CABLE vs. ADSL - iskustva iz prakse

Ja sam se jedno vreme kačio na internet preko mobilnog telefona. Tačnije 1 mesec. Brzina solidna, zavisi od signala. Kod T-mobile.a
Kad sam dobio račun od 260 € ..... bilo je :shock: ... posle sam napravio wireless mrežu do radnje i nakačio se na adsl iz radnje :)

Sada promonte nudi neke pakete za internet. Ubaciš sim karticu u jedan mali uređaj , povežeš na komp preko USB-a ( plug `n` play , nema potrebe za instalacijom :) ) i nakačiš se na net. Ima raznih paketa. Npr 5 € mesečne pretplate , protok ograničen ( 50 mb ) brzine do 64 kB/s i modem 100 €

To je novo zadnjih 15-20 dana. Ja sam uzeo pre 2 meseca , 40€ mesečno , 3GB protok , brzina ista , ali modem gratis. tada je bio 200 € ( drugi proizvođač )

Ja sam vec pricao o ovome.Imam ADSL kod sezama.512/64.Download je konstantan i iznosi 52-53 kB/s a upload 6-7kB/s...

E da, na ovo sam zaboravio eksplicitno da skrenem paznju:

SBB CABLE 256/128 (512/384) kb/s_____1350 din
SEZAM PRO ADSL Home 512/64____________1423 din

Na SBB-u istovremenim skidanjem sa NET-a i iz LOKALA postize se brzina od 85 - 105 kB/s tj. od 680 do 840 kb/s
sto je dosta vise od 52-53 kB/s kod SEZAM PRO-a za iste pare.

Sezampro ADSL 512/64...neshto preko 1400 mesechno bez ogranichenog protoka....pri skidanju sa neta max.brzina je 51-52 kB/s(naravno varira od mnogo faktora ali oni u 90% nisu proizvod losheg provajdera...nego ono..torent koliko ima leech-eva i koja je konekcija onog od koga skidash recimo na DC++..i tako to).Kablovski nikada nisam koritstio.
Zadovoljan sam.

IKOM recimo ima jednu drugu varijantu.
Kod njega je 256/128 1700 din ali u tu cenu je usla pretplata za kablovsku (znaci automatski 500 din jeftinije) + pretplata na ceo pay paket (vrednost preko 800 din tako da da ispadne da je 256/128 negde oko 400 din :lol:
512/256 kosta 2400 ali se i tu oduzima oko 1300 dinara vrednosti pretplata na televiziju tako da sustinski paket kosta 1100 din.

Znaci da ne bude nejasnoca.
Ko uzme internet ne mora vise da placa pretplatu za kablovsku televiziju a dobija za dzabe i pun paket pay kanala.

A sto se tice samog kvaliteta, moram priznati da sam prezadovoljan. Ne pamtim da je bilo problema ili da brzina nije bila maksimalna.

u proslom postu bilo je KDS - NsCable 256/128,SBB 512/256,SBB Prepaid (nazovi 2 Mbps) i svi su isli bolje od: Telekom adsl 512,Neobee 1 Mbps, PTT 512...

A to za glas :D samo da vam vidim osmeh lol

Da naravno,ovo skorasnje prepucavanje Lelekoma i SjBB-a je bilo donelo jedno dobrih 2-3 meseca patnje sa internetom,al kako su izgradili ovu optiku do bg-a,sad ide najblaze receno sjajno sbb :)

Kod njega je 256/128 1700 din ali u tu cenu je usla pretplata za kablovsku (znaci automatski 500 din jeftinije) + pretplata na ceo pay paket (vrednost preko 800 din tako da da ispadne da je 256/128 negde oko 400 din :lol:
512/256 kosta 2400 ali se i tu oduzima oko 1300 dinara vrednosti pretplata na televiziju tako da sustinski paket kosta 1100 din.

Ko uzme internet ne mora vise da placa pretplatu za kablovsku televiziju a dobija za dzabe i pun paket pay kanala.

A sto se tice samog kvaliteta, moram priznati da sam prezadovoljan. Ne pamtim da je bilo problema ili da brzina nije bila maksimalna.

U pravu si,ja plaćam taj paket tzv. FLAT 256 i iznosi 1700 din.

To je EXTRA samo sto IKOM jos uvek nema tehnickih mogucnosti za internet u vecem delu Beograda.

Videcemo kakav ce kvalitet biti kad im poraste broj korisnika interneta.

Cuo sam da su na Vozdovcu vec dostigli "vrh" ali sam isto tako cuo da su vec poceli sa pripremama da "prosire" link tako da mi deluju profesionalno i da vode racuna o propusnoj moci.

E sad. Samo ne znam sta ce uraditi sa tim paketom, jer imam pouzdanu informaciju da i oni kao sto je SBB vec uradio, prelaze na digitalnu pay televiziju tokom ove godine tako da ne znam da li ce onda menjati uslove.

U svakom slucaju iako smatram kablovski boljim resenjem ako nesto preteraju eto mene na ADSL-u :lol:

Cuo sam da su na Vozdovcu vec dostigli "vrh" ali sam isto tako cuo da su vec poceli sa pripremama da "prosire" link tako da mi deluju profesionalno i da vode racuna o propusnoj moci.

E sad. Samo ne znam sta ce uraditi sa tim paketom, jer imam pouzdanu informaciju da i oni kao sto je SBB vec uradio, prelaze na digitalnu pay televiziju tokom ove godine tako da ne znam da li ce onda menjati uslove.

U svakom slucaju iako smatram kablovski boljim resenjem ako nesto preteraju eto mene na ADSL-u :lol:

I ja sam o tome razmišljao........mada ja sam radio u IKOMU i prilično su finansijski lošiji od SBB-a jer imaju manje korisnika pa ne verujem da će nešto povećavati jer od kada ja koristim njihov internet cene su išle samo dole..........

Koliko sam saznao iz nezvanicnih ali dobro obavestenih izvora u toku je priprema za otvaranje novih optickih NOD-ova (ili cvorova), da bi se rasteretio internet protok. Uvesce i takozvane opticke HUB-ove, tj. cvorista odakle ide glavna opticka magistrala (backbone) iz glavne stanice prema HUB-u a odatle prema krajnjim optickim NOD-ovima (ili cvorovima).

Oni su PTT-u prodali svoj analogni DALVI sistem pay kanala (jer prelaze na digitalni tokom ove godine (potpuno proverena informacija)) i verovatno odatle pare ;)

Zivio nam IKOM...
Ja kod njih jedino pizdim sto nestane net i slika, ja zovem a operaterka kaze nestalo struje gde je repetitor\pojacavac...wtf:thumbdown:
S kim ja poslujem sa distribucijom ili kablovskim operaterom, ko da nisu culi za UPS:roll:

Back