Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
sudeci po broju danasnjih "cetnika", izgleda da situacija nije bila bas tako crna, i da su ostali na zivotu.nije, bas da su se predali, nego je bila proglasena amnestija, pa su postali partizani, i da pokazu svoju vernost, borili su se vrlo hrabro, protiv onih cetnika koji su ostali verni drazi. ne znam da li titula "vrhovno komandant" ide drazi, ali izgleda, da nije imao bas puno uticaja na svoje trupe.
Кад се анализира неки догађај онда се обично узимље у обзир поглед из свих углова да би се добио непристрасан суд. Част војничка, искреност, родољубље, историјска традиција, поштивање верске и националне припадности и неких других ситница, нису биле особине комуниста, ни за време рата ни пре рата ни после па ни сада, и само због тога су изашли као победници. Ако се неко због тога нађе погођен или увређен, ја могу само да се извинем због тога што сам то изнео овде. Али истина је таква и то нико не може тумачити као злонамерност или мржњу.
Да народ српски зна шта је дражинизам, то већ рекосмо у овоме напису
своме. Али, да и сами дражинци знају колико су велико зло за народ српски, и да о
томе пишу то не рекосмо. Пуштамо да о томе сами дражинци говоре и пишу. Такву
једну тврдњу написао је командант подгорске бригаде, капетан М. Смиљанић, под
стр. 270 .од 22. јануара 1944. год.
Команда Подгорске бригаде
Југословенске војске у Отаџбини
Строго пов. бр. 270.
22. јануара 1944. године
Подгорина
КОМАНДАНТУ МЕСТА...
Са командантом среза обишао сам територију ове команде. Моји команданти и
командири сматрају себе победиоцима, а свој сопствени народ њиховим робљем.
Код мојих команданата и командира главно педагошко средство за препород
српства и његових идеала јесте мотка. Све што се радило и што се ради, ради се
са мотком. Народ се пита: “Ко су ови људи, кога они бране и за кога се боре
када од нас направише живе лешеве, а духовно нас сахранише”. Ми смо од
надлежних послани са уверењем у народ, да повратимо дух, морал и националну
свест, свест српства и да од живих лешева направимо духовне и идејне борце, а
не жива гробља и своје робље.
Народ нас презире и он нас се стиди и склања нам се с пута исто онако као и
41’ и 42’ године црвеној гамади која је хтела да српство уништи. Сви они који мисле
да смо ми у народ послати да са мотком и камом заведемо ред и рад у слободним
српским селима, где српство није оскрнављено и где је српство чисто као суза
једног новорођенчета, јако се варају. Прошли смо мимо народ, народну вољу,
народне осећаје, народну свест и народну љубав. Српство се српством
оживљава, а не кабадахилуком, самовлашћем које је прешло у анархију којој
није равна ни бивша тиранија азијата, а камо ли културних Европљана. Са
народом се нема везе нити се народ пита, народ неучествује у заједничком
раду, нити има каквог идела у организацији и формирању јединица југословенске
војске у Отаџбини, као и духовних ћелија за препород народа. Млади смо и први
пут нам је у животу да као војници имамо контакта са народом, не само као
војници, већ и као вође, народне вође, нови трибуни и народни револуционари.
Своје задатке не знамо, нити од кога тражимо савете и упутства, премда их сваки
дан примамо од наших надлежних и са њима се кљукамо, али смо неразумни и
тврдоглави те их не спроводимо у живот и мимо народ злочиначки пролазимо.
Ово толико и далеко иде да ?народ јавно манифестује и о нама говори као о
једном великом народном злу и народним гробарима. Народ је преплашен,
народ је несвестан и на овај начин не може узети учешћа на препороду српства, на
првом месту српства, а потом југословенства.
Четовође или команданти села или командири сеоских чета највише су се
огрешили о народ, од народа су све узели, а ништа овом истом народу
честито и поштено не дадоше што би народ везало за покрет, покрет Равне Горе
г. Михаиловића. Ове чете нису ништа друго, већ несрећне и неразумне убице
честитих села и њихових сељака. Народ су опљачкали не само духовно, већ
и материјално. Са својим комшијама не раде српски већ душмански. Туку и
пребијају и од здравог сељачког народа праве богаље и своје непријатеље.
Командири, како срески? тако и оперативних чета, насрћу на част домаћина,
њихових супруга и кћери, а уз то наређују, захтевају вечеру, ручкове по
јеловнику, клање јагњади, прасади, вина и ракије и тако живе боље и имају више
него што су икада имали.
Не чуди ме, све ово су видели од својих команданата батаљона који такође
предњаче и дају негативне примере својим потчињенима. Потписати све зна и
све види, али ово неће дуго гледати, па таман то било и по цену свог живота...
