Bulimija i anoreksija :(

Nevencica:
Naravno da ne treba sve uzimati zdavo za gotovo.....ja mislim da je uvek najbolje potraziti STRUCNU pomoc! I nista gore od parapsihologa ili uopsteno laika (mada ne kazem da je tekst bio to ali bitno je i to da se kaze) i svi treba toga da se cuvamo. Ja sam studirala arheologiju i moze se reci da sam i istoricar posto se to svede na isto (odprilike) i jezim se od svih silnih ljudi koji misle da znaju istoriju i krenu da barataju sa nekim polusvarenim podacima i barataju s tim kao sa cinjenicama. Drzimo se onoga sto znamo ali sigurno a pogotovu o ovako ozbiljnim temama!!

Hm...Nisam bas najsigurnija sta si zelela da kazes.I ja sam za to da je najbitnije obratiti se strucnjacima za pomoc, pod obavezno! :!:
Ali- sta je uzrok bulimije ili anoreksije to jos nije ono sto sasvim sigurno znamo. Mnogi se psiholozi bave ovim pitanjem, neki kazu da su uzrok porodicni problemi, neki kazu da su geni u pitanju, ima svakakvih misljenja...Ja samo mislim da to ne moze bas da se globalizuje i da se kaze uzrok je to i to, jer je potreban poseban sklop licnosti + posebne okolnosti da bi do bulimije ili anoreksije doslo.

Nevencica:
Naravno da ne treba sve uzimati zdavo za gotovo.....ja mislim da je uvek najbolje potraziti STRUCNU pomoc! I nista gore od parapsihologa ili uopsteno laika (mada ne kazem da je tekst bio to ali bitno je i to da se kaze) i svi treba toga da se cuvamo. Ja sam studirala arheologiju i moze se reci da sam i istoricar posto se to svede na isto (odprilike) i jezim se od svih silnih ljudi koji misle da znaju istoriju i krenu da barataju sa nekim polusvarenim podacima i barataju s tim kao sa cinjenicama. Drzimo se onoga sto znamo ali sigurno a pogotovu o ovako ozbiljnim temama!!
pa ne mozes da zabranis ljudima da pricaju o nekim temama samo zato sto nisu studirali tu temu:?,mislim da ovde nijedan od ucesnika nije nutricionista ali to nam ne brani da pisemo svoja iskustva i misljenja

Nisam mislila da kazem da je nasa prica o tome lose (inace ne bi otvarala temu o tome) mislim da je greska kad neko se pravi da je strucnjak pa pomaze tom nekom ko ima problem a nema pojma sta radi to je sve! Znaci da oni koji imaju problem za to traze strucnjake! To je sve i ne branim nikome nista da kaze!
Poz

Dobro je da se priča o ovome. Ima mnogo ljudi koji imaju taj problem, a ne shvataju da ga imaju.
Ima mnogo ljudi koji misle da su usamljeni u svom problemu, da samo oni imaju taj problem.
Mnogi ljudi ne znaju kome bi trebali da se obrate za pomoć.

Dobro je da se o tome razgovara, pogotovo je dobro da ljudi koji su imali taj problem iznesu svoja iskustva.

Problem je izgleda i u tome što mnogi ljudi anoreksiju uopšte ne doživljavaju kao problem.
Mnogi smatraju da je osoba jednostavno odlučila da drži dijetu, pa je "malo preterala", a uzrok za to su manekenke koje su po prirodi svoje profesije mršave, itd, itd.
Realnost je, međutim, drugačija. Moda ne može biti uzrok anoreksije, jer iako nameće određeni model fizičkog izgleda, ipak moramo primetiti da postoji dosta devojaka koje prate modu, pa često i drže dijete, ali ipak ne boluju od anoreksije.
Uzroci anoreksije su mnogo dublji i ozbiljniji nego što se to na prvi pogled čini.
Već sam spomenuo da je ključna stvar u porodičnim odnosima i to u ranom detinjstvu.
Problem se ne rešava tako što osoba "odluči" da neće više da gladuje.
Već sam govorio o tome da takve osobe, između ostalog, imaju poremećaj percepcije svog tela i sebe zaista doživljavaju kao debele, iako realno gledano to nisu.

