Kako je nemačka politika iz 1941 godine oblikovala 1991 godinu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.370

prvi deo​

Нови документи o улози Немачке у распаду Југославије: Како је историја из 1941. обликовала историју 1991. године​Oвих дана је Вилсонов дигитални центар из Вашингтона објавио више стотина докумената који су потекли из канцеларије Хелмута Кола, канцелара Западне Немачке, потом и уједињене Немачке (1982-1998). Многа од њих односе се на период распада Југославије. Читајући о Коловим активностима, можемо да закључимо да је 1991. пре била оживљавање историје него њен крај.

Хелмут Кол
Хелмут Кол
Добар део државних архива широм Европе и света придржава се правила да се приступ архивској грађи омогући тридесет година након након што су та документа настала. Са проласком времена, истраживачима је на располагању све више докумената који се баве распадом Југославије 1991. године.
Управо ових дана је Вилсонов дигитални центар чије је седиште у Вашингтону, у склопу програма „International History Declassified“, објавио више стотина докумената који су потекли из канцеларије Хелмута Кола, канцелара Западне Немачке, потом и уједињене Немачке (1982-1998). Понегде се ради о транскриптима разговора, где је забележена свака изговорена реч, а у највећем броју случајева имамо прилике да видимо сажетак разговора који су направили Колови сарадници. Најављено је да ће у наредним месецима бити објављено још материјала.
Презентована документа тичу се великог броја тема, попут краја Хладног рата, уједињења Немачке, краха СССР-а итд. Читалац кога занима распад Југославије моћи ће да види до сада непознати и вредан материјал, али и да се увери како се европска политика раних 1990-их преламала на Балкану. Оно што ми је привукло највише пажње јесте како је прошлост не само обликовала политику, већ и како је утицала на начин на који је та политика презентована. Читајући о Коловим активностима, можемо само да закључимо да је 1991. пре била оживљавање историје него крај историје.

Разговори с Кучаном

Канцелар Хелмут Кол састао се са словеначким лидером Миланом Кучаном 8. октобра 1991. године. Сажетак овог разговора направио је немачки дипломата др. Петер Хартман. Састанку су присуствовали и министри спољних послова Ханс Дитрих Геншер и Димитриј Рупел. Један део овог разговора вреди цитирати у целости:
„Канцелар [Кол] каже да пре свега жели да објасни главни став [немачке] савезне владе. За њега нема потребе да каже где су наше симпатије. То је било евидентно свуда у Немачкој. Ми смо у ситуацији да историја поново сустиже народе Европе – поново су пред нама стари рачуни с почетка века. Ми Немци смо у јединственом положају. Има годину дана да смо уједињени, а то није било лако за наше суседе на истоку и на западу. Сама економска ситуација то чини јасним. За нас је важно да не будемо изоловани у нашем ставу [о независности Словеније и Хрватске]. Председник [Кучан] зна да се недељама говори о старим фронтовима из 1941. године.
Министар спољних послова Геншер додаје да то није био случај само у Београду.
Канцелар додаје да је то део његовог унутрашње-политичког проблема. Неки у Немачкој још нису разумели проблеме нове коалиције à la 1941.”
Колона тенкова ЈНА на граници између Хрватске и Словеније, 3. јула 1991. године.
Колона тенкова ЈНА на граници између Хрватске и Словеније, 3. јула 1991. године.
Делује да је било како је Кол рекао. Историја је диктирала ставове, тј. заиста су дошли на наплату рачуни са почетка века. По завршетку Првог светског рата, велике силе међу победницима подржале су стварање Југославије великим делом због тога што су у таквој реконфигурацији простора видели брану ширењу немачког утицаја на југоисток Европе у будућности.
Језик државника је обазрив, али Кол овде није могао бити јаснији. Почетком 1990-их, баш како је приметио, историја је сустизала европске народе. Многи су још 1991. године приметили да се Немачка обрачунавала са остацима „Версајског система“, али тек сада кроз објављена документа можемо да видимо Колово размишљање. Оно што стоји у овом документу потврђују и други извештаји.
Јасно је где су немачке симпатије биле. Само дан раније, тј. 7. октобра, Кол је рекао хрватском министру спољних послова Звонимиру Шепаровићу: „Спремни смо да учинимо све што је у људској могућности да помогнемо Хрватској“. Оно што је Кол додао непосредно након овога је још интересантније: „Хрватска мора да разуме, да око питања признавања независности не можемо да оживимо коалицију из 1941. године, тј. Немачку, Италију и Мађарску“.
Председници југословенских република уочи распада земље: Момир Булатовић, Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић, Киро Глигоров, Фрањо Туђман и Милан Кучан
Председници југословенских република уочи распада земље: Момир Булатовић, Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић, Киро Глигоров, Фрањо Туђман и Милан Кучан
Оно што је важно нагласити да су ови дани били од суштинске важности. Управо 7. октобра је истицао тромесечни мораторијум на проглашење хрватске и словеначке независности. На Брионима је 7. јула потписана декларација којом је завршен сукоб у Словенији и којом је предвиђено да се суспендују делатности које произилазе из хрватског и словеначког проглашења независности. Брионски споразум је предвиђао стварање временског простора у коме би се преговарало и спречило даље ескалирање кризе. Другим речима, 7. октобра 1991. се завршавао период преговора, а Кол се враћао на 1941. годину.

