Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U miru sa stvarima kakve jesu

Ako uspemo da svakoga dana sedimo mirno, u tišini, zagledani unutar samih sebe,
dopiremo do onoga što je najstvarnije i najpouzdanije u nama, a u isto vreme vrlo lako
ostaje neprimećeno i nerazvijeno. Kada suočeni sa primamljivošću spoljašnjeg sveta,
makar i za kratko pronađemo centar u sebi, tako da ne moramo da tragamo bilo gde
drugde za nečim što će nas ispuniti ili učiniti srećnim, tada smo kod kuće gde god da
se nađemo, tada smo u miru sa stvarima kakve jesu, iz trenutka u trenutak.

Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation For Everyday Life

sada.jpg

Pozitivna neizvesnost

Imajući oslobođenje pred očima kao svoj cilj,
mudar napušta tamu i raduje se svetlosti,
ostavlja za sobom varljiv osećaj sigurnosti
i traga za slobodom od vezanosti.
Hod ka tom oslobođenju jeste težak i redak,
ali mudri na njega ipak kreću,
tako što se ne vezuju za ono što jeste prepreka
i čiste sopstveno srce i um.

Dhammapada, 87-88

U ovom stalno promenljivom svetu razumljivo je da tragamo za sigurnošću. Ali ako
to činimo na pogrešnim mestima, na kraju ostanemo razočarani. Sve dok insistiramo
na vezanosti za fantazije, uzimajući ih kao činjenice, sami svoju patnju stvaramo. Ne
može sebi dopustiti da ignorišemo činjenice, kao što je recimo ona da su sve stvari
neizvesne. Deci jeste potreban određeni stepen zaštite, sve dok ne odrastu, ali kao
zreli ljudi mi moramo napustiti lažnu izvesnost. Duhovni rast znači prepoznavanje kada
se držimo još uvek starih, izlizanih priča, o sebi i o stvarnosti oko nas. To znači da
kada se sapletemo na sopstvenu naivnost, ne jurimo da to sakrijemo, pretvarajući se
da smo svesniji nego što zaista jesmo. Umesto toga, zahvalni smo na dragocenoj pouci.

S ljubavlju
monah Munindo

Senka

Baš kao što sunčeva svetlost preplavi mesto koje je napustila senka, a senka
preplavi mesto koje je napustila sunčeva svetlost, isto tako, sa prestankom
ushićenja zbog osame, tuga se javlja, a sa prestankom tuge, ushićenje zbog
osame se javlja.

Buda

Pañćattaya sutta (MN 102)

Koza i sveštenik (namerno prvo koza pa tek onda sveštenik)...

goat10.jpg

Jednom davno, u jednom selu u drevnoj Indiji, živeli su jedna mala koza i jedan sveštenik. Sveštenik je hteo da žrtvuje kozu bogovima. Podigao je ruku i nož kako bi je zaklao, ali koza najednom poče da se smeje. Sveštenik zastane, u čudu, pa upita kozu: “Zašto se smeješ? Znaš li da ću te sad zaklati?” - “O, da,” reče koza. “Znam, pošto sam 499 puta umrla i iznova se rodila kao koza, i ponovo ću se roditi kao ljudsko biće.” Onda mala koza poče da plače. Visoki sveštenik je upita: “Zašto sada plačeš?” A koza mu odgovori: “Zbog tebe, jadni svešteniče. Pre 500 života i ja sam bila visoki sveštenik i žrtvovala koze bogovima.” Sveštenik padne na kolena i reče: “Oprosti mi, preklinjem te. Odsad ću biti čuvar i zaštitnik svih koza u zemlji.” Čemu nas uči ova drevna priča? Tome da se nijedno živo biće ne sme žrtvovati. Namaste.

Izvanredno.

Mantra of Avalokiteshvara

The Beautiful Chants of the Six-Word Mantra of Great Illumination and the Mantra of Great Compassion can be heard.
When we sing along with the chant, our entire body, heart and mind gradually come into deep contemplation. Our innate wisdom is revealed, so that we can joyfully abide by the Six Paramittas of keeping the precepts, tolerance, diligence, charity, contemplation and wisdom. We can eliminate all the poisons of greed, anger, delusion, arrogance, doubts and evil thoughts, And open the Path of the Bodhisathvas by closing the Six Realms of Heaven, Humans, Asuras, Animals, Hungry Ghosts and Hell.
The merits of your chanting the mantra will benefit not only yourself, but all living creatures, including small animals and insects, so that their souls will become tranquil and joyful.
You are cordially invited to chant with us!
Please don't forget to dedicate the merits of your chanting and listening to all the living creatures of the world.

Super je.

Interesuje me nešto. Da li po tibetanskom učenju postoji još neki način da duše ostanu povezane u nekom narednom životu? Ne mislim na ja sad ubijem tebe, ti u narednom ubiješ mene, kao ovaj s kozom, nego na naše prijatelje, poznanike, roditelje, ljubimce, neprijatelje, ljubavnike itd i to da se ponovo sretnu u drugačijim odnosima, u nekom drugom životu?

Super je.

