Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
:cmok2:
Znaš Neo, sve je relativno. Ja sam tantrički budista, i mi smo kao što sto put rekoh malo drugačiji od izvornog Budizma - Theravada kojem pripada dragi Ukupno a i većina ljudi ako nešto i zna - zna o tome, često potpuno iskrivljeno kao što se mudri Gernach čudi što se radujemo životu. O tibetanskom Budizmu kome ja pripadam zna se još i manje, samo za Dalaj lamu a sirotom čoveku su mediji stavili toliko neistina i budalaština u usta, da nije ni čudo što se povukao iz politike. Dakle, ja sam tantrik, radim sa energijom i transformacijom. Za prijanjanje o kome pričaš - a u pravu si - jeste prijanjanje, ali najbitnija je namera - ako je Mudrac poželeo da troluje i smara ljude, možda i uvidi da je to bezveze i nekulturno, pa onda moje prijanjanje ostvari pozitivnu akciju. A ako će i dalje da me smara - ja ću se poneti kao pravi budista i ignorisaću ga. Eto!

Daj nesto da procitam od tom tantrickom budizmu....nisam upoznat..... ipak ima neceg balkanskog u tebi.....temperament je to...:mrgreen:
znas i Ljuba Vracarevic kad je pravio realni aikido rekao sve je to lepo ....ali ja sam Srbin..a mi Srbi volimo to zustrije.....:lol:

Nego šta, ja ne bežim od svojih korena, posebno drevnih...
A što se knjige tiče - pa ima ih stvarno mnogo, a da bi ti u isto vreme bilo zanimljivo, preporučujem ''Čarobnjaci i mistici Tibeta'' od Aleksandre Dejvid Nil za početak

e pa vidis sad..mi smo psihosomatska bica.....nasa priroda je dualisticka.....izmedju neba i zemlje..materije i duha.....mi smo spoj dva sveta......ja ne odbacujem materiju.....ocu da i ona bude deo vecnosti......:lol:

Ma šta će ti, poenta je da transcediramo materijalno baš zbog toga što je kratkotrajno :)

Čovjek nije samo duša nego tijelo i duša. Čovjek je potpuna ličnost samo ako ima oba elementa u sebi. Zato, ne treba težiti oslobađanju od tijela nego uzrastanju duhovnog elementa u čovjeku.

Kolokvijalno rečeno... i duša i telo

a duhovni rast i podrazumeva oslobađanje odmaterijalnog ko što rekoh

- - - - - - - - - -

Nego šta, ja ne bežim od svojih korena, posebno drevnih...
A što se knjige tiče - pa ima ih stvarno mnogo, a da bi ti u isto vreme bilo zanimljivo, preporučujem ''Čarobnjaci i mistici Tibeta'' od Aleksandre Dejvid Nil za početak

a pazi kad ja to, ladno, trenutno čitam :)

Budizam je obrez religija poput riscanstva i slicnih tvorevina koje negiraju seksualnost. Iz toga sledi da je budisticka religija neprirodna i donosi ljudima patnju jer radi u suprotnosti prirodnim zakonima u koje spada i nagon koji se mora koristiti a ne potiskivati zarad "frojdovske rupe, tzv. nistavila".

Poslednja izmena:
798. Samo tu gde jesi

Ako nisi u stanju da nađeš istinu upravo na ovom mestu na kojem si sada, gde drugde očekuješ da je pronađeš?