 

drugi deo​

Pазговори са Андреотијем

Управо тих дана Кол је у више наврата разговарао и са италијанским премијером Ђулијом Андреотијем:
„Канцелар наглашава да се можда таква одлука [признање независности Словеније и Хрватске] може донети са пет или шест других партнера. Кључни аспект је да та група не сме да подсећа на коалицију из 1941. Важно је изнад свега имати Француску уз себе, можда и Шпанију. Ватикан интензивно ради у циљу признања независности, као што премијер Андреоти зна“.
„Премијер Андреоти одговара да Ватикан не жели да буде први, већ да погура другога“.
„Канцелар додаје да не би било добро да Немачка, Италија или Аустрија, или Мађарска, први признају независноcт“.

На састанку 8. октобра Кол је објашњавао Кучану зашто признање не може доћи одмах, говорећи да ће Немци бити од помоћи и да ће бити међу првима који ће независност признати. Додао је:
„Али ми не можемо, молим председника Кучана да разуме разлоге, да будемо једини. Идеално би било када би цела Европска економска заједница била спремна за признање независности. Али чак и кад би било само пет чланова, то је њему [Колу] прихватљиво. Његов [Колов] интерес је да се пробије линија из 1941. То је и у случају Словеније важно. Човек треба да мисли о дану после“.
Кол и Кучан су поново разговарали 3. децембра. Кол је рекао:
„За нас Немце је важно да избегнемо две опасности: да будемо сами [у прихватању независности] и понављање констелације из 1941“.

