Capoeira (kapuera)

• Začetnik teme Začetnik teme Kapoerista
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

A X E !

ZNACI OVAKO ZURKA JE DEFINITIVNO U SUBOTU 27.03.2004. U ZEMUNU U XINAGOGI KAO STO STE VEC VIDELI U KLUBU NA OGLASNOJ TABLI.

KARTE OD SUTRA (UTORKA) KOD MENE (BRANKE), KNEZA I GORANA PO CENI OD 250 KINTI!

ONO STO MI GARANTUJEMO JE STRAVA PROVOD ONO STO SE OD VAS OCEKUJE JE OSMEH NA LICU I TO BI BILO TO, MI BRINEMO O SVEMU OSTALOM I SIGURNO NECE ZASKRIPATI NIGDE.

ZA SVE DETALJE PITAJTE NEKOG OD NAS TROJE.CMOKA!
:lol: :lol: :lol:

to to je capoeira angola...najbolje ti je da pregledas sve stranice ovog foruma jer su tu pisali i ljudi sa angole...ono sto ti ja mogu reci je da je to mnogo sporija i ne toliko atraktivna capoeira... misli o tome

Branka,sacuvaj mi jednu kartu za zurku posto necu moci ni ove nedelje da dolazim na treninge(*******...posao),kes ti dajem na samoj zurci.Jel to zurka samo za ljude iz kluba ili i za njihove devojke,momke,zene,prijatelje,mame,tate,bake,komsinice,cerke kevinih prijateljica....

AXE

jeasus:
to to je capoeira angola...najbolje ti je da pregledas sve stranice ovog foruma jer su tu pisali i ljudi sa angole...ono sto ti ja mogu reci je da je to mnogo sporija i ne toliko atraktivna capoeira... misli o tome

Branka,sacuvaj mi jednu kartu za zurku posto necu moci ni ove nedelje da dolazim na treninge(* ga...posao),kes ti dajem na samoj zurci.Jel to zurka samo za ljude iz kluba ili i za njihove devojke,momke,zene,prijatelje,mame,tate,bake,komsinice,cerke kevinih prijateljica....

AXE

Ljubavi kad si ti u pitanju i za kucne ljubimce ako treba, samo mi javi broj..... BTW zvacu te pa cemo detaljisati.....

Branka B.:
jeasus:

Branka,sacuvaj mi jednu kartu za zurku posto necu moci ni ove nedelje da dolazim na treninge(* ga...posao),kes ti dajem na samoj zurci.Jel to zurka samo za ljude iz kluba ili i za njihove devojke,momke,zene,prijatelje,mame,tate,bake,komsinice,cerke kevinih prijateljica....

AXE

Ljubavi kad si ti u pitanju i za kucne ljubimce ako treba, samo mi javi broj..... BTW zvacu te pa cemo detaljisati.....

Draga moja,kupio sam za sebe kartu od Goranceta ali valjda ces trebati da mi sacuvas jos dve karte za ortaka i ortakinju...potvrdjujem ti za ovo sutra uvece.ljubim

AXE

Ljudi i ja bih da probam, cula sam i citala /ovde vase poruke/ da je super. Da nisam mozda prestara za ovakvo druzenje, 33 godinice? Inace sam aktivna, plivam i bavila sam se macevanjem,...pa sad hajde posavetujte me. Ako ste za, eto mene u nedeljicu u 17.00 kod vas, moze?

Pozdrav

ZA JACILLI

HM HM HM Ako nisi zardjala :) nije problem , treba ti dosta snage i da ti se zaista dopadne da bi ostala i opstala :)

p.s. posto u subotu imamo veliki parti pitanje je kako ce izgledati trening u nedelju.....
Mozda ce malo da "krivuda" ali dobro nam dosla!

szsz:
.....da se ne smaram trazeci....

Sta je to capoeira....ako sam dobro napisala?!

O kakvom je sportu rec, ako je to sport???

Za neupucene....Capoeira je borilačka veština i sport, nastao unutar robovske zajednice za vreme kolonijalnih dana Brazila. Opasne borbene tehnike su kamuflirane u lep, moćan i akrobatski ples, podržan sa capoeira muzikom. Igra capoeire se u sekundi menja od bezbrižne igre, do ozbiljnih i izuzetno opasnih pokreta. capoeira je dugo bila zabranjena u Brazilu i tokom istorije možemo primetiti večita nastojanje policije da prvo, uspostavi, pa zatim i održi zabranu veštine, i da se bori sa siromašnima i kriminalcima, uličnim banditima, koji su praktikovali capoeiru.

