Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
353. Praksa i um

1. Oni koji žele da motre na svoju praksu
trebalo bi pomno da motre na svoj um,
jer oni koji ne paze na sopstveni um
nisu u stanju ni da da motre na ono što rade.

2. U ovom svetu ni neukroćeni i pomahnitali slonovi
ne mogu da načine toliku štetu
ravnu patnjama najdubljeg pakla
koje je izazvao nezauzadani slon moga uma.

3. Ali ako je taj slon mog uma čvrsto vezan
sa svih strana konopcem sabranosti,
svi će strahovi lagano uminuti
i sve vrline su mi nadohvat ruke.

Shantideva, A Guide to the Bodhisattvas Way of Life,

jeste li znali da je u beogradu na zvezdari, odmah posle 1. svetskog rata, bio podignut prvi budistički hram u srbiji?

Kalmyk_Temple_in_Belgrade.jpg

link

E, to su bila druga vremena, sad je stigla demokratija.

Potpisujem....sad na svaki naš post dođe bar jedan stalni Trol da piše nebulozne maliciozne ''trostihe'' ili ponavlja ''ad hominem'' ne bi li što pametnije zvučao, a tek kad su zajedno-onda su posebno drčni....
demokratija, kako da ne...:evil: mi smo se registrovali kao ''Društvo za očuvanje drevne kulture i tradicije Tibeta''....dobro nam bombu nisu bacili ko jereticima...

Savršenstvo

Budina usavršenost je potpuna;
u njemu ni želje, ni žeđi nema,
lukavog lovca što u klopku mami.
Ničim ograničen, čime bi zaveden mogao biti?

Dhammapada, 180

Jasno viđenje savršenstva vodi do poverenja. Ako je viđenje u skladu sa istinom,
naš život biće okrenut ka istinskoj mudrosti i saosećanju. Ako je ono što vidimo
privid, koji možda sadrži delimičnu istinu, i to je nešto što u nama može stvoriti
poverenje, ali po cenu blagostanja, našeg i drugih. Viđenje savršenstva kakvo je
preporučivao Buda ohrabruje istraživanje našeg "ovde i sada" iskustva. Tu nije
reč tek o pukom ukazivanju na neko drugo stanje u koje bi trebalo da poverujemo,
već na nerazorivu stvarnost koju je on sam uvideo i potom nas pozvao da isto to
učinimo. To savršenstvo nazvao je neuslovljenim. Ono se ne može posedovati
ili menjati. Ono je to što se manifestuje kada svako vezivanje za stanja, divna ili
zastrašujuća, prestane. Zato to i jeste jedan pouzdan cilj.

S ljubavlju,
monah Munindo

Mudrost

Tada kralj reče: "Poštovani Nagaseno, gde se nalazi mudrost?"

"Nigde, o kralju."

"Da li to, gospodine, znači da ne postoji takva stvar kao što je mudrost?"

"A gde se nalazi vetar, o kralju?"

"Nigde, gospodine."

"Da li to znači to da ne postoji ni takva stvar kao što je vetar?"

"Dobro odgovoreno, Nagaseno."

Milindapanha (Pitanja kralja Milinde)

o kako da ne - Kalmici...oni su Vadžrajana budisti ko ja:) i glavni zaštitnik im je Boginja sa planine Okon Tengri

okon-tengri-1.jpg

Imam jedno pitanje pa bih volela ako mogu da dobijem i odgovor na to.
Izjašnjavate se da niste vernici a napisala si da vam je glavni zaštitnik boginja sa planine Okon Tengri. Ako vam je ona glavni zaštitnik to znači i da verujete u nju kako onda niste verujući?

Izjašnjavate se da niste vernici a napisala si da vam je glavni zaštitnik boginja sa planine Okon Tengri. Ako vam je ona glavni zaštitnik to znači i da verujete u nju kako onda niste verujući?
Ja nikad nisam rekla da ne verujem ni u šta, i bar tebi sam jedno sto puta to objasnila, i nije meni ona glavna zaštitnica,nego Kalmicima, i takođe sam sto pedeset puta objasnila da sam Vadžrajana budista, a oni se razlikuju od klasičnog budizma u mnogim stvarima - 80% tu ima šamanizma...pošto ima više škola u Vadžrajani ima i više različitih zaštitnika i zaštitnica...u mojoj školi ih ima pet glavnih, neki su zajednički za više škola...
I ja samo nisam MONOTEISTA....Evo verujem u magiju, duhove,bogove, demone i sva moguća bića...ali ne i u jednog kreatora koji verdri i oblači....i knjige koje su pisali LJUDI a ne bog, ne uzimam zdravo za gotovo....i još uvek sam u jednini, nisam se multiplikovala:)
APSOLUTNO me ne zanima da li neko u njih veruje ili ne veruje, ja svoje mišljenje i stavove nikom ne naturam, za razliku od mnogih ovde sa misionarskim sindromom....i nema ljutnje za caps lock, ne vičem, nego naglašavam....
Preporučila bih ti da pročitaš Borhesov ''Budizam''...veliki pisac je dao fantastična objašnjenja za laike....i onda neće biti nedoumica...:)