Историја на леђима

Једно благонаклоно тумачење немачке политике би гласило: због наслеђа Другог светског рата и немачке улоге у уништавању Југославије 1941. године Немачка је почетком 1990-их водила опрезну политику, како би избегла прављење паралела између њене политике 1990-их и 1940-их.
Окупација и подела Југославије 1941. године.
Окупација и подела Југославије 1941. године.
Немачка Хелмута Кола свакако није она Немачка из 1940-их. Међутим, постоји нешто што не може да се не примети. Кола није занимало да не понови политику из 1941. Проблем за њега је био то да Немачка може бити оптужена да такву политику понавља.
При тумачењу прошлости важно је имати испред себе различите историјске изворе. Кол је сигурно бирао шта ће рећи својим међународним саговорницима и верујем да су још важнији документи они који сведоче о његовим разговорима са Геншером и другим немачким политичарима.
Међутим, на основу ових докумената имамо прилике да видимо Немачку која активно ради на стварању коалиције која ће се придружити њеној визији будућности југоисточне Европе. А та коалиција је била обликована историјом, тј. историја је диктирала како та коалиција не би смела да изгледа.
Француски председник Франсоа Митеран и немачки канцелар Хелмут Кол у меморијалном центру у Вердену, 1984.
Француски председник Франсоа Митеран и немачки канцелар Хелмут Кол у меморијалном центру у Вердену, 1984.
У овим документима у пуној снази враћа се и Први светски рат. Француски председник Франсоа Митеран је Колу рекао да га писање немачке штампе (која је представљала Немачку као савезника Хрвата, а Француску као савезника Срба) подсетило на 1914. годину. Митеран је у шали британском премијеру Џону Мејџору саопштио да би најбољи начин за решавање југословенске кризе био да Турци, Немци и Мађари пошаљу армије као подршку Хрватима, а да Велика Британија, СССР и Француска пошаљу помоћ Србији. Мејџор шалу није разумео и оградио се рекавши да Британија војску неће слати.
Милан Кучан се жалио да Митеран нерадо подржава немачку политику. Кол му је саопштио да „сви носимо историју наших народа на леђима” и да су „уговори по завршетку Првог светског рата закључени у Паризу, а не другде“.
Хелмут Кол се 1993. године поверио aмеричком државном секретару Ворену Кристоферу:
„Перспективе појединих европских земаља у овом конфликту обликоване су историјски. Читав територијални и национални комплекс створен у Паризу 1919. године повезан са простором југоисточне Европе и даље има утицај на националне перспективе”.
Кол је пропустио да се запита да ли је и његова перспектива обликована на исти начин.
Потписивање Дејтонског мировног споразума у Паризу 14. децембра 1995. Седе (слева на десно): председник Србије Слободан Милошевић, председник Хрватске Фрањо Туђман, председник Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић; стоје (слева на десно): шпански премијер Фелипе Гонзалес, председник САД Бил Клинтон, француски председник Жак Ширак, немачки канцелар Хелмут Кол, премијер Велике Британије Џон Мејџор и руски премијер Виктор Черномирдин.
Потписивање Дејтонског мировног споразума у Паризу 14. децембра 1995. Седе (слева на десно): председник Србије Слободан Милошевић, председник Хрватске Фрањо Туђман, председник Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић; стоје (слева на десно): шпански премијер Фелипе Гонзалес, председник САД Бил Клинтон, француски председник Жак Ширак, немачки канцелар Хелмут Кол, премијер Велике Британије Џон Мејџор и руски премијер Виктор Черномирдин.
Председнику САД Билу Клинтону се канцелар Кол пожалио на Французе 1994:
„Нажалост, француска позиција повремено је обликована француским ставом из Париза 1919. године у смислу подршке Србима.“
Хронофетишизам је у филозофији историје уверење да се садашњост може адекватно објаснити само садашњошћу. То ствара неколико илузија. Пре свега, тако настаје илузија да је прошлост одвојена и да не утиче на нас. На тај начин ствара се и илузија да су наши савремени погледи спонтани, природни и засновани на логици.
Никаквог краја историја није било, штавише, 1991. историје се вратила у Југославију пуном снагом. Иако ће се Немачка политика јавно образлагати савременим догађајима, у њој ће бити много историјског резоновања.
https://oko.rts.rs/istorija/5085099...-iz-1941-oblikovala-istoriju-1991-godine.html
 
Правилник Форума захтева да постављач теме остави свој коментар уз текст, од минимум три реченице.

 1. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnjik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni video klip, blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, X, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link ka izvoru
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar tri rečenice. Komentar mora da bude smislen u vezi teme koja je postavljena. Komentar ne mogu biti političke parole.
 
Правилник Форума захтева да постављач теме остави свој коментар уз текст, од минимум три реченице.

 1. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnjik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni video klip, blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, X, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link ka izvoru
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar tri rečenice. Komentar mora da bude smislen u vezi teme koja je postavljena. Komentar ne mogu biti političke parole.
:ok:
izgleda da se istorija i po treći put ponavlja , 1941 , 1991 i u sadašnje vreme ako sveukupno sagledamo dešavanja na ex Yu prostore, politika koja se sada sprovodi i ovih zadnjih godina ukazuje na staru kartu zona politike na Balkanu , može se videti da od 1941 do dan danas nema ni pomak od te osmišljene politike velikih sila
 
Правилник Форума захтева да постављач теме остави свој коментар уз текст, од минимум три реченице.

