ČESTITKA BEOGRAĐANIMA ZA NOVU GODINU

gost 227949

Veoma poznat
Poruka
13.999
Beograd: Poskupljuje gradski prevoz



prevoz_310x186.jpg

BEOGRAD - Gradski prevoz u Beogradu poskupeće 1. januara 20 odsto zbog usklađivanja sa cenom goriva, objavio je danas Beoinfo.

Kako se navodi, prevoz će poskupeti jer je gorivo od 1. februara 2009. godine poskupelo za 40 odsto.

Ističe se da je, zbog materijalne situacije Grad odlučio da cene poveća minimalno, do nivoa koji garantuje redovan broj vozila na ulicama Beograda.

Nakon poskupljenja od 20 odsto, markica će za učenike osnovnih škola koštatiti 600 odnosno 800 dinara, u zavisnosti od zone, a za učenike srednjih škola, studente i penzionere 1.100 odnosno 1.500 dinara


http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:312528-Beograd-Poskupljuje-gradski-prevoz


Svaki komentar je suvišan...z:D
 
Pa ja ne sam iz Beograd.z:D

Čekaj...jer to znači da meni nije Srećna Nova godina?z:cry:



Načestitaće se oni svima Nove godinez:D:


Porez će biti pet puta veći od 2012.


102131_0818-diana-dragutinovic-foto-fonet_f.jpg

Izmene Zakona o porezu na imovinu prema kojima povećanje poreza na nepokretnosti u 2011. ne može da bude veće od 60 odsto u odnosu na obavezu iz ove godine, najverovatnije neće važiti za 2012. godinu, potvrđeno je „Blicu“ u Ministarstvu finansija. To znači da će od 2012. godine zakon važiti u punoj snazi, što za pojedine građane može da znači veću poresku obavezu i do pet puta. U Ministarstvu finansija kažu da će iznos poreza zavisiti od lokalnih samouprava.

Saga se, dakle, nastavlja. Praktično, porez na imovinu, protiv koga su redakcije „Blica“ i NIN-a pokrenule akciju „Porez, a ne harač“ moći će maksimalno da bude veći za 60 odsto samo u narednoj godini, dok za 2012. najverovatnije neće važiti ograničenja. Neki su mislili da je ovo jedino povećanje, neki da će ograničenje do 60 odsto biti maksimalno i u 2012. godine. I jedni i drugi su bili optimisti.

- Zakon o porezu na imovinu najverovatnije će se primenjivati u punoj snazi od januara naredne godine. Međutim, to ne znači da će do poskupljenja odmah doći u 2012, jer je ono u nadležnosti lokalnih samouprava, a stopa od 0,4 odsto je maksimalna propisana. To znači da neke opštine mogu da smanje stopu u skladu s procenama o imovinskom stanju sugrađana - objašnjeno je u „Blicu“ u Ministarstvu finansija.

Međutim, ako je pre nekoliko dana ministarka Diana Dragutinović rekla da su izmene Zakona o porezu na imovinu usvojene na zahtev Stalne konferencije gradova i opština jer je to porez koji ide u kase lokalnih samouprava, onda je prilično jasno za šta opštine mogu da se odluče. Ono što daje nadu jeste da je godina duga, pa se eventualnim pritiskom javnosti „primena zakona u punoj snazi“ može ukinuti ili bar odgoditi.

Čitavu priču u vezi sa izmenama zakona prate brojne nelogičnosti. Nakon što je ministarka Diana Dragutinović počela javno da priča o predlogu izmena, kada se videlo da će zakon najviše udariti siromašne, pa će porezi skočiti nekoliko puta, redakcije „Blica“ i NIN-a su pokrenule akciju koja je dobila veliku podršku čitalaca i stručne javnosti. Potom su iz ministarstva iznenada po prvi put pomenuli član 34 koji nismo mogli dobiti na uvid, da bi tek treći dan od pokretanja akcije na sajtu Skupštine Srbije izašao konačan predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na imovinu. Tada smo sračunali da će građani za stariji dvosoban stan umesto 4.500 dinara plaćati nešto više od 2.000 dinara, što je i povećanje od 60 odsto u odnosu na 2010. Međutim, ako se Zakon o imovini bude primenjivao u punoj snazi, a verovatno hoće, 4.500 dinara poreza vlasnika čekaju već 2012. godine.



http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/225080/Porez-ce-biti-pet-puta-veci-od-2012
 

Back
Top