Čarlston za Ognjenku

• Začetnik teme Začetnik teme Lung
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E, pa i ja sam gledala film, i mislim da i pored loshih strana, Carlston spada u red nasih najboljih domacih filmova, samo sto ce publici biti potrebno neko vreme dok ga shvati. Slicno je bilo i sa serijom ,,Otvorena vrata`` u vreme kada se prvi put prikazivala, ljudi su blejali u TV i kao - shta je ovo? I tek poslednjih godina shvatili kako treba da gledaju nesto drugacije, sto izlazi iz domaceg kalupa koji nam je svima vec dosadio, ali cim se pojavi nesto novo, mi se setimo kako ipak mi, i samo na nash nacin pravimo najbolje filmove na svetu! :roll:
Ja sam Charlston dozivela i kao nas najbolji antiratni film, na tome je zasnovano dosta skrivenih poruka (scena sa paukovacom, decak i puska, devojka koja ide u rat...) i postoji razlog zasto su u selu samo zene, i zasto su nevine ili se otimaju oko preostale groteske od muskarca. Dva glavna muska lika takodje su groteskno obojeni, jer, opet antiratna poruka, pravi muskarci su izginuli u ratovima, i ovoj dvojici mora da nedostaje nesto od muskosti, sto umesto njih preuzimaju zenski likovi. Tako da, mozda zbog toga Jezdic i Kapicic na prvi pogled lose glume, iako se meni cini da je i zamisljeno da oni budu u senci glavnih glumica (tu je negde i poruka filma..) Meni se vise dopala gluma Sonje Kolacaric, mimika, izrazi lica, nego Katarinina, ali tu su negde. E, da, Danica Maksimovic je fenomenalno odglumila, svaka cast! ;-) :) Sve u svemu, jedino mi se ne dopada kraj koji nije dovoljno motivisan, kao ni taj carlston iz naslova, tu im je ponestalo ili ideja ili para, ili i jednog i drugog :mrgreen:

Da se ne obazirem na preporuke sa kojima je film startovao (naj ovo, naj ono, nikad vidjeno itd), svega toga zaista ima, ali ima i problema.

Odlican pocetak, odlicne grupne scene sa zenama (kao i sve ono sto se u trejleru dalo videti na vizuelno-muzickom planu), s tim sto izgleda kao da se rezija i scenario pomalo koce u odredjenim momentima. Kao da je napisano da bude brzo, a snimljeno je ritmicki potpuno suprotno. Tu je onda i glas naratora koji cas radi za film, cas protiv njega, onda par vrlo slabih 1 na 1 scena, onda prilicno otvoren kraj, mozda cak i previse, mada kako za koga...

Nenad Jezdic, Nada Sargin, Danica Maksimovic, Jovana Stipic i Katarina Radivojevic (ne verujem sta pisem) - sve cestitke.
Olivera Katarina i Sonja Kolacaric - plivaju.
Stefan Kapicic... sam ispred gola, a masi sve vreme

I sad sve to na stranu - obavezno pogledati.
Poslije ovih riječi to mi se čini kao jedan naš korak da budemo komercijalni kao Ameri ili...;)

Film, nakon čijeg gledanja sam ostao u stolcu bionjare, pitajuČi se...
"Šta sad?? Jel' čekamo da nam vrnu pare ili da nas častU jednim Pelinom??".

Da ne zalazim u glumu (pojedinih), reklamu, fotografiju i specijalne efekte (dobro), film je snimljen sa čisto "muškog šovinisičkog" gledišta!!
Kaže neko ovde "Vrlo je neobican i originalan film pun simbolike....", i ja se slažem, pogotovo scena gde džumla "devojčica" juri po ružu, a za njima kroz kapiju istrčava i jato gusaka :lol: :lol:!!

Verovatno je u pravo i neko ko reče, kako sam više očekivao, s obzirom da je najvaljivan kao ultra-giga-mega hit :lol:!!

