Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
All You Need is Love

Bliski neprijatelj ljubavi jeste vezanost. Vezanost sebe maskira u
ljubav. Ona kaže: "Voleću te ako mi uzvratiš ljubav." To je više neka
vrsta poslovne transakcije. I tako razmišljamo: "Voleću ovu osobu sve
dok bude takva, dok se ne promeni. Voleću ovu stvar samo dok bude
takva kakva ja hoću da bude." Ali to uopšte nije ljubav - to je
vezivanje. Velika je razlika između ljubavi, koja dopušta, prihvata i
ceni, i vezivanja, koje grabi, zahteva i ima za cilj da poseduje. Kada
ljubav pobrkamo sa vezivanjem, ono nas zapravo razdvaja od druge
osobe. Osećamo da nam je ta osoba potrebna kako bismo bili srećni. Taj
kvalitet vezanosti nas takođe navodi da svoju ljubav nudimo jedino
određenim ljudima, isključujući sve druge.

Joseph Goldstein, Seeking the Heart of Wisdom

watrous_harry_wilson-kwan_yin~300~10000_20080924_N08469_164.jpg

Usamljenost

Ako smo na pravi način pripremili sebe snagom svesnosti i postojanošću
samadhija, zajedno sa samopoštovanjem koje dolayi od obuzdavanja čula
i moralnog ponasšanja, tada smo u stanju da prigrlimo energetsku
stvarnost usamljenosti. Umesto da razmišljamo: "Tako se osećam
usamljeno, šta bih mogao da uradim da se oslobodim tog osećanja?
Napisaću mejl, čitaću knjigu ili nazvati nekoga", otvaramo se da
primimo -- bez vrednovanja i analiziranja -- to osećanje samoće. A
biti ohrabren da tako postupimo je izvanredna stvar i u velikoj meri
to je uloga duhovne zajednice.

Ađan Munindo, Alone Together

1209549a5eda4cf906.jpg

Anićća vata sankhara

Anićća vata sankhara -- sve uslovljene stvari su prolazne. Jednostavno rečeno: prolaznost jeste Buda. Ako nešto što je prolazno vidimo zaista jasno, videćemo da je ono trajno, trajno u smislu da je njegova podložnost promeni nepromenljiva. To je trajnost koju poseduju živa bića. Neprekidna transformacija se odvija, od detinjstva, preko mladosti, do starosti i upravo ta prolaznost, ta priroda promene, jeste trajna i fiksirana. Ako na to pogledaš na ovaj način, tvoje srce osetiće olakšanje. Nisi samo ti ta koja kroz sve to prolaziš, već svako od nas.

Kada o stvarima tako razmišljaš, videćeš ih kao mučne i iz toga se rađa otrežnjenje. Tvoja opčinjenost svetom čulnih užitaka će nestati. Uvidećeš da ukoliko imaš mnogo stvari, tada moraš mnogo toga da ostaviš za sobom; ako ih imaš tek nekoliko, tada ćeš ih ostaviti tek nekoliko. Imetak je samo imetak, dug život je samo dug život, nema u tome ničeg posebnog.

Ajahn Chah, Our Real Home

PhotographyBanner.jpg

Uputstvo za rasklapanje

Ako imamo pred sobom auto, prilično smo sigurni pta je to... sve dok
ne počnemo da ga rasklapamo. I tako kad smo jednom izvadili menjač i
radilicu, skinuli točkove i tako dalje -- šta nam ostaje? Više nemamo
pred sobom auto, već skup njegovih delova.

Ista je stvar i sa bićem. I ono se može razložiti na svoje sastavne
delove... takozvane khandhe ili "sastojke". Među njima su 1. fizički
deo, koji obuhvata telo i njegovih pet čula; 2. osećaj, 3. opažaj, 4.
mentalni obrasci (nagoni i emocije) i 5. svest ili um. Kada se ove
komponente nađu na okupu u pravilnom rasporedu, tada su se stvorili
uslovi za nastanak iluzije o sopstvu i ličnosti. Ali kada se ti isti
sastojci istroše ili krenu svaki na svoju stranu -- kao u trenutku
fizičke smrti -- tada to sopstvo ili ličnost više nije moguće pronaći.

