Cela Srbija pod 5G mrežom do 2029.

Kakve veze vakseri imaju veze s ovom temom?!
Jer su anti-ravnozemljasi koji se voze EV i imaju kineske Xiaomi telefone koji rade na 5G mrezi a pride su se i vakcinisali... koja koncentracija zla u jednoj istoj osobi, obavezno za gasiti na forumu krstarice. Da ne uznemiravaju postene ljude foruma sa regularna 8 razreda osnovne ( i prespavanih 4 razreda srednje)...
 

Srbija spremna za 5G mrežu: "Zahtevaće veći broj baznih stanica, to neće biti opasno po zdravlje"​


Aukcija za 5G mrežu u Srbiji, koja je ranije više puta najavljivana, trebalo bi da bude obavljena ove godine.
Očekuje se da će kada bude formirana nova vlada, resorno ministarstvo utvrditi minimalne uslove za izdavanje dozvola na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja, a Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge sprovesti aukciju.

Osnov za 5G mrežu daje Zakon o elektronskim komunikacijama koji je usvojen prošle godine, a koji, između ostalog, podstiče razvoj širokopojasnih mreža nove generacije i propisuje postupak za dodelu radio-frekvencijskog spektra od interesa za uvođenje 5G.

Redovna profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji Irini Reljin objašnjava za Euronews Srbija da mora da postoji pravilnik koji predviđa minimalne uslove svakom od operatora za takvu kupovinu spektra.

"To je preduslov za uvođenje 5G mreža. Što se tiče ostalih uslova, mislim da je naša zemlja i te kako pripremljena za to", navela je Reljin.
Potencijalna primena 5G mreže je u mnogim oblastima, a Reljin kaže da je 5G mreža pre svega namenjena novim tehnologijama.

"Zapravo, ona je namenjena svim tehnologijama, ali će na novim tehnologijama da da najviše pomaka. To su, recimo, virtuelna stvarnost i veštačka inteligencija. Veštačka inteligencija će se koristiti u svrhu poboljšanja nekih uslova da, recimo, zameni ljudski organizam tamo gde je opasno ili tamo gde nije potrebno da se koristi ljudski organizam, kao na primer u kontroli nekih procesa i slično", navodi Reljin.

To znači, dodaje ona, da bi bila jako pogodna za industrijske hale, u proizvodnim procesima, gde može da se automatizuje proizvodnja do te mere da ljudski organizam ne mora da radi.

Predviđene su i 5G mreže koje će raditi na nižim frekvencijskim opsezima i kao takve su, kaže Reljin, namenjene "normalnim komunikacijama".

"Obično se govori da tu možete koristiti ne znam kojom brzinom, da prenesete film, ili nešto slično. Međutim, činjenica je da se 5G naziva industrijskim standardom, jer on najviše poboljšanja daje u industriji", ističe Reljin.

Dodaje da se, na primer, 5G mreža može koristiti u kontroli saobraćaja. Reljin dodaje da kada se bude uvodilo vozila bez vozača, koje se već negde koristi, kontrola vozila će morati da se vrši pomoću 5G mreže jer se pokazalo da 4G mreža zbog svojih kašnjenja ne može da zadovolji sve "neprijatne i prijatne slučajeve koji se mogu dogoditi u saobraćaju".

"Potrebno je da se koristi telekomunikaciona mreža koja ima izuzetno mala kašnjenja i tu je 5G. U svetu se verovatno svuda koristi 5G mreža, mi smo bili pripremljeni za uvođenje među prvima, nažalost, bićemo možda među poslednjima u Evropi koji uvode 5G mrežu", kaže Reljin.

Reljin kaže da pretpostavlja da će domaći operatori ukinuti svoje 3G mreže, jer one više apsolutno nisu interesantne i da će biti dovoljno prostora i na stubovima.
"Mada je 5G mreža ta koja će koristiti više frekvencijske opsege, a to znači da svaka ta bazna stanica, odnosno antena koja odgovora baznoj stanici, ima manje pokrivanja, tako da će morati da se postavlja veći broj baznih stanica, odnosno veći broj antena da se koristi. To ni u kom slučaju ne znači da će biti opasno po zdravlje, zato što praktično jedna bazna stanica pokriva površinu oko svoje antene, sledeća se nastavlja na onaj deo gde se već signal sa prethodne bazne stanice gubi", rekla je Reljin.

Ona kaže da za korisnike to nije opasno, zato što oni se uvek kreću na nivou jednog tog eventualnog zračenja.

"Ta zračenja sa tim snagama toliko malim, apsolutno su bezopasna, ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na zdravlje čoveka", navela je Reljin.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...-stanica-to-nece-biti-opasno-po-zdravlje.html

 
Screenshot_2024-02-27-22-04-08-845-edit_com.android.chrome.jpg
 

Back
Top