Caffe Sulawesi- одмор од путовања

Koju zemlju u Aziji od navedenih bi voleli da posetite?

• Filipine

• Tajland

• Indoneziju

• Maldive

• Vijetnam

• Indiju

• Maleziju

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
334895b202f10b17b13dc7304ee731ad.gif
:heart:

kako bre to radiš:worth:
otvori negde temu šta sve umeš da uživam!

Bice i Vijetnam i Sri Lanka
pleasantry.gif

A kada budem pocinjao sledeci, u njemu ce biti Filipini, Borneo, Malezija, Kambodza i Singapur, sto je bilo obuhvaceno jednim vrlo "dinamicnim" putovanjem ...
scare2.gif

A na tvoje pitanje sta je lepse... pa na anketi sam glasao za Filipine
secret.gif

Daisy, sto se tice Tajlanda bili smo 2 puta tamo, a jednom cak vise od mesec dana, pusti mi na pp sve sto te interesuje, pomoci cu ti oko svega, a imamo i "lonely planet" za ovu zemlju da ti pozajmimo
Laie_82.gif

Aj sto nema nas, ali gde su Vanda i Maha-Maja...
sorry.gif
?

Gde steeeeLjubce i Dacoo?????:hej::hej::hej:

....... "Dobro jutro Vijetname"...

Prva asocijacija vecine osoba u nasem okruzenju, kad smo pomenuli da idemo i u Vijetnam, bio je rat... priznajem, i moja, jer jednostavno je tesko da se prvo toga ne setite kada se pomene ime ove napacene zemlje, ali pojedinci kojima su putovanja inace van razumevanja i interesovanja, i kojima je nezamislivo jos na to potrositi sve sto ste uz velika odricanja ustedeli za godinu dana, su imali reakciju kao da smo pomenuli Somaliju... "vi niste normalni... sta cete tamo"???
swoon.gif

eeee... tesko je to njima objasniti, ali ajde da probam nekoga od vas da zainteresujem, i predstavim ovu zemlju na nacin kako smo je mi doziveli...
d_turn.gif

pa, ko zna? mozda ce i ovi "zagrejani" za posetu Sulawesiu, predvodjeni Maha-Majom, dodati i Vijetnam na svoju listu potencujalnih destinacija za neko naredno putovanje.
Laie_43.gif

Posle 4 skoro uzastopna leta i blizu 24 sata nespavanja, u jutarnjim casovima slecemo na Sajgonski aerodrom "Tan Son Nhat" ...

fvi78z.jpg

Za vizu smo aplicirali preko interneta, sa sajta neke vijetnamske turističke agencije koja posreduje u kontaktu sa tamošnjim Ministarstvom inostranih poslova, ta usluga je 17$, a viza se dobija na aerodromu pri sletanju uz "doplatu" od 25$.

Ja sam u maloj torbici odvojio 100$ i 40 eura koje smo u menjacnici na aerodromu vec promenili u vijetnamske donge, po kursu od 25000 za 1E, dok smo ostatak "raspolozivih sredstava"raspodelili na par mesta, od kojih vecinu + visa kartice, u "tajni" novcanik:per:koji je smesten ispod odece, a za"ne daj boze", 100 eura ubacili ispod uloska patike, stotku u skrivenoj pregradici jednog ranca i isto toliko kod Dace u "javni" novcanik..
girl_bye.gif
.
Prilazimo salteru za vize pri dolasku, gde predajemo pasose na proveru, i posle potvrde da se nasa imena nalaze u sistemu, dobijamo formular koji popunjavamo, pa ga zajedno sa onih deviznih 100$ predajemo "poluzivom" sluzbeniku...
boredom.gif

Vraca nam vizirana dokumenta, i mi smo vec sledeceg trenutka u redu za ulazak u zemlju... pecat je udaren, i uzurbano se krecemo ka izlazu iz aerodromske zgrade...
ja Slucajno pogledah u torbicu, kad ona otvorena i to PRAZNA...
Laie_72.gif
kuku pa tu je bilo onih 50$ kusura od vize i vijetnamski "dongi", i opet "ja" kriv, ajoj al sam se iznerviro, najvise iz razloga sto se ta torbica vec vise puta sama otvarala, a ja je i dalje koristim...
scare3.gif
trcimo putem kojim smo dosli, i usput brisemo patos pogledima..."cek cek, pa jer nama onaj vratio kusur"?? "NIJE" a mi usli u zemlju...:dash: vracamo se do pasoske kontrole i objasnjavamo slucaj, a oni srecom pustise Dacu da prodje i vrati se do saltera "vize na dolasku"... ja je cekam i iskoriscavam vreme da iskomadam ovu baksuznu torbicu... "e neces se vise otvarati"...
Laie_70.gif

Daca se vraca sa 50$ u ruci
JC_goody.gif
uffff, ja ih stavljam u dzep,a u njemu nalazim one vijetnamske Donge:dash: sad mi zao torbice...