John Snelling, Elements of Buddhism

http://2.***************/_8izTWyUIjxY/SqqCR87-dhI/AAAAAAAAFLc/PzHUvknGRNE/s400/terminator.jpg

Tri vrste terapije

Lečenje uma od nečistoća veoma liči na lečenje od jako zarazne
bolesti. Postoji nekoliko faza: prvo dolazi prevencija, zatim
redukcija ili neutralisanje i na kraju iskorenjivanje i izlečenje.
Sīla (vrlina) -- nepovređivanje sebe ili drugih telom ili govorom --
jeste najvažnija kao prevencija. Kod nečistoća koje se već nalaze u
umu, sa druge strane, nije dovoljno samo sprečiti ih da se ispolje,
već ih treba lečiti ako i kada se ispolje. Nečistoće pohlepe, mržnje i
obmanutosti događaju se zato što latentna sklonost ka njima još uvek
postoji u nama, čak i kada one ne ispoljavaju svoje simptome. Zato
treba neutralisati i onda iskoreniti tu latentnu sklonost. Kada se
javi znanje uvida, nečistoce bivaju neutralisane; a kada se plemeniti
osmostruki put i svest koja je njegov plod dogode, oni latentne
sklonosti iskorenjuju jednom zauvek.

Kao što postoje tri vrste mentalnih necčistoća, isto tako postoje i tri
metoda kojima ih lečimo: akutne nečistoce lečimo moralnim obuzdavanjem
(sīla), opsesivne nečistoće smirujemo koncentracijom (samadhi), a
latentne nečistoće lečimo mudrošću (pañña).

Sayadaw U Pandita, Becoming More Clearly Human

Samo posetilac

Nemoj nikada da zaboraviš da si ti ovde samo posetilac, putnik u
prolazu. Tvoj boravak ovde je kratak, a čas odlaska nepoznat. Niko ne
može živeti bez uloženog truda i veštine kojima zadovoljavaš svoje
potrebe zaista su blagoslov. Ali ako se upinješ neprekidno, umor i
iscrpljenost će te osvojiti i nećeš upoznati radost koja dolazi kad se
neki posao završi. Govori tiho i ljubazno; i ne žuri ni sa svojim
mišsljenjem, ni sa savetom. Ako govoriš previše, to će te učiniti
gluvim za ono što drugi govore, a treba da znaš da je sasvim malo onih
koji ne bi mogli nešto da nauče od drugih. Budi blizu kad je pomoć
neophodna, ali daleko kad se nude pohvale i zahvalnosti. Uzmi tek malu
količinu moći, bogatstva i slave, jer oni tako brzo prolaze i bivaju
još brze zaboravljeni. Umesto toga, gaji u sebi ljubav i nastoj da
budeš prijateljski nastrojen prema svakome. Zaista, saosećanje je
melem za mnoge rane. Kad je pronađeš, čuvaj tišinu kao najveće blago
i, svestan svojih dužnosti, odvoj vreme da budeš sam sa sobom. Odbaci
dvoličnost i samoobmanjivanje, vidi sebe onakvog kakav zaista jesi.
Uprkos tome kako se čini, niko nije zaista zao. Svako ko tako izgleda,
zapravo je samo zaveden neznanjem. Ako ovu istinu često promišljaš,
nudićeš uvek više svetlosti nego optužbi i gorčine. Ti, baš kao i sva
bića, imaš u sebi Buda-prirodu. U suštini, tvoj um jeste čist. Zato,
kada zbog nečistoće uma posrneš i padneš, neka te kajanje i crne misli
tu ne zarobe. Povrati bodrost duha i razumevši situaciju, sakupi snage
da nastaviš hod. Poverenje je poput svetiljke, a mudrost čini da ona ponovo
zasvetli. Nosi tu svetiljku svuda sa sobom, tako da uvek budeš u
stanju da razveješ tamu i postojiš obasjan svetlošću.