Sve u svemu, bar sam dobiJo materijala prijatelje koji me ubediše, da 'ebavam jedno vreme :lol: :twisted: :lol:!!

Film, nakon čijeg gledanja sam ostao u stolcu bionjare, pitajuČi se...
"Šta sad?? Jel' čekamo da nam vrnu pare ili da nas častU jednim Pelinom??".

Da ne zalazim u glumu (pojedinih), reklamu, fotografiju i specijalne efekte (dobro), film je snimljen sa čisto "muškog šovinisičkog" gledišta!!
Kaže neko ovde "Vrlo je neobican i originalan film pun simbolike....", i ja se slažem, pogotovo scena gde džumla "devojčica" juri po ružu, a za njima kroz kapiju istrčava i jato gusaka :lol: :lol:!!

Verovatno je u pravo i neko ko reče, kako sam više očekivao, s obzirom da je najvaljivan kao ultra-giga-mega hit :lol:!!

Sve u svemu, bar sam dobiJo materijala prijatelje koji me ubediše, da 'ebavam jedno vreme :lol: :twisted: :lol:!!

hoces reci da je uvredljivo za guske? ;-)

Ja stvarno ne znam sta ste vi ocekivali od filma koji spada u zanr crnohumorska bajka za odrasle. Nemojte mi slagati facu kada ovo procitate jer sto posto znam sta pisem jer sam razgovarala sa ljudima iz ovog filma i bila na konferenciji za stmpu. dakle, trebalo bi da je svima poznato jos iz osnovne skole da je pored simbolike brojeva i svih fantasticnih stvari koje karakterisu bajku, jedna od njenih karakterisika i ne dovoljno motivacija likova. naime, mnogi kao glavnu manu daju ovom filmu sto se neke stvari desavaju ne motivisano, interakcije medju likovima nije dovoljna, pa tako i treba da bude jer je ovo bajka. neke stvari se podrazumevaju i nema potrebe da se detaljisu kao da smo u spanskoj seriji. Zanr nije preporucljiv svakome i cela ekipa je znala da se nasoj publici nece svideti jer smo navikli na sirovi humor. aa neki ako su uspeli da iz celog filma izvuku samo guske onda je to njihov problem i problem ne poznavanja nase simbolike, istorije i mozemo reci obrazovanja. A sta je sa kruskama, sa borbom krvavim stopalima, sa vinogradom? Ne moze mi niko reci da je film bezveze jer je nesto sto se nije videlo kod nas i jedini film koji zene tako lepo i jako prikaziju dsa je to neverovatno. Prvi put da zene nisu mucenicki prikazane, kao najobicnije curke, i da nisu silovane i izmucene.Sto se tice tematike, jesu, ali i pored svega one stvar preuzimaju u svoje ruke! I sta je sa scenom gde mladi oduzimaju muza i gde se svi raduju zato sto je poceo jos jedan rat a ne zato sto je svadba dok mlada ostaje da vristi i niko ne obraca paznju na nju? Sta je sa motivom " suze na prodaju"? Zar to nije i sadasnja realnost,da zanamo jako dobro da placemo i da jedino to m ozemo da izvozimo? Jel mislite da nije istina kad je neko reko da srbi imaju 5 godisnjih doba, prolece, leto,jesen,zima i rat? Pojedini kazu da ambijent nije karakteristican za to doba, pa naravno da nije kada je bajka u pitanju, ljudi!!!!!!!!