Interesuje me nešto. Da li po tibetanskom učenju postoji još neki način da duše ostanu povezane u nekom narednom životu? Ne mislim na ja sad ubijem tebe, ti u narednom ubiješ mene, kao ovaj s kozom, nego na naše prijatelje, poznanike, roditelje, ljubimce, neprijatelje, ljubavnike itd i to da se ponovo sretnu u drugačijim odnosima, u nekom drugom životu?
Svi jaki odnosi su karmički - a to je upravo ovo što si napisala:roditelji - deca, ljubavni parovi, prijatelji ali bogami i neprijatelji....
i neki se protežu kroz više života...dok ne odrade karmu
e sad ljudi se prirodno ne sećaju svojih prošlih života - eventualno u nekim fragmentima
samim tim ne znamo kakav smo dug napravili prema nekoj osobi ili ona prema nama
jedino se to kod neprijatelja prepoznaje - pod uslovom da se veruje u reinkarnaciju, oni su najbolji primer za potvrdu nekog našeg lošeg dela u prošlosti
To važi i za takozvanu ''Ljubav na prvi pogled'' - tipično karmičko prepoznavanje

Svi jaki odnosi su karmički - a to je upravo ovo što si napisala:roditelji - deca, ljubavni parovi, prijatelji ali bogami i neprijatelji....
i neki se protežu kroz više života...dok ne odrade karmu
e sad ljudi se prirodno ne sećaju svojih prošlih života - eventualno u nekim fragmentima
samim tim ne znamo kakav smo dug napravili prema nekoj osobi ili ona prema nama
jedino se to kod neprijatelja prepoznaje - pod uslovom da se veruje u reinkarnaciju, oni su najbolji primer za potvrdu nekog našeg lošeg dela u prošlosti
To važi i za takozvanu ''Ljubav na prvi pogled'' - tipično karmičko prepoznavanje

I na ovo sam između ostalog mislila. Tek od nedavno sam počela da se interesujem za budizam, možda pitam svašta :) ali slično sam čula od poznanice koja se bavi astrologijom, prema kojoj sam iskreno skeptična...Iako je zapadno stanovništvo odgajano pretežno u duhu hrišćanstva, kroz neke marginalne teme se proteže to pitanje prošlih i budućih života i ponovnih susreta koje je budizam uobličio. Kad kažem u duhu hrišćanstva, naravno ne mislim da Biblija govori o tome, nego da se nezavisno od toga i dalje to spominje, iako nije hrišćanska tekovina.
Fantastičan mi je budizam jer je religija/filozofija koja podržava činjenice i pri tom uči o istinskoj humanosti i ne samo to, već je i aktivno podstiče.

Hvala ti na odgovoru :)

Poslednja izmena:
I na ovo sam između ostalog mislila. Tek od nedavno sam počela da se interesujem za budizam, možda pitam svašta :) ali slično sam čula od poznanice koja se bavi astrologijom, prema kojoj sam iskreno skeptična...Iako je zapadno stanovništvo odgajano pretežno u duhu hrišćanstva, kroz neke marginalne teme se proteže to pitanje prošlih i budućih života i ponovnih susreta koje je budizam uobličio. Kad kažem u duhu hrišćanstva, naravno ne mislim da Biblija govori o tome, nego da se nezavisno od toga i dalje to spominje, iako nije hrišćanska tekovina.
Fantastičan mi je budizam jer je religija/filozofija koja podržava činjenice i pri tom uči o istinskoj humanosti i ne samo to, već je i aktivno podstiče.
ja sam tibetanski budista koga zanima astrologija;)
pitaš vrlo logična i suvisla pitanja:)

ja sam tibetanski budista koga zanima astrologija;)
pitaš vrlo logična i suvisla pitanja:)

Mislim da se danas svako bavi astrologijom i interpretira je na svoje načine, stoga ne mogu u baš sve da poverujem, pa i imam otpor. Ali kada bih bila sigurna da osoba ozibljno pristupi astrologiji, zna šta radi i ne upliće svoje subjektivno (tj. radi to u razumnim granicama), saslušala bih ozbiljnije šta ima da kaže. Postoje zaista stvari u životu koje ne možemo objasniti, a nisu slučajnosti...

Mislim da se danas svako bavi astrologijom i interpretira je na svoje načine, stoga ne mogu u baš sve da poverujem, pa i imam otpor. Ali kada bih bila sigurna da osoba ozibljno pristupi astrologiji, zna šta radi i ne upliće svoje subjektivno (tj. radi to u razumnim granicama), saslušala bih ozbiljnije šta ima da kaže. Postoje zaista stvari u životu koje ne možemo objasniti, a nisu slučajnosti...
danas se malo ko bilo čime bavi ozbiljno:(
ja nisam astrolog:)
naučila sam isključivo sebe radi
i daleko od toga da slepo verujem
ni u šta ne verujem slepo, a pošto budizam i ne iziskuje apriori verovanje, nego bavljenje Umom i sobom, nekako mi je oduvek bio najbliži
a tu je i karma

Otvoreni za prvu misao

Kada snimate foto-aparatom, neposredno pre nego što pritisnete okidač,
vaš um je prazan i otvoren, vi ste samo pogled bez reči. Kada stojite
pred praznim listom papira, spremni da započnete crtež ili
kaligrafiju, uopšte ne znate šta ce od toga ispasti. Možda ste
napravili nekakav plan kako bi crtež trebalo da izgleda ili koji ćete
simbol ispisati, ali zapravo ne znate šta će se dogoditi kada četkicu
spustite na papir.

Ono što uradimo s poverenjem u otvoreni um biće inovativno i spontano.
Otvorenost za prvu misao koja naiđe jeste put ka tome da na pravi način
postanemo jedno sa bilo čime što radimo.

Jeremy Hayward

Postoji li budistički hram u Beogradu ili u Srbiji i da li je moguće pristupiti tamo i zamonašiti se?
Postojao je pre drugog svetskog rata na Zvezdari - pisali smo već o tome na ovoj temi, pogledaj malo unazad
ali nije bio manastir - već hram za vernike
postoje budističke zajednice -Theravada i Vadžrajana, ali ni jedna nije monaškog tipa
Koliko ja znam -u Srbiji ne postoji budistički manastir

Back