Caffe "Kod čika Švarcija"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
d3amon:
Interesuje me sve sto možete da mi kažete o glutaminu (vaša iskustva, efektnost,...). Cuo sam da ima slicno dejstvo kao kreatin, ali je mnogo skuplji, pa pretpostavljam da je i bolji. Takođe me intersuje da li se preporucuje pocetnicima?

Nije ti potreban L-Glutamin niti Glutamin niti bilo sta ( kreatin itd ), jednostavno ako si pocetnik radi vezbe do otkaza. Jeste da je lakse raditi sa njima, i da povecavaju performanse ali to nije pravo zdravlje niti snaga, vec iluzija. Tako da, ako hoces da napredujes prava snaga itd, treba ti intenzivnost, posvecenost i naporan rad.

I da promenes ishranu.

Evo ga moj bivsi program dok sam iso u teretanu. Iso sam jedno citavo ljeto i trudio sam se ali bez mnogo rezultata. Misici su mi ocvrscali malo ali nisam dobio na masi sto je bio cilj. Mislim da je zbog ishrane. Inace metabolizam mi je brz( velik ..kako god) i nisam uzimo nikaka hemijska sredstva, niti me interesuju.

Mozda sam malo i precero posto sam radio dan 1, pa dan2, pa dan odmora.. i ponovo isto. Kad izracunas to je 5 puta sedmicno u teratanu.

Evo vam mog programa pa vi ocjenite. Dajte svoje misljenje.

Ovo je na engleskom, ako neznate neku vezbu,spravu objascnicu.

Dan 1
warm-up 5 min

Exercises Sets (Reps) Rest

Lying squats 4 (6-8 ) 1min
Leg press 4 (6-8 ) ....(isto vreme)
Leg extensions 3 ( 8-10 ) ....
Lying leg curls 3 (8-10 ) ...

military press 4 (6-8 ) ....
Shoulder press machine 4 (6-8 ) ...
Shoulder laterals 4 (8-10 ) ....
Pec-Dec Fly 3 (8-10 ) 30 sec

Dips 5 (10-12 ) 1 min
Triceps press down(cable) 5 (10-12 ) 1 min

Dan 2

warm up

Flat bench press 4 (6-8 ) 1min
Incline D press 4 (6-8 ) ....
Incline Db flyes 4 (6-8 ) ...

Front(wide grip) pull downs 4 (6-8 ) ....
Seated grip rows 4 (6-8 ) .....
V-grip seated rows 4 (6-8 )
Back extensions 3 (8-10 ) 30 sec

Standing bb curls 5 (10-12 ) 1 min
Rope hammer curls 4 (10-12 ) 1 min

Pozdrav svima :)

Veruj mi da nikad nisam video baš ovakav program. Možda si skinuo program nekog BB ali nepotpun.
Ishrana ti je preko 50% uspeha u ovom sportu. Možda nisi unosio dovoljno proteina (u hrani), ugljenih hidrata,... Možda nisi program prilagodio telesnom tipu, sebi, jer nije svaki program, svaka vežba jednako efikasna kod svakoga. Naravno da za godinu dana bez eksperimentisanja nisi uspeo da provališ šta ti odgovara.
...
Ubrzan metabolizam je odlika ektomorfnog telesnog tipa. Teško nabacuješ masu. Jedeš krofne, palačinke,...i ne plašiš se da ćeš se ugojiti, ali kad treba da nabaciš mišićnu masu...ne ide, teško. Drugo, sabio si ceo program u tri dana. Ne valja. Nemaš dovoljno pauza izmedju treninga iste grupe mišića. Treba da ostaviš dovoljno vremena da se mišići oporave od stresa, trening je stres. Rasteš dok se odmaraš.........bla, bla,........