neki ako su uspeli da iz celog filma izvuku samo guske onda je to njihov problem i problem ne poznavanja nase simbolike, istorije i mozemo reci obrazovanja. A sta je sa kruskama, sa borbom krvavim stopalima, sa vinogradom? Ne moze mi niko reci da je film bezveze jer je nesto sto se nije videlo kod nas i jedini film koji zene tako lepo i jako prikaziju dsa je to neverovatno. Prvi put da zene nisu mucenicki prikazane, kao najobicnije curke, i da nisu silovane i izmucene.Sto se tice tematike, jesu, ali i pored svega one stvar preuzimaju u svoje ruke! I sta je sa scenom gde mladi oduzimaju muza i gde se svi raduju zato sto je poceo jos jedan rat a ne zato sto je svadba dok mlada ostaje da vristi i niko ne obraca paznju na nju? Sta je sa motivom " suze na prodaju"? Zar to nije i sadasnja realnost,da zanamo jako dobro da placemo i da jedino to m ozemo da izvozimo? Jel mislite da nije istina kad je neko reko da srbi imaju 5 godisnjih doba, prolece, leto,jesen,zima i rat? Pojedini kazu da ambijent nije karakteristican za to doba, pa naravno da nije kada je bajka u pitanju, ljudi!!!!!!!!

SVAKA CAST!
Slazem se 100%

...a neki ako su uspeli da iz celog filma izvuku samo guske onda je to njihov problem i problem ne poznavanja nase simbolike, istorije i mozemo reci obrazovanja.
:lol: :lol:
Ako tvoj nivo obrazovanja i poznavanja istorije, dopušta da se, pa makar to bilo na tren, pa makar to bila i bajka, žena tretira kao guska, kroz tu tvoju simboliku, ondaK sam JA, za razliku od tebe totalno neobrazovan i nepoznavalac istorije, i nije me stid :twisted:!!

... jer je nesto sto se nije videlo kod nas i jedini film koji zene tako lepo i jako prikaziju da je to neverovatno...
Baš je lep u prikaz žena, kod kojih se, u nedostatku "muške ruke za milovanje", javlja potreba za petim godišnjim dobom (kako ti reče), pa su spremne i oružje da potegnu jedna na drugu, samo da bi svog seoskog muškarca zadržale???
Šta, otuđi vam se "komadiČ mesa" i spremne ste na "čaše lomim, ruke mi kUrvave"??

Spomenu i vinograd, kao simboliku??
Zar su žene toliko ograničene (neČu koristim grublju reč), pa im nije moglo pasti na pamet kako se može brati grožđe i bRez ginjenja, veČ je trebao da se pojavi priglupo "topovsko đule" i da im otvori oči??
Mnogo lepa simbolika, i poluretardirano muško stvorenje je pet u glavu za žene??

Pa ako je i od bajke, mLogo je bWee sestro :lol: :lol:!!

naravno da ce braniti svoje kada je na njima ostalo da razgranaju srpstvo i da sacuvaju sela!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A vinograd ima mnogo vecu simboliku nego sto si ti skontao. Nisu imale nacina da beru drugacije grozdje. nadale su se stalno da ce bar neko uspeti da donese voce u selo koje simbolise zivot, a ipak bi im svaka nada propala u vodu bas kao sto se i danas desava da se stalno nesto nadamo i stalno nesto pukne i vrati nas tamo gde smo bili. Grozdje je plosnost, zato su i uspele da ga dobiju kada je doslo musko. Zato su i sve mine popucale kad se Boginja iskreno zrtvovala, pre to nego da se vrati starom zivotu gde nema perspektivu. Mozda bi svima sve to lakse leglo da se film zavrsava kako je i trebalo, ali to bi bilo komercijalnije i izgubio bi umetnicku notu a Uros to nije hteo! Ognjenka je trebalo da ima porod sa Dragoljubom. jeste njegov lik skracen, ali da se sve sto se snimilo i smestilo u film film bi trajao tri sata.

Bilo kako bilo, ostaje cinjenica da je, koliko vidim (ne samo ovde) vecina ljudi razocarana. Sto, ponavljam, ne mora da znaci da film ne valja, vec da su ljudi mnogo ocekivali.

Pa zar je problem zaista u tome sto ljudi nisu skontali simboliku? Hocu da kazem, zar i za onoga ko nije skontao simboliku nije bilo sjajnih stvari? Setite se Amelije Pulen, 99% ljudi koji su ga gledali nisu skapirali ideju, a opet su pricali da je film dobar.

