NaraYan
Iskusan
- Poruka
- 6.289
Pa ne može to tako, ujutro nirvana u podne sladoled... 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Daleko sam ja od Nirvane, možda za jedno 5 - 6 života!de si agatice 100 godina...
.pa el postojis i ti latentno kada dostignes stanje nirvane?

Daleko sam ja od Nirvane, možda za jedno 5 - 6 života!![]()

ma znam da nisi nego pitam po budistickom ucenju....kazu nirvana je bezlicnost....unistenje svake zelje,svakog pokreta,svake misli,umrtvljenje......jer su sve to uzroci patnje.....i zapravo jedini izlaz je nistavilo.....sedis negde i posmtras sve...ali to ti nista ne znaci.....sve kruzi oko tebe a ti si flegma koja to samo posmatra sa velikom dozom idiferentnosti ....
malo da dignemo temu....da unesemo malo zivosti u budizam..da mu damo malo vatre.....![]()
Cilj je da se prepozna prava priroda našeg uma - prvobitno stanje, problem sa tim pojmom ''ništavilo'' je u prevodu, tako da mnogi steknu pogrešnu sliku. Kad se čovek zadrži u tom stanju, onda je izvan i samsare i nirvane - izvan dualizma. Nirvana je trenutak spoznaje naše sopstvene prave prirode koja je savršena. A u samom Budizmu postoji više pravaca, škola i metoda za postizanje tog stanja, prilično različitih.

Ne misli se baš na um kao suvi racio, a u budizmu je ljubav i saosećanje USLOV za oslobadjanje iz Samsare!a sta je sa srcem?meni je srce vaznije od uma.....![]()
Ne misli se baš na um kao suvi racio, a u budizmu je ljubav i saosećanje USLOV za oslobadjanje iz Samsare!
Pa upravo si ''ubo'' suštinu! Evo ti dela jednog mog prevoda o božanstvu saosećanja - Čenresigu ili Avalokitešvari:i pazi sad....ljubav i saosecanje...ja u nirvani..figurativno receno..medjutim drugi oko mene nisu....ona bi ja patio...zasto i oni nisu ako imam sasecanja....zar ne?
ode samsara......

Ljudi neka dobra knjiga o budizmu? Procitala sam Sidarthu od Hermana Hesse-a i mnogo mi se svidja ta religija,
to je zapravo religija koja reklamira duhovni mir sto mi je najvaznije.Pomozite??

Evo draga Sanja - toplo preporučujem Borhesov ''Budizam'' - veliki majstor je samo potvrdio svoju briljantnost - pruža osnovne informacije o svim pravcima u budizmu na kratak ali sveobuhvatan način, pa ako ti se to dopadne, ima knjiga koliko ti duša poželi...Ljudi neka dobra knjiga o budizmu? Procitala sam Sidarthu od Hermana Hesse-a i mnogo mi se svidja ta religija,
to je zapravo religija koja reklamira duhovni mir sto mi je najvaznije.Pomozite??
Pa može se i tako reći... No nije samo nedostatak ljubavi patnja - to jeste tragedija ali nije jedina, tu su i boleštine, i starost, itd...Ljubav je jedan od uslova da se čovek ostvari, bilo kojoj religiji da pripada....u devojka od sesnaes......ode samsara......
![]()
ja to shvatam malo drugacije..a to je da nije postajanje samo po sebi patnja..vec postojanje bez ljubavi...onaj ili ona koja je nesposobna da voli i da bude voljen(voljena).....ljubav je jedini istiniti nacin postojanja....u svakom smislu te reci ne samo u smislu musko-zenske kao jedan od vidova ljubavi.....sve van tog nacina postojanja je patnja.....![]()
Evo draga Sanja - toplo preporučujem Borhesov ''Budizam'' - veliki majstor je samo potvrdio svoju briljantnost - pruža osnovne informacije o svim pravcima u budizmu na kratak ali sveobuhvatan način, pa ako ti se to dopadne, ima knjiga koliko ti duša poželi...
![]()
pa sve religije propagiraju duhovni mir i ljubav......
- - - - - - - - - -
tako da budisti volite se ....ali vatreno...ovo vase ...malo blago za nas balkanski temperamentni ukus......![]()
ali, da bi dostigao utrnuće (ovo je moje lično mišljenje) treba što više iskustava pa tamo u ksanijem delu života se krene sa oslobađanjem od prijanjanja kad je čovek pun utisaka i znanja.
Pa može se i tako reći... No nije samo nedostatak ljubavi patnja - to jeste tragedija ali nije jedina, tu su i boleštine, i starost, itd...Ljubav je jedan od uslova da se čovek ostvari, bilo kojoj religiji da pripada....
mogu da budem bolestan ako volim ali samo tel;esno...ali samim tim sto ne volim ja sam bolestan duhovno.....sve ostalo mu dodje dodatak na to....ni starost me ne sprecava da volim,ni bolest,nista nista ne moze to da spreci.....jedino sto nas zaustavlja je smrt.....e tu covek nema odgovor....tu covek staje....koji je smisao te ljubavi ako je ona prolazna....whats the point?a sve sto se ikada rodilo umrlo je.....pa i buda pa i Hristos
jok, nažalost, al' može malo da se progooogla, a mislim da ga još uvek ima u knjžarama...da nemaš slučajno tog borhesa u pdf verziji?

mogu da budem bolestan ako volim ali samo tel;esno...ali samim tim sto ne volim ja sam bolestan duhovno.....sve ostalo mu dodje dodatak na to....ni starost me ne sprecava da volim,ni bolest,nista nista ne moze to da spreci.....jedino sto nas zaustavlja je smrt.....e tu covek nema odgovor....tu covek staje....koji je smisao te ljubavi ako je ona prolazna....whats the point?a sve sto se ikada rodilo umrlo je.....pa i buda pa i Hristos