- Poruka
- 89.439
U miru sa stvarima kakve jesu
Ako uspemo da svakoga dana sedimo mirno, u tišini, zagledani unutar samih sebe,
dopiremo do onoga što je najstvarnije i najpouzdanije u nama, a u isto vreme vrlo lako
ostaje neprimećeno i nerazvijeno. Kada suočeni sa primamljivošću spoljašnjeg sveta,
makar i za kratko pronađemo centar u sebi, tako da ne moramo da tragamo bilo gde
drugde za nečim što će nas ispuniti ili učiniti srećnim, tada smo kod kuće gde god da
se nađemo, tada smo u miru sa stvarima kakve jesu, iz trenutka u trenutak.
Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation For Everyday Life
Ako uspemo da svakoga dana sedimo mirno, u tišini, zagledani unutar samih sebe,
dopiremo do onoga što je najstvarnije i najpouzdanije u nama, a u isto vreme vrlo lako
ostaje neprimećeno i nerazvijeno. Kada suočeni sa primamljivošću spoljašnjeg sveta,
makar i za kratko pronađemo centar u sebi, tako da ne moramo da tragamo bilo gde
drugde za nečim što će nas ispuniti ili učiniti srećnim, tada smo kod kuće gde god da
se nađemo, tada smo u miru sa stvarima kakve jesu, iz trenutka u trenutak.
Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation For Everyday Life

ali slično sam čula od poznanice koja se bavi astrologijom, prema kojoj sam iskreno skeptična...Iako je zapadno stanovništvo odgajano pretežno u duhu hrišćanstva, kroz neke marginalne teme se proteže to pitanje prošlih i budućih života i ponovnih susreta koje je budizam uobličio. Kad kažem u duhu hrišćanstva, naravno ne mislim da Biblija govori o tome, nego da se nezavisno od toga i dalje to spominje, iako nije hrišćanska tekovina.