Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izdaleka blistaju dobri, slično snežnim vrhovima Himalaja.
Rdjavi, makar i blizu bili, nevidljivi su poput strele u noć odapete.

Buda
Dhammapada, strofa 304

01-himalayas.jpg

"Kad bih mogao da meditiram, bio bih bolja osoba"

Kad ljudi počnu da meditiraju ili rade bilo kakvu vrstu duhovne
prakse, oni uvek misle da će na neki način da se poprave, što je jedna
vrsta suptilne agresije protiv onoga što oni zapravo jesu. To je
pomalo kao da kazu: "Ako dzogiram, biću mnogo bolja osoba."
"Kad bih samo nekako mogao da se domognem lepše kuće, bio bih bolja osoba."
"Kad bih mogao da meditiram i smirim se, bio bih bolja osoba"... Ali
prijateljska ljubav - maitri ili metta - prema sebi ne znači
osloboditi se bilo čega. Maitri znači da i posle svih tih godina
možemo biti šašavi. Još uvek možemo biti zastrašeni ili ljubomorni ili
puni osećanja sopstvene bezvrednosti. Poenta nije u tome da se
upinjemo da promenimo sebe. Praksa meditacije nije u tome da sebe
odbacimo i postanemo nešto bolje. Ona znači sprijateljiti se sa onim
što već jesmo. Osnov prakse si ti ili ja ili ko god smo sada, takvi
kakvi jesmo. To je osnova, to mi proučavamo, tome prilazimo kako bismo
ga upoznali sa neverovatnom znatiželjom i zanimanjem.

Pema Chodron, The Wisdom of No Escape and the Path of Loving-Kindness

best-binoculars-300x198.png

Cipele

Jednom davno, pre mnogo vekova, ljudi su hodali bosi. i onda, jednoga dana dok je hodala bosa preko nekog oštrog kamenja, kraljica je posekla nogu. Veoma ljuta zbog toga, brzo je sazvala sve svoje ministre i naredila da se čitavo kraljevstvo prekrije najfinijom kožom. Ipak, jedan od ministara je imao dovoljno kuraži da predloži lakši put. "Umesto da kožom pokrivamo svu zemlju u kraljevstvo, zašto ne bismo njome pokrili tabane svakog podanika u njemu." Kraljica se saglasi sa ovim i tako su nastale cipele.

Zaista izgleda glupo pokrivati celo kraljevstvo kožom kako se hodajući ne bismo posekli. Slično ovome, neke od naših strategija kako bi trebalo da živimo zapravo su pokušaji da pokrijemo čitav svet. Mnogo efikasniji način življenja jeste da naučimo da vodimo računa upravo o onom mestu gde se dodirujemo sa ovim svetom.

Gille Fronsdale, The Issue at Hand

spring-shoes.jpg

U Mahasatipatthana sutti Buda je rekao: "Kad je um uznemiren, ja znam
da je um uznemiren." Od tebe se ne očekuje da uradiš bilo šta više od
toga. Buda nije rekao da treba da se osećaš krivim zato što si sada
pohlepan ili besan. Ti znaš šta se događa. Ne obmanjuj sebe. To je
sve što možeš da uradiš. Zato, budi svestan i nemoj sam sebe da
kinjiš. Prihvatanje i iskrenost su najvažniji.

Znati stanje u kojem je um, dovoljno je. Ako pokušaš da učiniš još
nešto, završićeš samo sa još više frustracije. Ne postoji kontrola i
to je pravo značenje anatte ili nepostojanja trajnog "ja".
"Kada je um požudan, ja znam da je um požudan."
Znati znači biti potpuno svestan. To je sve, ništa više od
toga. Imati smiren i blag um sve vreme je nemoguće za nekoga
ko je u kontaktu sa toliko ljudi svaki dan.

Sayadaw U Jotika: Snow in the Winter

jotika.jpg

Neverovatan video.
interesantno je da u ovom videu, na zidu prostorije gde se odigrava ova vesela igra, je slika velikog ramana maharšija.

ramana_col.jpg

maharšijev život predstavlja učenje o božanskom prosvetljenju, zasnovanom na budnoj tišini.
on neusiljeno i nesputano dotiče život u svim njegovim aspektima.
ni jedna škola filosofije, kulta, vere, joge i slično nisu mu se mogle pripisati pošto ga nije bilo lako uklopiti u već postojeće klasifikacije.
živeo je slobodno, ostao slobodan i dopuštao svakome da bude slobodan na isti način.

