BUGARSKA

• Začetnik teme Začetnik teme xxxoooxxx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sani dej:
Kao prvo, hvala na svežim informacijama iz prve ruke :D , a sada neka pitanja:

1. Mi idemo u Sunny Beach, iliti Sunčev breg, pa ako nešto znaš, reci
2. Rekla si po 3 leva sunc. i lež, kod nas je običaj da na 1 sunc. idu dve ležalj. pa se kao plati komplet, ako bi pojasnila malo
3. Da li ste novac menjali isključivo u menjačnicama ili ste išli i u banke- da li su vam naplaćivali proviziju
4. Da li ste primetili da ima lopovluka
5. Šta vredi kupovati -nakit, garderobu ili nešto drugo, da li su cene više za turiste i da li uopšte postoji kategorija cenjanja

1.Nisam bila u Suncevom bregu,pa ti ne mogu pomoci.
2.Moze posebno da se placa po 3 leva,a na gradskoj plazi su nudili 2 lezaljke,suncobran i stocic za 12 leva.Suncobrani su se prodavali pored plaze za 8 leva,pa se vise isplati kupiti,nego placati.
3.novac smo menjali i u menjacnici(ali pitaj koji je kurs onog unutra koji radi) i u banci i ne naplacuju proviziju
4.nista nismo primetili.Mi smo se bojali za auto,jer je stajao na ulici ispred apartmana.Nista se nije desilo.
5.u Sozopolu nije bilo nista posebno za kupovinu.Otisli smo do Burgasa da trazimo pijacu sa turskom robom,ali je slaba ponuda i nije bas toliko jeftino.U Metrou su cene slicne nasim.
Ako te jos nesto zanima,slobodno pitaj.Pozdrav

Hvala na odgovoru.Kakvo vas je vreme posluzilo?Cula sam da je u metrou jeftino, mislim na garderobu, znaci i nije bas.Reci mi otprilike koliko je dovoljno novca za 10 dana, za dvoje?

cojka:
Hvala na odgovoru.Kakvo vas je vreme posluzilo?Cula sam da je u metrou jeftino, mislim na garderobu, znaci i nije bas.Reci mi otprilike koliko je dovoljno novca za 10 dana, za dvoje?

Mi smo super prosli sa vremenom.Svih 10 dana je bilo suncano i toplo(oko 32 stepena),ali stalno duva vetric i nije pretoplo.U Metrou su cene skoro kao kod nas,a garderoba je ocajna.

cojka:

Mi smo super prosli sa vremenom.Svih 10 dana je bilo suncano i toplo(oko 32 stepena),ali stalno duva vetric i nije pretoplo.U Metrou su cene skoro kao kod nas,a garderoba je ocajna.
Sto se tice marketa,cene su kao ovde(litar soka je 40 din,kilogram hleba 43 din,2 litre piva 80 din..).
Ne mogu bas sa sigurnoscu da ti kazem koliko ti para treba,jer zavisi od vasih prohteva.Prosecan rucak u restoranu za dvoje bi bio otprilike oko 5 evra.Na ulici imas giros(veliki)za 1,5 evra,a celo pile je 3 evra.jedino je voce skuplje nego kod nas.

Samo u Suncevom bregu je skuplje,racunaj na to.Mi smo bili prosle godine,ali posecivali smo i druga mesta i uocili tu razliku u ceni,npr.porcija onih krofnica je u S.B.bila 3E,a u Pomorju 1E i jos mnogo toga,Giros 2E,parce pice na ulici 2E...Isli smo na klopu kod Djanija gde se ceka red jer je najjeftinije,i za nas troje(od toga jedno slabojesno dete)racun je bio od 15-20E(neko meso sa prilogom,salata i po jedno pivo i sok detetu).Sunobran 2E,lezaljka 2E-ali mozes nositi i svoje,niko ti ne brani.Nesebar je nesto jeftiniji,a Pomorje vec vidno jeftinije.Ali S.B.je ubedljivo sadrzajniji i opet bih otisla tamo :D

Ja idem u Nesebar. Izvini ako te davim sa pitanjima, ali me zanima ima li turske robe? Rekla si da si isla na pijacu sa turskom robom, ima li sta? Puno ti hvala na odgovorima, divna si.

cojka:
Ja idem u Nesebar. Izvini ako te davim sa pitanjima, ali me zanima ima li turske robe? Rekla si da si isla na pijacu sa turskom robom, ima li sta? Puno ti hvala na odgovorima, divna si.

To sto oni nazivaju pijacom nema blage veze sa tim.Ima par lokala i nisu toliko jeftini.Bilo je vise robe na ulici u Sozopolu i po istoj ceni.Uglavnom se prodaju japanke i papuce,sorcevi,majice i gumene stvari za decu(za more).