PS-Nisam gledala Ognjenku, nemam 400 din u steku, ali verovatno cu ga odgledat. Film je izazvao "podeljene" reakcije, sto je samo po sebi zanimljivo (citanje reakcija).

naravno da ce braniti svoje kada je na njima ostalo da razgranaju srpstvo i da sacuvaju sela!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Znači, za "ratove" koje žene vode nađeš opravdanje, pa makar ono imalo i dozu ironije, dok za muške ratove...... Nije li to ... kako je sad moderno reČi, dupli aršin :lol:??
A o razgranjavanju srpstva, preko na samrti ishlapelog dedeka ili onog drvoseče, tj. prstoseče.....možda bi mogla pročitati Dragoš Kalajićevo objašnjenje, zašto nam "stalno nešto puca".
A vinograd ima mnogo vecu simboliku nego sto si ti skontao. Nisu imale nacina da beru drugacije grozdje. nadale su se stalno da ce bar neko uspeti da donese voce u selo koje simbolise zivot,
Možda bi film imao bolju prodŽu kod nas sa čet'r osnovne, da se na ulasku u bionjaru deliJo nekakav "Vodič za Simboliku", kako ne bi obraČali pažnju na pogrešne simbole?
'Ebi ga, ovako tumači kako ko hoČe i kako mu se prohte!!
No to je svojstveno nama s pet godišnjih doba :lol::lol:!!
...izgubio bi umetnicku notu a Uros to nije hteo!
Od početka ne mogu da se otmem utisku kako imaš i sama nekakvog udela u filmu, s obzirom kako zdušno braniš njegovu simboliku i da si s "Uros"-om, izgleda, na prst u oko :lol: :lol:!!

Vidi, od filma samog, ništa spektakularno nisam očekivao, pošto su oko mene kružile priče o "ženskom" filmu, ma šta to značilo. Zato sam se i zaprepastio simbolikom koju videh, ali na sreću, pogrešno sam sgledao sve to :lol: :twisted: :lol:!!

"Jedva čekam drugi deo!!",
rekoh JA na oblačenju, a onih dvestotinjak ljudi koji su bili u parteru, prasnuše u smeh (a čulo se, jer je bila grobna tišina .... sad vidim, prouzrokovana ne хепиендом :lol: :lol:)!!

Bilo kako bilo, ostaje cinjenica da je, koliko vidim (ne samo ovde) vecina ljudi razocarana. Sto, ponavljam, ne mora da znaci da film ne valja, vec da su ljudi mnogo ocekivali.

Pa zar je problem zaista u tome sto ljudi nisu skontali simboliku? Hocu da kazem, zar i za onoga ko nije skontao simboliku nije bilo sjajnih stvari? Setite se Amelije Pulen, 99% ljudi koji su ga gledali nisu skapirali ideju, a opet su pricali da je film dobar.

PS-Nisam gledala Ognjenku, nemam 400 din u steku, ali verovatno cu ga odgledat. Film je izazvao "podeljene" reakcije, sto je samo po sebi zanimljivo (citanje reakcija).

Jesi u pravu! Bitno je da posle gledanja nema ravnodusnih, ili ga mrze ili vole. Ali kad kazem mrze to ljudi stvarno rade! A toplo ti preporucujem da ga odgledas u bioskopu jer je zalosno da se gleda na kompu, zbog fenomenalne muzike i predivne fotografije. U rodi na Banovom Brdu imas ponedeljkom projekcije od 150 dinara, ceo dan. To je stvarno mala para! Jedna pakla cigara!

Nisam sa Urosem na prst u oko! Uostalom svako ima pravo da mu se ne svidi! Samo ne volim da procitam mrznju, da da procitam. Isto kao ovaj film koji nije samo za gledanje vec i za citanje! a svi oni koji nece da idu u bioskop, izaci ce DVD ali preporucujem svima da ga odgledaju u bioskopu! ne mogu vise da trosim zivce na likove koji su bukvalni i svadljivi! Sto se tice svega bukvalni! Mozda je ipak bolje da se nasa kinematografija ogranici filmovima kao sto su Rane!!!!!!!!1 jedino to i mozemo da svarimo u zemlji gde su nam glavni heroji isfrustrirani neuki navijaci, ograniceni i nevaspitani!!!!!!!!!!!!