//
//ukratko:
postoje mezomorfni, ektomorfni i endomorfni telesni tip. Retko je da je neko čisto jedan tel. tip, najčešće su kod ljudi osobine dva tel tipa.
Odlike: mezomorfni lako nabacuje mišićnu masu a teško masti. To je , što bi rekli, nešto idealno. To je neko kome je genetika stvarno bila naklonjena. Ektomorfni teško nabacuje masu u svakom pogledu. Pored toga što ne može da se ugoji, muku muči kad hoće da nabaci veće mišiće. Endomorfni lako nabacuje mišićnu masu, ali isto tako dobro se i masti lepe za njega. Možda deluje najgori od ova tri navedena, ali je odličan za bodi-bilding.
Naravno, sve se da u najvećoj meri ispraviti adekvatnim programom treninga i ishrane.//
//
Bla, bla,...Ono glavno na šta treba da obratiš pažnju (pretpostavljam da si ektomorf) jeste: Moraš da unosiš daleko veće količine ugljenih hidrata, da prosto nateraš mišićne ćelije da budu osetljive na insulin! //insulin-jak anabolički hormon//
....
Da ne dužim. Već sam rekao da o ovome ima stvarno ima mnogo da se priča, a kucao bih tri dana da sam pisao sve šta sam hteo.Pitaj šta te interesuje, trebalo bi da znam da ti odgovorim.
p.s. Ne znam na šta si mislio kad si rekao da nisi ništa koristio, ali ja sam naveo samo neke DODATKE ishrani. Džaba ti dodaci bez kvalitetne ishrane.

Nije ni cudo da ti misici ne rastu ako se pretreniras,misic moze biti tvrd ali vise nece rasti,jedino da napravis pauzu i onda ponovo krenes ali polako....
Ishrana ti je najteza tu treba dosta pazit treba jesti sto vise piletine>beline
Pirinac je dobar zbog ugljenih hidrata tako to ,a kao sto znte da su ugljeni hidrati za energiju
cis protein je vise za misicnu masu a ima i za MASU....

KAKAROT:
Nije ni cudo da ti misici ne rastu ako se pretreniras,misic moze biti tvrd ali vise nece rasti,jedino da napravis pauzu i onda ponovo krenes ali pola...
Kad se pretreniraš, ali baš, onda stvarno posle jedne DOBRE pauze moraš da kreneš baš iz početka. Jer ćeš inače stagnirati, i što je najgore, nazadovati.
Najgore je što neki ljudi misle da rastu onda kad vežbaju, a istina je sasvim logična da se raste posle vežbanja, dok se odmaraš, dok spavaš.
..........

Program mi je napravio trener koji radi u teretani. Video je da mi treba misicne mase , izmerio mi je procenat masti tela i valjda po tome napravio program. Tacno je da tesko nabacujem masu, bili misici ili mast. Sta po tebi hvali u ovom programu? Znas li kakav program odgovara ektomorfnom tipu? (Na primer. Dosta ili malo ponavljanja. Koliko odmora otprilike?) A ne treba da se jede vise proteina nego ugljenih hidrata, jel tako? Posto mnogi misle da je dovoljno da se nakrcavas proteinima i od toga ce porasti misici. A kad sam reko da nisam nista uzomao, mislio sam na stvari kao kreatin, whey protein ...a nisam uzimao ni nikakve dodatke ishrane.

