Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
facebook_1582539018026.jpg

Budizam ne tvrdi ništa. A i Buda nije govorio sa namerom da iznese
nekakve tvrdnje u koje bi ljudi trebali da veruju ili ne.
Uprkos tome, postoje tomovi i tomovi knjiga koje sadrže filozofske
rasprave na svakojake teme.

Budizam ne tvrdi ništa. A i Buda nije govorio sa namerom da iznese
nekakve tvrdnje u koje bi ljudi trebali da veruju ili ne.
Uprkos tome, postoje tomovi i tomovi knjiga koje sadrže filozofske
rasprave na svakojake teme.
Pa izneo je Buda neke svoje tvrdnje,kako nije.napr:

"Овај је свет ништа по себи и за себе. Око је ништа по себи и за себе. Облици су ништа по себи и за себе. Свест о виђеном је ништа по себи и за себе. Контак ока и виђеног је ништа по себи и за себе... И који год осећај да се јави на основу тог контакта, било пријатан, болан или неутралан, и он је ништа по себи и за себе. Зато се каже: "овај је свет ништа". — Сидарта Гаутама

Netko je govorio o proučavanju ideja u drugim religijama, govorio je da je mnogo bolje da svako proučava vlastito biće nego da čita o idejama. Za pravo studiranje, ozbiljno proučavanje, neophodna je koncentracija; ali koncentracija je teska zbog uplitanja emocionalnog centra, koji je rasut po čitavom organizmu, tako da kad želimo da uradimo nešto instinktivno ili da promišljamo o nečemu, emocionalni centar se mješa i sprječava koncentraciju. Prava koncentracija je usredotočena pažnja u kojoj sva tri centra učestvuju. Tada čovjek može pomjeriti planinu.

- Georges Gurdijeff

Netko je govorio o proučavanju ideja u drugim religijama, govorio je da je mnogo bolje da svako proučava vlastito biće nego da čita o idejama. Za pravo studiranje, ozbiljno proučavanje, neophodna je koncentracija; ali koncentracija je teska zbog uplitanja emocionalnog centra, koji je rasut po čitavom organizmu, tako da kad želimo da uradimo nešto instinktivno ili da promišljamo o nečemu, emocionalni centar se mješa i sprječava koncentraciju. Prava koncentracija je usredotočena pažnja u kojoj sva tri centra učestvuju. Tada čovjek može pomjeriti planinu.

- Georges Gurdijeff
A vidim ja nešto Avala mi se pomerila :lol: :hahaha:

Vidim otkrila si Gorana Potkovnjka...on je svojevremeno držao zajedno sa pokojnom Sonjom Savić radio emisiju o kulturi, umetnosti i uopšte bila je to emisija filozofskog karaktera. Slušala se dobra džez i klasična muzika modernih kompozitora, a česti gosti su im bili brat i sestra Abramović.

Vidim otkrila si Gorana Potkovnjka...on je svojevremeno držao zajedno sa pokojnom Sonjom Savić radio emisiju o kulturi, umetnosti i uopšte bila je to emisija filozofskog karaktera. Slušala se dobra džez i klasična muzika modernih kompozitora, a česti gosti su im bili brat i sestra Abramović.
Jako mi je poznato njegovo ime i prezime, mada ga prvi put vidim i čujem.
A što se Velje tiče, rekla bih da on nigde nije stigao. Kada govori,
jasno se čuje da ni on sam ne veruje u veći deo onoga što priča, već
samo flertuje sa idejama. Ipak, ta njegova sloboda misli inspiriše ljude
i Goranu je mnogo pomogao.

Back