Nisam sa Urosem na prst u oko! Uostalom svako ima pravo da mu se ne svidi! Samo ne volim da procitam mrznju, da da procitam. Isto kao ovaj film koji nije samo za gledanje vec i za citanje! a svi oni koji nece da idu u bioskop, izaci ce DVD ali preporucujem svima da ga odgledaju u bioskopu! ne mogu vise da trosim zivce na likove koji su bukvalni i svadljivi! Sto se tice svega bukvalni! Mozda je ipak bolje da se nasa kinematografija ogranici filmovima kao sto su Rane!!!!!!!!1 jedino to i mozemo da svarimo u zemlji gde su nam glavni heroji isfrustrirani neuki navijaci, ograniceni i nevaspitani!!!!!!!!!!!!
:lol: :lol: :lol:
Ajd' ono bukvalni, pa i da svarim, ali da sam svadljiv i obuzet mržnjom, moram reČi, čista....izvini, ali glupost!!
Prvo, ti si sve one koji su u filmu guske videli kao guske, okarakterisala kao nisko obrazovane a da pri tome nisi povukla crtu, 'di je granica :lol: :twisted: :lol:!!
I drugo, jedino si ti baš, baš zapenila kad se neko usudio da kaže kako nije film video "Urosovim" .... i tvojim očima (slobodno izaberi čije su ti drže :lol: :lol:)!!

JA bi sad, da sam na tvom mestu, pitao "Urosa", koliko je scena sa guskama doprinela "umetničkom dojmu" filma, pa je nije izbaciJo :lol: :lol:??

Ajd' kad me bukva krenula!!

Čarlston!!
Tipičan kurvar i hoštapler, čiji je san (kao i veČine muškog roda :twisted:), da se nadŽe "Sam na Sto"!!
Njemu se to ostvari, i umesto da uživa u ostvarenom snu, nakon kratkog vremena on uvidi KAKVE su "Uroseve" žene, i 'vata crtu glavom bRez obzira....i naravno, 'di će, nego u minograd, koji, gle sarkazma, simboliše život :lol: :lol:!!

Sad, to što ti nemaš živaca .... 'bem li ga, znam da imaju neke veselice ...:lol: :lol: :lol:!!

E, pa i ja sam gledala film, i mislim da i pored loshih strana, Carlston spada u red nasih najboljih domacih filmova, samo sto ce publici biti potrebno neko vreme dok ga shvati. Slicno je bilo i sa serijom ,,Otvorena vrata`` u vreme kada se prvi put prikazivala, ljudi su blejali u TV i kao - shta je ovo? I tek poslednjih godina shvatili kako treba da gledaju nesto drugacije, sto izlazi iz domaceg kalupa koji nam je svima vec dosadio, ali cim se pojavi nesto novo, mi se setimo kako ipak mi, i samo na nash nacin pravimo najbolje filmove na svetu! :roll:
Ja sam Charlston dozivela i kao nas najbolji antiratni film, na tome je zasnovano dosta skrivenih poruka (scena sa paukovacom, decak i puska, devojka koja ide u rat...) i postoji razlog zasto su u selu samo zene, i zasto su nevine ili se otimaju oko preostale groteske od muskarca. Dva glavna muska lika takodje su groteskno obojeni, jer, opet antiratna poruka, pravi muskarci su izginuli u ratovima, i ovoj dvojici mora da nedostaje nesto od muskosti, sto umesto njih preuzimaju zenski likovi. Tako da, mozda zbog toga Jezdic i Kapicic na prvi pogled lose glume, iako se meni cini da je i zamisljeno da oni budu u senci glavnih glumica (tu je negde i poruka filma..) Meni se vise dopala gluma Sonje Kolacaric, mimika, izrazi lica, nego Katarinina, ali tu su negde. E, da, Danica Maksimovic je fenomenalno odglumila, svaka cast! ;-) :) Sve u svemu, jedino mi se ne dopada kraj koji nije dovoljno motivisan, kao ni taj carlston iz naslova, tu im je ponestalo ili ideja ili para, ili i jednog i drugog :mrgreen:

