Čaj u pet...

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Мене чај асоцира на болест, само га тада и пијем.
Кад ми је кренуо песак из бубрега спасио ме кантарион, ништа лекови, то ми је др рекла.
Ако већ морам да пијем чај, онда је то нана.

Подбел (коњски лопух, козја брада, репух, марта, бело копитњаково лишће, коњско копито) или лат. Tussilago farfara је биљка из породице главочика (Asteraceae).

Вишегодишња зељаста биљка са већим бројем стабала који су покривени љуспастим, зеленим или ружичастим листићима. На врху стабаоцета је златножута цваст главица. Крупни, зелени листови на дугачким дршкама образују се после цветања.

Употребљава се цвет, који се сакупља на почетку цветања и листови када су потпуно развијени. Користи се за лечење бронхитиса, ларингитиса, астме. Лековитост подбела на дисајне органе заснива се у његовом садржају слузи, која облаже упаљену слузокожу чиме спречава њено надраживање и смирује кашаљ. Користи се и за појачано знојење и избацивање мокраће, а споља код кожних болести (ране, убоји, чиреви).

Код употребе подбела се саветује изузетна опрезност зато што неки његови састојци (пиролизиналкалоиди) делују хепатотоксично, генотоксично и канцерогено. Ови алкалоиди се слабо растварају у води, па се чај може користити без велике бојазни, али у строго одређеним дозама и временском интервалу (дневно 3-4 шоље чаја не дуже од 4 недеље).

Припрема и употреба: Једну кафену кашику листа подбела прелити са 200мл кључале воде, оставити да стоји 10 минута и процедити. Пити три пута дневно по једну шољу после јела.

1200px-Coltsfoot.jpg

Obožavam domaći čaj od žalfije! Najlepši ukus i miris.
Meni je bilo zanimljivo kad sam čitala o načinu pripreme. Evo teksta...

Unutrašnja upotreba: Jednu kafenu kašiku žalfije preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 min, procediti i zasladiti čaj po želji. Piti 1-2 puta dnevno po šolju čaja.
Za ispiranje: Dve kafene kašike preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti I ostaviti da stoji 5 min a onda procediti.

A negde sam našla i da se za jednu upotrebu baš kuva, a za drugu samo prelije, okačiću ako nađem.

Kako ti spremaš?
Za grgotanje : 200 ml vode provri, stavim 2 do tri lista žalfije, poklopim sud i čekam 5-10 min.Onda izvadim listove žalfije.
Za čaj: 200ml vode čekati do tačke ključanja.Staviti 2 do 3 lista žalfije, poklopiti i nakon 10 min.izvaditi listove žalfije. Piti 1 do 2 kafene šoljice čaja u toku dana.

• Podržavam
Reactions: Red
A negde sam našla i da se za jednu upotrebu baš kuva, a za drugu samo prelije, okačiću ako nađem.

Kako ti spremaš?
Možeš i da kuvaš zajedno sa listovima:
Stavi dve kafene šoljice i 5,6 manjih listova žalfije. Kuvaš do tačke ključanja i 3 min.posle toga, na tihoj vatri. Ocediš od listova.Ovako je najispravnije(starinski recept), ali proveren!

Poslednja izmena:
Питома нана или пеперминт (лат. Mentha x piperita) је економски најважнија од свих врста нане (род Mentha), јер садржи највећу количину активних лековитих материја. У народу је позната под именима: Бела нана, димљус, јањешка метица, љута нана, мерка, метва, метвица (Вук), нана (Вук), нане, нанејаг, папрена метва, папрена метвица, папрена нана, питома нана, попрова мета, црна нана.

Гаји се широм света. Код нас, нарочито у Банату, Бачкој и централној Србији поред Мораве и Саве гаји се изврсна нана. За одгајивача лековитог биља нана је једна од најкориснијих биљака. Она је лековита, мирисна, медоносна, зачинска и индустријска биљка. Као и остали хибриди, и питома нана се не размножава семеном, него само вегетативним путем: сталонима. Кад се једном прими, нана се, слично јагоди, брзо шири и покрије земљу многобројним изданцима израслим из разгранатих подземних стабала, ризома. Сваке године нану обавезно треба пресадити на другу њиву да се не би дегенерисала и уливадила. Нана тражи најбољу вртну земљу. Расађује се у марту. Бербу нане за дестилацију етарског уља треба вршити по најлепшем времену. Сувише млада нана даје уље слабог квалитета с мало ментола, а много ментона. Прецветала биљка даје мање уља и лошијег квалитета.

Нана је врло мирисна, нарочито лист, јер у њему има највише етарског уља, од чега, углавном, и потичу лековитост и пријатан мирис ове тако корисне биљке. Осим испарљивог (етарског) уља својственог пријатног мириса који освежава и хлади (због присутног ментола), у листу има и мало танина), горких и других корисних састојака, због чега је дејство ове биљке вишеструко, разноврсно, па јој је и примена тако широка.

Употреба:
Нана се употребљава као пријатан, благ и нешкодљив лек за умиривање, против гасова, надимања и грчева, против тешког варења, као стомахик, нана улази у састав чајева за лечење жучи. Нанино уље има слаба анестетичка својства и пријатан мирис који освежава, због чега се употребљава и против гађења и повраћања. Раствор уља у алкохолу користи споља против болова од неуралгије, реуматизма и назеба. Ментол, наиме, дражи нерве у кожи, лако испарава и због тога хлади. Нана се не сме кувати, већ само прелити кључалом водом да не изветре лековити састојци. Питома нана је потпуно нешкодљива, корисна је против мучнине током путовања, ово је од посебног значаја за особе с поремећеним варењем, проливом, грчевима, непријатним задахом из уста итд. Нана може да буде и одличан зачин, са пасуљем итд.

Извор: https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Питома_нана

Mentha_longifolia_2005.08.02_09.53.56.jpg

A jel znaš koliko je jači i puniji ukus čajeva koje kuvaš u lišću? Ja sam prošle godine kod mame brala nanu, znaš kakav ukus ima! U prodavnici zdrave hrane nakupujem trave na meru, praktično za dž. Samo je dosadno što moraš da cediš...

e eurus mi je preporucila ahmad cajeve i odusevio sam se
odlicni su
i cesto su u idei na akciji.
Te čajeve nisam videla kod mene, mada ni ne idem u Ideu, nemam naviku.

Апсолутно нетачно.
Кажи теби је укуснији од кафе.
Мени јок, кафа је божански напитак.
a ja recimo kafu smatram kao vodicu sa bezveznim ukusom
premda obozavam samu kafu..cokoladice od kafe jedem kao lood.
ali kafa kao pice meni unisti taj ukus kafe i razblazi ga i razvodni.

Back