Za njih, capoeira nije bila samo igra, vec i način samoodbrane i preživljavanja. Sve do 1937. capoeira je bila zakonom zabranjena u Brazilu. Te godine Mestre Bimba, Manuel dos Reis Machado je registrovao prvu školu capoeire, i počela je ekspanzija veštine, koju danas treniraju hiljade ljudi svih godina i oba pola. Za neke, capoeira je hobi, za druge - stil života.

Širom Brazila možete sresti capoeiru, ali takođe i u ostalim delovima sveta, sve više i više ljudi je poneseno vitalnošću, ritmom i magijom capoeire.

Ima mnogo capoeira igara, ali je samo jedna capoeira. Slobodna od svih lanaca, lepa i moćna. To je unutrašnja i spoljašnja igra, prevare i zamki, kao i prijateljstva i poverenja. Capoeira je ozbiljna i zabavna, i kao takva hrani dušu i telo.

Sve više ljudi u različitim delovima sveta impresionirano njenim ritmom i čarima upoznaje se sa svetom kapoere - borilačke veštine nastale na ulicama u vreme kolonijalnog Brazila. Osamdesetih godina prošlog veka počela je da se širi van granica Brazila i danas je popularna na svim kontinentima.
Kapoera se igra u krugu - hodi. Krug formiraju kapoeristi i orkestar. U početku je praktikovana bez muzike, ali su kasnije uvedeni određeni instrumenti, koji su danas njen nerazdvojni deo.
Na znak glavnog instruktora par kapoerista stane u središte kruga i tu počinje igra u kojoj važe veoma jednostavna pravila. Uz drveni bubanj, daire i birimbao, kapoeristi pevaju pesme na portugalskom jeziku, koje veličaju slavne majstore ili govore o borbi koja se vodi u krugu. Birimbao diktira ritam i poziva na igru punu trikova i varki. Pravila su jednostavna. Nema okretanja leđa osobi sa kojom se igra, a tlo se ne dodiruje ničim osim dlanovima stopalima i glavom. Igra nikad nije unapred dogovorena i igrači se maksimalno trude kako bi nadmudrili protivnika i nametnuli mu svoj stil.
Kapoera je deo kulture i tradicije Brazila. Ne zna se tačno kad je nastala, jer nema sačuvanih pisanih dokumanata koji bi mogli da o tome svedoče. U vreme robovlasničkog sistema u Brazilu, usled nedostatka radne snage za plantaže duvana i šećerne trske robovlasnici su bili prinuđeni da dovode robove iz svojih kolonija u Africi.

Rigorozne kazne

Kada je 1888. ropstvo ukinuto, na stotine hiljada crnih stanovnika Brazila našlo se bez posla i krova nad glavom, bez ikakve perspektive. Za većinu je kapoera bila način da prežive i izbore se za svoja prava. Dve godine kasnije, donet je zakon kojim se praktikovanje kapoere smatra kažnjivim. Kazne su bile toliko rigorozne da je kapoera skoro iščezla sa ulica Brazila.

Život u robovskim kvartovima, senzalama nije bio prijatan ni bezbedan. Da bi naučili kako da prežive u takvom okruženju robovi su razvili taj specifičan oblik borilačke veštine, nama danas poznat kao kaopera. Pošto je bila zabranjena, kapoera je dugo je bila praktikovana daleko od radoznalih očiju, a robovlasnicima je predstavljana kao igra sa dosta gestikulacija i akrobatike kako bi bila prekrivena njena velika i moćna snaga. Trenirajući kapoeru robovi su bar na trenutak mogli da osete toliko sanjanu slobodu.
Za njenu popularizaciju i najzaslužniji je Manuel dos reis Machado poznatiji kao meštre Bimba, koji je 1932. osnovao prvu školu. U želji da popravi lošu reputaciju koja je pratila ovu borilačku veštinu, on je postavio nove standarde i pravila, uvodeći dosta novih pokreta. NJegovi učenici su morali da nose bele pantalone i belu majicu kao i rang i oznaku škole kojoj pripadaju. Takođe, morali su da imaju i lepe manire. Zbog novog imidža kapoeru počinju da treniraju svi slojevi stanovništva. NJegov stil postao je poznat kao “Regional”, dok se način na koji se kapoera do tada vežbala zvao “Angola”.
Danas u svetu ima više velikih poznatih kapoera grupa kao što su Centro cultural senzala de capoeira, Grupo Brazil i Abada. U našoj zemlji kapoeira ima mladu istoriju. Postoje dva kluba u Novom Sadu i Beogradu, koji pripadaju poznatoj grupi Centro cultural senzala de capoeira.
Jednom godišnje organizuje se svežčana ceremonija - Batisada, na kojoj dotadašnji članovi kluba, dobijaju beli pojas i postaju kapoeristi

joj ljudi moji ova zurka je po meni bila bolja od prosle,jos uvek sam pod njenim utiskom ali sutra kada se probudim verovatno cu misliti isto.Znaci,kada imas lepe,pametne,opustene ljude zurka nikako ne moze da bude promasaj...

sve vas ljubim i...vidimo se od ponedeljka na treningu.

