Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Our theories of the eternal are as valuable as are those which a chick which has not broken its way through its shell might form of the outside world.
Buddha
Tako je. Zato se i ne treba baviti previše interpretacijama, već se okrenuti ka onome na šta one ukazuju. Samoposmatranje je jedini put. Ova izreka se treba uzeti kao podsticaj, a ne opravdanje. Pile svakako izlazi na svetlost dana, pre ili kasnije. :)

Tako je. Zato se i ne treba baviti previše interpretacijama, već se okrenuti ka onome na šta one ukazuju. Samoposmatranje je jedini put. Ova izreka se treba uzeti kao podsticaj, a ne opravdanje. Pile svakako izlazi na svetlost dana, pre ili kasnije. :)
Ja to razumem kao ograničenu svest i iz te perspektive nemoguće je spoznati aspekt večnog jer pile u jajetu je rob uslovljenog nastanka,sve dok ne izađe iz tog začaranog samsaričkog kruga tj do trenutka prosvetljenja i spoznaje večne istine.

Ja to razumem kao ograničenu svest i iz te perspektive nemoguće je spoznati aspekt večnog jer pile u jajetu je rob uslovljenog nastanka,sve dok ne izađe iz tog začaranog samsaričkog kruga tj do trenutka prosvetljenja i spoznaje večne istine.
A ako imamo dva pileta, jedno je izašlo a drugo samo misli da je izašlo (a nije) - u čemu se ti pilići razlikuju suštinski i kako da svako od njih shvati da li je ono "pravo"?

Da ali svako od nas poseduje mogućnost probijanja ljuske. To nije privilegija povlašćenih kako mnogi misle. Tim pre što mi već jesmo "To".

Prvo se prosvetlilo drugo je u zabludi i završava ko jaje na oko :hahaha:
Dobar fazon - ali nije poenta kako pile izgleda za spoljnog posmatrača, već kako prosvetljenje izgleda iz perspektive pileta. Naime, u čemu je razlika između pileta koje je stvarno prosvetljeno, i onog koje samo veruje da je prosvetljno, i kako uvideti razliku između ova dva stanja?

Dobar fazon - ali nije poenta kako pile izgleda za spoljnog posmatrača, već kako prosvetljenje izgleda iz perspektive pileta. Naime, u čemu je razlika između pileta koje je stvarno prosvetljeno, i onog koje samo veruje da je prosvetljno, i kako uvideti razliku između ova dva stanja?
Iz perspektive prosvetljenog ili iz perspektive neprosvetljenog pileta?

Onaj koji misli da je prosvijetljen sebe vidi odvojenim od izvora svih stvari (odatle vjera, odatle Bog i ja, odatle 'priroda i ja'...).
Onaj koji je prosvijetljen zna da on jeste izvor svih stvari.

Onaj koji misli da je prosvijetljen sebe vidi odvojenim od izvora svih stvari (odatle vjera, odatle Bog i ja, odatle 'priroda i ja'...).
Onaj koji je prosvijetljen zna da on jeste izvor svih stvari.
Znači kad ti budeš udobno smešten na parceli pokrivene zelenom travom zaborava tvog ceo svet će da nestane?Pa ti baš si dobro napumpao taj svoj ego i sujetu da verujem da si probio ljusku...
Pi pi pi....:hahaha:

Znači kad ti budeš udobno smešten na parceli pokrivene zelenom travom zaborava tvog ceo svet će da nestane?

Ja nikada neću biti smešten na toj parceli, kao što to ni ti nikad nećeš biti. Naša tijela, koja su sačinjena od zemaljskih elemenata, vratit’ će se zemlji (kao što će se i "Zemlja vratiti" izvoru) a mi ćemo preseliti našu volju i pažnju tamo gdje smo dušom odredili da se naša volja i pažnja nastani.
Ja nisam ovo tijelo, te stoga ne mogu biti pokopan, ne mogu biti prekriven travom zaborava. Moje tijelo može. Ali ong trena kada napustim tijelo, ono više i nije moje tijelo već skup informacija koje se vraćaju nesvjesnom razumu Zemlje. Odatle, te informacije ponovo koriste drugim dušama da od njih stvaraju svoja tijela... i tako u nedogled, dok Zemlja u potpunosti ne ispuni svoju dušu i svoj smisao postajanja.
A Ja, Ja jesam... izvor svih stvari, svih tijela i parcela. Ja ih iz sebe stvaram, voljom, u njih onda volju nastanjujem i iz njih je ponovo vraćam sebi.
Pri tom Ja ostajem nepromijenjen, nepromjenjiv. Kako vidiš to čak i u čovjeku, kojeg za sebe stvaram, znam. Kako znam? Budan sam.