Dogen Zenji

buda_zps8274886f.jpg

Mislim da je jako lepo pricati na ovu temu. A da sam ne postanes zrtva. Mada sto bi i postao zrtva, kada razmisljas svojom glavom o tome da li ti to volis ili ne?
Procitala sam knjigu Sidarta od Hermana Hesse-a i mnogo mi se svidja. Pomalo sam se nasla u toj knjizi. Smirivala me je. Citam Stepskog vuka, mada sam ga prekinula jer me sad malo nesto interesuje o Ce Gevari. Inace budizam je religija. Oni sto kazu da je filozofija nek zadrze za tebe to,jer nije filozofija vec jedna od tri najvecih religija. I u usponu je,mnogi je ljudi vole jer prica o dusevnom miru, o prosvetljenju i reinkarnaciji. Jos treba o tome da ucim. Ostali znaci grese kada kazu da je filozofija, jer je za njih to filozofija i nauka. Ali ovo je religija.Jer ima nesto zajednicko sa hriscanstvom a to je jedan Bog ili Buda(Probudjeni)--Sidarta Gautama.Procitajte.---> http://www.budizam.net/ :D

Budizam nema bogova, buda nije bog već učitelj koji je i sam pričao da je to učenje i vežba a ne religija.
Nema bogova, fokus je na samu osobu (biće) i na oslobođenju od materijalnog, prividnog radi dostizanja najvrhunskijeg mira. :)

Budizam nema bogova, buda nije bog već učitelj koji je i sam pričao da je to učenje i vežba a ne religija.
Nema bogova, fokus je na samu osobu (biće) i na oslobođenju od materijalnog, prividnog radi dostizanja najvrhunskijeg mira. :)

Njihov Bog je Buda ujedno i ucitelj ako si tako hteo da kazes.. Neki kazu da je to i religija i filozofija(zbog Budinog razmisljanja- opredeljenja ka necemu sto je za "nas" neobicno i deluje sektaski).
Jedna od danas najtrezenijih tema, jer je bas kako ti kazes "fokus'' na odbacivanju od materijalno i svemu sto je lepo.
Drugim recima reci pridruzivanje asketizmu. Setnja,setnja i odbacivanje od svakodnevnih zadovoljstva (ukljucujuci hranu,seks,bogatsvo).

Njihov Bog je Buda ujedno i ucitelj ako si tako hteo da kazes.. Neki kazu da je to i religija i filozofija(zbog Budinog razmisljanja- opredeljenja ka necemu sto je za "nas" neobicno i deluje sektaski).
Jedna od danas najtrezenijih tema, jer je bas kako ti kazes "fokus'' na odbacivanju od materijalno i svemu sto je lepo.
Drugim recima reci pridruzivanje asketizmu. Setnja,setnja i odbacivanje od svakodnevnih zadovoljstva (ukljucujuci hranu,seks,bogatsvo).
Jok, nije bog. Gautama Sidarta, je samo osnivac Budizma i njegovo ime nije Buda, vec je to neka vrsta zvanja, titule (onaj koji je prosvetljen, budan). Gautama je bio 28mi buda po istocnjackim religijama.

Inace budizam je religija. Oni sto kazu da je filozofija nek zadrze za tebe to,jer nije filozofija vec jedna od tri najvecih religija. I u usponu je,mnogi je ljudi vole jer prica o dusevnom miru, o prosvetljenju i reinkarnaciji. Jos treba o tome da ucim. Ostali znaci grese kada kazu da je filozofija, jer je za njih to filozofija i nauka. Ali ovo je religija.Jer ima nesto zajednicko sa hriscanstvom a to je jedan Bog ili Buda(Probudjeni)--Sidarta Gautama.Procitajte.---> http://www.budizam.net/ :D
I malopre sam rekao Buda (podrazumeva se Gautama Sidarta) nije bog, i ama bas nikakve veze nema sa Hriscanstvom.

Poslednja izmena:
Jok, nije bog. Gautama Sidarta, je samo osnivac Budizma i njegovo ime nije Buda, vec je to neka vrsta zvanja, titule (onaj koji je prosvetljen, budan). Gautama je bio 28mi buda po istocnjackim religijama.

I malopre sam rekao Buda (podrazumeva se Gautama Sidarta) nije bog, i ama bas nikakve veze nema sa Hriscanstvom.

Sad si postao kao neki Mojsije, pa si dobio prosvetljenje neko da Budizam nije religija, jel?