Odakle da počnem? Program.Ukratko:
Moraš da napraviš dovoljnu pauzu da omogućiš mišićima da se odmore! Znači ako si danas radio grudi ///za grudi je potrebno bar tri dana da se odmore/// , moraš da sačekaš oniliko koliko ti je potrebno da bi na sledećem treningu izvukao maksimum. Nemoj da gledaš programe onih profi. bilbera tipa Coleman, Levrone, Ruhl, Flex,...jer oni imaju "posebne" uslove. Moraš sam sebi da napraviš program! Kako? Jednostavno vidiš šta ti odgovara. Možeš npr. da radiš: dva dana radiš jedan ne radiš, dva radiš dva ne radiš(2+1+2+2)=7 ; dva radiš jedan ne radiš, pe radiš, neradiš, radiš ne radiš (2+1+1+1+1+1)=7 ili jednostavno jedan radiš pa jedan ne radiš. Nemoj da spajaš grudi sa bicepsom i leđa sa tricepsom.......Uglavnom treba sam da vidiš šta ti odgovara. Ako si umoran i ne možeš da odradiš trening kako treba, bolje napravi još jedan dan pauze! Trening je stres za organizam, a izgradnjom jačiš mišićnih ćelija (dobijaju na obimu, ne rastu nove) telo se bori protiv nekog budućeg sličnog stresa.
.....
Tebi je najbolje (za masu) da se osloniš na bazične vežbe koje treniraju snagu i forsiraju što veći broj zglobova! Veruj mi da svi profi BB rade najjednostavnije vežbe: potisak sa klupe (ravne, kose), propadanje, zgibovi, vučenje u pretklonu, mrtvo dizanje, ČUČANJ,... i da ne ideš na veliki broj ponavljanja (snaga) , znači (6-8.
Ne sme trening da ti se oduži na više od sat vremena, jer će svaki sledeći minut biti kontraproduktivan!!!
.....
Ugljeni hidrati? //Sve ću ti napisati što kraće moguće// Ono što uslovljava uslovljava rast mišića su HRANA, MIŠIĆNA TENZIJA (trening) i HORMONSKA REAKCIJA. Sve mora da bude ispoštovano inače nema ništa od posla.
Ugljeni hidradi (monosaharidi, disaharidi, oligosaharidi,polisaharidi,...sve izuzev celuloze(vlakana)) su neophodni za anbolizam (izgradnju). Svaki UH se u organizmu razlaže na glukozu (monosaharid) i kao takav ulazi u krvotok i podiže nivo šećera što automatski stimuliše pankreas da luči INSULIN. Ako ne treniraš, ako stvarno taj šećer ne može da se pametno islokisti, insulin će ga transformisati u mast i smestiće ga u organizmu. Ali ako treniraš, on će taj šećer zajedno sa amino kiselinama smestiti u mišić (zato što je mišić bio nadražen na treningu). Zato obavezno, u istom obroku, moraju da idu proteini i ugljeni hidrati. Ti bi trebalo da unosiš bar 2 do 2,5 puta više nego proteina (u gramima)....... Posle treninga je dobro uneti izvesnu količinu šećera (dekstroze),....
Glavni anabolički hormoni: testosteron, hormon rasta, insulin,....
.............................
........................

...............

@levrone

na osnovu tvojih postova, vidim da imas mnogo znanja iz body buildinga. ne mislim tipa: radi to i to i bice super, vec o poznavanju tela i tipova metabolizma, koliko je odmora potrebno za koju grupu misica - nije fazon da mi neko sastavi plan i kaze udri, ja bih i ovu pricu sa upoznavanjem sebe, da znam zasto nest radim i kako se to upravo na mene odrazava

dakle, interesuje me odakle ti cela ta teorijska osnova koju tako dobro primenjujes. ima li nekih naslova koje bi mi preporucio za citanje... trazio sam po internetu, ali slaba vajda - sve je "na gotovs" i "uzmi ovo i bice super".

dakle, ako nije tajna, moze li preporuka za neke knjige?

