Bunjevci neće da budu Hrvati

Bunjevci najveci papucari, karikatura iz 1937 godine :mrgreen:

04d0196a1a554355bbd9955cf0ffe421.png

Evo ovde ima nesto o dolasku Hrvata u Vojvodinu, 1935 god.clanka

7073c3c12e2742368645fdad0f05e9d3.png

9bf7ac94918c4206abe80cda484dac7a.png

1b27935e87954252afccd15e234bf122.png

A evo nesto jako jako zanimljivo iz 1940 godine..(Hocemo da cuvamo nase cestito bunjevacko ime)

c45dec4221fc4156af66ee51e05820d8.png

3483bf3dda9c49e09f652e66e1be6cbb.png

c59cce1538ee4f25a6041680e6736e85.png

Nazalost tekst iz 1870 ne mogu da otvorim, no evo malo zbrkanog teksta

(žBunjevačke i Šokačke Novine.*) Prošle je godine protumačeno u žPrijatelju,˝ da su Bunjevci i Šokci, živući u
Bački pravi Hrvati, ali da se do sada nije ništa činilo za njihovo narodno naobraženje. Nu preč. g. Ivan Antunović, koločki kanonik, izdavati će i uredjivati za svoje sunarodnjake žBunje-vačke i Šokačke Novine,˝ koje započnu izlaziti, ako nebude zaprieke, o Josipovu uz godišnju cienu od 3 for.

Dakle jos 1870 se spominju kao Hrvati

Bunjevci najveci papucari, karikatura iz 1937 godine :mrgreen:

04d0196a1a554355bbd9955cf0ffe421.png

Evo ovde ima nesto o dolasku Hrvata u Vojvodinu, 1935 god.clanka

7073c3c12e2742368645fdad0f05e9d3.png

9bf7ac94918c4206abe80cda484dac7a.png

1b27935e87954252afccd15e234bf122.png

A evo nesto jako jako zanimljivo iz 1940 godine..(Hocemo da cuvamo nase cestito bunjevacko ime)

c45dec4221fc4156af66ee51e05820d8.png

3483bf3dda9c49e09f652e66e1be6cbb.png

c59cce1538ee4f25a6041680e6736e85.png

Nazalost tekst iz 1870 ne mogu da otvorim, no evo malo zbrkanog teksta

Dakle jos 1870 se spominju kao Hrvati

Kao da to nekog zanima. Oni nisu tu da diskutiraju i da se educiraju.

Nisam ovo postavio da nikoga "shebem" vec samo sta se pisalo o njima u raznim vremenskim periodima, verovatno ima i za Dubrovnik ali ne da mi se sad i to traziti.

Uglavnom kao sta vidis ima svega, ali ni tebi ne skodi da procitas tekst iz 1940 godine od samih Bunjevaca

Nemoj više tražiti molim te. Ja tebe poštujem ali nema potrebe da svoj trud ulažeš u nešto što 99% ljudi ne čita.

1924 Bunjevci protiv Radica

683aca402bba4365ad73363207665f18.png

Evo nesto iz 1927---sve je isto samo smo u 21.veku :mrgreen:

Prevelik je tekst pa stavljam pod spoilere

c3f8a0d2fc8b4bec869695cf0c6a1336.png

019e06615b424009b49ab26fc9819abb.png

b6e5c5e1fbae4f0aad630e823a911e3f.png

668a6274f99746ffbfacc880b3e7924e.png

d725285931524e80bcd398fa9fe3115c.png

4fddc11dcaa14ccaa69c20b8ec174c76.png

960319a1013f465dbed9490d8b9d3d1b.png

1907.

41106a94f37a4b7c8004576a62a77f7a.png

f1a2ed6786e241e193469a40beed7cba.png

Toliko od mene za veceras, malo je djumbus ali moze se snaci.

- - - - - - - - - -

Да, какав терор. Ово је у рангу као да турски националиста кмечи на јерменским форумима о великојерменској политици и јерменској нетолеранцији.