Citaj http://sr.wikipedia.org/sr/Будизам pise religija.. ne izigravaj filozofa.. ;)

Buda nije Bog i asketizam UOPŠTE nije primaran, to se odnosi na monahe kao i kod Hrišćana, a preporičuje se NE PRETERIVANJE I NE VEZIVANJE a ne potpuno odbacivanje, pogotovo hrane i seksa, a kamoli lepog! Dakle, Budizam ne zagovara PROSJAČENJE i GLADOVANJE. A Wiki nije baš najpouzdaniji izvor, pored toliko ozbiljnih knjiga. On se na izvestan način može smatrati religijom po broju sledbenika i učenika, ali ne u klasičnom smislu da je Buda bog kreator koji iziskuje slepu veru, nagradjuje ili kažnjava kao u monoteističkim religijama. Svi se hvataju za prve vekove Budizma gde su se Budini učenici odricali materijalnog i prepuštali askezi. Pa i Hrist i Apostoli su živeli na određen način koji je danas neadekvatan vremenu u kom živimo, - i najveći vernici ne lutaju zemljom i ne propovedaju, već uzimaju suštinu hrišćanskog učenja i trude se da žive u skladu sa tim. To isto važi i za Budizam.

Poslednja izmena:
Agatha el postoje u budizmu molitve?
U Tibetanskom kome i ja pripadam postoje - i molitve, i mantre, i invokacije, i prostracije.Evo ti jedne molitve koju često upražnjavam a odnosi se na moju omiljenu boginju - Zelenu Taru:

Molitve dvadeset i jednoj manifestaciji Tare

Prevod sa engleskog i transkripcija tibetanskog teksta: Zoran Zagorčić

OM klanjam ti se (odajem ti poštovanje) uvažena Arja Tara.

1. Klanjam ti se Tara, tebi brzoj i neustrašivoj
čije oči su kao bljesak munje,
tebi, čije od vode satkano lice nastaje iz rascvetalog lotosa Avalokitešvare, gospodara triju svetova.

2. Klanjam ti se Tara, tebi, čije lice je kao buket od stotinu
jesenjih punih meseca koji blistaju prožimajućom svetlošću
hiljada zvezda.

3. Klanjam ti se Tara, rođenoj na zlatno plavom lotosu,
sa rukama predivno ukrašenim lotosovim cvetovima,
tebi, koja si otelovljenje dobročinstva, radosnog napora,
asketizma, smirenja, strpljenja, koncentracije
i svih objekata prakse.

4. Klanjam ti se Tara, vrhu krune Onih koji Tako Odoše,
čija dela prevladavaju nebrojena zla,
tebi, koja si ostvarila bez izuzetka sve paramite,
i na koju se oslanjaju sinovi Pobednika.

5. Klanjam ti se Tara, koja sa slovima TUTTARA i HUM
ispunjavaš sva carstva želja, pravaca i prostora,
Tebi, čija stopala tutnje preko sedam svetova
i koja sva bića ka sebi privlačiš.

6. Klanjam ti se Tara, tebi koju slave Indra, Agni,
Brahma, Vaju i Išvara,
jata duhova, rolanga, ghandarvi i jakša.

7. Klanjam ti se Tara, čiji TRE i PHAT
u potpunosti uništavaju magične krugove drugih,
sa desnom nogom savijenom a levom ispruženom kako potiskuje,
buktiš u vatrenom vihoru.

8. Klanjam ti se Tara, velika strašna,
čiji slog TURE sasvim uništi i najmoćnije demone,
tebi, koja sa besnim izrazom tvog iz vode nastalog lica,
satireš svakog neprijatelja bez izuzetka.

9. Klanjam ti se Tara, tebi, čiji prsti ukrašavaju tvoje srce
mudrom Uzvišenog Dragocenog Trojstva,
tebi, ukrašenoj točkom koji pokriva sve pravce bez izuzetka
potpunošću tvojih svetlosnih zraka.

10. Klanjam ti se Tara, tebi, čiji zračeći ukras na kruni
radosan i veličanstven, širi venac svetlosti,
tebi, koja svojim TUTTARA smehom
pobeđuješ demone kao i sve svetove.