Buda
Dhammavadaka sutra

church_01.jpg

Ubedljivi argumenti

Vrlo je lako zakljuciti da je meditacija mozda dobra za nekoga,
ali krajnje pogresna za vas. U mom slucaju, meditacija je pocela
sa neopisivim bolovima i dosadom. Krajnje uverljivi argumenti
da odustanete cak i pre nego sto ste uopste poceli pojavice se
i pred vama, to je sasvim sigurno -- ali ne slusajte ih.

Tom Chetwynd: Zen and the Kingdom of Heaven

meditation_image_400_w.jpg

Pet kajanja umirućeg

Mnogo godina radila sam u zdravstvu. Moji pacijenti su bili oni koje su otpustili iz bolnice da na miru umro kod kuće. Sa njima sam podelila neke od najneverovatnijih trenutaka u svom životu. Bila sam sa njima tokom poslednje tri do dvanaest nedelja njihovog života. Ljudi se toliko promene kad se suoče sa sopstvenom smrtnošću. Tako sam naučila da nikada ne podcenim nečiju sposobnost za duhovni rast. Neke od promena kojima sam prisustvovala bile su neverovatne. Svaka od tih osoba doživela je, kao što se može i očekivati, čitavu lepezu emocija: poricanje, strah, bes, kajanje, još malo poricanja i, na kraju, prihvatanje. No, svaki od pacijenata pronašao je svoj mir pre nego što smo se oprostili. Svaki od njih. A kada sam ih pitala ima li nečega zbog čega se kaju ili što bi drugačije uradili, neke zajedničke teme bi se uvek pojavile. Evo pet najčešćih:

1. Voleo bih da sam imao hrabrosti da živim život koji je odraz moje prave ličnosti, a ne onakav kakav su drugi očekivali od mene. Najveći broj se kajao zbog ovoga. Kada ljudi shvate da je njihov život skoro završen i osvrnu se da još jednom pogledaju, tada je lako uvideti koliko je mnogo snova ostalo neispunjeno. Većina ljudi nije uspela da se pozabavi ni polovinom svojih snova i sada mora da umre znajući da su uzrok odluke koje su načinili ili su izbegli da načine. Veoma je važno pokušati da ostvarimo i posvetimo se barem nekim od naših snova na putu. Onog trenutka kad izgubite zdravlje, suviše je kasno za to. Zdravlje nam donosi slobodu za koju mnogi ni ne shvataju da je imaju -- sve donde dok je ne izgube.

2. Voleo bih da nisam radio toliko. Ovo je izjavio svaki muški pacijent o kojem sam se starala. Propustili su detinjstvo svoje dece i druženje sa svojom suprugom. I žene su govorile o ovome sa žaljenjem. Ali pošto je većina njih bila starog kova, mnoge žene su bile domaćice. Svi muškarci su duboko žalili što su toliko mnogo vremena provodili upregnuti u posao. Pojednostavljivanjem svog života i praveći svesne odluke na putu, moguće je da vam ne treba toliki prihod za koji smatrate da bez njega ne možete. I stvarajući više prostora u životu, postajete srećniji i otvoreniji za nove mogućnosti, pogodniji za novi način življenja.

3. Žao mi je što nisam imao više hrabrosti da ispoljim svoja osećanja. Mnogi ljudi potiskivali su svoja osećanja kako ne bi narušili svoje odnose sa drugima. Kao posledica, pristali su da žive poput nekakvih invalida i nikada nisu postali ono što su zapravo mogli da postanu. Mnogi su oboleli usled gorčine i besa koji se u njima nagomilavao. Mi ne možemo da kontrolišemo reakcije drugih. Međutim, iako će možda ljudi reagovati u početku kada za promenu počnete da govorite ono što mislite, na kraju će to vaš međusobni odnos podići na jedan viši i zdraviji nivo. Ako se ne desi to i dođe do razlaza, barem ćete se osloboditi jednog nezdravog odnosa u životu. Kako god da se desi, na dobitku ste.