E zaboravila sam tebi da odgovorim.Ceo taj deo sa carlstonom je isecen a bas je trebalo dosta igre da bude. Kraj je skroz promenjen od prvobitnog, u stvari snimili su tri kraja pa su izabrali ovaj, jer kako misle da je ovaj najbolji ali i ja se slazem da je kraj zbrzan ali mi ne smeta toliko!

Ajd' ono bukvalni, pa i da svarim, ali da sam svadljiv i obuzet mržnjom, moram reČi, čista....izvini, ali glupost!!
Prvo, ti si sve one koji su u filmu guske videli kao guske, okarakterisala kao nisko obrazovane a da pri tome nisi povukla crtu, 'di je granica :lol: :twisted: :lol:!!
I drugo, jedino si ti baš, baš zapenila kad se neko usudio da kaže kako nije film video "Urosovim" .... i tvojim očima (slobodno izaberi čije su ti drže :lol: :lol:)!!

JA bi sad, da sam na tvom mestu, pitao "Urosa", koliko je scena sa guskama doprinela "umetničkom dojmu" filma, pa je nije izbaciJo :lol: :lol:??

Ajd' kad me bukva krenula!!

Čarlston!!
Tipičan kurvar i hoštapler, čiji je san (kao i veČine muškog roda :twisted:), da se nadŽe "Sam na Sto"!!
Njemu se to ostvari, i umesto da uživa u ostvarenom snu, nakon kratkog vremena on uvidi KAKVE su "Uroseve" žene, i 'vata crtu glavom bRez obzira....i naravno, 'di će, nego u minograd, koji, gle sarkazma, simboliše život :lol: :lol:!!

Sad, to što ti nemaš živaca .... 'bem li ga, znam da imaju neke veselice ...:lol: :lol: :lol:!!
Ne simbolise minograd zivot, vec grozdje a minograd je zemlja! Uostalom nema nikakve veze sada vec. A CArlston iz filma, kao lik, nema apsolutne nikakve veze sa nazivom filma. Uostalom ovaj se zove Arsa. Carlston je vrsta igre, plesa, koga ima malo u filmu ali je kraj otvoren.Aj necemo da se svadjamo vise, mrzi me.

Ne simbolise minograd zivot, vec grozdje a minograd je zemlja! Uostalom nema nikakve veze sada vec. A CArlston iz filma, kao lik, nema apsolutne nikakve veze sa nazivom filma. Uostalom ovaj se zove Arsa. Carlston je vrsta igre, plesa, koga ima malo u filmu ali je kraj otvoren.Aj necemo da se svadjamo vise, mrzi me.

Koliko ti mene nisko držiš u "lancu ishrane", dokaz je i ovo kratko uputstvo o pojmu čarlston,
pa mi tvoja želja za, kako kažeš, "ne svadŽanjem", deluje posve neiskreno!!

Evo, neČu se obazirem na to što si ti u par postova ranije, minograd osimbolisala kao život, veČ ću da prokomentarišem sam naziv.
Moram priznati da se apsolutno slažem s tobom, kako čarlston nema blage veze s filmom, čak sam blizu ideje da se "Uros" u trenutku depresije, odlučiJo za taj naslov, ili je to uradiJo greškom :lol: :lol:!!
A o engleŠkoj varijanti "Charleston & Vendetta", da i ne govorim :lol:!!
Da ga je nazvao "Đule za Ognjenku", im'o bi moju podršku :lol:!!

Sva sreČa što te "mrzi" (veČ drugi put :lol:), inače ćeš mi totalno ogaditi film, podsećanjem na delove koje želim da zaboravim što pre, kako ne bi pokvario jedini pozitivni utisak!!

Sonja Kolačarić!!

Back