Али, важно је да се ти лепо забаљаш...:D

Пази, ја сам био тај који је поставио прохрватски буњевачки памфлет из времена КЈ, пре комуниста. Он сам признаје да се Буњевци никада нису сматрали Хрватима, али да треба да се сматрају таквим.

Као што можеш видети, што сам и тврдио, прохрватска пропаганда међу Буњевцима почиње управо из периода из којег ти постављаш те слике, и углавном је била подстицана од великохрватских активиста из Хрватске.

Срби су Буњевце признавали као посебну групу, и такви су постојали и пре стварања Југославије.

Има неке ироније да је у католичкој Аустроугарској Буњевци су били посебна група, а похрваћивање почиње у "великосрпској" Краљевини.

Неки Буњевци се заиста сматрају Хрватима и то је њихово право. Проблем је одузимање права оним Буњевцима који се не сматрају таквима, а очигледно их има доста чим су комунисти морали да се умешају и присиљавају људе да буду Хрвати, против њихове воље.

Мислим, ако су Буњевци Хрвати и Хрватине, зашто се морају присљавати да буду оно што наводно јесу? Очигледно нису и ти људи који се очиггледно не сматрају Хрватима и историјски су пружали отпор имају право на изјашњавање. Уосталом, није баш да постоје од јуче.

Evo postavio sam ja dosta toga i dosta stare materijale, ima i srpskih i hrvatskih izvora pa uzivajte..

- - - - - - - - - -

Ne, spominje se protumačeno, dakle neko drugi je tumačio...

Nisam siguran da to pise, naime mesaju se reci iz drugog teksta, pokusat cu sutra da otvorim, inace nisam ovo rekao bezveze, ovo je neki tekst od 30 strana a ja sam samo deo kopirao, dosta toga tamo pise koliko sam uspeo da shvatim

Како су старе хрватске новине из Хрватске релевантне за Буњевце?

Isto ce reci i Hrvati za nase...ne ulazi u te vode nego izvuci zakljucke ako mozes da izvuces, ja sam samo postavio sta se pisalo i stavio i srpske i hrv novine, a toga ima toliko da mi 8 dana ne bi bilo dovoljno da sve postavim

- - - - - - - - - -

Занимљиво...

Sta je tako zanimljivo?

Oh, ja mislio napokon neko normalan kad sipak...kao prvo, ne da mi se svakoj umišljenoj šuši da objasnjavam odakle sam, kako se kod nas govori i pise, sa kime sve radim i zasto povremeno iskoci i neki hrv izraz, ti si ocito neko ko broji ljudima krvne zrnce a meni se ne da svaki put pisati isto.

Postavio sam i srpske, po tvojoj logici ne bi trebao ni to.

Ponavljam, postavio sam ono sta mogu naci, kad nadjem bunjevacke postavit cu i to, mozda nekome bude zanimljivo da cita sta se pisalo o njima, nekome ko nije opterecen kao ti ce sigurno biti.

Toliko od mene, laku noc.

I ja ih razumijem, teško je Hrvatu živjeti okružen ljudima koji mrze Hrvate, jbg, i ja bih postao Srbin da živim u Srbiji, sigurno ne bih govorio uokolo da sam Hrvat...

- - - - - - - - - -

Da, žalosno je da je u Vojvodini danas preostalo svega pedesetak tisuća Hrvata...

Da ti si u pravu sa gledista genocidne tvorevine zvana rvacka,nego hajde mi kazi gde su to napali rvate u Srbiji u koje su ih to jame bacali Srbi i u koje logore zatvarali???
Hoces da ti nabrojim gde ste vi sve Srbe ubijali???
mozda je bolje da mi nabrojis gde to niste u rvackoj ubijali Srbe??

Из постављених чланака и текстова се види да их хрвати својатају док Буњевци то одбијају.
Буњевачки свештеник чак тврди да су Срби католичке вере.

Из постављених чланака и текстова се види да их хрвати својатају док Буњевци то одбијају.
Буњевачки свештеник чак тврди да су Срби католичке вере.

Ima stvarno dosta tih teorija, negde pise da su katolicki Hrvati ali i Srbi...negiranje bunjevaca bar po clancima, vidimo od negde 1930tih a postavio sam zanimljiv clanak od 1940.g.gde ne zele da ih itko svojata.

