Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Religija budućnosti će biti jedna kosmička religija. Ona treba da prevaziđe ličnog boga i izbegne dogmu i teologiju. Pokrivajući kako prirodno, tako i duhovno, ona bi trebalo da bude zasnovana na religijskom osećanju koje proizlazi iz doživljaja svih stvari, prirodnih i duhovnih, i njihovog jedinstva. Ovom opisu odgovara budizam. Ako postoji bilo koja religija koja će korelirati sa modernim naučnim potrebama, onda će to biti budizam."

Albert Ajnštajn

„Shodno svemu tome, na Tibetu nema ni smrtne kazne. Ubistvo važi za najgnusnije zlodelo, ali ubica biva jedino izbičevan, pa mu se okivaju noge. Užasna kazna bičevanja zapravo je manje humana od smrtne kazne, jer im često osuđenici podležu u strašnim mukama. Ali, pri tome se niko nije ogrešio o pravilo verom propisano“
Na Tibetu se u svemu uzdaju u silu magije: kad nema kiše, dolazi prorok iz Gandona koji pada u trans, i proriče dažd koji će prekinuti sušu. Bolesnici bivaju dovedeni kod lama, koje ih mažu svojom svetom pljuvačkom; ili se mokraća ljudi, koje smatraju za svece stavlja u kašu i onda se to daje bolesniku. Veruje se u moć amajlija, koje su figurice bogova. Najveću moć imaju predmeti koje je u rukama držao Dalaj lama. Ništa se ne radi bez osluškivanja sudbine – mnoge žene i muškarci živeli su od astrologije i vračanja."

Из дела "Седам година на Тибету" од Хајнриха Харера

Како се тумаче ови описи будизма и како су у складу са учењем које будизам проповеда?

Како се тумаче ови описи будизма и како су у складу са учењем које будизам проповеда?

Ni Buda ni Isus svoja učenja ne bi prepoznali, da se kojim slučajem zadese među nama.

Mada, ovo što si naveo i nije opis budizma, čak ni tibetanskog budizma.
Ako neko misli da zna bilo šta o tibetanskom budizmu time što je pročitao
komentare stranaca koji su se tamo čudili i prenosili svoje utiske,
grdno se prevario.

Ni Buda ni Isus svoja učenja ne bi prepoznali, da se kojim slučajem zadese među nama.

grdno se prevario.

Извини, ја чуо да се тако ради. Ниси верник неке вероисповести па идеш около и чујеш свашта, па изводиш закључке и тим закључцима доказујеш супериорност своје вере у односу на туђу.

Можда и није тако, шта знам.

И, да не заборавим, не да не би препознали, вероватно би се за главу ухватили. Али, шта ћеш, слобода је чудо.

„Shodno svemu tome, na Tibetu nema ni smrtne kazne. Ubistvo važi za najgnusnije zlodelo, ali ubica biva jedino izbičevan, pa mu se okivaju noge. Užasna kazna bičevanja zapravo je manje humana od smrtne kazne, jer im često osuđenici podležu u strašnim mukama. Ali, pri tome se niko nije ogrešio o pravilo verom propisano“
Na Tibetu se u svemu uzdaju u silu magije: kad nema kiše, dolazi prorok iz Gandona koji pada u trans, i proriče dažd koji će prekinuti sušu. Bolesnici bivaju dovedeni kod lama, koje ih mažu svojom svetom pljuvačkom; ili se mokraća ljudi, koje smatraju za svece stavlja u kašu i onda se to daje bolesniku. Veruje se u moć amajlija, koje su figurice bogova. Najveću moć imaju predmeti koje je u rukama držao Dalaj lama. Ništa se ne radi bez osluškivanja sudbine – mnoge žene i muškarci živeli su od astrologije i vračanja."

Из дела "Седам година на Тибету" од Хајнриха Харера

isto kao što i u hrišćanskim zemljama postoji i smrtna kazna

- - - - - - - - - -

Vadžrajana ima integrisan šamanizam u velikom procentu
To je VRLO specifičan vid budizma i zato i ima posebnu kategoriju neuko definisanu na zapadu kao lamaizam

- - - - - - - - - -

grdno se prevario.
baš tako

a jel ti tu jogu krijes od zene ?:mrgreen:

- - - - - - - - - -

isto tako i hriscanin kad izadje z crkve oce da explodira od ekstaze , postane gord

Ne od vece,ne krijem ja ni od koga nešto...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Извини, ја чуо да се тако ради. Ниси верник неке вероисповести па идеш около и чујеш свашта, па изводиш закључке и тим закључцима доказујеш супериорност своје вере у односу на туђу.

Можда и није тако, шта знам.

И, да не заборавим, не да не би препознали, вероватно би се за главу ухватили. Али, шта ћеш, слобода је чудо.