unapred hvala

//Pozivam se na post iz "hemičari"//

Zašto bacanje? Ako imaš keša da uložiš u svoj izgled. Veruj mi da mi nije bilo žao ni jednog dinara, ni jednog minuta provedenog u teretani, na stazi, ni jednog ne pojedenog sladoleda, leganja u 23, ako sam sebe video izdefinisanog ispred ogledala. Uđe ti to u krv, uživaš mu tome.
Jeste, glutamin+whey+kreatin je kombinacija moja sigurno prolazi. Glutamin kao amono kiselina koja je najviše zastupljena u organizmu. Stvara glutation-najjači antioksidant u organizmu, pojačava imunitet, vezuje vodu u mišićnim ćelijama i tako omogućuje lakši prolaz ostalim amino kiselinama do ćelije, prosto ih vuče. Ma, nema ništa lepše nego kad uzmeš glutamin pa osetiš posle kako su ti mišići tvrdi k'o kamen. //Ja sam ga obično mutio oko 5-6 ujutru kad odem u wc (ništa bez dosta vode), ujutru osetiš kako si tvrd//
................................
Whey protein je nešto prvo što treba da se kupi kad odeš u prodavnicu tih preparata. Sadrži veliki procenat esencijalnih amino kiselia (one koje moraju da se unesu hranom, ostale se sintetišu u jetri), sadrži ne baš dovoljan procenat glutamina tako da se ODNOS amino kiselina mora nadoknaditi hranom, ili suplementom. Ali ipak akcenat stavljam na hranu. Whey ima odličan procenat amino kiselina razgranato lanca (BCAA), koje se prve ugrađuju i prve izlaze iz mišića. Zbog te njihove osobine i postoje kao poseban suplement, koji se koristi kod dužih teških treninga, zajedno sa glutaminom. Ako znaš da ćeš dva sata trčati,voziti bajs,....pametno je popiti whey(BCAA) i glutamine pre treninga da bi sprečio razgradnju mišića. .........
Whey je savršena stvar za post trenažni oporavak (da popiješ posle treninga). Tvoje ćelije su posle treninga iscrpljene, oštećene. Treba im šećera i proteina. Protein zbog svoje veličine ne može da se prenosi krvotokom, zbog čega se razlaže na amino kiseline, pa se u mišićnoj ćeliji ponovo sklapa u protein. Sve u svemu to traje dugo, a tebi je potreban brz izvor amino kiselina. Taj problem rešava whey! Whey je svaren protein i kao takav ne treba da se vari i direktno ulazi u krvotok, pa do m. ćelija.
Ono dalje što je bitno, jeste da sa whey proteinom ubaciš i ugljene hidrate! Najbolja kombinacija (posle treninga) jeste whey+dekstroza (u odnosu 1:2-3). Zašto? Zato što dekstrozom(glukozom C6H12O6) koja se takođe ne vari enormno(brzo) povećaš nivo šećera u krvi, što daje za posledicu skok insulina koji razvozi proteine i šećere do mišića.
//tokom treninga testosteron u krvi raste, dok posle 45-60min treninga počinje da OPADA, kad uklopiš visok nivo testosterona i visok nivo insulina*, sa lepim nivoom hormona rasta, dobiješ posle treninga ono što treba. Hormon rasta je visok dok se odmaraš, spavaš, zato je dobro uzeti whey pred spavanje. Inače,nivo hormona rasta (GH) raste kad je stomak prazan i zato je dobro da ne jedeš 1-2 sata pre treninga, može 3. ....................//
Kreatin. Kreatinom dobijaš nekih 5-10% na snazi( nadoknađuje izgubljene fosfatne grupe izgubljene konverzijom ATP u ADP..............), brže se odmaraš, pojačava imunitet (povećanjem mišićne mase povećava se imunitet), vezuje vodu u ćelijama kao glutamin,....
Ali razlika između crea. i glu. je ta što se kreatin iz ćelija gubi posle korišćenja, glutamin ostaje ugrađen u proteinima mišića. Kreatin i inače imaš u telu (3,9promila), možeš da ga teraš do 5, višak se izbacuje mokraćom. Sato nema svrhe da se uzima ne znam kol'ko toga. Jedino loše što može da se desi, jeste povraćanje ako se uzme nenormalna količina(puna supena kašika). .................................................
............................................................
Esencijalne masne kiseline su neophodne, ali sasvim dovoljna količina može da se uzme i hranom. Riba (tuna, skuša, sardela,.....) u svom mesu ima izuzetnu količinu tih omega3, omega6,...masnih kiselina. Semenke, kikiriki, orasi, lešnici,......takođe. Treba izbegavati rafinisana ulja, priritet dati hladno ceđenim. Oko 30-45% unetih kalorija treba da bude iz masti*. Treba forsirati zdrave (nezasićene) masti iz više razloga: nezasićene vuku ostale masti iz organizma (Gubi se salo od njih), čiste krvne sudove od lošeg holesterola (LDL), održavaju pravilan nivo holesterola, pomažu očuvanju zglobova, tetiva,..............
.............................................................................
Ono što ne sme da se izostavi jeste VITAMIN C. Pojačava imunitet, jak antioksidant, daje elastičnost vezivnim tkivima:mišići, krvni sudovi, tetive, zglobovi, ligamenti,..........
..........................................................