Командант, капетан
М. Смиљанић, с. р.
ako je suditi po pisanju @koce i njegovoh mentora ,ne vidim tu puno casti u cetnickom ponasanju. cak sta vise, puno podlosti. ljudi koji saradjuju sa svakim, krse svaki dogovor, menjaju strane, nisu bas "ljudi od casti", u mojoj knjizi ( a nisu nicijoj). pateticne figure , evntualno ih mozes nazvati, ako ne zelis da upotrebis rec "kokosari"
sve te igre i velika objasnjavanja sa "legaliziranim" i "ne -legaliziranim" i nekim kvazi manipulacijama, su jeftine isprike za vojnicki i politicki fijasko. u novim istoriskim knjigama , muze se do beskraja , i iskoristava genocid srba u NDH, ali se ne spominje da je na teritoriji same srbije, za vreme rata stradalo 170 hiljada ljudi, pobijenih od ljoticevaca, nedicevaca i cetnika ( bilo koji)
isprika za poraz na neretvi je " da cetnicki komandanti su imali moralnu dilemu" istorija cetnika u drugom svetskom ratu , pisana od njih, je zapravo trazenje krivca za poraz ( u kojem oni nisu nikada krivi, i ne mogu da budu). cela stvar izgleda kao kaos iz 1991, pa mozes izvuci paralele, i doziveti rekapitulaciju istorije
a citat je iz knjige "Ravna Gora -zablude i samounistenje" od dimitrija najdanovica, iz 1944 godine
SVE dok je trajala Bitka za Afriku, u Dražin štab na
Sinjajevini, nastavlja Samarxić, stizale su poruke istaknutih savezničkih ličnosti. General Žiro, komandant trupa u severnoj Africi, obavestio je 11. novembra Dražu da je ponovo stupio u borbu "protiv naših zajedničkih neprijatelja". Uz izražavanje "najdubljeg divljenja", on je podsetio na "tradicionalno bratstvo po oružju koje vlada između francuske vojske i Vaše vojske".
I načelnik britanskog generalštaba, general Alan Bruk,
uputio je 1. decembra čestitku povodom dana ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca. Pominjući zasluge "nepobedivih četnika", obratio se lično Draži: "Uveren sam, gospodine ministre, da će uskoro doći dan kada će sve naše snage moći da budu ujedinjene u jednoj slobodnoj i pobedničkoj Jugoslaviji; dan kada će neprijatelj, protiv koga se zajednički
borimo rame uz rame, biti satrt zauvek".
Državni sekretar SAD Samner Vels, na pitanje jugoslovenske vlade kako vlada njegove zemlje gleda na pokret generala Draže Mihailovića, nedvosmisleno je odgovorio u pismu od 4. januara 1943:
- Vlada Sjedinjenih Američkih Država ima potpuno poverenje u patriotizam generala Mihailovića i veliko divljenje za veštinu, istrajnost i hrabrost sa kojom on i jugoslovenski patrioti okupljeni oko njega nastavljaju borbu za oslobođenje svoje zemlje. Mi smatramo da vojna akcija na koju se pozivate predstavlja činjenicu u orijentisanju vođstva rata od strane ujedinjenih naroda protiv osovine.
General Ajzenhauer, u svojstvu komandanta svih savezničkih snaga u severnoj Africi, poslao je Draži 13. januara 1943. godine sledeći telegram:
- Američke oružane snage u Evropi i Africi pozdravljaju svoju braću po oružju, odlične i hrabre jedinice pod vašom odlučnom komandom. Ti junački ljudi koji su pristupili vašim redovima, u svom zavičaju, da bi neprijatelja izgnali iz otadžbine, bore se s punom odanošću i samopregorom za zajedničku stvar ujedinjenih naroda. Neka bi im ta borba donela potpun uspeh.
@Koca,
nemoj mi citirati samardjica. covek koji je u stanju da napise ovo:
pod naslovom "Draza protiv Romela", je bez kredibiliteta.A i ti s njim. To je piskaranje za bulevarske novine i odgovarajucu publiku.ostatak imas ovde , pa citaj
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2008-03-30&feljton=4201
ako tvrdis da je nesto falsifikat, onda to moras dokazati s necim konkretnim. recimo sa originalom dokumenta.
najdanovic ima svoje misljenje o mihailovicu, koje tebi i tvome mentoru ne odgovaraju. posto najdanovic nije komunist, ovog puta ne mozes upotrebiti izraz "komunisticka propaganda", pa ste se bacili na dugacka objasnjavanja, koja su kao salata od reci, bez ikakve logike i smisla
ovo sto sam boldovo samo govori o tome da nisi ni procitao izlaganje Dincica, kao sto nisi procitao nista sto je merodavno i objektivno...sve cime raspolazes su slicice i lazni dokumenti koji se brzo daju razotkriti i objasniti, a onda vise ne znas ni sta pises...
da...Najdovic nije ********* nego ljoticevac....sto samo jasno govori da ne znas ni sta postavljas, bitno samo da ubodes nekog ko kritikuje Drazu i Ravnogorski pokret...pored toga on je samo obican falsifikator, ''partijski'' covek, a ne neko ko je merodavan za desavanja u II sv.ratu...
![]()
Ovaj dokument je falsifikat....pored ovog postoje i navodna Drazina pisma Pavelicu i ustasi Mati Maticevicu ali ih komunjarska propaganda slabo koristi jer su u njima bas preterali i bilo bi suvise ocigledno da je rec o falsifikatu...
