Crni_Georgije
Aktivan član
- Poruka
- 1.213
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

I? Jel imalo efekta?URGENT CALL
FOR 1 MILLION MEDITATORS
TO LIBERATE AND RECLAIM OUR WORLD
ON APRIL 4, 2020
at precisely 10:45 pm EST
WHEN A CELESTIAL STARGATE OPENS!

Vrlo lepo i tačno je krenuo o četiri istine i putu, potom govoreći o osnovi učenja u praksi, a ne slepoj veri. A onda sam se, malo je reći stresao kad sam pročitao ovaj deo o istinama i putu, valjda prevod odnekle. Ali odakle!? Prva Budina istina nema veze sa: “1. život je zlo, nesreća, jad.” Umesto toga, on je tvrdio tek očiglednu istinu, da u našem životu postoji (sem sreće) i patnja i da je ne možemo zaobići živeći na način na koji obično živimo, neprobuđeni, zaslepljeni svojim žudnjama. I “žudnja” je reč iz druge istine kojom bi trebalo zameniti reč “želja”, da bi stvari bile makar malo jasnije, a to je gde je izvor te patnje. Malo kasnije je autor lepo formuliše kao “želju usmerenu na samog sebe”. Naime, ne vodi svaka želja do patnje, kao što i sami možemo da vidimo na sopstvenom iskustvu.“Osnova budističkog učenja izložena je u njegovom učenju o četiri plemenite istine i osmostrukom putu oslobođenja. Moglo bi se reći da je osnova njegovog učenja praksa, a ne vera; otud, u njegovom učenju malo je toga što bi se moglo nazvati dogmom. Koje su to četiri istine u Budinom učenju? Postoje četiri dragocene istine: 1. život je zlo, nesreća, jad; 2. uzrok ovome je nepresušna želja, žeđ koja je ujedno i uzrok ponovnog rođenja; 3. potrebno je uništiti, odbaciti ovu žeđ i 4. osmostruki je put spasenja i oslobođenja: pravo, tačno posmatranje, pravo osećanje, pravo delanje, tačno vođenje života, pravo govorenje, pravo borenje, tačno mišljenje, prava predanost.”
Natrčah na internetu na jedan deo Jerotićeve knjige Budizam i hrišćanstvo, pa zavirih da vidim šta ima unutra. Kad tamo, govoreći o Budi, autor piše:
Vrlo lepo i tačno je krenuo o četiri istine i putu, potom govoreći o osnovi učenja u praksi, a ne slepoj veri. A onda sam se, malo je reći stresao kad sam pročitao ovaj deo o istinama i putu, valjda prevod odnekle. Ali odakle!? Prva Budina istina nema veze sa: “1. život je zlo, nesreća, jad.” Umesto toga, on je tvrdio tek očiglednu istinu, da u našem životu postoji (sem sreće) i patnja i da je ne možemo zaobići živeći na način na koji obično živimo, neprobuđeni, zaslepljeni svojim žudnjama. I “žudnja” je reč iz druge istine kojom bi trebalo zameniti reč “želja”, da bi stvari bile makar malo jasnije, a to je gde je izvor te patnje. Malo kasnije je autor lepo formuliše kao “želju usmerenu na samog sebe”. Naime, ne vodi svaka želja do patnje, kao što i sami možemo da vidimo na sopstvenom iskustvu.
opširnije - Jerotić (pogrešno) o budizmu