//Pozivam se na post iz "hemičari"//
Zašto bacanje? Ako imaš keša da uložiš u svoj izgled. Veruj mi da mi nije bilo žao ni jednog dinara, ni jednog minuta provedenog u teretani, na stazi, ni jednog ne pojedenog sladoleda, leganja u 23, ako sam sebe video izdefinisanog ispred ogledala. Uđe ti to u krv, uživaš mu tome.
Jeste, glutamin+whey+kreatin je kombinacija moja sigurno prolazi. Glutamin kao amono kiselina koja je najviše zastupljena u organizmu. Stvara glutation-najjači antioksidant u organizmu, pojačava imunitet, vezuje vodu u mišićnim ćelijama i tako omogućuje lakši prolaz ostalim amino kiselinama do ćelije, prosto ih vuče. Ma, nema ništa lepše nego kad uzmeš glutamin pa osetiš posle kako su ti mišići tvrdi k'o kamen. //Ja sam ga obično mutio oko 5-6 ujutru kad odem u wc (ništa bez dosta vode), ujutru osetiš kako si tvrd//
................................
Whey protein je nešto prvo što treba da se kupi kad odeš u prodavnicu tih preparata. Sadrži veliki procenat esencijalnih amino kiselia (one koje moraju da se unesu hranom, ostale se sintetišu u jetri), sadrži ne baš dovoljan procenat glutamina tako da se ODNOS amino kiselina mora nadoknaditi hranom, ili suplementom. Ali ipak akcenat stavljam na hranu. Whey ima odličan procenat amino kiselina razgranato lanca (BCAA), koje se prve ugrađuju i prve izlaze iz mišića. Zbog te njihove osobine i postoje kao poseban suplement, koji se koristi kod dužih teških treninga, zajedno sa glutaminom. Ako znaš da ćeš dva sata trčati,voziti bajs,....pametno je popiti whey(BCAA) i glutamine pre treninga da bi sprečio razgradnju mišića. .........
Whey je savršena stvar za post trenažni oporavak (da popiješ posle treninga). Tvoje ćelije su posle treninga iscrpljene, oštećene. Treba im šećera i proteina. Protein zbog svoje veličine ne može da se prenosi krvotokom, zbog čega se razlaže na amino kiseline, pa se u mišićnoj ćeliji ponovo sklapa u protein. Sve u svemu to traje dugo, a tebi je potreban brz izvor amino kiselina. Taj problem rešava whey! Whey je svaren protein i kao takav ne treba da se vari i direktno ulazi u krvotok, pa do m. ćelija.
Ono dalje što je bitno, jeste da sa whey proteinom ubaciš i ugljene hidrate! Najbolja kombinacija (posle treninga) jeste whey+dekstroza (u odnosu 1:2-3). Zašto? Zato što dekstrozom(glukozom C6H12O6) koja se takođe ne vari enormno(brzo) povećaš nivo šećera u krvi, što daje za posledicu skok insulina koji razvozi proteine i šećere do mišića.
//tokom treninga testosteron u krvi raste, dok posle 45-60min treninga počinje da OPADA, kad uklopiš visok nivo testosterona i visok nivo insulina*, sa lepim nivoom hormona rasta, dobiješ posle treninga ono što treba. Hormon rasta je visok dok se odmaraš, spavaš, zato je dobro uzeti whey pred spavanje. Inače,nivo hormona rasta (GH) raste kad je stomak prazan i zato je dobro da ne jedeš 1-2 sata pre treninga, može 3. ....................//
Kreatin. Kreatinom dobijaš nekih 5-10% na snazi( nadoknađuje izgubljene fosfatne grupe izgubljene konverzijom ATP u ADP..............), brže se odmaraš, pojačava imunitet (povećanjem mišićne mase povećava se imunitet), vezuje vodu u ćelijama kao glutamin,....
Ali razlika između crea. i glu. je ta što se kreatin iz ćelija gubi posle korišćenja, glutamin ostaje ugrađen u proteinima mišića. Kreatin i inače imaš u telu (3,9promila), možeš da ga teraš do 5, višak se izbacuje mokraćom. Sato nema svrhe da se uzima ne znam kol'ko toga. Jedino loše što može da se desi, jeste povraćanje ako se uzme nenormalna količina(puna supena kašika). .................................................
............................................................
Esencijalne masne kiseline su neophodne, ali sasvim dovoljna količina može da se uzme i hranom. Riba (tuna, skuša, sardela,.....) u svom mesu ima izuzetnu količinu tih omega3, omega6,...masnih kiselina. Semenke, kikiriki, orasi, lešnici,......takođe. Treba izbegavati rafinisana ulja, priritet dati hladno ceđenim. Oko 30-45% unetih kalorija treba da bude iz masti*. Treba forsirati zdrave (nezasićene) masti iz više razloga: nezasićene vuku ostale masti iz organizma (Gubi se salo od njih), čiste krvne sudove od lošeg holesterola (LDL), održavaju pravilan nivo holesterola, pomažu očuvanju zglobova, tetiva,..............
.............................................................................
Ono što ne sme da se izostavi jeste VITAMIN C. Pojačava imunitet, jak antioksidant, daje elastičnost vezivnim tkivima:mišići, krvni sudovi, tetive, zglobovi, ligamenti,..........
..........................................................