Samo vi šuketajte-ovde će za dve godine svi misliti da je Budha bio šampion u golfu...:hahaha:

isto kao što i u hrišćanskim zemljama postoji i smrtna kazna

- - - - - - - - - -

Vadžrajana ima integrisan šamanizam u velikom procentu
To je VRLO specifičan vid budizma i zato i ima posebnu kategoriju neuko definisanu na zapadu kao lamaizam

- - - - - - - - - -

baš tako

Ja lamaizam shvatam kao vrlo blizak izvornom Budizmu,kao tatntrički Budizam kome je monaštvo i predanost saznanjima
načina kojima se stiže do prosvetljenja i srednjeg puta...
Pomoćni rituali,folklorni kolorit koji to prati su višeobeležje naroda Tibeta i mnogi su vezani za Mongole iz perioda njihovog
vladanja Istokom...
To i Srpsko Pravoslavlje poseduje-taj folklorni kolorit kao obeležje prethodnih epoha,višebožja i paganstva...:rotf:
Takođe i vrađbine i magiju (Istočna Srbija naročito koja bi se mogla nazvati srpskim Tibetom...;))

a jel ti tu jogu krijes od zene ?:mrgreen:

- - - - - - - - - -

isto tako i hriscanin kad izadje z crkve oce da explodira od ekstaze , postane gord

:whistling:

Tek da vidis neke koji izadju iz Bibliotekee sa naramkom teskih i debelih knjiga i sa kojom gordoscu i sujetom setaju gradom ...

Malte`ne , smatrajuci sami sebe kao pisce tih knjiga samim tim sto su ih "prelistali , a skoro nista ne "usvojili i primenili u RL" ...

...

"Bolje da čovek nikada ne pročita nijednu knjigu nego da čita mnogo knjiga i da veruje u sve što je u njima napisano. (Lav Tolstoj)

Jedino stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala dobra su podložna velikim gubicima.(Lukijan)

Kad vam nešto što čitate uzdiže duh i kad vam uliva plemenite i smele osećaje, nemojte tražiti drugo merilo da sudite o tome delu: ono je dobro i napisano je majstorskom rukom. (Žan de Labrijer)

Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga ko je čita. (egipatski zapis)

Neka se drugi hvališu stranicama koje su napisali, ja se gordim onima koje sam pročitao. (Horhe Luis Borhes)

Pouzdani znak dobre knjige jeste taj da nam se ona, što smo stariji, sve više sviđa. (Georg Lihtenberg)

Čitanje ne znači učenje; čitanje je uživanje, a učenje je napor. Zaista svi čitaju, a vrlo malo ih uči.(Edmondo de Amičis

Čitati se može na mnogo načina i zato čovek treba da ima mnogo pameti da bi mogao dobro da čita.(Gistav Flober)

Čovek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti u odnosu na onoga koji ih uopšte ne zna čitati. (Mark Tven)

Čovek ne postaje dobar i pametan ako mnogo čita nego ako mnogo i često čita dobre stvari. (Martin Luter)..."...

Ima li u ovoj našoj domaćoj religiji tragova šamanizma?

Ima više paganstva
Jer su Sloveni imali jedinstven panteon
A šamanizam ga i nema
Njemu je zajednički metod i odnos prema stvarnosti i prirodi
No na nivou monoteizma posmatraju to bez razlike
Da ne kažem preziru i osuđuju prvenstveno zbog dogme, predrasuda i površnog "poznavanja" tematike

Poslednja izmena:
Ima više paganstva
A šamanizam ga i nema
Da ne kažem preziru i osuđuju prvenstveno zbog dogme, predrasuda i površnog "poznavanja" tematike

O vidi i nje! Ma šta je ovo večeras!? Odoh da me ova ne bi izbacila sa časa jer spamujem temu.

Ja lamaizam shvatam kao vrlo blizak izvornom Budizmu,kao tatntrički Budizam kome je monaštvo i predanost saznanjima
načina kojima se stiže do prosvetljenja i srednjeg puta...
Pomoćni rituali,folklorni kolorit koji to prati su višeobeležje naroda Tibeta i mnogi su vezani za Mongole iz perioda njihovog
vladanja Istokom...
To i Srpsko Pravoslavlje poseduje-taj folklorni kolorit kao obeležje prethodnih epoha,višebožja i paganstva...:rotf:
Takođe i vrađbine i magiju (Istočna Srbija naročito koja bi se mogla nazvati srpskim Tibetom...;))

Dragi moj Doktor Agoljube:heart:
Nije baš blisko izvornom.budizmu
Naročito ne sa Srednjim putem
Nama je Buda stanje svesti-kosmička pojava kojih ima beskonačno
Dapače postoji Buda dimenzija koja odgovara Elementu prostora
Prostor je za Tibetance glavni element jer iz njega sve nastaje pa i Vazduh,Voda,Vatra i Zemlja
Drugim Elementima vladaju druga božanstva iz 5 porodica čistih agregata

- - - - - - - - - -

O vidi i nje! Ma šta je ovo večeras!? Odoh da me ova ne bi izbacila sa časa jer spamujem temu.

Sunce
Srce
Stanco:heart:

Ima više paganstva
A šamanizam ga i nema

Ako se prirodne sile i pojave personifikuju i u paganizmu i u šamanizmu
u čemu je tačno razlika?

- - - - - - - - - -

Jesu li to one agathinog tipa?:D
Ja!? Kako ja napredujem? Pa sigurno slabije od tvojih tikvica. Zapravo nazadujem. Večeras mi se raspoloženje ekstremno popravilo, ali će brzo da prođe.

Ne sećam se tačno koji je njen tip. Ja nisam izbirljiva, pa mi je to sve isto..

Ako se prirodne sile i pojave personifikuju i u paganizmu i u šamanizmu
u čemu je tačno razlika?

- - - - - - - - - -

Ne sećam se tačno koji je njen tip. Ja nisam izbirljiva, pa mi je to sve isto..

Hint
Slika-jel rodilo baba?
K**** sinko:)
Tikvice specifičnog oblika iz nekih egzotičnih krajeva
Ne smem ovde sliku da postavim da se ne sablazne

Back