 1. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnjik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni video klip, blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, X, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link ka izvoru
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar tri rečenice. Komentar mora da bude smislen u vezi teme koja je postavljena. Komentar ne mogu biti političke parole.
Ti to ozbiljno?
 
Pre 15-tak godina čitao sam knjigu o zapadnom medijskom izveštavanju o jugoslovenskoj krizi i ratovima.Dao sam je nekome i po našem običaju nikad mi nije vraćena.Mislim da naslov sadrži reč medijski ali ne mogu tačno da se setim kako glasi.
Domaći autor je priredio.
Elem,ima tu svašta uključujući i raznih otvoreno šovinističih navoda protiv Srba ali meni je posebno ostala u sećanju konstatacija jednog austrijskog lista o granicama." Povratilo smo najveći deo granice iz 1918"
 
Rekoh ja vama odavno sve ovo 😁

Sad je pitanje ko im je kako i zašto dozvolio?
Британци, они су их употребили и у ДСР-у, нелогичан напад на СССР и поред скоро
потписаног пакта о ненападању, може се само са Енглезима објаснити.
Изгледа да је Хитлерова Немачка била оно што је сада Украјина а Хитлер глумац,
доведен на власт само ради напада на СССР.
Снагу на колена баченог немачког народа ваљало је усмерити против надолазећег бољшевизма и
Енглезима је и Хитлер био подобан, хајловала је села енглеска репрезентација, јавно на олимпијади.
Зашто ли је Хес летео у сред рата за В.Британију? Шта је Хитлер хтео од Енглеза?
 
Британци, они су их употребили и у ДСР-у, нелогичан напад на СССР и поред скоро
потписаног пакта о ненападању, може се само са Енглезима објаснити.
Изгледа да је Хитлерова Немачка била оно што је сада Украјина а Хитлер глумац,
доведен на власт само ради напада на СССР.
Снагу на колена баченог немачког народа ваљало је усмерити против надолазећег бољшевизма и
Енглезима је и Хитлер био подобан, хајловала је села енглеска репрезентација, јавно на олимпијади.
Зашто ли је Хес летео у сред рата за В.Британију? Шта је Хитлер хтео од Енглеза?

Ma nema to veze

Nemačka je imala (a ima ih i sada) krupne kapitaliste i aristokratiju koja se dobrano napljačkala kroz vekove i njima su potrebni resursi koje Nemačka nema dovoljno za njihove apetite

Da bi došli do resursa moraju da korumpiraju svoj narod dobrom socijalnom politikom, da bi oni radili u korist države ili ratovali za istu

E sad oni su zakasnili sa kolonijama, Englezi i Francuzi i njihovi sateliti su se lepo okoristili, ovi ništa

Ono što im se odselilo u Ameriku odselilo se u jeku nekih ratova i bavilo se otimačinom zemlje od domorodaca i tamo se bili zaksnili

Preokret nasate u drugoj polovini 19 veka kada se ujedinjuju i kada konstruišu pušku koja se puni od pozadi a ne spreda i odnose pobedu nad Francuskom i tada kreće njihov uspon a i rast apetita

Naravno Englezima nisu mogli prići jer za mornaricu treba para i resursa ostaje kopno i to železnica da se preko Balkana i Osmanske imperije dočepaju Istoka

I tu kreće i naš problem sa njima

Kada im je tu stavljena rampa, I svetski rat i versajsa podela Evrope oni počinju da grade mreže svojih saradnika po mnogim zemljama i usled dobre reklame naci nemačka uspeva da zavlada Evropom
Da bi održala dominaciju i opet trebaju resursi, oni dolaze od SSSR, ali opet dolazi momenat kao i sada da ti ne možeš prodavati svoje resurse a da zi onaj drugi sem nekih naštampanih para nema šta drugo ponuditi