Poslednja izmena:
Vijetnam je po površini koju zauzima veoma velika zemlja, po obliku vrlo uska i dugačka, poput slova S...
Rastojanja su ogromna... od Hanoja na severu do Sajgona na jugu ima skoro 1800 km, najbolji nacin da od Sajgona dodjete do glavnog grada je vozom, ali put traje danima, pa je idealno izlaziti usput i obilaziti mnoga mesta, pa posle odredjenog vremena nastavljati, ali ova opcija je dobra samo ako imate vremena na pretek...

s3elp3.gif

Mesta koja su nam interesantna za posetu su međusobno jako udaljena, što onda iziskuje puno vremena da se sva obiđu, a s'obzirom da nam je vreme u Vijetnamu ograničavajući faktor, moramo da odlucimo kao cemo "potrositi" ovih 11 kratkih dana.
sorry.gif

Delta Mekonga, Halong Bay-mozda najlepse mesto za posetiti u Vijetnamu, pravo cudo prirode, rajsko ostrvo "Phu Qock", "Mui Ne" mesto na moru oko kojeg je pustinja, Sapa- mesto u planinama sa neverovatnom prirodom na krajnjem severu zemlje, blizu granice sa kinom, Nha Trang raj za ronioce, Hoi An, Hue, Phan Thiet... nacionalni parkovi, prelepa ostrva i da ne zaboravim Sajgon i Hanoi... uffff "slatke muke"...
JC_see_stars.gif

Pocinjemo od Sajgona... ja cu ga tako zvati, kao sto ga uostalom zove i njegovo stanovnistvo,iako mu je ime promenjeno u 'Ho Chi Min city", sto se kao naziv izgleda koristi samo sluzbeno... moja pretpostavka je da ce se kroz par godina, gradu vratiti njegovo staro ime

I opet kao po pravilu, 5 minuta hoda od zgrade aerodroma nalazimo lokalni bus br.152 i umesto 5e(125000VND), koliko kosta taxi do 7km udaljenog grada, bus staje 3000donga, sto je bilo vidno istaknuto ...
Ulazimo ti mi u poluprazan bus i sedamo u "sarage", pa pored nas na prazna mesta smestamo i povece ranceve... spremamo sitno 6000 i cekamo konduktera, kad prilazi vijetnamka sa kartama i trazi 12000. :eek: "UAT"??? mislim nije to nikakva cifra(25 centi vise) ali nece bre niko da nas vuce za nos
agree.gif
...
"sta bre 12000 !? karta je 3000!!!" a ona pokazuje na nasa 2 ranca: da i "oni" plate kartu... :eek:mi uzimamo ranceve u krilo, a ona sad to ne priznaje:dontunderstand: e,. kad oces da preterivas i misis stranci "pa mos kako oces", evo ti 50$,
JC_dance.gif
"nemam vise donga, pa mi ti vrati kusur":hahaha:
...
girl_hysteric.gif
"HU-HA-HI-A-LI-AAAAA"... j.b.t ova VRISTI na vijetnamskom, verovatno poziva sofera da zaustavi autobus, on koci, svi se okrenuli gledaju u nas, a ona sva iznervirana oce da istrci i promeni pare
JC_exclamation.gif
... o zeneeeee ... "ne zna za salu"
shok.gif

Uz "lagano" gundjanje na srpskom, kako samo mi sa ovih prostora znamo
yes4.gif
, placamo rancevima karte, i nastavljamo dalje...

Pored reklame za "coca-colu"
JC_slobber.gif
, ono što sam prvo primetio u Saigonu je puno zelenih površina, prekrasno uređeni negovani parkovi na svakom koraku, a skoro svaka ulica ulepsana je drvoredima...

xfngat.jpg

Izlazimo na stanici u blizini "Pham Ngu Lao", cuvenoj cetvrti backpackera, koja je nalik"Khao San Road-u" u Bangkoku, oko koje su smesteni na stotine hotela i hostela, restorana, pijaca..

Jedno pravilo sto se tice Vijetnama - cenjkanje, obavezno je gotovo svuda, ali čovek zapravo nikada ne može biti siguran da je nešto kupio po ceni koja je blizu realne. kupimo nešto nakon dugog cenjkanja i obaranja cene, da bih par koraka dalje otkriLI da se bez ikakvog cenjkanja to isto nudi po nižoj cene od one koju smo mi s naporom dogovorili...
pomislicete tako je u vecini okolnih zemalja... ali nije bas tako, ovde nismo usli ni u jedan hostel da je pocetna cena bila prihvacena, nego kao na licitaciji... pogledamo sobu sa ventilatorom, neckamo se i kao krenemo dalje, a cena paaadaaa sa 10$ na 7, pa na 5, da bi na kraju po toj ceni dobili sa klimom:hahaha:

A ponuda neverovatna, na sve strane hosteli i hoteli,a tu su i ljudi koji nas nasred ulice presrecu i nude "extra" smestaj u blizini po veoma niskoj ceni, aj mi pristali da pogledamo jedan , starija zena nas vodi kroz uske ulicice, prolazimo kroz neka dvorista, i stizemo do velike, ali vidno dotrajale kuce, sa puno privatnih stanova u kojima nam pokazuju jednu od svojih soba, koju su kao preuredili...nazalost ispod trenutnih kriterijuma je, sada ipak mozemo da biramo
grin.gif

Poslednja izmena:
....... "Dobro jutro Vijetname"...

