Cemu podele u Hriscanstvu?

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Toliko grupa i podgrupa,a svi se pozivaju na jednu knjigu.Cemo to?Da li je samo razmomilizanje u tumacenju iste knjige dokaz da je sama Biblija neshvatljiva,iako mnogi tvrde suprotno,puna nejasnoca,"rupa"u predanju,kao i da je samo po sebi velika prevara?

Toliko grupa i podgrupa,a svi se pozivaju na jednu knjigu.Cemo to?Da li je samo razmomilizanje u tumacenju iste knjige dokaz da je sama Biblija neshvatljiva,iako mnogi tvrde suprotno,puna nejasnoca,"rupa"u predanju,kao i da je samo po sebi velika prevara?

Ако је нешто несхватљиво некоме, не значи по аутоматизму да је у питању превара.
Скоро да не постоји књижевно дело, запис око којег се не може пронаћи више тумачења. Тако је и са Библијом. Велика већина верника тумачи Библију и покушава да извуче поуке које ће донети добро људима око њих. Има и верника који проналазе у Библији оправдање за нека своја недела. Има и "верника" који користе Библију да дођу до неке користи.
Савршенство је, у ствари, пут до савршенства. Не завршава се ако човек помисли да је схватио Библију, али се испуњава ако човек упоређује, размишља, и разматра наводе из Библије. Али и из многих других написаних дела.

Ако је нешто несхватљиво некоме, не значи по аутоматизму да је у питању превара.
Скоро да не постоји књижевно дело, запис око којег се не може пронаћи више тумачења. Тако је и са Библијом. Велика већина верника тумачи Библију и покушава да извуче поуке које ће донети добро људима око њих. Има и верника који проналазе у Библији оправдање за нека своја недела. Има и "верника" који користе Библију да дођу до неке користи.
Савршенство је, у ствари, пут до савршенства. Не завршава се ако човек помисли да је схватио Библију, али се испуњава ако човек упоређује, размишља, и разматра наводе из Библије. Али и из многих других написаних дела.

Ok,ali cemu toliki ogranci i suprotna tumacenja?Da li to znaci da svaki ogranak,ne narod vec vodje,imaju neki oblik koristi od svog propagiranja?Jer,ako je Bog jedan,i vecina se slaze kako je i zasto stradao,cemu potreba da se zovu ovako ili onako?Da li je bitno toliko da li se ne radi subotom ili pak nedeljom?Ako je sustina ista,ko to onda i zasto formira ogranke oko jednog te istog?

На чистој, истинској, апостолској, вери у Христа.

Питање, зашто је настала подела међу анђелима у рају, зашто Бог жели да се одвоји жито од кукоља, праведнике од грешника ... ?

Зашто је Бог искључив, зашто добро награђује, а зло кажњава?

Зашто тама не трпи светлост, светолост таму, зашто врлина мрзи страст, а страст ратује на врлину, зашто болест руши здравље, а здравље побеђује болест?

Poslednja izmena:
Cemu? i ja se pitam!

Mada...

Pravoslavci i katolici su se odvojkili jedni i drugi su poprimali ''KALEMILI'' na izvorno Hriscanstvo raznorazne paganske obicaje sto je u Srpskom pravoslavlju najzastupljenije...pa zasto grci i rusi nemaju slave?
Onda katolicka crkva tj. papa se proglaio zamenikom Sina Bozijeg na zemlji, a zamenika nema..planira da ostvari ekumeni...i uzimali su pare za oprost greha...
onda je Martin Luther u pokatolicenoj zemlji zeleo da sazna istinu otisao je u manastir da bi citao Bibliju jer je Biblija bila vezana lancima kako ljudi ne bi saznali istinu... Kada je saznao istinu i preveo na Nemacki jezik i time utvrdio standardizaciju nemackog jezika... nastali su protestanti koji su se iskljucivo drzali Bozije reci-Biblije...znaci samo po Bibliji...onda dolaskom protestanata u ameriku razlikovali su se od crkve do crkve pod jednim imenom sto i dan danas imamo...
Isto ime crkve a u jednoj crkvi je ispravno a u drugoj nije al su pod istim imenom onda da bi se razlikovali menjali su imena........................................