Možeš da uzmeš neki časopis, ali tu su površno ispisane stvari za koje ćeš morati da se pozabaviš fiziologojom čoveka da bi ih potpuno razumeo, da skapiraš kako telo funkcioniše.
X fitness je teško sranje. Sadržajno je očajan.

Hrvatski fitness nije loš, za razliku od ovog našeg fenserskog. Kupovao sam ga u Srbiji, ali u Beogradu ga stvarno nigde nisam video.

Herkules (Petra Čelika) nije loš, jer ga uređuje Petar Čelik, a ne neki fenser......

Hrvatski muscle sport je slab, ali ne tol'ko kao X fitness. Promovišu Scitec-ove proizvode, to me nervira. Ne zbog Scitec-a nego zato što im je časopis k'o reklamni pano.

Body Line nije loš, pročitao sam negde da je to nastavak našeg flex-a, ali ipak nije to to.

Ništa od toga ne treba uzeti zdravo za gotovo, treba upoznati sebe i tek onda te informacije dobro dolaze. Ja sam imao problem sa grudima, nikako nisam mogao da ih razvijem da budu u proporciji sa leđima, rukama,...dok nisam provalio da ih daleko više pogađa kad radim potiske sa bučicama( jednoručnim t.).

Najbolji domaći je MAXX. Kupio sam prvi broj i posle toga ga nisam više našao. Ne znam zašto. Najviše od svih daju korine informacije.
Izdanje je iz Kosovske Mitrovice.

levrone:
morati da se pozabaviš fiziologojom čoveka da bi ih potpuno razumeo, da skapiraš kako telo funkcioniše.

upravo to me i interesuje. celovit pogled, a ne nabacana parcad. da umem nesto i da zakljucim sam, da mi se nova informacija uklopi u neko znanje, a ne da mi svo "znanje" iz fiziologije, treninga i sl. lici na knjigu nekog alhemicara - nepovezani recepti kako u vezi s "tim i tim" a nemam pojma kako to utice na celinu

Koja je svrha bildovanja? Hajde da razumem ono kad ideš da se malo izgradiš, dobiješ masu, oblikuješ, ali dalje od toga? Samo se ogledaju, k'o neke snajke... U svakoj sali ogledala levo, desno, napred, nazad, još malo i gore i dole... Narcisi?

//na post iz "Hemičari"// //karakot//
Dobio si stomak od kreatina? To je teoretski nemoguće. Kreatin ama baš nikakve veze nema sa telesnim mastima, to si dobio od krofni i bureka. Možda i piva. :)
Znaš zašto ti je još kreatin još dobar, održava pH vrednost mišića čime ublažuje ili eliminiše upalu mišića. Treningom pH vrednost u mišićima opada...(mlečna kiselina.......).....Naravno, ne škodi pomoć vitamina C.

Visokoprocentni? To ti je pravi izbor. Ako hoćeš, mogu da ti preporučim nešto. Ako si u Beogradu, mogu da ti kažem i gde možeš da kupiš te preparate.
Za one koji baš i nemaju previše para, a hteli bi da kupe kvalitetne preparate, najbitniji je odnos cena : kvalitet.

A da creatin je jako dobar preparat starno je super ali ja nisam jeo masnog bas sam pazio
ali staces dobio sam malo stomak ali nema veze jos malo pa ce nestat,nego sta kazete o tribulusu dali je stetan pise da stetna dejstva nepoznata???Dali neko zna nesto vise o ovom preparatu? :shock:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back