I tako prestaneš slati resurse e tada te taj napadne

Englezima je uvek bilo bitno da se Nemci ne dočepaju ruskih resursa što su ovi i uspeli preko mreže svojih saradnika 90-tih

Cenu pada tog mira i uspostavljanu nemačkog mira opet plaćamo mi

Samo i isključivo zahvaljujući Britancima mi smo opstali inače bi nas satrali Nemci sa džamogladijom oko nas

E sad jedino mi nije jasno zašto svako onaj ko kao navija za Ruse navija i za Nemce , jer to nije normalno
Da su Amerikanci i Rusi u sukobu pa ne bi najmanje bio branjen daleki istok ruski i američki, tamo baza nema
Izgleda da je petodecenijska nemačka okupacija ovih prostora, udružena sa stojadinovićevom decenijom koja nas je zatrovala nemačkim uticajem kao i blizina nemačkih isp, rdaka hrvata, slovenaca i podanika muslimana i šipaca dovela do toga da se pravoslavci Balkana stave pod nemačku šapu
Bugarska je odavno u njihovom najmu pa nije čudno što je njihova politika bila i ostala podmukla
 
Ma nema to veze

Nemačka je imala (a ima ih i sada) krupne kapitaliste i aristokratiju koja se dobrano napljačkala kroz vekove i njima su potrebni resursi koje Nemačka nema dovoljno za njihove apetite

Da bi došli do resursa moraju da korumpiraju svoj narod dobrom socijalnom politikom, da bi oni radili u korist države ili ratovali za istu

E sad oni su zakasnili sa kolonijama, Englezi i Francuzi i njihovi sateliti su se lepo okoristili, ovi ništa

Ono što im se odselilo u Ameriku odselilo se u jeku nekih ratova i bavilo se otimačinom zemlje od domorodaca i tamo se bili zaksnili

Preokret nasate u drugoj polovini 19 veka kada se ujedinjuju i kada konstruišu pušku koja se puni od pozadi a ne spreda i odnose pobedu nad Francuskom i tada kreće njihov uspon a i rast apetita

Naravno Englezima nisu mogli prići jer za mornaricu treba para i resursa ostaje kopno i to železnica da se preko Balkana i Osmanske imperije dočepaju Istoka

I tu kreće i naš problem sa njima

Kada im je tu stavljena rampa, I svetski rat i versajsa podela Evrope oni počinju da grade mreže svojih saradnika po mnogim zemljama i usled dobre reklame naci nemačka uspeva da zavlada Evropom
Da bi održala dominaciju i opet trebaju resursi, oni dolaze od SSSR, ali opet dolazi momenat kao i sada da ti ne možeš prodavati svoje resurse a da zi onaj drugi sem nekih naštampanih para nema šta drugo ponuditi

I tako prestaneš slati resurse e tada te taj napadne

Englezima je uvek bilo bitno da se Nemci ne dočepaju ruskih resursa što su ovi i uspeli preko mreže svojih saradnika 90-tih

Cenu pada tog mira i uspostavljanu nemačkog mira opet plaćamo mi

Samo i isključivo zahvaljujući Britancima mi smo opstali inače bi nas satrali Nemci sa džamogladijom oko nas

