Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Obavezno mi javi. I ako se negde pozovem na budističkog
filozofa koji je samo usput čuo nešto o hrišćanstvu, takođe mi javi.

Meni ne smeta da otvoriš temu ''Jerotićev pogled na Budizam''
On ima pravo na svoj pogled, ali to nije Budino učenje.
Увредила би се када бих ти јавио шта ти не знаш о хришћанству.
Не штитим Јеротића, напротив, интересује ме да ли човек има рупе у знању и ако има које су тачно. Мени све то може да изгледа и овако и онако. Пошто имам утисак да Јеротић понекад направи грешку везано за теологију (барем пар цитата које сам приметио), за будизам могу да гледам а да не видим ништа када о томе не знам пуно.
Али небитно, барем ми се чини да то не завређује посебну тему.
Проблем у дијалогу са форумашима генерално, је да појединици (барем на Крстарици) схватају критику као део своје личности, и на све што се каже одговарају лично.
Капирам да је проблем одвојити наш лични укус од напада на нас као личности, али можда ипак треба припазити у том смеру. Јер критиком онога што волимо неко не напада нас као личности.

Увредила би се када бих ти јавио.
Не штитим Јеротића, напротив, интересује ме да ли човек има рупе у знању и ако има које су тачно. Мени све то може да изгледа и овако и онако. Пошто имам утисак да Јеротић понекад направи грешку везано за теологију (барем пар цитата које сам приметио), за будизам могу да гледам а да не видим ништа када о томе не знам пуно.
Tako je. Ja tebi ne zameram što o nečemu ne znaš puno.
Bitno je vrlo kako ti i na osnovu čega biraš izvor informacija.

Када ти неко каже да се не разумеш у хришћанство, ти то схваташ као напад на твоју личност, не улазећи у појединости, односно у оно што је погрешно речено.
Прелазиш са дијалога, на ad hominem разговор, или ако ништа барем се окрећеш ка таквој причи.

Када ти неко каже да се не разумеш у хришћанство, ти то схваташ као напад на твоју личност, не улазећи у појединости, односно у оно што је погрешно речено.
Прелазиш са дијалога, на ad hominem разговор, или ако ништа барем се окрећеш ка таквој причи.
Ti si na ovu temu došao da mi pokažeš koliko ne znaš o budizmu ili
da mi pokažeš koliko ja ne znam o hrišćanstvu? Šta ti je namera?

Ето, управо ти о томе и причам.
Сваку добронамерну критику на твој рачун схваташ као напад на своју личност. Стога не видим где је ту простор да одем даље и укажем на неке конкретне ствари (које свакако немају везе са овом темом).

Већ сам ти написао.

Koji su dokazi da je Buda uopšte postojao?

• Arheološki nalazi pružaju čvrst empirijski dokaz o postojanju Bude kao istorijske ličnosti.
  • Mnogi manastiri i naseljena mesta pomenuta u Budinim govorima danas su locirani.
  • Budini posmrtni ostaci i druge relikvije otkriveni su na lokacijama pomenutim u kanonskim
  • tekstovima.
  • Budistički imperator Asoka postavio je širom svoga carstva ogromne stubove od peščara s
  • a natpisima u kojima se citiraju Budine reči. Mnogi od tih stubova postoje i dan danas.
  • Mnogo je posrednih dokaza u primarnim tekstovima o Budnom postojanju.
  • Unutrašnja kohezija i odsustvo kontradikcija u Budinim govorima, zajedno sa krajnje
  • detaljnim uputstvima kako organizovati monaški red sadržanim u "Knjizi pravila" snažan
  • su indikator da ih je sastavio jedan autor.
  • Naravno, pomanjkanje fizičkih dokaza i sama logika uvek ostavljaju prostor za sumnju.
https://srednjiput.rs/uvod-u-budizam/sve-o-budizmu/buda/

Ukupno
meditira.gif

Back