Cenovnik Božji

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zato necu ni krstiti dete, nek sam donese tu odluku, kad poraste i ako bude u stanju da razmislja uopste o tome.

Lepo od tebe, ali ga ipak krsti. Ništa mu ti krštenjem ne namećeš.

Svi ovi ateisti forumaši su takođe kršteni...

Prvobitni hrišćani nisu ni krštavali decu, je li možda Isus kršten kao beba? A apostoli? :rtfm:

Nemoj tako... Tek posle Isusovog krštenja je krenulo krštavanje beba.

Isus je obrezan, ali kao poslednji, takođe, zatvara taj krug.

Posle toga nema obrezivanja.

Lepo od tebe, ali ga ipak krsti. Ništa mu ti krštenjem ne namećeš.

Svi ovi ateisti forumaši su takođe kršteni...

Nemoj tako... Tek posle Isusovog krštenja je krenulo krštavanje beba.

Е то ме нервира код Христа, ко неки Муслиман...

Apostoli su krstavali cele porodice , u kojim je sigurno bilo i male dece.

Pustite decu k meni... rekao je Hristos

Po toj logici trebi bi sacekati da dete bude punoletno pa da odluci kako ce se zvati, da li ce ici u skolu, primiti vakcine...

Tako su uradili moji roditelji i ja sam im na tome jako zahvalna.

Tребало би да им будеш захвална да су те одвели у Грчку кад у то време није било Истинске Православне Цркве.Па да си рецимо у манастиру Меденица крштена(околина Атине).

:roll:
Neće biti...
Obrezivanje prestaje tek sa prvim jerusalimskim saborom... zapravo, tada je doneta odluka da obrezivanje nije obavezno za prelazak u hrišćanstvo onih koji nisu Jevreji, pa prema tome po definiciji obrezani.
Praksa obrezivanje hrišćana još uvek postoji u pojedinim pravoslavnim pomesnim crkvama koje se drže ranohrišćanskih običaja i obreda.
Sve u svemu, opet paganin uči hrišćanina o hrišćanstvu... pravo da ti kažem, meni ovo malo dosadilo... :roll:

Po toj logici trebi bi sacekati da dete bude punoletno pa da odluci kako ce se zvati, da li ce ici u skolu, primiti vakcine...
Nije ti dobro poređenje.

Vakcina protiv poliomijeloze je ista i ovde i u Indoneziji, i od nje detetu zavisi zdravlje, a roditelj odgovara za zdravlje svog deteta.

A religija ima na hiljade, i od nje dete nema ama baš ništa, osim što će naučiti da veruje u dogme - a to nikome ne koristi. Decu treba pre svega učiti da koriste razum, jer za dete koje to nauči nema brige.

A religija ima na hiljade, i od nje dete nema ama baš ništa, osim što će naučiti da veruje u dogme - a to nikome ne koristi. Decu treba pre svega učiti da koriste razum, jer za dete koje to nauči nema brige.

mislim da je ovo što si sad napisao baš bezveze...razum...a gde je tu duša, bre?
kako da dete, koje treba da izraste u (po tebi) razumnog čoveka treba da vodi računa o zdravlju svoje duše ako ne veruje? ko nema zdravu dušu, taj nema ni zdrav razum.
ako se vodi računa o fizičkom zdravlju, onda se posebno treba voditi računa o zdravlju duše.
ali, tema nije to, nego cenovnik - u našoj crkvi, sem zaista jedino dobrovoljnih priloga, nikad se ništa ne mora dati ni za jedan obred - molitva, krštavnje, opelo....

Ima raznih popova..
Neki naplacuju tako sto,na primer ,moj svekar odnese kolac za slavu na prikadnju,a pop mu kaze da je tarifa za to koliko i majsorska dnevnica.:confused:
A ima i onih kao sto je bio pop iz moje parohije pa nije naplacivao svecenje vodice,ni krstenja..ni bilo sta...
I oni su obicni ljudi poput nas,i ja ne verujem u Boga zbog njih,vec zbog Boga.

Ja sam papi platio 5 miliona dolara u zlatu, da mi proda oprost grijeha, i mogu da kažem da se nisam pokajao, imam protekciju i na onom svijetu, mogu da se šetam kud hoću, daju mi dopust itd..:D:hahaha:

:roll:
Neće biti...
Obrezivanje prestaje tek sa prvim jerusalimskim saborom... zapravo, tada je doneta odluka da obrezivanje nije obavezno za prelazak u hrišćanstvo onih koji nisu Jevreji, pa prema tome po definiciji obrezani.
Praksa obrezivanje hrišćana još uvek postoji u pojedinim pravoslavnim pomesnim crkvama koje se drže ranohrišćanskih običaja i obreda.

