jel hocje neki praktikujucji budista da mi objasni svojim rechima razliku izmedju ispravne namere i ispravnog napora, poshto meni to mnogo slichno zvuchi, neznam zashto je odvojeno... i isto tako i za ispravnu svesnost i ispravnu koncentraciju- mnogo mi je to slichno, kakve su to tolike razlike da je to moralo da se razdvoji da predstavlja razlichite delove osmostrukog puta..
Sto se tice potankog objasnjenja za tvoja pitanja odgovore mozes pronaci na ovoj stranici :
http://www.accesstoinsight.org/lib/authors/bodhi/waytoend.html.
To je svakako ako si zaineteresovan najbolji start, jer je pitanje kako ces nekoga drugog razumeti kad ti " preprica " ono sto zelis da cujes, takodje rekla kazala i ja mislim ovako ili onako, nisu bas najbolji start.
Stim u vezi, dacu ti razlike onako kako ih ja vidim, te iz njih ti mozes izvuci ono sto zelis ( jer si ti u svom postu tako zeleo ) :
Dakle, iako se razlika na prvi pogled ne moze uvideti lako na nasem jeziku sasvim je dovoljno pogledati ove reci na engleskom i utvrditi da zaista postoji razlika izmedju njih : Prva nejasna je
Right Intention ( Ispravna namera ) i
Right Effort( Ispravan napor ).
U nasem jeziku ove dve stvari se mogu sagledati kao jedna, dok kada se prebacimo na engleski na primer, vec mozemo primetiti da namera je izazito u ovom terminu vezana za um ( misli ), dok se ispravan napor moze sagledati u delovanju telom, tako se na primer ispravana namera nalazi na 3 mestu dok se recimo ispravan napor nalazi na 5, jer je zaista tesko da bez ispravnih misli iz naseg napora telom moze izaci nesto ispravno, a izmedju njih se nalazi ispravan govor, kao i ispravna akcija i zivljenje, tek kada smo sebe doveli na ispravan put onda mozemo da krenemo i ispravno da delamo.
Druga nejasna je ispravna svesnost ( Right Mindfulness ) i ispravna koncentracija (Right Concentration ), koje su prilicno teze za objasniti tako da preporucujem da odes na link koji sam ti dao i da procitas sam, no kao i prosli put dacu ti primer iz prakse koji cini mi se je ono sto tebe zanima.
Dakle ispravna svesnost je stanje svesti u kom je svest prisutna trenutno iz trenutka u trenutak, ne zaostaje i ne gubi se u mentalnim konstrukcijama, ovakva svest poznaje osecaje u trenutku kada se oni dogode aka : Sada osecam bol, sada cujem zvuk, sada vidim to i to, ona se tu nalazi kao jedan posmatrac i registar stvari oko sebe, ne sudi ( kao sto regularna svest sudi ), ona ne gradi ( kao sto regularna svest gradi (pr. bol-neugodnost-bolest-lekar-vreme-mesto-itd...), jednostavno registruje i resava stvari onako kako one dolaze, jednu po jednu, resava ono sto se trenutno treba resiti i ne resava ono sto se trenutno ne treba resiti, ne radi 2 stvari u isto vreme i radi jednu dok ne zavrsi drugu, a kad nju zavrsi prelazi na sledecu.
Zapravo Ispravna svest bi bila ona koja se nalazi na pravom mestu u pravo vreme i resava sve i pravom vremenskom periodu, mozda tebi to iz tvog ugla izgleda nemoguce, ali kada bi malo usporio i pogledao svoj um svatio bi da on dok radi jednu stvar ne ostaje samo na njoj vec ide mnogo dalje odatle, dakle ispravna svest bi bila ona koja se nalazi tamo gde treba kada treba ( ona koja ne luta ).
Ispravna koncentracija sa druge strane je zapravno ovo ali na duzi period, ali okrenuta tako da vodi ka kraju patnje kroz Budisticki termin : Postoji patnja, postoji pocetak patnje, postoji kraj patnje i postoji put do prestanka patnje. Dakle koncentracija koja vodi putem do prestanka patnje je ispravna koncentracija a ona kao sto smo rekli je ispravna svest preko duzeg vremenskog perioda a opet iz trenutka u trenutak okrenuta oslobadjanju od patnje kroz prepoznavanje uzroka patnje, a to su : Greed (Zudnja,pohlepa ), Aversion ( Mrznja, averzija ), Delusion ( Obmana ).
Nadam se da sam pomogao, ukoliko te zanima jos neki termin u vezi ucenja slobodno napisi i ja cu se potruditi da odgovorim najbolje sto mogu.
Pozdrav
P.S. The man who is without blind faith, who knows the Uncreated, who has severed all links, destroyed all causes (for karma, good and evil), and thrown out all desires —he, truly, is the most excellent of men.
Covek koji je bez slepe vere, koji poznaje ne stvoreno, koji je prekinuo sve veze, unistio sve uzroke ( za karmu, dobro i zlo ), i izbacio sve zelje - on, zaista, jeste izvanredan covek.