"Kažeš da je ovo "doba razuma" i da učenje mora biti u skladu sa razumom.
Pitam te: "čiji je intelekt?"
Ti moraš odgovoriti "Moj", tako da je intelekt tvoje oruđe.
Koristiš ga za odmeravanje razlika.
Ti nisi to, niti je on odvojen od tebe.
Ti si postojeća Stvarnost, dok je intelekt samo pojava.
Moraš pronaći ono što jesi i držati se toga.
Nema intelekta u dubokom snu.
Ni dete ga nema. Intelekt se razvija sa godinama.
Ali, kako bi došlo do bilo kakvog razvoja ili pojavljivanja intelekta
bez njegove klice u snu ili detinjstvu?
Zašto se vraćati u istoriju da bi se otkrila ova osnovna činjenica?
Stepen istine u istoriji jednak je stepenu istine kod istoričara."
- Bagavan Šri Ramana Maharši -

ps. yebiga nikako da me se oslobodite, stalno nešto spanujem :lol:

edit:
hungane, obrati pažnju na onaj video koji sam ja okačio.
jutro je. ljudi idu na posao. neki još spavaju, ostale face su syebane, od umora, od života.
svako je zaronjen u svoju muku, u svoju tihu patnju.
i onda ulazi čovek, i u roku od nekoliko minuta im menja kompletno raspoloženje.
brige, problemi, umor...sve je odjednom isčezlo i zamenio ga je osmeh.
smeh je čudotvoran lek, zaista!

Poslednja izmena:
Izvan sreće i nesreće

Ućenje o ćetiri plemenite istine kaže: Postoji patnja – dukkha; postoji njen uzrok – samudaya; postoji njen kraj – nirodha; i postoji put do tog kraja – magga. To je jedno zaista praktično učenje. U svakoj situaciji unutrašnjeg konflikta možemo preuzeti odgovornost za ono što osećamo. Zašto patim? Šta sada želim? Možemo da istražujemo, koristeći dhammavićayu – analizu svojstava. Vrlo je važno da zaista i primenimo to učenje. Ađahn Ča je imao običaj da kaže: "Nekad su ljudi koji su vrlo blizu budizmu nalik mravima koji stalno idu oko mangoa. Oni zapravo nikada ne probaju njegov ukus." Nekada čujemo čitavu strukturu učenje i pomislimo da razumemo -- "To je zapravo jedan način gledanja na život", kažemo sebi. Ali to učenje nije samo još jedna intelektualna struktura. Ono nam kaže da i naše iskustvo ima svoju strukturu, koju treba da razumemo. Zato, ne radi se o tome da mi jednostavno koristimo svoju inteligenciju da maksimizujemo sukkhu (sreću) i minimizujemo dukkhu (nesreću). Mi je koristimo da oslobodimo um, da odemo iza, da ostvarimo nepovratno oslobađanje srca, da ostvarimo nibbanu. Koristimo svoju inteligenciju radi slobode, a ne samo radi prolaznih stvari; da oslobodimo svoj um, a ne samo da budemo srećni. Mi odlazimo iza srecće i nesreće. Ne pokušavamo da samo dođemo do još jednog prijantog iskustva; reč je o jednom sasvim drugačijem stavu.

Ajahn Viradhammo: So What?

Kuvanje pirinča

Vežbanje je poput kuvanja pirinča. Ako je plamen blag, pirinač će biti savršeno kuvan i lak za varenje. Ako je, pak, plamen suviše jak, pirinač ce izgoreti i pre nego što bude kuvan. Treba vežbati na opušten način. Ako sebe ne mučiš dualnostima, ako nemaš ni premalo ni premnogo samopouzdanja, šta bi onda trebalo da radiš? Nisi ovde došao da postaneš prosvetljen, več da vežbaš. Nije važno da li si sve do kraja shvatio i možeš li u praksu da uđeš duboko ili ne. Okreni leđa svakoj sumnji o metodu i tome jesi li našao "pravu stvar" da vežbaš. Ne podcenjuj sam sebe. Ako drugi mogu da vežbaju, onda i ti možeš barem da pokušaš.

Master Sheng-yen: Faith in Mind

Chair%20Meditation%20Posture08.jpg

Neprosvetljeni život potiče iz svesti koja je pomućena sopstvenim svetom zabluda.Ako shvatimo da ne postoji svet zabluda izvan naše svesti,pomućeni um rasvetljuje se i pročišćava.
A kada prestanemo da stvaramo nečiste uslove i okolinu,onda dostižemo prosvetljenje.

Back