E sad jedino mi nije jasno zašto svako onaj ko kao navija za Ruse navija i za Nemce , jer to nije normalno
Da su Amerikanci i Rusi u sukobu pa ne bi najmanje bio branjen daleki istok ruski i američki, tamo baza nema
Izgleda da je petodecenijska nemačka okupacija ovih prostora, udružena sa stojadinovićevom decenijom koja nas je zatrovala nemačkim uticajem kao i blizina nemačkih isp, rdaka hrvata, slovenaca i podanika muslimana i šipaca dovela do toga da se pravoslavci Balkana stave pod nemačku šapu
Bugarska je odavno u njihovom najmu pa nije čudno što je njihova politika bila i ostala podmukla
Вараш се, Хитлер није био добар са аристокртијом, ипак је он са друштвене маргине, као и Зеленски.
Ово за колоније стоји, нас су препустили Немцима али ја говорим о поклеклој међуратној Немачкој,
уништеној силним репарацијама, сам Владика николај је кудио Енглезе због тога.
Из такве, корумпиране и социјално раслојене Немачке изникао је Хитлер.
Сама си се питала ко је Колу допустио обнову Хитлерове политике за Балкан.
Како су нас Енглези спасавали, говори податак да је руски Цар Николај морао да их уцени
склапањем сепартног мира ако не помогну Србима који умиру на албанској обали.
После опоравка српске војске, ти наши велики спасиоци инсистирају на дислокацији српских трупа
по западним фронтовима, од тог енглеског наума спасава нас Д'пре.
Енглези су успели да издејствују да се српска војска на солунском фронту не наслања крилом на руску.
Не одговори ми 'шта ј Хес тражио у Британији? Мир док не сломи СССР?
Откуд Хитлеру уопште идеја да би Англи пристали на тако нешто?
 
@Nataša Rostova

Историја не почиње 1941. године, нити 1914. Односи Србије и Немачке трају дуже, а тај ранији период нико не помиње.

Не знам како су нас Британија и Француска сачувале.

Misliš istorija Srba i Germana

Nemačka je formirana 1870 godine
 
Вараш се, Хитлер није био добар са аристокртијом, ипак је он са друштвене маргине, као и Зеленски.
Ово за колоније стоји, нас су препустили Немцима али ја говорим о поклеклој међуратној Немачкој,
уништеној силним репарацијама, сам Владика николај је кудио Енглезе због тога.
Из такве, корумпиране и социјално раслојене Немачке изникао је Хитлер.
Сама си се питала ко је Колу допустио обнову Хитлерове политике за Балкан.
Како су нас Енглези спасавали, говори податак да је руски Цар Николај морао да их уцени
склапањем сепартног мира ако не помогну Србима који умиру на албанској обали.
После опоравка српске војске, ти наши велики спасиоци инсистирају на дислокацији српских трупа
по западним фронтовима, од тог енглеског наума спасава нас Д'пре.
Енглези су успели да издејствују да се српска војска на солунском фронту не наслања крилом на руску.
Не одговори ми 'шта ј Хес тражио у Британији? Мир док не сломи СССР?
Откуд Хитлеру уопште идеја да би Англи пристали на тако нешто?

Pa nisu ludi aristokrati da kandiduju svoga, oni su izabrali tog nesretnog lunatika, inače luzera i dobro mu nafilovali ego

Nije Hitler iznikao iz naroda već je ponuđen narodu

Nemačka je zaslužila da plaća reparacije, pokreneš rat i izvučeš se.. naravno kasnije je ona to sve naplatila, pogotovo na nama, jer su preko Stojadinovića svi krediti za obnovu Kraljevine SHS išli preko Nemačke

Te priče o njima jadnima uništenim reparacijama su za retarde kao i sada priča o tome kako su okupirani
Samo kompletni idioti to mogu da tvrde ili izdajnoici, ljotićevski maloumnici koji su nas i doveli dovde

Jok eto oni nam neprijatelji što smo se oporavili i što logično žele da nas iskoriste a Švabo nam prijatelj koji nam je okupirao državu, ubacio tifus i omanjao nas za milionče

Šta treba imati u glavi pa verovati u to

Svaka država ima svoje različite struje u politici pa je tako i Engleska imala jaku pronemačku struju ali i agente njihovog uticaja Sa njiam je bio blizak Knez Pavle , pa se tako uvek za njega kači kako je bio britanski .. a realno bio je nemački čovek preko britanske veze
Baš kao što i kod nas si do skoro mogao mogao da ideš u Moskvu preko Berlina samo i jedino pa zato imamo više proruskih ljudi koji rade za nemački interes nego za srpski

Kažu da je pred DSR nemačka imala u Francuskoj u vlasništvu 40% štampe, a zamisli koliko je imala tek u državama koje su bile neotpornije na njihov uticaj i zato nije čudno što je Francuska pala za par sedmica i onom predstavom u Ardenima i navodnom švapskom genijalnošću