Velika je greška optuživati takve osobe. Potrebno je shvatiti da je u piranju ozbiljan problem koji osoba ne može sama da reši, da ona nije "izabrala" da ima taj problem i da joj je potrebna stručna pomoć i podrška najbližih. Tek ako se anoreksija ozbiljno shvati, može se pristupiti adekvatnom lečenju, a ne, kao što je to često slučaj, zatvarati oči pred problemom i doći kod lekara tek kada osoba dođe u takvo stanje da joj je život ugrožen.

Dakle, potrebno je prepoznati problem, obratiti se stručnom licu za pomoć i pružiti podršku osobi da problem reši.

Anorexia nervosa je tezak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Anoreksija nervosa je poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja.
Iako je u sredistu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Često započinje relativno prirodnom željom za gubikom nekoliko kilograma. Ali budući da dijete samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini, bez njih uskoro ne mogu; unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću meru čime gube od 15 do 60% normalne telesne težine sve dok se jelo posve ne ukine. Obolela osoba postaje opsednuta slikom svog tela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna. Paradoks je da ona od pripreme i konzumiranja hrane pravi obred.
Oko polovine svih anoreksičara u nekom trenutku počne patiti od bulimije.
Anoreksičari obično dolaze IZ PORODICE KOJE IMAJU VISOKE ZAHTJEVE U POGLEDU NJIHOVIH DOSTIGNUĆA I ČESTO TRAŽE SAVRŠENSTVO, SLUŽEĆI SE PRISILOM U MNOGIM VIDOVIMA ŽIVOTA, POSEBNO VEZANO ZA ŠKOLU! Poricanje često prati njihovu izrazitu usresređenost na to da ostanu mršavi; anoreksičari po pravilu neće hteti priznati da nešto nije u redu, pa na izraze zabrinutosti drugih reaguju ljutito ili obrambeno.

Šta su uzroci? Dok neka istraživanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača veruje da su ključni psihološki činioci. Anoreksičari imaju NIZAK NIVO SAMOPOŠTOVANJA I OSEĆAJU SE NEDOSTOJNIMA LJUBAVI. U adolescenciji takve osećaje mogu pogoršati hormonalne promene, kulturološke poruke koje veličaju mršavost te pritisci ili napetost unutar porodice. Krajnost gladovanja može biti način na koji anoreksičar pokušava upravljati svojim životom - ne samo oblikujući svoj izgled nego i OSPORAVAJUĆI SAZREVANJE I SVOJ POLNI RAZVOJ.

Kako se leči anoreksija:

Psihoterapija, redovno medicinsko praćenje i vođenje ishrane trebali bi biti deo svakog programa lečenja anoreksije.
Lečenje anoreksije će se razlikovati , zavisno od stadijuma u kojem se prepozna i pacijentovoj spremnosti na saradnju. Hospitalizacija je obično nužna, ako je pacijent izgubio više od 25% svoje uobičajene telesne težine.
U središtu lečenja se nalazi prvenstveno individualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoće međuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini bolesti. Porodična terapija je takođe vrlo važna , ako pacijent živi sa porodicom, a bihejvioralna terapija može pomoći da promeni štetne navike.
Osim toga trebalo bi postaviti cilj u obliku tačno određenog raspona težine, a važni su i prehrambena edukacija i medicinsko praćenje. Osim cinkovog sulfata često se propisuju i dodatne količine ostalih hranjivih supstanci, sredstva za pojačavanje apetita, antidepresivi, kao i sredstva protiv teskobe.

Evo još nešto od mene:

Bulimia nervosa je poremećaj vezan za ishranu koji je, kao i anoreksija nervoza, psihološkog porekla, a može imati strašne telesne posledice. Dok se anoreksičari jednostavno izgladnjuju, bulimičari se prejedaju, a zatim čiste povraćanjem koje su sami izazvali. Oboleli od bulimije takođe često koriste pilule za mršavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu. Čišćenje može imati dve svrhe: sprečavanje dobijanja na težini, a i privremeno ublažavanje depresije i ostalih negativnih osećaja.
Bulimija, poput anoreksije, pogađa uglavnom mlade žene. Prosečan uzrast u kojem se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je 18 godina.
Bulimija se može javiti sama za sebe ili naizmenično s anoreksijom. U tom naizmeničnom uzorku - koji se javlja otprilike u svakom petom slučaju - djevojka neko vreme ne želi jesti, pripremajući se za prejedanje; moguće je da u fazi nejedenja upotrebljava i sredstva za potiskivanje apetita. Uprkos preklapanju, ova dva poremećaja povezuju se s nekim različitim crtama ličnosti:

anoreksičari su skloni potiskivanju svojih poriva, uključujući polne;
oboleli od bulimije, s druge strane, obično udovoljavaju svojim žudnjama, prejedajući se, upadajući u nevolje s drogom, promiskuitetnim ponašanjem, krađom po prodavnicama ili nekontrolisanom kupovinom.