Uglavnom ono sta znamo, Hrvati ih ne svojataju od komunistickog doba vec mnogo mnogo pre a ni to nije bez razloga, kad nadjem vremena pokusat cu da pronadjem bas sta oni kazu o svemu iz nekih ranijih perioda, zasada mi se sve cini da nisu znali bi li piskil ili kakili

Koliko sam ja upoznat nije da su svi katolici Hrvati.

Nisu, točno.

- - - - - - - - - -

Da ti si u pravu sa gledista genocidne tvorevine zvana rvacka,nego hajde mi kazi gde su to napali rvate u Srbiji u koje su ih to jame bacali Srbi i u koje logore zatvarali???
Hoces da ti nabrojim gde ste vi sve Srbe ubijali???
mozda je bolje da mi nabrojis gde to niste u rvackoj ubijali Srbe??

Ne trebaš bacati ljude u jame da bi ih protjerao, dosta je samo da ih zlostavljaš i diskriminiraš... :kafa:

- - - - - - - - - -

Ima stvarno dosta tih teorija, negde pise da su katolicki Hrvati ali i Srbi...negiranje bunjevaca bar po clancima, vidimo od negde 1930tih a postavio sam zanimljiv clanak od 1940.g.gde ne zele da ih itko svojata.

Uglavnom ono sta znamo, Hrvati ih ne svojataju od komunistickog doba vec mnogo mnogo pre a ni to nije bez razloga, kad nadjem vremena pokusat cu da pronadjem bas sta oni kazu o svemu iz nekih ranijih perioda, zasada mi se sve cini da nisu znali bi li piskil ili kakili

Bunjevci mogu biti što god oni odluče biti, porijeklom su Hrvati, a ako odluče biti Srbi nek' budu Srbi, a ako odluče biti Bunjevci nek' budu Bunjevci, koga briga zapravo, to se tiče njih a ne nas... :kafa:

Како сад врдаш над рођеним постовима?
Упропастио сам вид читајући од А до Ж.
Да ли си ти прочитао?
Да поновим, хрвати их својатају, они инсистирају на свој идентитет (неки чак и на припадности Српству) без и једне једине речи од стране Срба.
Све је јасно као и брозов декрет од 45-е.
Ту више нема шта да се дискутује.
Што се порекла тиче све је одавно обрађено на историји.

Poslednja izmena:
Како сад врдаш над рођеним постовима?
Упропастио сам вид читајући од А до Ж.
Да ли си ти прочитао?
Да поновим, хрвати их својатају, они инсистирају на свој идентитет (неки чак и на припадности Српству) без и једне једине речи од стране Срба.
Све је јасно као и брозов декрет од 45-е.
Ту више нема шта да се дискутује.
Што се порекла тиче све је одавно обрађено на историји.
Ne vrdam nego iskreno priznajem, jako malo znam o njima. Drago mi je da si procitao da nisam uzalud trazio, jesam citao sam sve sto postavim mada je sinoc bilo kasno a ja umoran pa nisam sa 100% koncentracije procitao ali zasad oni meni nit smrde nit mirisu, pokusat cu jos toga da iskopam.

- - - - - - - - - -

Bunjevci mogu biti što god oni odluče biti, porijeklom su Hrvati, a ako odluče biti Srbi nek' budu Srbi, a ako odluče biti Bunjevci nek' budu Bunjevci, koga briga zapravo, to se tiče njih a ne nas... :kafa:

A zasto onda oni to negiraju, ne sada nego i puno puno pre? Nije mi jasno to bas kod njih, no evo barem znamo da ih nisu komunisti nateravali da ista kazu vec da su sve sami

Bunjevci znaju da će kod Srba zadržati originalnost za razliku od hrvatskog nacionalnog i neuračunljivog ludovanja i divljanja.

Hrvati nisu istorijski pouzdani u brizi za različitom i drugačijom kulturom i poreklom bilo koje grane Hrvata ili Srba.

Bunjevci hoće sa onima sa kojima je sigurnije njihovo očuvanje kulturnog identiteta

Back