11. Klanjam se tebi Tara, koja možeš da prizoveš
sve lokalne zaštitnike po redu, uzdrmaš njihove stravične grimase
i spaseš sve osiromašene preko sloga HUM.

12. Klanjam ti se Tara, sa krunom ukrašenom mladim mesecom i
mnogo blistavog nakita;
sa čvora kose na tvojoj glavi večno isijava Buddha Amithaba
masivne svetlosne zrake.

13. Klanjam ti se Tara, koja boraviš u gorućem vencu
koji je poput vatre na kraju ovog doba,
okružena radošću sediš ispružene desne noge
a savijene leve i uništavaš sve neprijatelje.

14. Klanjam ti se Tara, sa rukom na zemlji pokraj sebe,
tebi, koja pritiskaš petom a udaraš stopalom po zemlji
i besnim pogledom svojih očiju potčinjavaš
svih sedam nivoa preko sloga HUM.

15. Klanjam ti se Tara, tebi radosnoj, vrloj i smirenoj,
tebi koja si istiniti objekt prakse, tebi koja si otišla od patnje,
tebi, koja savršeno obdarena sa SVAHA i OM
u potpunosti prevladavaš sva velika zla.

16. Klanjam ti se Tara, okruženoj radosnima,
u potpunosti potčinjavaš tela svih neprijatelja,
tvoj govor krase deset slogova
i svakog spašavaš preko sloga mudrosti HUM.

17. Klanjam ti se Tara, koja udaraš stopalima i uzvikuješ TURE,
tvoj semeni slog u aspektu HUM
drma i trese planine Meru, Mandhara i Vindhija
kao i sva tri sveta.

18. Klanjam ti se Tara, koja u ruci držiš
mesec sa znakom zeca poput nebeskog okeana,
izgovarajući dva puta TARA i jedanput PHAT,
otklanjaš sve otrove bez izuzetka.

19. Klanjam ti se Tara, tebi na koju se oslanjaju
kraljevi okupljenih bogova, sami bogovi i sve Kinare,
tebi, čije veličanstveno oružje svakog raduje,
tebi, koja otklanjaš sve nesporazume, svađe i loše snove.

20. Klanjam ti se Tara, čija dva oka, Sunce i Mesec,
zrače izvrsnom, prosvetljujućom svetlošću,
tebi koja izgovarajući dva puta HARA i TUTTARA
otklanjaš opasne zarazne bolesti.

21. Klanjam ti se Tara, tebi ukrašenoj sa tri kvaliteta,
savršeno obdarenoj moćima vedrine
tebi, koja uništavaš horde zlih duhova, rolanga i jakša.
O, TURE, uzvišena i izvanredna!

Lepo.....
ali gore kazes nije religija i nema bogova i vere u njih....a ipak ih ima.....:lol: a to mi se cini malo kosi sa Budinim ucenjem.....

Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, Ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, Ne vjeruj zato što je to zapisano, Ne vjeruj zato što je to prorečeno, Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, Ali vjeruj samo onom što si sam prosudio da je istina.

ili si ti prosudila da je Tara istina?:mrgreen:

Lepo.....
ali gore kazes nije religija i nema bogova i vere u njih....a ipak ih ima.....:lol: a to mi se cini malo kosi sa Budinim ucenjem.....

Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, Ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, Ne vjeruj zato što je to zapisano, Ne vjeruj zato što je to prorečeno, Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, Ali vjeruj samo onom što si sam prosudio da je istina.

ili si ti prosudila da je Tara istina?:mrgreen:
Naravno da se kosi, Tibetanski budizam je prilično drugačiji, mada se ta silna božanstva kojima se obraćam, smatraju manifestacijom naše svesti kao i cela iluzorna realnost. Mi Samsaru delimo sa milionima različitih entiteta.

Poslednja izmena:
Моје неко мишљење је да су православље и будизам доста слични, пре свега исихазам и будизам, само што је будизам песимистичан и нихилистичан и нема Бога.

Back