

Ali zašto Vazdušasta?
Ja imam utisak da ću se osećati umorno kad više ne budem mogla vazduh da udišem.
Uvek ću imati snage da uživam u sunčanom danu, u društvu najmilijih, u svemu što me čini srećnom...

Ma sve to stoji...ali, iskreno, nisam mirna bas...bicu kada odlucim gde cu, sta cu, kako cu...to je neki kraj adolescencije valjda...preispitivanje sebe, strah da se ne pogresi, kao da si u sumi i trazis stazu, pazljivo hodas sve gledajuci ispred sebe...ne mogu da kazem da sam opustena jos sam od onih hocu sve sama, niko mi ne treba, sve ja mogu, surova ambicioznost...to jeste nezavisnost ali je lakse udvoje...ko odluci da hoda sam nije mu bas jednostavan put...

Vazdusasta, cini mi se iz ovih tvojih postova da previse ozbiljno prihvatas zivot, umesto da ga prihvatis, sa odredjenim stepenom mira, onakvog kakav je u sadasnjem trenutku. Kad se prihvati sadasnjost, onda nam misli ne lutaju previse ni u proslost ni u buducnost i onda tu sadasnjost optimalno prozivimo. Zapravo, onda se ne preispitujemo u vezi sa prosloscu niti smo zabrinuti za buducnost ili bar ne razvlacimo svoje razmisljanje daleko ni u jednom od ta dva pravca. Takvim nacinom razmisljanja, pitanje godina ili cak i pitanje vremena postaje marginalna stvar, a usmeravamo se na sushtinu zivljenja.

Ma sve to stoji...ali, iskreno, nisam mirna bas...bicu kada odlucim gde cu, sta cu, kako cu...to je neki kraj adolescencije valjda...preispitivanje sebe, strah da se ne pogresi, kao da si u sumi i trazis stazu, pazljivo hodas sve gledajuci ispred sebe...ne mogu da kazem da sam opustena jos sam od onih hocu sve sama, niko mi ne treba, sve ja mogu, surova ambicioznost...to jeste nezavisnost ali je lakse udvoje...ko odluci da hoda sam nije mu bas jednostavan put...

ja sam sa trideset prolazila kroz mnogo vecu krizu nego sad.:) upravo iz tih razloga o kojima govoris-pitanja su bila sustinska..
sad, brinu me samo neke bas banalne stvari..o smislu se zivota, davno nisam zapitala..:)

Eh kad se samo setim da smo koliko juče na ovim stranicama čitali kako su tridesete u stvari najlepše godine.
Ma kao da je juče bilo. Ali rešismo ih se, srećom.

kako ko sta napuni, to je TO i bas tad pocinje zivot...sve do tada je bilo skroz bezveze...
ovom logikom, 80-te su ustvari najbolje...onda cemo da zezamo ove od 70 i da im pricamo da pojma nemaju o zivotu i da ce tek da vide sta su godine....

srecan rodjendan je sve sto mogu da kazem na temu...sve ostalo je individualno i tesko da mozemo da se razumemo...
ono sto mi se ne svidja je to da su sad 20-te i 30-te njesra kad covek navodno nema pojma sta radi i da treba da ceka jos deceniju da bi mu poceo zivot...
nije nego...

Eh kad se samo setim da smo koliko juče na ovim stranicama čitali kako su tridesete u stvari najlepše godine.
Ma kao da je juče bilo. Ali rešismo ih se, srećom.

bas to:confused:
citam i ne verujem
sad su dvadesete sr;anj;e jer nemamo pojma o zivotu
tridesete i dalje smo nezrele i jurimo karijeru i decu
a cetrdesete su prava stvar
ma nemoj:roll:
mislim je l potrebno omalavazavati druge stvari da bismo cenile ono sto imamo?
a sto se tice teme,nemam pojma sta da ti kazm to me tek ceka
evo sta ja mislim da je dobro u 40im,ono sto nije-preskocicu
-dovoljno si samosvesna da na poslu ne moze svaka budala da te maltretira,niti seksualno uznemirava
-obicno si vec na nekoj dobroj poziciji(tu mislim na poziciju komfora,ne neku moc-nismo svi isti) tako da sad uzivas u plodovima mukotrpnog rada za koji si imala energiju u 30im
-veci procenat 40ogodisnjaka ima svoju nekretninu,makar na kredit nego sto je to slucaj sa 20ogodisnjacima,znaci ne drndas se sa stanodavcima,ne juris ih za pokvaren bojler,niti za vlagu u spajzu
-obicno imas auto,i to ne stari caletov yugo (da vezbas,posto si tek polozila) nego nesto sto zelis
-danas su momci ludi za starijim kokama (starijim od sebe) mozes super da se provedes s nekim piletom sto je potpuno besmisleno kad imas npr 20:lol:
-sto helen rece deca su velika konacno mozes i bez njih na letovanje,ne treba ti bebi siterka da bi izasla,ne moras obavezno da ostavis dorucak/rucak/veceru kad si odsutna
-ako nemas decu,e pa zahvaljujuci danasnjoj medicini i nacinu zivota,imas jos koju godinicu da ih rodis,nije sve izgubljeno