4. Voleo bih da sam ostao u kontaktu sa svojim prijateljima. Često ljudi ne shvataju do kraja značaj starih prijateljstava, sve dok im ne ostane tek koja nedelja života, a tada vieš nije moguće pronaći ih. Mnogi su bili toliko obuzeti sopstvenim životom, da su dopustili da im zlatna prijateljstva tokom godina iskliznu iz ruku. Mnogo je bilo kajanja zbog neuzvraćenog prijateljstva na vreme i onda kada je postojala šansa za to. Svako nedostaju njegovi prijatelji kad umire. Ali je isto tako uobičajeno da ih izgubimo usled prebrzog načina života. Kada se suočite sa nadolazećom smrću, fizički delovi života gube na značaju. Ljudi žele da svoje finansijske poslove ostave iza sebe obavljene. Ali nisu novac i status ono što ima istinski značaj za njih. Oni žele da stvari ostave u redu zbog dobrobiti onih koje vole. No, obično su suviše bolesni i nemoćni da obave taj zadatak. I na kraju se sve svede na ljubav i međusobne odnose. To je sve što ostane u poslednjim nedeljama, ljubav i naši međusobni odnosi.

5. Želeo bih da sam sebi dopustio da budem srećniji. Ovo je iznenađujuće često kajanje. Mnogi do samoga kraja nisu shvatali da sreća jeste izbor. Ostajali su zaglavljeni u stare obrasce i navike. Takozvani konfor poznatoga obuzeo je i njihove emocije i njihov fizički život. Strah od promena ih je nagonio da s epretvaraju pred drugima, a i pred sobom, da jesu zadovoljni. A duboko u sebi žudeli su da se dobro ismeju i ponovo čine gluposti u životu. Kada ste na samrtnom odru, više vam zaista nije bitno šta drugi misle o vama. I kako bi bilo divno biti u stanju okrenuti leđa svemu i ponovo se smejati, mnogo pre nego što dođe čas smrti.

Život jeste izbor. To je tvoj život. Biraj svesno, biraj mudro, biraj iskreno.

Bonnie Ware

jel hocje neki praktikujucji budista da mi objasni svojim rechima razliku izmedju ispravne namere i ispravnog napora, poshto meni to mnogo slichno zvuchi, neznam zashto je odvojeno... i isto tako i za ispravnu svesnost i ispravnu koncentraciju- mnogo mi je to slichno, kakve su to tolike razlike da je to moralo da se razdvoji da predstavlja razlichite delove osmostrukog puta..

jel hocje neki praktikujucji budista da mi objasni svojim rechima razliku izmedju ispravne namere i ispravnog napora, poshto meni to mnogo slichno zvuchi, neznam zashto je odvojeno... i isto tako i za ispravnu svesnost i ispravnu koncentraciju- mnogo mi je to slichno, kakve su to tolike razlike da je to moralo da se razdvoji da predstavlja razlichite delove osmostrukog puta..

Sto se tice potankog objasnjenja za tvoja pitanja odgovore mozes pronaci na ovoj stranici : http://www.accesstoinsight.org/lib/authors/bodhi/waytoend.html.
To je svakako ako si zaineteresovan najbolji start, jer je pitanje kako ces nekoga drugog razumeti kad ti " preprica " ono sto zelis da cujes, takodje rekla kazala i ja mislim ovako ili onako, nisu bas najbolji start.

