Carpe diem ili memento mori?

Sta je vrhovni cilj u tvom slučaju? Ja nemam vrhovni cilj, potpunim slučajem sam na ovom svijetu i pokušavam da ga iskoristim okružen sa što više pozitivne energije i humora. Nikakvi bogovi ili bilo šta, samo koristi vrijeme zato što je baš taj tvoj spermij dobio lutriju.
Sam si rekao da ti je cilj bezbrizan zivot. Sama cinjenica da imas cilj znaci da postoji i vrhovni cilj. Vrhovni cilj je najvisi cilj tj. cilj kojem su svi drugi ciljevi podredjeni. Ukoliko tvoj cilj da ti zivot bude bezbrizan nije podredjen nekom drugom cilju, onda se radi o vrhovnom cilju.

Na drugu stranu, da se ne vodis nikakvim ciljem, bilo bi ti svejedno da li ces da zivis ovako ili onako. Ne bi ti, naprimer, smetalo da te neko ubije. A posto ti smeta, to znaci da postoji odredjeni cilj.

Da li si svestan svog vrhovnog cilja ili ne je druga prica.

Ja na Carpe diem najviše gledam sa pozicije filma koji je bio kultni u vreme moje rane mladosti.. negde 89. mislim.
Seize the day !
The classical Latin phrase carpe diem—usually translated as “seize the day”—means “act now,” “there's no time like the present.”
Može svako da ga doživljava kako hoće, ali to je značenje.

No, ne može se svaki dan iskoristiti za sve.. ima dana kada nam ne ide, ima dana kada samo radimo nema nikakvog zadovoljstva i odmora. Ima dana kada se prepuštamo nekom uživanju, sexu i slično. Sve su to dani i svi su nadam se dobro iskorišćeni. Više je tu poenta živeti DANAS. Ne ostavljati za sutra za neko stalno imaginarno sutra ću... ono što može i danas.

A sećanje na smrt.. Lično sam stano svesna prolaznosti. Ta dva saveta se nadopunjavaju smislom.

Back