ima jos
i nemoj sad neko da je citirao listu i tvrdio kako ima 40 ali nema ni stan ni auto blabla
:zper:

e ja nemam auto:rtfm::mrgreen::zper:
dobro, kad sam otvarala temu bila sam u dilemi dal ili ne, jer sam znala da ce biti picvajza:rotf:
no, malo picvajza ne skodi nikome..
bilo bi dobro da svi malo rasirite vidike i skontate da se ljudi medjusobno razlikuju, i da nekom cetrdesete mozda zaista jesu najbolje godine..kao sto su nekom najbolje tridesete..a nekom dvadesete..
sve se svede na to kako je covek ziveo . cini mi se da je harmoni prisla o tome. ko je sa 20 bio u fulu, ekstra popularan, uspesan i sve naj, naravno da se on tih godina seca kao extra. ja nisam. bila sam nesnadjena, i prilicno sam lutala, i da, sto sam starija, to se bolje osecam u svojoj kozi. sto ne znaci da nekad ne pozalim sto vise nikad necu visiti kroz prozor koji juri sto na sat:mrgreen::lol:
i linda, vi balavice bi u znak postovanja trebale da se slozite makar na ovoj temi.:rtfm:
pusti tetke da pricaju, i idi se igraj u pesku:mrgreen::zcepanje:

e ja nemam auto:rtfm::mrgreen::zper:
dobro, kad sam otvarala temu bila sam u dilemi dal ili ne, jer sam znala da ce biti picvajza:rotf:
no, malo picvajza ne skodi nikome..
bilo bi dobro da svi malo rasirite vidike i skontate da se ljudi medjusobno razlikuju, i da nekom cetrdesete mozda zaista jesu najbolje godine..kao sto su nekom najbolje tridesete..a nekom dvadesete..
sve se svede na to kako je covek ziveo . cini mi se da je harmoni prisla o tome. ko je sa 20 bio u fulu, ekstra popularan, uspesan i sve naj, naravno da se on tih godina seca kao extra. ja nisam. bila sam nesnadjena, i prilicno sam lutala, i da, sto sam starija, to se bolje osecam u svojoj kozi. sto ne znaci da nekad ne pozalim sto vise nikad necu visiti kroz prozor koji juri sto na sat:mrgreen::lol:
i linda, vi balavice bi u znak postovanja trebale da se slozite makar na ovoj temi.:rtfm:
pusti tetke da pricaju, i idi se igraj u pesku
:mrgreen::zcepanje:
nista,odgovorila sam korektno ali posle ovog mogu samo da kazem
"idem u svoj aktivni zivot,a tetke slobodno diskutujte o najboljem hirurgu/hormonima/i zubnim proteticarima" :confused:

pa nije. jedino gde znam da nece ici na bolje je fizicki izgled...:)
sve ostalo...:D
kazu da se pravi uspesi postizu tek posle cetrdesete, jer do tad covek suvise energije trosi na sex:think:
sta vi kazete na tu teoriju?:mrgreen:

samo da ti kazem - lazu:mrgreen:

posle cetrdesete si iskusna, na mnogim poljima realizovana i selektivno kvalitetno organizovana..
jednom reci - koncentrovana..
ne 1,2,3..nego multi u 1..

bar ja tako..za mene najbolje prozivljene godine..

i nestrpljivo cekam ono sto tek sledi :flert:

dobro dosla u cetrdesete:vatromet::vatromet::vatromet:

...ja se osecam umorno i staro a nemam 40. godina...godine sa subjektivnim osecajem starosti nemaju puno veze...

Psiholozi kazu da su zene u 40-im najproduktivnije, dvadesete prodju u pronalazenju sebe, u biranju zivotnog smera, u ucenju i stresu...naravno i u provodu ali je taj provod pomucen svim neresivim pitanjima u zivotu koja nam gore pod nogama i od kojih zavisi nasa buducnost, sa druge strane smo nesigurne, ni deca ni zene, negde izmedju...

Tridesete prodju u biranju smera u profesiji, u napredovanju, u trazenju partnera ako se nije pronasao isti, u ostvarivanju materinstva, u ostvarivanju bitnih odluka...40-e donose miran san jer su pitanja resena a telo mlado i gipko za uzivanje...ja se slazem sa psiholozima jer same dvadesete mi nisu bas nesto, samo su mi donele veliki stres i da, osecam se umorno...

upravo ovo..
pitanje je u kojim periodu zivota je kome sta prioritet..
ako se u dvadesetim finisira obrazovanje, u tridesetim realizuje roditeljstvo i profesionalna orijentacija - u cetrdesetim ostaje samo uzivanje u ulozenom..
i jos ako prema svom telu nismo bili bahati do tada, nema razloga da plasticari zaradjuju na nama..sve se resava sa fizickim aktivnostima i zdravom ishranom..