Stim u vezi, dacu ti razlike onako kako ih ja vidim, te iz njih ti mozes izvuci ono sto zelis ( jer si ti u svom postu tako zeleo ) :
Dakle, iako se razlika na prvi pogled ne moze uvideti lako na nasem jeziku sasvim je dovoljno pogledati ove reci na engleskom i utvrditi da zaista postoji razlika izmedju njih : Prva nejasna je Right Intention ( Ispravna namera ) i Right Effort( Ispravan napor ).
U nasem jeziku ove dve stvari se mogu sagledati kao jedna, dok kada se prebacimo na engleski na primer, vec mozemo primetiti da namera je izazito u ovom terminu vezana za um ( misli ), dok se ispravan napor moze sagledati u delovanju telom, tako se na primer ispravana namera nalazi na 3 mestu dok se recimo ispravan napor nalazi na 5, jer je zaista tesko da bez ispravnih misli iz naseg napora telom moze izaci nesto ispravno, a izmedju njih se nalazi ispravan govor, kao i ispravna akcija i zivljenje, tek kada smo sebe doveli na ispravan put onda mozemo da krenemo i ispravno da delamo.
Druga nejasna je ispravna svesnost ( Right Mindfulness ) i ispravna koncentracija (Right Concentration ), koje su prilicno teze za objasniti tako da preporucujem da odes na link koji sam ti dao i da procitas sam, no kao i prosli put dacu ti primer iz prakse koji cini mi se je ono sto tebe zanima.
Dakle ispravna svesnost je stanje svesti u kom je svest prisutna trenutno iz trenutka u trenutak, ne zaostaje i ne gubi se u mentalnim konstrukcijama, ovakva svest poznaje osecaje u trenutku kada se oni dogode aka : Sada osecam bol, sada cujem zvuk, sada vidim to i to, ona se tu nalazi kao jedan posmatrac i registar stvari oko sebe, ne sudi ( kao sto regularna svest sudi ), ona ne gradi ( kao sto regularna svest gradi (pr. bol-neugodnost-bolest-lekar-vreme-mesto-itd...), jednostavno registruje i resava stvari onako kako one dolaze, jednu po jednu, resava ono sto se trenutno treba resiti i ne resava ono sto se trenutno ne treba resiti, ne radi 2 stvari u isto vreme i radi jednu dok ne zavrsi drugu, a kad nju zavrsi prelazi na sledecu.
Zapravo Ispravna svest bi bila ona koja se nalazi na pravom mestu u pravo vreme i resava sve i pravom vremenskom periodu, mozda tebi to iz tvog ugla izgleda nemoguce, ali kada bi malo usporio i pogledao svoj um svatio bi da on dok radi jednu stvar ne ostaje samo na njoj vec ide mnogo dalje odatle, dakle ispravna svest bi bila ona koja se nalazi tamo gde treba kada treba ( ona koja ne luta ).
Ispravna koncentracija sa druge strane je zapravno ovo ali na duzi period, ali okrenuta tako da vodi ka kraju patnje kroz Budisticki termin : Postoji patnja, postoji pocetak patnje, postoji kraj patnje i postoji put do prestanka patnje. Dakle koncentracija koja vodi putem do prestanka patnje je ispravna koncentracija a ona kao sto smo rekli je ispravna svest preko duzeg vremenskog perioda a opet iz trenutka u trenutak okrenuta oslobadjanju od patnje kroz prepoznavanje uzroka patnje, a to su : Greed (Zudnja,pohlepa ), Aversion ( Mrznja, averzija ), Delusion ( Obmana ).
Nadam se da sam pomogao, ukoliko te zanima jos neki termin u vezi ucenja slobodno napisi i ja cu se potruditi da odgovorim najbolje sto mogu.

Pozdrav

P.S. The man who is without blind faith, who knows the Uncreated, who has severed all links, destroyed all causes (for karma, good and evil), and thrown out all desires —he, truly, is the most excellent of men.

Covek koji je bez slepe vere, koji poznaje ne stvoreno, koji je prekinuo sve veze, unistio sve uzroke ( za karmu, dobro i zlo ), i izbacio sve zelje - on, zaista, jeste izvanredan covek.

er, vec mozemo primetiti da namera je izazito u ovom terminu vezana za um ( misli ), dok se ispravan napor moze sagledati u delovanju telom,
chekaj, kako sad ovo? poshto sam kod biku bodija nashao da se ispravan napor sastoji od, evo kopiracju ovde:
(a) Napor da sprečimo nastanak štetnih stanja uma
(b) Napor da napustimo već nastala štetna stanja uma
(c) Napor da razvijamo još nerazvijena korisna stanja uma
(d) Napor da negujemo već nastala korisna stanja uma
znachi, po njemu, napor je takodje vezan za um. zato mi je bilo chudno zashto su odvojeni namera (intention) i napor (effort).