AXE

Zdravo kapoeristi,

sve pohvale za sinocnu zurku,stvarno smo se dobro provele.Interesuje me da li neko od vas zna jednog momka koji mi je zapao sinoc za oko,bio je obucen u neki plavi dukser i cini mi se da ima pirsing na obrvi.Da li i on isto trenira ovaj vas sport ili ga je neko doveo tamo.Molim vas pomagajte,od sinoc mi je samo on u glavi.
hvala vam unapred

'De ste bando!!??

Dobra zurka a ? Pa da nije bila losa... Salim se bila je fenomenalsticna i cak sam se i ja pored svog stresa oko organizacije ipak fantasticno provela ali pina colladu proglasavam zvanicnim cudotvornim napitkom kluba......

Ja vam se svima zahvaljujem na odazivu i sledeci put obecavam jos bolji provod!!!!!!!!!!

ZA TIJANU84:
Kevu ste nasli da zezate ....
Daj bre Tijana ne zezaj, nema frke sredicemo ti Fedju preko veze mada koliko sam ja videla dobro ti ide i bez sredjivanja... hihihihihi....... BTW To jutro posle zurke je osvanulo jedno 7 novih parova...
p.s. sem ako ti nisi Tijana na koju ja mislim i ako Fedja nije tip koji odgovara opisu.....

ZA NESI :
Zao nam je sto si bila bolesna propustila si odllicno zezanje...

Helo :D Ja bi samo pozdravila sve capoeriste,bas super sto imate faj forum i mi pokusamo da ga napravimo,tj.imamo jedan al nija bas nesto preterano zanimljiv,hahahaha,sala naravno :P ....ja inace treniram capoeiru u Ljubljani.....ludilo...zahvala ide mojoj Vandji i Dragancetu,VOLIM VAS!!!

Anky:
Helo :D Ja bi samo pozdravila sve capoeriste,bas super sto imate faj forum i mi pokusamo da ga napravimo,tj.imamo jedan al nija bas nesto preterano zanimljiv,hahahaha,sala naravno :P ....ja inace treniram capoeiru u Ljubljani.....ludilo...zahvala ide mojoj Vandji i Dragancetu,VOLIM VAS!!!
Mala bas mi je drago da te i ovde nadjem...Vidimo se uskoro!!!!Volim te kumo :D
Pozdrav i ostalima iz BG kluba :wink:

hey malecka!!!
e mogu da ti kazem da sve ovoo zvuci jako fino tako da ti se mozda pridruzim kada dodjem u Bg:))
weedecemo nikada se nne znaaa
a i widim da ti je zurkicaa usppela tako da je to lovli dzobli sinak
ej ljubim te.... odo na casove sada!!
p.s. daj upisi Stevu i mladog Magarca na capoeiru pliz.. neka se zanimaju malo!
:wink: :lol:

shejn:
hey malecka!!!
e mogu da ti kazem da sve ovoo zvuci jako fino tako da ti se mozda pridruzim kada dodjem u Bg:))
weedecemo nikada se nne znaaa
a i widim da ti je zurkicaa usppela tako da je to lovli dzobli sinak
ej ljubim te.... odo na casove sada!!
p.s. daj upisi Stevu i mladog Magarca na capoeiru pliz.. neka se zanimaju malo!
:wink: :lol:[/quote

JAO BAMBILI PA TI SI...........

Divno sto si svratio, divno divno divno......
Nego sta nego lepo zvuci ..... Vidis kako smo veseli i pozitivni, jos samo da mi nadjes nekog mladog juznoamerikanca iz tvog komsiluka i da llicno razmenjujemo iskustva....

A Steva i magarence mlado ma vazi samo su mi se nasmejali na ideju . Mogao bi stvarno da svratis do kluba kad se vratis u jugu jer nemamo nikoga preko 2 m taman da otvoris sezonu.

Cmoka! :wink:

Back