Двадесете су ми биле дивне јер сам лудовала, уживала у сваком тренутку и знала да ми је лепо.
Тридесете су ми биле фантастичне, јер ссам стварала за своју децу, бавила се њима и знала да ми је лепо.
Четрдесете су ми прелепе, јер више нисам у годинама да будем револуционарна, а нисам стара да бих била конзервативна.
И сваке су ми биле прелепе, а ни у једне се не бих вратила.
И наравно да мислим да ћу и у педесетим бити задовољна, и у шездесетим..
Сад имам довољно мудрости, а и прилике да је покажем, иако себе сматрам мудром још од шеснаесте. ;)

Ја сам се увек себи посвећивала, тако да не могу рећи да је најзад дошло време да се себи посветим.

Drage moje dame u najboljim godinama (a to smo sve, u svim godinama)
već ste sve rekle, ali mi je tako lepa tema, da prosto moram da budem deo nje.
Pre 6,5 godina moja drugarica saopštava da će da slavi svoj 40.- rođendan. I ja u momentu (a mlađa sam pola godine od nje), pitam "Zar to nije dovoljno loše samo po sebi, nego mora i da se slavi"?
I u momentu kad sam to izgovorila shvatila sam da to u stvari jeste razlog za slavlje jer ulazimo u jedan mnogo mirniji i izvesniji period život. Da ponavim već rečeno: završili smo škole, ustalile se na nekim poslovima, ko je u situaciji da gradi karijeru, već je postavio dobre temelje, uz znanje koje smo donele iz škola, stekle smo i dovoljno iskustva da postanemo sigurne u to što radimo, privatno - izrađale smo decu i tu postavile dobre temelje, da ne moramo više da strepimo svakog minuta da će da naprave nešto i prošle one najteža godine kad smo im bile potrebne 24 sata dnevno..., savladale smo sve domaćičke veštine... da ne mogu više da nas u neprijatnu situaciju dovedu ni iznenadni gosti, ni slavlja sa 20-ak zvanica.
A što je najvažnije, zdravlje nas još uvek dobro služi, nisu još navalile hronične bolesti, pritisak, sad kako kome, pričam za sebe...
predugačak mi je post, nastaviću....

Што се физичког стања тиче, још нисам у менопаузи, не дрмају ме валунзи, никад нисам знала шта је ПМС.. Искрено, не могу више да радим вежбе на вратилу онако како сам их радила пре, али немам ни жељу да се качим на вратило, тако да..ваљда ми се жеље и потребе подударају.
А сад оно што нас почиње одвајати једне од других, а то јесте физички изглед. У двадесетим смо све биле лепе и младе. У тридесетим смо све биле и даље младе и окупиране оним што постижемо. Ту смо се разликовале по томе ко где ради, ко колику децу има, ко је шта постигао...
Сад се почињемо разликовати у томе како која ,,исписница'' изгледа.
Неке се претварају у тетке, неке ,,добијају'' с годинама...
И нисам више ,,риба'' него што сам била некад, само сам боља риба од многих мојих исписница из окружења. Е, ту мислим да се виде ,,продукти'' двадесетих и тридесетих.
Кад знаш ко си, шта можеш, кад знаш шта можеш да учиниш за себе да би била задовољна..то се види и на лицу и у телу. А за то су ,,заслужне'' двадесете и тридесете.
Ко њих није одживео како треба, ни четрдесете му не могу помоћи. :)

eto cetrdeset godina i dalje nista ne znam
htela sam da nalepim arsenovu pesmu o mladosti ali ne umem
inace nisam njegov fan ali pre jedno mesec dana sam slucajno cula tu pesmu iako sam je pre toga cula nebrojano puta
ovaj puta sam se tolika rasplakala nisam mogla da se smirim
ja se bas tako osecam povodom cetrdesetih

e, da, počinjemo da slušamo i volimo Arsena (ko nije do tada) jer konačno razumemo o čemu peva...
Tako sam ja počela da ga puštam na poslu, starije koleginice se raspilavile, a mlađe se nešto mršte.... kažu ne volimo Arsena..
"Pa nismo ni mi u vašim godinama!"
Naravno, nije pravilo, ali slušam ono što mi prija... i ne pravim kompromise i nije mi bitno kako se to nekom sviđa... i da li su to nemoguće kombinacije kao Željko Samardžić i Erik Klepton...
Jesam sad promašila temu, ali Koto je rekla da je dozvoljeno spamovanje...

Back