Dakle ispravna svesnost je stanje svesti u kom je svest prisutna trenutno iz trenutka u trenutak, ne zaostaje i ne gubi se u mentalnim konstrukcijama, ovakva svest poznaje osecaje u trenutku kada se oni dogode aka : Sada osecam bol, sada cujem zvuk, sada vidim to i to, ona se tu nalazi kao jedan posmatrac i registar stvari oko sebe, ne sudi ( kao sto regularna svest sudi ), ona ne gradi ( kao sto regularna svest gradi (pr. bol-neugodnost-bolest-lekar-vreme-mesto-itd...), jednostavno registruje i resava stvari onako kako one dolaze, jednu po jednu, resava ono sto se trenutno treba resiti i ne resava ono sto se trenutno ne treba resiti, ne radi 2 stvari u isto vreme i radi jednu dok ne zavrsi drugu, a kad nju zavrsi prelazi na sledecu.
Zapravo Ispravna svest bi bila ona koja se nalazi na pravom mestu u pravo vreme i resava sve i pravom vremenskom periodu, mozda tebi to iz tvog ugla izgleda nemoguce, ali kada bi malo usporio i pogledao svoj um svatio bi da on dok radi jednu stvar ne ostaje samo na njoj vec ide mnogo dalje odatle, dakle ispravna svest bi bila ona koja se nalazi tamo gde treba kada treba ( ona koja ne luta ).
jel to ima veze sa samatha meditacijom? poshto sam ja na nekom budistichkom sajtu nashao, sad se ni ne secjam shta je to tachno bilo, dal samata meditacija, ili priprema za nju, ili jedan njen oblik, pochetki oblik shta god. i bavio sam se time neko vreme, gde sam se opustio, i onda zamishljao da mi se svaki mishicj u telu stezhe pa opushta, redom od vrha chela do nozhnih prstiju i nazad, i to je vezhba za to- drzhanje uma u trenutku, i time sam se bavio radi jachanja uma/ volje, i mogu recji da je dalo rezultate.

Ispravna koncentracija sa druge strane je zapravno ovo ali na duzi period, ali okrenuta tako da vodi ka kraju patnje kroz Budisticki termin : Postoji patnja, postoji pocetak patnje, postoji kraj patnje i postoji put do prestanka patnje. Dakle koncentracija koja vodi putem do prestanka patnje je ispravna koncentracija a ona kao sto smo rekli je ispravna svest preko duzeg vremenskog perioda a opet iz trenutka u trenutak okrenuta oslobadjanju od patnje kroz prepoznavanje uzroka patnje, a to su : Greed (Zudnja,pohlepa ), Aversion ( Mrznja, averzija ), Delusion ( Obmana ).
znachi koncentracija je isto shto i svesnost, samo dok se ispravna svesnost odnosi na koncentrisanje na trenutak dok se ispravna koncentracija odnosi na koncentrisanje na npr- 4 plemenite istine, ta 3 uzroka patnje, i slichno, jel sam dobro svatio? i jel to vipasana meditacija?

chekaj, kako sad ovo? poshto sam kod biku bodija nashao da se ispravan napor sastoji od, evo kopiracju ovde:
(a) Napor da sprečimo nastanak štetnih stanja uma
(b) Napor da napustimo već nastala štetna stanja uma
(c) Napor da razvijamo još nerazvijena korisna stanja uma
(d) Napor da negujemo već nastala korisna stanja uma
znachi, po njemu, napor je takodje vezan za um. zato mi je bilo chudno zashto su odvojeni namera (intention) i napor (effort).

