Buve, krpelji i ostala gamad

Juce sam primetio da moj pas mokri krv.Odmah sam pozvao veterinara koji mi je rekao da je to od ujeda krpelja i dao psu vakcinu,koju po njegovim recima treba ponoviti za 15 dana. Danas sam primetio da mokri dosta normalnije , bez ili sa jako malo krvi. Sta vi mislite ? Da li se neko nasao u slicnoj situaciji?

Bili prosli to.... odradi kako ti je vet rekao. Dao mu je imizol koji treba da se ponovi, kako ti je rekao.
Psu ti je bolje... postedi ga fizickih napora, bolje ga hrani.... jako opasna bolest koja moze izazvati smrt ako se ne otkrije na vreme. Razara crvena krvna zrnca koje pas izbacuje kroz mokracu, pa ti se cinilo da piski krv. To je vec poodmakli stadijum. Prvi od simptoma su odbijanje hrane, kunjanje, zute sluznice...

Juce sam primetio da moj pas mokri krv.Odmah sam pozvao veterinara koji mi je rekao da je to od ujeda krpelja i dao psu vakcinu,koju po njegovim recima treba ponoviti za 15 dana. Danas sam primetio da mokri dosta normalnije , bez ili sa jako malo krvi. Sta vi mislite ? Da li se neko nasao u slicnoj situaciji?

'Di sada krpelj ?
Gde živiš ti ?
I tvoj pas ?
Na južnoj polulopti ?

'Di sada krpelj ?
Gde živiš ti ?
I tvoj pas ?
Na južnoj polulopti ?

Samo vi "spavajte na to uvce" dragi moj... Moj pas je zakacio krpelja u januaru po snegu, u Knez MIhajlovoj, u kuci, dok ga jos nismo izvodili jer nije bio vakcinisan (neko mu ga je doneo), setajuci po parkingu, naravno po asfaltu, a zivim na Zvezdari u Beogradu.
Nema nepovoljnog vremena za krpelje, SVE mu pogoduje!!! Neprijatelj, nikada ne spava!
A posle onoga sta se sve desavalo mojoj zenkici, dooobro pregledam pse posle svake setnje!

Cudno mi je sto moj pas nema druge simptome osim krvi u mokraci. Veseo je i jede normalno. Zato mislim da u mom slucaju mozda i nije krpelj u pitanju. Posle one vakcine,pojava krvi se smanjuje,skoro i da je nema vise,tako da ocigledno deluje,sta god da je u pitanju.

Imizol ima prilično širok spektar delovanja na protozoe među kojima je i babezija, ali najpre će biti da je vet bio u pravu. Inače, i jedan NO sa foruma se upravo leči i jedan jazavičar, ljubimac moje koleginice, Gaga je opisala svoje iskustvo, koju godinu pre je i jedna NO slično prošla, dakle, ne zavaravajte se da vam zimi ne treba zaštita od spoljnih parazita.

Cudno mi je sto moj pas nema druge simptome osim krvi u mokraci. Veseo je i jede normalno. Zato mislim da u mom slucaju mozda i nije krpelj u pitanju. Posle one vakcine,pojava krvi se smanjuje,skoro i da je nema vise,tako da ocigledno deluje,sta god da je u pitanju.
Moja Dona je uz babeziju imala i zapaljenje materice i temperaturu od preko 40C. I jela je, samo malo manje alavo nego inače. I bila vesela i skakala na veterinara da se igra kad je bio da je pregleda (i on sam je prokomentarisao: "I ko bi sad rekao da ovaj pas ima temperaturu?"). I nije imala tamnu mokraću, "samo" je pri analizi krvi na Veterinarskom ustanovljeno da jeste (i) babezija.
Znači... svako pravilo može i ne mora da važi.
Ono što meni nije jasno je zašto se, kad postoji sumnja, ne radi analiza krvi? Imizol nije ni malo naivan lek i malo je surovo davati ga napamet...
Neko (sad zaista ne mogu da se setim ko... ali svakako kompetentan čim sam to zapamtila) mi je rekao da se protozoe vide i pod mikroskopom... a to imaju sve veterinarske ambulante... ako ništa drugo, rade analizu mesa na trihinelu.
Pre neki dan sam drugaricu poslala kod našeg veterinara i ispostavilo se da su moje sumnje da je krpelj bile opravdane... koliko god da su se ona i njen prepametni muž iščuđavali na krpelja "u sred januara" (pas je već počeo da gubi temperaturu, tamna mokraća je primećena nekoliko dana ranije). Sreća, mališa se izvukao...

Baš sam htela da te pitam kako je mukica prošao. Drago mi je da se izvukao. Inače, sad je mm naleteo u prolazu, babezija je u samom eritrocitu a ovi naši mikroskopi za trihinoskopiju nemaju toliko uvećanje, ipak bi morali da se rade testovi.