Sve u svemu, opet paganin uči hrišćanina o hrišćanstvu... pravo da ti kažem, meni ovo malo dosadilo... :roll:

То није више било обавезно вило ни за јевреје.Да си читао посланицу Светог апостола Павла Јеврејима знао би.

То у вези праксе обрезивања у неким ''православним црквама''је потпуно нетачна ствар.Чак ни док сам био непоколебљив у уверњима везаним за светско православље то нисам чуо.

mislim da je ovo što si sad napisao baš bezveze...razum...a gde je tu duša, bre?
kako da dete, koje treba da izraste u (po tebi) razumnog čoveka treba da vodi računa o zdravlju svoje duše ako ne veruje? ko nema zdravu dušu, taj nema ni zdrav razum.
ako se vodi računa o fizičkom zdravlju, onda se posebno treba voditi računa o zdravlju duše.
ali, tema nije to, nego cenovnik - u našoj crkvi, sem zaista jedino dobrovoljnih priloga, nikad se ništa ne mora dati ni za jedan obred - molitva, krštavnje, opelo....

Pa kad odraste neka se sam pobrine za svoju dusu u religiji po svom izboru,zasto nametati tj. programirati?

Па није избор вере избор образовног профила и везано за то избора привремених послова које ће поједина особа да ради у току радног века.Зар да се особа кад се роди лиши вечног живота уколико умре у детињству.Због става нек изабере кад порасте.:roll:

Па није избор вере избор образовног профила и везано за то избора привремених послова које ће поједина особа да ради у току радног века.Зар да се особа кад се роди лиши вечног живота уколико умре у детињству.Због става нек изабере кад порасте.:roll:

Jos gore je da se lisi "vecnog zivota" ako se krsti u pogresnoj veri :lol:

Rani hriscani nisu krstili svoju decu,vec su krsteni odrasli koji su mogli da razumeju svoj izbor.

То није више било обавезно вило ни за јевреје.Да си читао посланицу Светог апостола Павла Јеврејима знао би.

Ako je neko Jevrej po definiciji je obrezan, pa po prelasku u hrišćanstvo ne mora se ponovo obrezivati.
Ako neko nije Jevrej, moguće je da nije obrezan. Kako je obrezivanje bilo nepopularno u kulturama koje ga ne praktikuju, radi povećanja broja hrišćana vođe ranog hrišćanskog pokreta su donele promišljenu odluku na prvom jerusalimskom saboru da onaj ko prelazi u hrišćnstvo, ako nije Jevrej, ne mora da se obreže, ukoliko to ne želi.
Da li ti je sada jasnije?

То у вези праксе обрезивања у неким ''православним црквама''је потпуно нетачна ствар.Чак ни док сам био непоколебљив у уверњима везаним за светско православље то нисам чуо.

Koptska, pravoslavna etiopska i eritrejska crkva još uvek praktikuju obrezivanje. :bye:

Imaš pravo, bolje da se krsti kao rimokatolik ili kao južni baptista, nego kao pravoslavac kad odraste i može da bira.
Ti beše protiv ekumenizma Samsone ili sam ja nešto pogrešno razumeo? :think:

Ako je neko Jevrej po definiciji je obrezan, pa po prelasku u hrišćanstvo ne mora se ponovo obrezivati.
Ako neko nije Jevrej, moguće je da nije obrezan. Kako je obrezivanje bilo nepopularno u kulturama koje ga ne praktikuju, radi povećanja broja hrišćana vođe ranog hrišćanskog pokreta su donele promišljenu odluku na prvom jerusalimskom saboru da onaj ko prelazi u hrišćnstvo, ako nije Jevrej, ne mora da se obreže, ukoliko to ne želi.
Da li ti je sada jasnije?

:think:

Па шта?То сам и ја исто рекао.

A
Imaš pravo, bolje da se krsti kao rimokatolik ili kao južni baptista, nego kao pravoslavac kad odraste i može da bira.
Ti beše protiv ekumenizma Samsone ili sam ja nešto pogrešno razumeo? :think:

Да борим се.Али сматрам да дете треба крстити ако су родитељи у СИПЦ као дете.А све ове деноминације ја и не убрајам у хришћане.Наравно да је небитно уколико припадају истима да ли су иницирани у њихову верску организацију као деца.Јер им је крај исти.

Duša van tela ne postoji, tako da je celo tvoje izlaganje lišeno smisla. Duša je samo ezoterični naziv za svest ukomponovanu u ideju bivstva, filozofsko religiozni pojam koji označava nematerijalni deo našeg bića. Naravno, kao i ideja ljubavi ili dobrote, on je sasvim inherentan nama, i ne postoji van materijalnog tela.

Da povežem sa temom - neki sveštenici u nekim religijama naplaćuju i vrše isterivanje đavola, zlih duhova i sl. iz čoveka, što je tipičan primer obmane naivnih radi sticanja materijalne koristi.

Back