Zapravo Biku Bodhi je ovde u pravu, ali ono sto sam ja hteo reci je da namera ne mora da preraste u delo, ali kada se jednom odlucimo koja nam je namera onda koristimo napor da izvrsimo nameru. Jednostavno namera bez napora moze a i nemora da bude, ali namera sa naporom je ono sto se ostvaruje.
Pr. Namerio sam da prestanem da pusim, ali moram da izvrsim napor ne pusenja da bi to bilo moguce, ukoliko ne izvrsim napor, moja namera nije ostvarena, takodje namerio sam da prestanem da mislim o devojci, ali bez napora od toga nece biti nista.
Isto tako je i sa umom moram da imam ispravnu nameru da bih imao ispravan napor, jer bez ispravne namere nema ispravnog napora.
Nadam se da je sad jasnije ??

jel to ima veze sa samatha meditacijom? poshto sam ja na nekom budistichkom sajtu nashao, sad se ni ne secjam shta je to tachno bilo, dal samata meditacija, ili priprema za nju, ili jedan njen oblik, pochetki oblik shta god. i bavio sam se time neko vreme, gde sam se opustio, i onda zamishljao da mi se svaki mishicj u telu stezhe pa opushta, redom od vrha chela do nozhnih prstiju i nazad, i to je vezhba za to- drzhanje uma u trenutku, i time sam se bavio radi jachanja uma/ volje, i mogu recji da je dalo rezultate.

Da u nekom pogledu, ali ima veze Vipasana meditacijom takodje. Sto se tice same meditacije preporucio bih ti da odes na sledeci link : http://www.yu-budizam.com/bud27b.html
Gde mozes pronaci uvod u meditaciju, kao i vodjene meditacije, koje su od velike pomoci pocetnicima.
Drago mi je da je dalo rezultate, sa zamisljanjem za pocetak barem, nije najbolje baviti se, preporucujem iz licnog iskustva " posmatranje " posebno daha; lakse je jer je vrlo uocljivo i nalazi se u sadasnjem trenutku. Mozes uvek da ga posmatras jer je uvek tu i ne mozes se vezati za njega, ali je moguce da um " odluta " dok se ova vrsta meditacije radi, te kada se meditant primeti da mu je um odlutao on se samo vrati i krene iz pocetka. Takodje mozes koristi brojeve ili slozenicu Bud-tho, kako bi svom umu dao posao za pocetak, da ne bi lutao u svojim kreacijama dok ti pokusavas da meditiras.
Ovde ces sigurno primetiti razliku izmedju namere i napora jer ako ne ulozis napor, um ce promeniti tvoju nameru da posmatras dah.

znachi koncentracija je isto shto i svesnost, samo dok se ispravna svesnost odnosi na koncentrisanje na trenutak dok se ispravna koncentracija odnosi na koncentrisanje na npr- 4 plemenite istine, ta 3 uzroka patnje, i slichno, jel sam dobro svatio? i jel to vipasana meditacija?

Zapravo svesnost je posmatranje objekta paznje iz momenta u momenat, a koncentracija je svesnost na odredjeni vremenski period. Ispravna koncentracija je posmatranje 3 karakteristike ( ne stalnost; ne ja i ne zadovoljavajuce ), 3 uzroka patnje, 4 plemenite istine i bilo kog drugog uzroka ili pak posledice a koje kao rezultat imaju patnju.