Kad smo već na temi o parazitima, sad su nam majka i ćerka donosile štene "pekinezera" odvojeno sa svega mesec dana, puuuno buvljeg izmeta i zaprašeno Superprahom, bojim se da je gotov, mukica. Možda, samo možda uspe da se izvuče, ali samo se potvrdilo ono što sam već znala-da neodgovorni skotovi alavi na pare (za ovog to mogu da tvrdim jer ga znam i mimo ove backyard-breeder priče) prave nova i nova legla ko zna kakvih tobože rasnih štenaca, u neadekvatnim uslovima, uz neadekvatnu negu, prerano ih odvajaju i ne edukuju nove vlasnike, ovi se sami ne edukuju, ne dovedu štene kod veterinara da vide šta i kako dalje, mislim i ne mora, ali makar jedan kučkarski forum da su pročitali, na svakom piše da se štene odmah čisti od glista, da se vrlo pažljivo bira sredstvo protiv buva, čime se hrani i da se prva vakcina daje sa 50 dana... Dok su odlazile, devojčica je počela da plače, a ja sam pobegla unutra da me ne vide da sam i ja gotova da se zaplačem.

Neki dan sam naletela u Pet centru na dva momka što su po ovoj hladnoći donela štene maltezera iz Novog Sada , vozom u kutiji, naravno puno buva, bez ikakve makar krpe da se utopli. :( Naravno oni nisu krivi , išli su da kupe psa za rođendan devojci da je obraduju, ali tog uzgajivača što im je tako isporučio štene da ga nosaju, bez ikakvog saveta i bez i jedne granulice stare hrane, ne očišćenog od buva, bez ikakvog uputstva , trebalo bi javno linčovati. :(

Zdravo svima,

do sada nisam bila na ovom topiku zato sto psa imam tek par meseci. Od sredine oktobra ima Bayerovu ogrlicu koja je do sada dobro delovala. Medjutim, danas smo nasli mrvtog krpelja na mestu gde ona spava. Posto nikad nisamo videli krpelja tako celog napunjenog u prvom trenutku nismo znali sta je i delovao nam je kao sasuseno zno neke mahunarke, osim sto je na jednom kraju imalo nogice, pa smo pretpostavili, a kasnije i na interntu proverili da je krpelj. Pas deluje ok, ali smo mi prestraseni i ne znamo da li sve jeste ili nije ok. Ne znamo ni da li je bio na njoj, pa ga je ogrlica ubila, ali nas svakako brine to sto je poprilicno dobro najeden.

To je sad manje vise problem, ionako smo planirali da zovemo veterinara, pa neka je pogleda, a inace je redovno cesljamo, mada ja moram priznati da je nisam bas svaki put zagledala posle setnje.

Ono sto je meni veci problem sad jeste, kako je najsigurnije zastititi. Citajuci ovaj forum i razne druge, vidim da svi imaju svoja misljenja i da zavisi od situacije do situacije, ali moram priznati da sam potpuno prestrasena.

Ovo do sada niko nije pominjao, pa me zanima da li neko zna nesto o tome:
http://www.petmarket.rs/psi/dodatna...atandog-s-medaljon-protiv-buva-i-krpelja.html

Jeste da je malo skuplje, ali ako radi...

Nova sam na ovom forumu i htela sam da pitam za misljenje.Imam bisona Arcija koji je star 9 meseci.Juce posle setnje sam mi na vrhu dlake pronasla nekoliko krpelja.Ima Bayerovu ogrlicu vec 15-ak dana,pa me interesuje iskustvo sa njom.Da li bi ti krpelji uginuli ili postoji mogusnost da mu se uvuku u kozu iako ima ogrlicu?

Pas zenka mnogo stara mesanac ali veoma slicna nem. lov. terijeru. Juce sam joj i danas cistio oko sa aci di borici 3% Neka infekcija gnoj. Danas mnogo bolje. Mnogo se cese a verujem da te ranice dolaze od buva. Moram pod hitno kupiti prasak a cim dodje toplije vreme i okupati je, imam dobar nemacki sampon za pse.

Bolja varijanta, samo ti treba suvo vreme, bar tri dana, 1 da se kuja potpuno osuši i 2 da se ne skvasi naknadno, su spot-on preparati, cena za njenu kilažu ide od 250 pa na više. Svi ostali vidovi zaštite deluju samo do prve kiše. A da ti nije ona alergična na nešto? I to što češe oko će pre biti zbog alergije ili infekcije, ne od buva, bolje da je odvedeš kod veterinara.

mislis na ampule? kakav je frontline sprey?

Frontline sprej je odličan , ali isto se ne sme kuca kvasiti dva dana pre i posle stavljanja. Prašak koji zaista odradi posao , ja mislim , ne postoji. Okupaj je tim šamponom da je očistiš od buva i nek ti prenoći unutra , a kad prođu ove kišurine zaštiti je ili frontlin, ili virbac ili advantix... šta ti već bude dostupno. Čišćenje oka neće mnogo pomoći ako je infekcija, moraće da dobije neke kapi za oči.

Back