Oni su samo iskoristili kao i kod nas svoje ljude u pozadini da razore tkivo i da nije bilo Britanaca i Staljina koji je na vreme pomlatio podosta izdajnika u svojim redovima
 
Pa nisu ludi aristokrati da kandiduju svoga, oni su izabrali tog nesretnog lunatika, inače luzera i dobro mu nafilovali ego

Nije Hitler iznikao iz naroda već je ponuđen narodu

Gluposti. Hitler je prezirao i mrzeo aristrokratiju i industrijalce. Pristalice među njima dobija tek kada je postao kancelar. Čak je i katolička crkva , pogotovo u Bavarskoj, bila većinski protiv njega. Protestantska ne baš toliko. Hitler je upravo iznikao iz naroda i predstavljao je tačno ono što je , veći deo, nemačkog naroda želeo. Hitlera niko nije "poturio" Nemcima.
 
Правилник Форума захтева да постављач теме остави свој коментар уз текст, од минимум три реченице.

 1. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnjik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni video klip, blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, X, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link ka izvoru
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar tri rečenice. Komentar mora da bude smislen u vezi teme koja je postavljena. Komentar ne mogu biti političke parole.
Tebi baš ne prijaju činjenice i istona? Toliko te DW i “Slobodna” Evropa odvojili od stvarnosti?

Evo i istočnog evropskog partnera, onaj što nariče nad Blajburgom je već poznat:

E39A09BE-2C29-45AD-B38C-BD8D95ECF3C0.jpeg

33CF986E-279D-4115-8EDB-87C83B680825.jpeg
 
A i mogo bi stvarno skratiti tepihe teksta, šta na primer da nisam poneo naočare, nego imam samo monokl... ;)
majok, samo da preživim... :mrgreen: :lol:
Правилник Форума захтева да постављач теме остави свој коментар уз текст, од минимум три реченице.

 1. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnjik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni video klip, blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, X, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link ka izvoru
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar tri rečenice. Komentar mora da bude smislen u vezi teme koja je postavljena. Komentar ne mogu biti političke parole.
Da li vas dvojica stvarno verujete u magične moći zabijanja glave u pesak?

9CE4EB34-47AE-4FE6-BF91-BBDD2D3AF7EF.jpeg

4F7D83C5-5D98-4BA3-AE0E-1C4F13DB2691.jpeg

DED60434-B3D1-4269-8D8A-45A7E02ADFF4.jpeg
 
Gluposti. Hitler je prezirao i mrzeo aristrokratiju i industrijalce. Pristalice među njima dobija tek kada je postao kancelar. Čak je i katolička crkva , pogotovo u Bavarskoj, bila većinski protiv njega. Protestantska ne baš toliko. Hitler je upravo iznikao iz naroda i predstavljao je tačno ono što je , veći deo, nemačkog naroda želeo. Hitlera niko nije "poturio" Nemcima.

:zcepanje: :zcepanje: :zcepanje: lično se tebi poverovao

A kako je sa Krupom pravio tenkove?

Niko ne spori da je Htler esencija nemačkog naroda i ono što je on želeo, dakle nije sporno to, poenta je da je nemačka oligarhija aristokratija i industrijalci preko hitlera poslali pruku samo na ovaj način možemo vladati i mi i vi

Nakon izgubljena dva rata ta oligarhija je našla drugi način koji evo mi ovde živimo 50 i nešto godina

Kao i za vreme Hitlera i sada se pravi gospodari kriju

Tada su se krili iza Firera. sada se kriju iza "ekonomije"
Majstori konspiracije, nigde ni jedne fotografije, svedočenja o njihovoj ulozi u nemačkom ratu protiv čovečnosti, ne protiv sveta, već protiv čovečnosti, jedno na izgled civilizovana kasta a u suštini nisu odmakli dalje od pljačkaških plemena, s tim što su ta plemena dolazila i odlazila a oni ostaju dok ne istrebe domicilne
 

Back
Top