Zapravo Biku Bodhi je ovde u pravu, ali ono sto sam ja hteo reci je da namera ne mora da preraste u delo, ali kada se jednom odlucimo koja nam je namera onda koristimo napor da izvrsimo nameru. Jednostavno namera bez napora moze a i nemora da bude, ali namera sa naporom je ono sto se ostvaruje.
Pr. Namerio sam da prestanem da pusim, ali moram da izvrsim napor ne pusenja da bi to bilo moguce, ukoliko ne izvrsim napor, moja namera nije ostvarena, takodje namerio sam da prestanem da mislim o devojci, ali bez napora od toga nece biti nista.
Isto tako je i sa umom moram da imam ispravnu nameru da bih imao ispravan napor, jer bez ispravne namere nema ispravnog napora.
Nadam se da je sad jasnije ??
jeste, al meni je i dalje to toliko povezano da ne bih to odvajao. npr, 3 pravila morala, koja sama po sebi imaju po par "podpravila" da bi se znalo shta obuhvataju su u jednoj grupi kao ispravno delovanje, a namera i napor su razdvojeni; ja to tako ne bi uradio :) al dobro, ako je buda vecj tako hteo neka mu, osnovacju ja svoju religiju/ filozofiju x)

Drago mi je da je dalo rezultate, sa zamisljanjem za pocetak barem, nije najbolje baviti se, preporucujem iz licnog iskustva " posmatranje " posebno daha; lakse je jer je vrlo uocljivo i nalazi se u sadasnjem trenutku.
ja sam probao prvo da se koncentrishem da disanje, al mi je ovo sa mishicjima bilo lakshe, poshto ima "vishe" o chemu treba razmishljati. a poshto kao i svi, imam haotichan um, prvo sam uzeo da to radim, pa kao, nekad u buducjnosti da predjem na neke jednostavnije stvari, shto je po mom misljenju tezhe, jer josh vishe smanjujesh stvari o kojima razmishljash, i treba ti vishe truda, jer vishe kontrolishesh um.

Trenutak uma

Sadašnji trenutak se menja toliko brzo da često ni ne primećujemo da
on postoji. Svaki trenutak uma je nalik seriji slika koje prolaze kroz
kinoprojektor. Neke od tih slika dolaze od čulnih utisaka. Druge
potiču od sećanja na prošle događaje ili od maštanja o budućnosti.
Svesnost nam pomaže da zaustavimo svaku od njih i postanemo svesni
svojih senzacija i iskustava dok se događaju, neizmenjenih bojama
koje im dodaju društveno uslovljene reakcije ili navike.

Bhante Gunaratana: Eight Mindful Steps to Happiness

projector_home.gif

Usamljenost

Ako smo na pravi način pripremili sebe snagom svesnosti i postojanošću
samadhija, zajedno sa samopoštovanjem koje dolayi od obuzdavanja čula
i moralnog ponasšanja, tada smo u stanju da prigrlimo energetsku
stvarnost usamljenosti. Umesto da razmišljamo: "Tako se osećam
usamljeno, šta bih mogao da uradim da se oslobodim tog osećanja?
Napisaću mejl, čitaću knjigu ili nazvati nekoga", otvaramo se da
primimo -- bez vrednovanja i analiziranja -- to osećanje samoće. A
biti ohrabren da tako postupimo je izvanredna stvar i u velikoj meri
to je uloga duhovne zajednice.

Ađan Munindo, Alone Together

1209549a5eda4cf906.jpg

Ma sve je to ok ali paraziti kad se uhvate oko ljudi tu ti onda ne pomaže ni budizam niti ikakvi pravac osim autoriteta snage pre kojim se paraziti preplaše i pobjegnu i ne dosađuju ti više.
A budizam može da funkcionira kad se skriješ na brdo gdje nema nikoga ali u gradu zajebi tu shemu.
To ne pali..To je samo iluzija..

Ma sve je to ok ali paraziti kad se uhvate oko ljudi tu ti onda ne pomaže ni budizam niti ikakvi pravac osim autoriteta snage pre kojim se paraziti preplaše i pobjegnu i ne dosađuju ti više.
A budizam može da funkcionira kad se skriješ na brdo gdje nema nikoga ali u gradu zajebi tu shemu.
To ne pali..To je samo iluzija..

Ja ne vezbam druge, ja ne vezbam sebe, ja ne vezbam selo, ja ne vezbam brdo, ja samo vezbam ovaj um pun uslovljenosti i vezivanja.
Ja vezbam da ga oslobodim iluzije.

Back