Evo, vratih se iz Suncevog Brega, nije bilo lose, ali nisam ni nesto odusevljena. Lepo smo se mi proveli, ali nekako nemam zelju da ponovo idem u Bugarsku. Suncev Breg je jedan veliki buvljak sa plazom i hotelima. Ima puno Nemaca, Engleza, Rusa... Sve tresti, bljesti, sljasti, ima zmija i krokodila na ulici (za slikanje), bandzi, pletenje pletenica, zatrpavaju te ponudom hrane, koktela, ma svega, ali nekako nista nije autenticno, ni originalno. Tamo skoro da ne moze da se kupi originalna stvar. Sve su kopije poznatih marki garderobe, parfema, satova i sve se to legalno prodaje stranim turistima, a oni kao hoce u EU.
Cene su raznolike, sve zavisi gde sednes, najpopularniji su restorani Kondor i Djanny kod poste, i tu je hrana stvarno odlicna i vrlo pristupacna, npr. kompletna vecera za dvoje (salata, glavno jelo, prilog, hleb, pice - sve se posebno narucuje) izadje u proseku oko 20 leva (to je oko 10 evra), nekad malo vise ili manje zavisno sta narucujes. Ali tu je uvece velika guzva i ceka se u redu, mada se cesto taj red ne postuje i haoticno je. I konobari umeju da budu neljubazni i ne postuju bonton, donose otvoreno pice, postavljaju pribor s pogresne strane, i umeju da donesu racun cim pojedes, nije da mi to nesto puno smeta, ali malo kvari ugodjaj.
Generalno, Bugarima nedostaje srdacnost i toplina, osmeh skoro da nisam videla. A neki umeju da budu bas namrsteni i neljubazni, posebno po tim jeftinijim restoranima.
Suncev Breg je skuplji od Nesebara, ali uopsteno govoreci, nije bas tako jeftino u Bugarskoj, ima mnooogo sadrzaja koji mame pare. Suncobran i lezaljke na plazi u SB su po 6 leva!!! Ima prevarantskih menjacnica, ali to odmah vidis ako istaknu kurs ispred 1.95 koji je u praksi nemoguc da se nadje (a unutra placaju 1.59), u SB na dva mesta postoji kurs 1.94, sto je odlicno. Najbolje je da pitate unutra koliko dobijate za ono sto menjate i nece biti problema. Kazu da u Nesebaru ima kradja nocu preko terasa soba, to su tzv. spidermen koji se penju u sobe i kradu nakit i sl. Nama se nista lose nije desilo, ali treba biti malo oprezniji i bice ok.
Stari grad je veoma lep. Ima divnih restorana sa pogledom na more, steta sto su i taj stari grad pretvorili u buvljak, pa prodaju gace i bruseve usred onih rusevina.
Plaza je ok, ali je glupo organizovana jer su svuda lezaljke i suncobrani, a ako zelis da koristis svoj suncobran, ne mozes da pridjes moru nego si skroz iza. More je cisto uglavnom, mada popodne ume da bude nekog trunja i trave, i duva jak vetar, cesto ne moze lepo da se pliva od talasa, samo da se brcka. Jedan dan nam je bila crvena zastavica - zabrana kupanja, ali tada su talasi stvarno bili ogromni. Inace, vreme nam je bilo lepo, svaki dan je bilo toplo sa nesto malo oblaka tu i tamo. More ne mirise i nije mnogo slano, ali meni je bilo ok.
Ako ne morate, nemojte ici u hotel sa dve zvezdice, zaista su veoma losi, mnogo losiji nego npr. u Turskoj. Mi smo imali problema sa toplom vodom u hotelu Hemus, tople vode je bilo samo ujutro pa do dva popodne, a kad ti najvise treba posle plaze - nje nema. Tusirali smo se hladnom, okupamo se u moru, pa odmah pod tus u hotel (koji je do plaze) da nam bude lakse. A grejali smo i vodu u flasama na terasi na suncu. Dorucak je bio solidan, osoblje katastrofa neusluzno, namestaj star i nefunkcionalan. Toliko za sad.

Vratila sam se 31 avgusta iz Nesebra i odlicno sam se provela.Hrana je jeftina, garderobe ima jeftinije nego kod nas, a ako nije jeftinija onda je ista cena kao kod nas. Ljudi su mnogo ljubazni i kulturni, ni nalik crnogorcima.Nije tacno da su bugari prljavi, cisti su.Smestaj je bio odlican,bila sam u privatnom smestaju. More je takodje lepo, samo malo manje mirise nego jadransko, ali mirise.Plaze su ciste i lepe. Sve u svemu nikad vise necu ici u Crnu Goru. Bugari su mnogo iznad crnogoraca.