Dobro,isti su temelji pa zar ne bi trebala biti ista kuca?Vise mi lici na gradjevinu koja je zidana sa nazovi mjstorima,pa su mesani materijali,neko sa blokovima zidase,neki sa opekom,neki sa yutongom,te gradsjevina ispade poprilicni neprivlacna!

не.. хришћанство почива само и искључиво на Христу, тј. на Светим Тајнама.
Светих Тајни нема изван Цркве која је Тело Христово, па самим тим изван ње нема ни хришћана ни хришћанства.
(осим као неког философског и етичког става или учења)

не.. хришћанство почива само и искључиво на Христу, тј. на Светим Тајнама.
Светих Тајни нема изван Цркве која је Тело Христово, па самим тим изван ње нема ни хришћана ни хришћанства.
(осим као неког философског и етичког става или учења)

Koje Crkve?

Ali poenta je ta da:

Svaka crkva koja iskreno veruje u Boga, i drzi se njegove reci, i stice svoje znaje iskljucivo tumacenjem iz Biblije i to tumacenjem koje im sam Bog da da razumeju, i koja cini volju Bozijiu je ona prava! makar kako se ona zvala na PAPIRU!

Pazi sad ovo!Pa svaka Hriscanska Crkva valjda veruje u Boga?
Kako da cini boziju volju,ako svaki ogranak tumaci tu isti volju drugacije?Nekom je subota sveta,a nekom nedelja.Banalno i mozda sitnica ili nije?

onda je Martin Luther u pokatolicenoj zemlji zeleo da sazna istinu otisao je u manastir da bi citao Bibliju jer je Biblija bila vezana lancima kako ljudi ne bi saznali istinu... Kada je saznao istinu i preveo na Nemacki jezik i time utvrdio standardizaciju nemackog jezika... nastali su protestanti koji su se iskljucivo drzali Bozije reci-Biblije...znaci samo po Bibliji...onda dolaskom protestanata u ameriku razlikovali su se od crkve do crkve pod jednim imenom sto i dan danas imamo...
Isto ime crkve a u jednoj crkvi je ispravno a u drugoj nije al su pod istim imenom onda da bi se razlikovali menjali su imena........................................

Martin Luter je kasnije ublazio svoje stavove o papi i vlastima pa je govorio da niko nema pravo da su buni protiv vlasti i da one sto hoce da se bune treba"prstiti,daviti i klati,tajno i javno,gdje god ko moze,kao sto se bijesan pas ubija".

Zato što je mentalni program za kontrolu širokih narodnih masa, opijum za narod, pa oni koji vladaju nad stadom namerno su napravili podele po principu "Divide et impera". Sve drugo su prazna naklapanja.

Mentalni program ce biti onaj cip (zig zveri) Papa vlada iz mraka tj. crni papa planira tu saatansku religiju za novi svedski poredak.
Imas slobodnu volju oces neces... i sta je tu mentalan program molim te? Niko te ne tera da verujes Bog je dao slobodnu volju da biras.
Nemas pojma ama bas niocemu, hvalis se svojim znanjem koje dobijas od demona dno dna :thumbdown:

Mene niko nije terao da verujem... Trazio sam i nasao sam kucah i otvorise mi se!
Sam sam trazio da ako Bog postoji da mi da znak i da me vodi, i ja sam znak dobio, i sda me Bog vodi kroz zivot! I onda ti meni pricaj o mentalnim programim, a nemas pojma. Mentalni program... meni niko nije rekao veruj u Boga pa da mi je usadjeno...nego sam sam poceo da verujem na osnovu onoga sto je Bog cinio za mene!

Poslednja izmena:

Back