- Poruka
- 2.642
...ma najbolje da ćutim...šalom je pravoslavac ....Bože sačuvaj al smo izbućkani....Evo ti reči Maksima ispovednika :
...Vi,pak,Latini,koji ste izmenili iiskvarili ne samo izloženo ipovedanje Pravoslavne vere,no i mnoga njihova sveštena crkvena predanja dostojni ste toga da vas nazovemo ne samo raskolnicima,nego baš i jereticima(!) ,kao narušitelje Apostolskih i otačkih pravila i Predanja. Zakon blagočestivih careva i ustav crkveni kažu: " Ako neko nešto najmanje izmeni u Pravoslavnoj veri,taj je jeretik i podleže kaznama određenim za jeretike."
Sv. Marko Efeski ...poslanica igumanu Vatopeda:
Do sada mi smo imali veru koja ni u čemu nema nedostatka, a mi nemamo potrebu ni za saborom ni za aktom neke unije,da bi se naučili bilo čemu novijem, mi koji smo sinovi i učenici Vaseljenskih Sabora , i na njima i posle njih proslavljenih Otaca naših. Sa tom verom mi se nadamo izaći pred Boga i dobiti otpuštenje grehova, a bez nje ja ne znam kakva će nas pravednost osloboditi od večnog mučenja.Onaj koji hoće i pokušava da mi odbacimo ovu veru i uvedemo drugu,noviju,makar on bio i anđeo sa neba neka bude anatema i neka isčezne svaki spomen o njemu i pred Bogom i pred ljudima. Neka niko ne gospodari u našoj veri,ni car ni episkop niti iko drugi nego samo ,jedino Bog koji nam je i Sam i kroz Svoje učenike predao tu veru.......i opet sv M.E. " Otsekli smo Latine od nas ni zbog kakvog drugog razloga,no zato što su ne samo šizmatici nago su takođe i jeretici. Zbo toga je potpuno nepravilno ujediniti se s njima!!!..eto pa da malo vidimo o mekoći stava i ljubavi prema jereticima...
Али ми ниси рекао којој помесној Цркви припадаш..