Opšte zdravstveno stanje osobe obolele od bulimije zavisi od toga koliko se često prejeda i čisti. Takva osoba može povraćati povremeno (jednom mesečno) ili jako često (puno puta na dan). Telesne posledice uključuju oticanje želuca ili gušterače, upalu jednjaka, povećane žlezde slinovnice te kvarenje zubi i bolest desni usled povraćanja želučanih kiselina. Čestim povraćanjem takođe se troše voda i kalijum u telesnim tkivima što izaziva poremećeni ritam srca, grčenje mišića, pa čak i oduzetost. U težim slučajevima, neki od ovih telesnih problema mogu dovesti do smrti. Još jedna opasnost je samoubilačka depresija.

Bulimija je prava bolest i osobe obolele od nje obično je ne mogu voljno kontrolisati bez stručne pomoći. Opomene porodice i prijatelja da prestanu s takvim ponašanjem u najboljem su slučaju beskorisne, a u najgorem imaju upravo suprotan učinak.

Šta su uzroci? Smatra se da su PRITISCI I SUKOBI UNUTAR PORODICE PRVENSTVENI UZROK BULIMIJE. Bulimičarka je obično OSOBA KOJA ŽELI PREVIŠE POSTIĆI I TEŽI SAVRŠENSTVU, A OSEĆA DA NE MOŽE ZADOVOLJITI OČEKIVANJA SVOJIH RODITELJA. Njeno samopoštovanje je na niskom nivou i pati od depresije. Možda je kao dete bila fizički ili polno zlostavljana; oko polovine svih obolelih od bulimije ima u prošlosti iskustvo zlostavljanja.

Kako se leči? Lekar bi morao postaviti dijagnozu bulimije, ako postoje najmanje dve bulimične epizode nedeljno u trajanju od tri meseca.
Psihoterapija - često kombinovana s antidepresivima - prvenstveni je način lečenja, zajedno sa savetovanjem o ishrani.
Psihološko lečenje bulimije može uključivati pojedinačnu, porodičnu ili grupnu psihoterapiju. Isto tako, često se propisuju bihejvioralna ili kognitivna terapija.

Bihejvioralna terapija usredsređuje se na menjanje navika (prejedanje i čišćenje u ovom slučaju); seanse se obično posvećuju analiziranju ponašanja i smišljanju načina da se to promeni, a između seansi pacijentkinja sledi tačno određena uputstva.

Kognitivna terapija takođe se usredsređuje na uobičajeno ponašanje, njoj je cilj istražiti i suprotstaviti se negativnim mislima koje se nalaze u pozadini destruktivnih navika.

Pojedinačna ili grupna psihoterapija usredsređuje se na emocionalna iskustva i odnose koji su stvarni uzrok bulimije.

Pozdrav! :)

Meni nisu jasne devojke koje imaju (ili tvrde da imaju) 50 kila na 180 visine (karikiram, ali kapirate?)
Kad sam putovala na neki šit upoznam jednu devojku koja je tvrdila da ima 50 kila, a da je visoka oko 178 :shock:
Ustvari, meni je izgledala krajnje normalno. Dobro, mršavo, ali u granicama..... Ono, dala bih joj 65 kila na tu visinu. Čemu ta tvrdnja da ima 50, nije mi jasno, da li je moguće da je imala toliko :shock:

Jedno vreme u srednjoj školi sam imala 43 kile (na 158-9cm) i onda sam shvatila da sam malo preterala..... Počelo je užasno neredovnom ishranom (zaboravila bih da jedem u školi, a ostajala bih tamo ceo dan), neispavanošću, umorom, spavanje je uvek imalo prioritet nad jelom.....
Onda uspori metabolizam pa bi svako "prežderavanje" počelo da se vidi, i to stvara zaista problem. E tu već počinje momenat - deblja sam nego što sam bila :? i sama ta "debljina" počinje da smeta.
Sreća pa je trajalo kratko, tj. nije stigao da se od toga razvije poremećaj, mada mi je, generalno, usporen metabolizam.....
Zvanično nikada nisam držala dijetu, mada se povremeno trudim da smanjim hleb, recimo. Mislim da je jedina prava dijeta smanjivanje obroka. I mislim da je jedino takva zdrava i delotvorna.
Način na koji se hranimo godinama smo usvajali i naše se telo odavno priviklo na to. Ako nemamo 30 kila viška, dovoljno je samo SMANJITI. I od toga napraviti rutinu jer, očigledno, jedemo preko onoga što nam je potrebno.
Drastične promene ishrane vode u pad imuniteta, gledam kroz primere.
Ipak, da vam pravo kažem, jedan od razloga zašto su mi se, u srednjoj, ogadile dijete jeste taj što je masa devojčica patila od toga da budu što mršavije, pile bi jabukovo sirće svako jutro na prazan stomak, jedna je mesec dana jela samo zelene jabuke i završila na urgentnom, jezivo... :shock:
Pa ono čuveno korišćenje "posta" pred roditeljima, kao izgovor za dijetu.....
Ili devojka koja je, prosto, građena tako "kockasto", koja uopšte nije debela, ali joj je životna želja da smanji grudi, isplanirala je i kako, gde, ko će da joj to finansira, pa je pred maturu skinula naglo 10 kila, namerno izazivala dijareju i da ne govorim sada šta sve... :shock:
Sreća pa u većini slučajeva ovi tripovi ostanu samo sećanje, ipak godine učine svoje.
Ali neke se baš upropaste tako.....

Ја сам увек имала обрнути проблем, била искомплексирана због своје мршавости, кошчатих рамена, због тога што не могу да спојим бутине када стојим, због недостатка правих женских облина....и нисам се осећала довољно женствено због тога...а желела сам да будем облија и више ''жена'', а не дечкић...:-(

Колико видим, анорексичарке имају супротан проблем, оне баш поричу своју женственост желећи да изгледају као дечаци или као деца у претпубертету...:roll:

...ja sam videla neku devojku na ulici...lepu devojku medjutim noge su joj bile KOSTI!..to nije lepo,iskreno zao mi je...
...Da ponekad imam viska,i onda kukam , ali PRAVILNA ishrana i trcanje sve to izlece ;),osim toga imala sam neki problem sa infeksijama i morala sam dnevno da pijem 2l uvinog caja,smrsala sam 2kg i koza mi je zablistala...jednostavno o organizmu treba da vodimo racuna....
...Na kraju...mnogo je bolje uzivati u zivotu nego izgledati top i opterecivati se izgledom...
...vasa unutrasnja lepota cini da blistate i spolja...;)

Na kraju...mnogo je bolje uzivati u zivotu nego izgledati top i opterecivati se izgledom...
...vasa unutrasnja lepota cini da blistate i spolja...
I upravo si otkrila ljudima put do najveće zavisti okoline u Srbiji....Znači ako ste malo deblji , zablistajte , i od problema i muke će te lako vratiti težinu i stas na normalu....

Tuzni_patak:
Na kraju...mnogo je bolje uzivati u zivotu nego izgledati top i opterecivati se izgledom...
...vasa unutrasnja lepota cini da blistate i spolja...
I upravo si otkrila ljudima put do najveće zavisti okoline u Srbiji....Znači ako ste malo deblji , zablistajte , i od problema i muke će te lako vratiti težinu i stas na normalu....
...to jeste,zavide ti ako si top riba(kako god da zivis),zavide ti ako uzivas u zivotu(kako god da izgledas)...nije ovo zemlja ovo je SELENDRA!!!

Poslom kojim se bavim kao make-up artist u stalnom sam kontaktu sa manekenkama,ono je strasno sta se od njih zahteva.Kao i sam bivsi model imam iskustvo i to ne bas prijatno , na vreme su reagovali prijatelji i roditelji ukazujuci na moj look ,nisam imala anoreksiju ali imam iskustvo sa tim.Posle porodjaja sam izgubila apetit i samim tim i ciklus nebi verovali koliko mladih devojaka ima u klinickom centru na lecenju.Terapija hormonska je neprijatna i dugotrajna,bukvalno sa 20 i kusu ste usli u klimak,moja topla preporuka za sve savete u PALMOTICEVOJ radi dr.NENA CHELOVSKA psihijatar za anorexije i vrsan strucnjak ,ako zelite stupiti u kontakt sa njom posaljite mi pvt i rado cu vam dati njen mob,eto toliko od mene.

Back