Caffe "Na psihoterapiji kod čika Frojda"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, ali kada upitate sebe da li ste religiozni, kakav je vaš odgovor?
Ja sam dugo o tome razmišljala. Konačno: nisam. Ali jesam spiritualna. E sad, definicija... Google search break.
Imam vrlo intiman odnos sa onostranim, i nemam nikakve sumnje (to ne znači da mi je sve vezano za život jasno). Zahvalna sam što mi se nije ukazalo na način religije, smatram da je to velika čast i odgovornost

Ja sam dugo o tome razmišljala. Konačno: nisam. Ali jesam spiritualna. E sad, definicija... Google search break.

Ја не верујем ни у шта натприродно. Нисам ни религиозан ни спиритуалан.

Ипак, носим крстић око врата (испод одела) већ 20 година, пре свега јер ми га је поклонила једна драга особа. Искрено, не идентификујем се ни културолошки са Хришћанством у некој огромној мери. Неке ствари у вези са сакралном уметношћу су ми прелепе. Мислим да Римокатоличка Црква у развијеним латинским земљама (Француска, Италија, Шпанија) има прелепе ритуале и сакралне објекте. Ценим етаблиране протестантске цркве (Англиканци, Лутерани, Презвитеријанци) и њихов лежеран однос према догмама и инсистирање на Новом Завету. Православље ми је лепо као грчка вера- међу Словенима ми делује неприродно.

Ја не верујем ни у шта натприродно. Нисам ни религиозан ни спиритуалан.

Ипак, носим крстић око врата (испод одела) већ 20 година, пре свега јер ми га је поклонила једна драга особа. Искрено, не идентификујем се ни културолошки са Хришћанством у некој огромној мери. Неке ствари у вези са сакралном уметношћу су ми прелепе. Мислим да Римокатоличка Црква у развијеним латинским земљама (Француска, Италија, Шпанија) има прелепе ритуале и сакралне објекте. Ценим етаблиране протестантске цркве (Англиканци, Лутерани, Презвитеријанци) и њихов лежеран однос према догмама и инсистирање на Новом Завету. Православље ми је лепо као грчка вера- међу Словенима ми делује неприродно.
Meni igra takozvano "treće oko". Kad ono zaigra, tj. zavibrira, ja znam da sam na pravom mestu u pravo vreme. Zato dajem sebi epitet spiritualnog. Filozofski sam zakržljala.
Volim da posmatram sakralne objekte, sa strane zakržljalog arhitekte u meni. I ona stara "nije Bog stvorio ljude, nego ljudi Boga” me vuče ka tom civilizacijskom stremljenju ka uzvišenom. Ali tu sve staje. Naročito staje kad provedem vreme sa ljudima koji znaju svako crkveno slovo u kalendaru, a koje nisam imala prilike da vidim u svojim krugovima. Tu se svaka priča o Bogu završava. Iako su veš mašine odavno pogašene, moja radi još žešće i još posvećenije.

Poslednja izmena:

Definitivno, u svojoj srži, nisam religiozan. Formalno poštujem neke rudimentarne osnove pravoslavlja. Poštujem praznike, porodičnu tradiciju slave, držim ikonicu u kolima... ali se suštinski pretvaram. Ne pronalazim se u tome. Sve mi je to tako daleko, tako strano i tako... da se neko ne uvredi, ali primitivno.

Mislio sam da sam spiritualan, ali se preispitujem sada. Intimno verujem u Boga i nematerijalno, ali do tog verovanja nisam došao sam, dubinski tragajući za njim, za smislom koji bi objasnio stvari, nego sam ga više prihvatio kao aksiom koji nisam preispitivao nikad. Nisam sam spoznao Boga.

Intuicija mi govori u prilog tom verovanju, osetio sam ga više puta, ali se s druge strane pitam da li je to stvarno moja originalna intuicija ili je i ona "iskvarena" tim predubeđenjem.

Obrazlozenije: univerzum nece izmeniti svoja pravila ukoliko ja zauzmem stav o bilo cemu, pa i o tome dal sam religiozan ili ne
Odgovor: ne znam, nemam stav o tome

posle ipak shvatim da apsolutno ne mogu da verujem u boga ni iz zezanja

Буквеј исто то. Иако ме не одбија сакрално, отворен сам према томе, али више као што би ме заинтригирао добар филм, не јер стварно верујем у то.

netje ni on u tebe verovati kada dodje red na nebesku platu na strasnome sudu
i stas onda ?
pokai se dok nie kasno
Ne sehri leba ti

Vi vernici opsednuti životom posle smrti ste ubedljivo najgora sorta

Bože spasi me molim te Bože el radim sve ispravno da jednog dana uđem u carstvo nebesko Bože molim te jesam li dostojan Bože Bože Bože daj milosti malo Bože Bože mogu li nekako da se uglavim

Alo čoveče, svet je pakao, a ti si ovde, uradi nešto ovde, osim svoje bolesno narcisoidne opsesije sopstvenim mestom u nebeskoj hijerarhiji

20220927_210109.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back