Citiram Samardzica:
''Ми Вас, брате Мато, већ сада сматрамо у тајној сурадњи са нама, а ако успијемо да наша сурадња буде јавна бити ће то од највећег значаја за цијели наш народ.''
Писмо усташи наводно је пронађено код њега када је после рата убијен као одметник.
То је било једно од питања на којима је адвокат Драгић Јоксимовић на процесу 1946. доказао да су писма Артуковићу и Павелићу фалсификати. Просто је питао Милоша Минића: одакле им та писма?
Јер, у Дражиној архиви није било копија, као у случају остале преписке, док архиве Артуковића и Павелића нису пале у руке комунистима. Они просто нису одговорили Јоксимовићу.
Ма, да.
И просто смара... као што су се на суђењу четницима ти "докази" појавили одједном као deus ex machina, исто тако су се напрасно појавили на нету пре неколико година, и у свакој прилици се наводе и цитирају. По овом цитираном писму, Михаиловић још испаде и симпатизер НДХ, са каквим поштовањем говори о хрватским националним снагама, и опасности бољшевизма по хрватске покрајине. А усиљеност језика и извештачено форсирање екавице у самом писму толико боду очи, да би заиста требало испитати да није можда Дража као првог писара имао некога са Загребачког свеучилишта, који ни током 4 године рата није успео да похвата стил и манир једног Ивањичанина. Или је уствари тај Загрепчанин био некакав "мастермајнд" четничког покрета, и сам лично писао писма која је давао Михаиловићу на потпис, пошто Михаиловић оно није могао диктирати.
Ма, да.
И просто смара... као што су се на суђењу четницима ти "докази" појавили одједном као deus ex machina, исто тако су се напрасно појавили на нету пре неколико година, и у свакој прилици се наводе и цитирају. По овом цитираном писму, Михаиловић још испаде и симпатизер НДХ, са каквим поштовањем говори о хрватским националним снагама, и опасности бољшевизма по хрватске покрајине. А усиљеност језика и извештачено форсирање екавице у самом писму толико боду очи, да би заиста требало испитати да није можда Дража као првог писара имао некога са Загребачког свеучилишта, који ни током 4 године рата није успео да похвата стил и манир једног Ивањичанина. Или је уствари тај Загрепчанин био некакав "мастермајнд" четничког покрета, и сам лично писао писма која је давао Михаиловићу на потпис, пошто Михаиловић оно није могао диктирати.
На пример и ово:
па човек заиста треба да буде експерт да би се одбранио од најобичније измишљене оптужбе, ако је ово истина. А све ово ме подсећа на ЗДС-ов измишљени цитат из "Теслиних дневника" које је форсирао овде по форуму... Једна најобичнија огољена измишљотина, а човек треба да употреби лавовски труд и покаже завидно познавање Теслиних изјава и јавног живота, како би само покренуо сумњу према тој лажи, пошто доказа у супротно ту нема.
[/B]
Ma jasno...a videli smo kakvi su odgovori Kiselog na dokumente o saradnji Komunista....onda dodje u situaciju da ovde iznosi tj. bombarduje svojom kolekcijom komunjarske propagande, a neko treba da mu odgovori na svaki lazni dokument i sliku ciju pozadinu ni ne zna...
Na osnovu nekog teksta iz novina dokazuje da je Djurisic odlikovan od strane samog Hitlera...hahahaha....pa gde su nemacki dokumenti o tome, nije valjda ovaj tekstic iz Lovcena jedini dokaz...hehehe.....mene licno bi bilo sramota da na ovaj nacin dokazujem nesto, al to vec spada u domen komunjarske propagande...Takodje je zanimljiva rec u samom tekstu, ''promaknuo''...hehehe
Ali ovde i kada je nesto ocigledno da je falsifikat, samo se bezobrazno nastavlja sa postavljanjem istih...

to je sve sta imas da kazes?ono sto je merodvno, nije tvoje da odredjujes. ali evo ti jednog istoricara, novijeg, pa procitaj , ti i tvoj gazda:
Kosta Nikolic: "jugoslovenka vojska u otadzbini u gradjanskom ratu u Srbiji 1944 godine"
to je sve sta imas da kazes?
POSTAO SI BEZOBRAZAN...procitaj prvo malo o istoricaru Kosti Nikolicu, koga spominjes, a sa kojim si hteo da izvrsis prevaru kao sto to radis sve vreme...
Pa je l to sve sto ti imas da kazes...tekstic iz Lovcena kojim dokazujes nesto i mislis da to zasluzuje neki opsiran odgovor...covek samo da se nasmeje, a tebe treba da bude sramota...
Eto imas iznad sta o tom krstu kazu noviji istoricari, kao i Nikolic koga si TI spomenuo....opet se sam uplices u svoje falsifikate i lazi...

Što se tiče suđenja Čiči, ono je sramota za sav srpski rod. Proces nije bio legalan a Draža je bio drogiran. Nije bio ratni zločinac, već heroj.
Da li je Djurisic sa dve hiljade cetnika nakon hapsenja i deportacije pobegao iz logora?