Poshto smo bili tri godine na moru u Bugarskoj imamo iskustva sa letovalishtima na Crnom Moru..Sve shto vas zanima o ovoj zemlji mozemo vam ovde isprichati ili vas
uputiti u mesta u kojima smo i mi bili....

mene zanima sta Srbi misle o Bugarima?
i oni koji su bili na crnom (bugarskom) moru i oni koji nisu bili.

a letovalista su pretrpana sem ka Turskoj i ka Rumuniji

jel te stvarno zanima šta srbi misle o bugarima?
naleteo si mi ko kec na ...
imam poslovne partnere bugare.
tačnije oni su u lancu iznad mene, je r su dok smo ratovali pokupili dobar broj predstavništva, pa smo mi ovde pod patronatom bugara za mnoge firme:roll:
to su takvi kenjatori i filozofi koje čovek još nije video.
sve su po pravilniku,i drnd zvrc,ali nikada ništa nije bilo po dogovoru,ni po tom pravilniku koji su sami smislili...nikada nisu uradili ili odgovorili u datom roku.
a onda se mi peremo ovde klijentima!
inače matična firma je iz švajcarske...
ali hebi ga...bugari pili prvi kod devojke:p
inače...bila sam u Sofiji više puta u poslednjih par godina, inače do tada nikada,
jer me nikada nije privlačilo da idem u bugarsku,
sofija je divna i tačka.
jeste prljavo,ali nismo mi (srbi) merodavni da pričamo o tuđoj prljavštini...
e...dakle moj prvi susret sa bugarskom koji je trebao da bude jedan divan weekend sa suprugom u sofiji u najboljem hotelu...
se pretvorio u noćnu moru!
čim smo ušli u sofiju izbušili su nam gumu, nismo ni sanjali da su nasi odzeparili za svu lovu i pasoše i sve...
kako? nemam pojma.
ništa nije bilo na izvolte, nikoga nije bilo oko kola....
ma coperfild bi im pozavideo.
u međuvremenu stiže kolega bugarče...
i odosmo do hotela gde smo na recepciji shvatili da smo odzepareni!
(sve se dešava na drugom kraju grada)
i odemo u muriju u blizini hotela...
kad trče zajapureni dva pandura i mašu sa mojim novčanikom....
u novčaniku sve sem novca....uzeli su i metalne dinare....
kao našli na ulici...
kako keve ti za pola sata?
na potpuno drugom kraju grada?
naravno dadosmo njima po 10 jevra....
ostali smo u gradu...
i sve je bilo super, jer je bio dobar organizator i potrudio se da nam
baš pokaže najbolje od sofije...
ali gorak ukus nestanke prilične količine novca,
je dugo ostao...
evo i sada sam se potresla...
zanimljivo je da je naš kolega rekao ...
pa ne mogu da verujem da se ovo događa već 5 put mojim poznanicima!!!
dakle,nisu svi imali sreću da im murija nađe dokumenta...
ali evo za statistiku:
jedan čovek zna 5 ovakvih slučajeva-lično!
nije pročitao u novinama!
šta reći ondak o bugarima?
još i to da idu u evropsku zajednicu
a u srbiji nadniče za koru hleba?
i ubijaju starce po zabitima za sitne pare?
ma...o istoriji i bugarskoj bratskoj naravi ne bi ovom prilikom...

Bio sam samo jednom u Sofiji, što je sasvim dovoljno. Napunio sam se filmovima i muzikom tada :)) Sofija ima bolje rešene saobraćajnice od Beograda, imaju bolju Coca-Colu, tamo se dobro jede, poljoprivredna zemlja, super im je sir, bugarska feta je bolja od grćke, iako je feta grčki sir. A to je, inače, važno..vrlo i veoma..
Ružna nacija.
Ne bih letovao tamo.

e da krade se.
ti bas imas losa iskustva. Nije mi jasno sto su ti izbusili gumu (verovatno su bili besni sto ne mogu da je skinu)

Ima nesto drugo. Bili su veoma bedni do skoro i sad kad se mnogima standard digao ne umeju da se snadju!
naravno nije se svima digao standar.
Sofija nije Bugarska.
Dobar deo je jos uvek jako bedan.

MOGU da vam pricham o VARNI sjajnom gradu...
MOGU da vam ispricham lepote KITENA..
MOGU da vam docharam NESEBAR..
MOGU da vam opishem BURGAS..
MOGU da vam kazem razlike izmedju BUGARSKE I TURSKE..
MOGU da vam pricham o SOFIJI
MOGU da vam preporuchim hotele po SUNCHEVOM BREGU
MOGU da vam prenesem iskustva o ALBENI i ZLATNIM PJASCIMA..

NAJVISHE ME JE DOJMILA VARNA..

NAJVISHE ME JE ODUSHEVILO NJIHOVA VOTKA I PEFEKTNO PIVO

Back