...
Da li čovjek išta zna? Ne zna. Znanje uvijek pripada meni, bilo da je skučeno i limitirano ljuskom koju sam izgradio oko sebe, bilo da je infinitivno, neograničeno,
bez limita. Znanje uvijek pripada meni, Ja sam onaj koji nešto zna ili pak nešto ne zna. Ja sam onaj koji pamti, koji zaboravlja i koji se sjeća. Ja sam onaj koji jeste i koji po volji mogu izaći iz tog kruga.
Zašto je onda tako začuđujuće da se povremeno budim iz sna u koji upadam?
Zašto je začuđujuće da sam Ja, sanjar, onaj koji se u svakom svom izrazu može probuditi bez najave i bez odobrenja onog koji spava(m) u nekom drugom?

...
Umjesto da ti primjer pileta bude inspiracija da počneš kljuvati, da potražiš put do istine o sebi, ti taj primjer koristiš kao dokaz da je 'svijet' sadržan unutar ljuske a inspiraciju pokopavaš zajedno sa mješinom tjelesnom u parcelu ispod trave zaborava. Pa jeste, tvoj svijet je unutar tvoje svjesnosti a ono što je izvan tvoje svjesnosti nije niti nalik tom svijetu i nikada se više kao takav neće desiti. Ne misli da sam začuđen zbog toga što misliš kako misliš, naprotiv, samo te gledam iz pozicije izvan svih ljuski i znam odakle ti to ubjeđenje potiče.

Zar misliš da ja tu uobrazilju nisam već iskusio?
Da nisam otkud bi mi uopšte palo na pamet da sam se iz nje probudio???
Da li bi ti znao da si spavao a da se prvo nisi probudio iz sna?
A buđenje u apsolut, to nije nalik ničemu što si do sad iskusio i u ljuski izmaštao.
Ne možeš to iskustvo izmaštati niti dsanjati. Kada se probudiš znat' ćeš i zašto.

Pa ti baš si dobro napumpao taj svoj ego i sujetu da verujem da si probio ljusku...
Pi pi pi....:hahaha:

Kad bi se vrijednost istine mogla težinski mjeriti, šta misliš, koliku bi vrijednost istine imalo tvoje vjerovanje?
Odgovor: Onoliku koliko se može izmjeriti težina smajlija kojim si završio svoj komentar.
(Sam se sebi smiješ; u neznanju se smiješ... svom neznanju.)

Možeš li svojom voljom da isceliš dete od raka?

Mogu, bilo koga.
Ja sam to već činio ali malo je onih koji imaju povjerenja, a bude i onih koji bi da me testiraju,
a to ne dozvoljavam. Prvo sve čine, uključujući kemoterapije koje ih do zadnjih ćelija iscrpe i unište,
pa tek onda dođu do mene ili sličnih, bar oni koji su za mene čuli. A ja se ne reklamiram,
činim iscjeljenja u prolazu, ako se na mom putu pojavi slučaj, ponekad se ponudim,
ali se ne namećem. To je sloboda izbora. Većina ljudi prvo biraju doktore i farmaciju.
Ja ne činim izbor za njih.

Ljudi prvo traže pomoć od onih kojima vjeruju, doktore, pilule i skalpere, pa kad to ne uspije onda se
hvataju za slamku i dolaze čak i kod onih za koje su do tada smatrali prevarantima i ludacima.

Mogu, bilo koga.
Ja sam to već činio ali malo je onih koji imaju povjerenja, a bude i onih koji bi da me testiraju,
a to ne dozvoljavam. Prvo sve čine, uključujući kemoterapije koje ih do zadnjih ćelija iscrpe i unište,
pa tek onda dođu do mene ili sličnih, bar oni koji su za mene čuli. A ja se ne reklamiram,
činim iscjeljenja u prolazu, ako se na mom putu pojavi slučaj, ponekad se ponudim,
ali se ne namećem. To je sloboda izbora. Većina ljudi prvo biraju doktore i farmaciju.
Ja ne činim izbor za njih.

Ljudi prvo traže pomoć od onih kojima vjeruju, doktore, pilule i skalpere, pa kad to ne uspije onda se
hvataju za slamku i dolaze čak i kod onih za koje su do tada smatrali prevarantima i ludacima.
Moguće je da neko čitavu ujdurmu sa bolešću i poteškoćama u izlečenju
iskreira baš tako da bi ga ''okolnosti'' gurnule u ruke ''prevarantima i ludacima''
jer nije postojao drugi način da njegov rigidni um izađe iz zadatih okvira.

Što je ujedno odrovor Crnom, kako i zašto mogu biti kreator bolesti ili bilo
kakvih neprilika.

Back