Crni_Georgije
Aktivan član
- Poruka
- 1.213
Nije čovek meditacije radi,nego meditacija čoveka radi.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Глисто ?Основа будистичког учења изложена је у његовом учењу о четири племените истине и осмоструком путу ослобођења. Могло би се рећи да је основа његовог учења пракса, а не вера; отуд, у његовом учењу мало је тога што би се могло назвати догмом. Које су то четири истине у Будином учењу? Постоје четири драгоцене истине: 1. живот је зло, несрећа, јад; 2. узрок овоме је непресушна жеља, жеђ која је уједно и узрок поновног рођења; 3. потребно је уништити, одбацити ову жеђ и 4. осмоструки је пут спасења и ослобођења: право, тачно посматрање, право осећање, право делање, тачно вођење живота, право говорење, право борење, тачно мишљење, права преданост. Остварење овога пута води уклањању Праузрока, обустављању поновног рађања у нирвани која се већ на земљи достиже, и то без икакве помоћи богова или молитве, већ из сопствених снага. „Сâм спознају досегох, на кога да се позивам?“ (Буда)
Ništa nije obaveznoАко четири истине нису обавезне, шта је онда обавезно ? Тј. на којим учењима се заснива будизам ако можемо да четири истине одбацимо као смернице ?
Kako mogu istine da budu obavezne ili neobavezne.Ако четири истине нису обавезне, шта је онда обавезно ? Тј. на којим учењима се заснива будизам ако можемо да четири истине одбацимо као смернице ?
Izvini, ali me mrzida čitam šta na linku piše.Глисто ?
Може помоћ ?
Има ли ово неке логике, како се теби чини ?
http://www.rastko.rs/rastko/delo/11652
Ако под догмом подразумевамо учење неке заједнице, испада да Будизам нема учење као хришћанство, већ само праксу ?
Зар ове четири истине нису нека врста догме, како може нека религија да нема догму ?
Основа будистичког учења изложена је у његовом учењу о четири племените истине и осмоструком путу ослобођења.
Постоје четири драгоцене истине: 1. живот је зло, несрећа, јад; 2. узрок овоме је непресушна жеља, жеђ која је уједно и узрок поновног рођења; 3. потребно је уништити, одбацити ову жеђ и 4. осмоструки је пут спасења и ослобођења: право, тачно посматрање, право осећање, право делање, тачно вођење живота, право говорење, право борење, тачно мишљење, права преданост. Остварење овога пута води уклањању Праузрока, обустављању поновног рађања у нирвани која се већ на земљи достиже, и то без икакве помоћи богова или молитве, већ из сопствених снага. „Сâм спознају досегох, на кога да се позивам?“ (Буда)
Значајно је истаћи, управо због непрекидне активности духа секташења кроз хиљаде година историје света, да су се већ половином IV века пре Христа почеле појављивати различите будистичке „секте“.
Pa na ovoj temi može mnogo toga da se naučiAko hoćeš da naučiš nešto o budizmu, pogledaj šta o tome kažu
budisti ili budistički učitelji. To je kao kada bih ja otišla budističkog
monaha da pitam o hrišćanstvu. Jerotić svakako nije bio budista.
Njegov najviši domet je bilo spavanje u prvom redu na predavanju
budističkih učitelja.
Ih.. ko da mi nešto znamo..Pa na ovoj temi može mnogo toga da se nauči
Skoro sve ste ti i Ukupno obradili

Znate sasvim dovoljno da solidno objasnite nekom koga zanimaIh.. ko da mi nešto znamo..
Nego mi je žao što nisam sačuvala snimke spavača iz prvih redova.
Bilo je tu baš dobrih faca. Dođu da budu tu samo viđeni.
Obavezno mi javi. I ako se negde pozovem na budističkogДобро, ако ћемо тако, јавићу ти ја кад ти поставиш глупо питање о хришћанству![]()
Znaš šta je problem. Kada je neko autoritet ili stručan u jednoj oblasti,Znate sasvim dovoljno da solidno objasnite nekom koga zanima
A znate i ovako
Ajd oni, nego što dođu - ne znam kako da precizno nazovem te kreature- da napadaju i vređaju bez ikakvog razlogaIh.. ko da mi nešto znamo..
Nego mi je žao što nisam sačuvala snimke spavača iz prvih redova.
Bilo je tu baš dobrih faca. Dođu da budu tu samo viđeni.
Ja to uopšte ne čitamZnaš šta je problem. Kada je neko autoritet ili stručan u jednoj oblasti,
a onda ljudi pomisle da sve što taj kaže, o bilo čemu, mora biti tačno.
Jerotić je u nekim domenima sjajan, ali osnovu budističkog učenja
očigledno nije skontao. Pazi kako kod njega zvuči prva plemenita
istina. Pa to se ne može pripisati ni lošem prevodu. Odakle mu tako
nešto, nije mi jasno. Dalje mi se ne da ni da čitam.
Kod mojih Tibetanaca male monahe biju prutomPeku ih naravo. Posebno ako do pete godine ne nauče četiri plemenite
istine napamet i to u Jerotićevoj verziji.![]()

Znam,jadničak
Mi ih ne bijemo, ali im ne damo da spavaju. To više boli.
Meni je ovaj malac hit...![]()