Prva asocijacija vecine osoba u nasem okruzenju kad smo pomenuli da idemo i u Vijetnam, bio je rat... priznajem i moja, jer jednostavno je tesko da se prvo toga ne setite kada se pomene ime ove napacene zemlje, ali pojedinci kojima su putovanja inace van razumevanja i interesovanja, i kojima je nezamislivo jos na to potrositi sve sto ste uz velika odricanja ustedeli za godinu dana, su imali reakciju kao da smo pomenuli Somaliju... "vi niste normalni... sta cete tamo"???:think:
eeee... tesko je to njima objasniti, ali ajde da probam nekoga od vas da zainteresujem i predstavim ovu zemlju na nacin kako smo je mi doziveli...
d_turn.gif

pa, ko zna? mozda ce i ovi "zagrejani" za posetu Sulawesiu, predvodjeni Maha-Majom, dodati i Vijetnam na svoju listu destinacija za neko naredno putovanje.
Laie_43.gif

Posle 4 skoro uzastopna leta i blizu 24 sata nespavanja, u jutarnjim casovima slecemo na Sajgonski aerodrom "Tan Son Nhat" ...

fvi78z.jpg

Za vizu smo aplicirali preko interneta, sa sajta neke vijetnamske turističke agencije koja posreduje u kontaktu sa tamošnjim Ministarstvom inostranih poslova, ta usluga je 17$, a viza se dobija na aerodromu pri sletanju uz "doplatu" od 25$.

Ja sam u maloj torbici odvojio 100$ i 40 eura koje smo u menjacnici na aerodromu vec promenili u vijetnamske donge, po kursu od 25000 za 1E, dok smo ostatak "raspolozivih sredstava"raspodelili na par mesta, od kojih vecinu + visa kartice, u "tajni" novcanik:per:koji je smesten ispod odece, a za"ne daj boze", 100 eura ubacili ispod uloska patike, stotku u skrivenoj pregradici jednog ranca i isto toliko kod Dace u "javni" novcanik..
girl_bye.gif
.
Prilazimo salteru za vize pri dolasku, gde predajemo pasose na proveru, i posle potvrde da se nasa imena nalaze u sistemu, dobijamo formular koji popunjavamo, pa ga zajedno sa onih deviznih 100$ predajemo "poluzivom" sluzbeniku...
boredom.gif

Vraca nam vizirana dokumenta, i mi smo vec sledeceg trenutka u redu za ulazak u zemlju... pecat je udaren, i uzurbano se krecemo ka izlazu iz aerodromske zgrade...
Laie_72.gif
kuku pa tu je bilo onih 50$ kusura od vize i vijetnamski "dongi", i opet "ja" kriv, ajoj al sam se iznerviro, najvise iz razloga sto se ta torbica vec vise puta sama otvarala, a ja je i dalje koristim...
scare3.gif
trcimo putem kojim smo dosli, i usput brisemo patos pogledima..."cek cek, pa jer nama onaj vratio kusur"?? "NIJE" a mi usli u zemlju...:dash: vracamo se do pasoske kontrole i objasnjavamo slucaj, a oni srecom pustise Dacu da prodje i vrati se do saltera "vize na dolasku"... ja je cekam i iskoriscavam vreme da iskomadam ovu baksuznu torbicu... "e neces se vise otvarati"...
Laie_70.gif

JC_goody.gif
uffff, ja ih stavljam u dzep,a u njemu nalazim one vijetnamske Donge:dash: sad mi zao torbice...
Ljubce ovo me podseti na film
koji govori o Americkoj invaziji i teroru na tu divnu i daleku zemlju :confused:
Drago mi je cuti iz :D tvog pera i nesto drugacije , sigurno je vredelo posetiti Vietnam :super:

samp438f4f5c2f164a2a.jpg
b67b3c15ef15aa68.gif

( btw, za slikice kopirajte adresu sa slika )

.......
Laie_72.gif
scare3.gif
Laie_70.gif

JC_goody.gif

:zcepanje: Kad sam zatrazila novac na salteru oni se svi smorili i cute na prva 3 zahteva , i onda kao ajde evo ti :ljutko:...:)
a Ljubcetova torbica :zcepanje::zcepanje::zcepanje: svu je izcepao :D

Back