Poslednja izmena:
Ja nikad nisam rekla da ne verujem ni u šta, i bar tebi sam jedno sto puta to objasnila, i nije meni ona glavna zaštitnica,nego Kalmicima, i takođe sam sto pedeset puta objasnila da sam Vadžrajana budista, a oni se razlikuju od klasičnog budizma u mnogim stvarima - 80% tu ima šamanizma...pošto ima više škola u Vadžrajani ima i više različitih zaštitnika i zaštitnica...u mojoj školi ih ima pet glavnih, neki su zajednički za više škola...
I ja samo nisam MONOTEISTA....Evo verujem u magiju, duhove,bogove, demone i sva moguća bića...ali ne i u jednog kreatora koji verdri i oblači....i knjige koje su pisali LJUDI a ne bog, ne uzimam zdravo za gotovo....i još uvek sam u jednini, nisam se multiplikovala:)
APSOLUTNO me ne zanima da li neko u njih veruje ili ne veruje, ja svoje mišljenje i stavove nikom ne naturam, za razliku od mnogih ovde sa misionarskim sindromom....i nema ljutnje za caps lock, ne vičem, nego naglašavam....
Preporučila bih ti da pročitaš Borhesov ''Budizam''...veliki pisac je dao fantastična objašnjenja za laike....i onda neće biti nedoumica...:)

Ajd sad kakve veze ovo ima sa mojim pitanjem?
Tema je valjda otvorena da mogu i ljudi koji nisu upoznati sa budizmom da učestvuju na njoj tako što će nešto pitati i na taj način i nešto i saznati.
Ne vidim da sam nešto naturala ali isto tako smatram da nema ni razloga za nekim uopštenim prozivkama kada sam samo postavila pitanje.
Citirala sam tvoj post ali pitanje je bilo upućeno svim budistima koji su na ovom forumu a dobre su volje da mi odgovore.

Ajd sad kakve veze ovo ima sa mojim pitanjem?
Tema je valjda otvorena da mogu i ljudi koji nisu upoznati sa budizmom da učestvuju na njoj tako što će nešto pitati i na taj način i nešto i saznati.
Ne vidim da sam nešto naturala ali isto tako smatram da nema ni razloga za nekim uopštenim prozivkama kada sam samo postavila pitanje.
Citirala sam tvoj post ali pitanje je bilo upućeno svim budistima koji su na ovom forumu a dobre su volje da mi odgovore.
i ja sam iskoristila tvoj post da kažem svoj stav pored urednog objašnjenja....i nikog ne prozivam, a rekla sam ga takođe, da bih dala do znanja određenim ljudima da i oni meni ne naturaju stavove (uopšteno) jer mi to stalno rade - ne mislim na tebe naravno
Takođe preporučujem BILO KOJU knjigu od Čedomila Veljačića:)

Poslednja izmena:

U svim starim religijama postoje frakcije. Budizam je nekih 500 godina stariji od Hrišćanstva,
pa je i za očekivati da ima više podela. U dodiru sa izvornim kulturama, običajima, narodnim
verovanjima, izvorni Budizam je pretrpeo neke promene, kao što je na primer i Hrišćanstvo u
kontaktu sa srpskim običajima. Pa onda dođe Mona da vas pita kako to da slavite slavu i
palite sveće, kada su to paganski običaji. Te kombinacije izvornih učenja sa lokalnim tradicijama,
su nešto što nastaje spontano i u tome nema ničega pogrešnog. To je samo način na koji je
lokalno stanovništvo moglo da prihvati neko novo učenje.
Tako imaš Budiste koji su ateisti, agnostici, mnogobošci...

Hvala glisto na objašnjenju, sada sam shvatila.
Sada bih pitala i ovo, možda sam ja to loše shvatila ali zato i pitam da mi bude jasnije.
Na vikipediji o budizmu piše:

Pet recepata življenja[uredi - уреди]

• Ne ubiti ili povrediti nijedno živo biće >> To znači biti blagonaklon.

• Ne uzeti bilo šta što ti nije dato (ne krasti) >> To znači biti pošten.

• Ne biti neveran u vezi sa drugom osobom >> To znači biti iskren.

• Ne koristiti pogrešan govor >> To znači biti istinoljubiv i ne lagati.

• Ne uzimati alkohol i droge. >> To znači imati bistar um.

Mene interesuje na osnovu ovoga što je boldovano da li se od budiste očekuje da bude vegan ili sam ja to loše shvatila?

Pet recepata :lol: o živote..

Pokušaj sa Srpskom stranicom. I njoj je potrebno uređivanje, ali se makar pravila
morala ne zovu receptima.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Будизам

A evo ti i jednog korisnog teksta na tu temu:

VEGETARIJANSTVO
Vegetarijanstvo jeste praksa nejedenje mesa. Neki vegetarijanci ne jedu ni životinjske proizvode
— mleko, jaja, buter — i zovu se vegani. Vegetarijanstvo su upravo počeli da propagiraju u Budino
vreme, uglavnom đainizam, ali sam Buda nije bio vegetarijanac, niti je to zahtevao od svojih učenika
(M.I,369). Čini se da je razlog u tome što je pravio razliku između direktnog ubijanja — kada sami
ubijemo životinju ili neko to uradi za nas — i indirektnog ubijanja — kupovanje mesa životinje koja
je već ranije bila ubijena. Direktno ubijanje nas čini neposredno odgovornim za smrt, dok kupovina
i jedenje mesa životinje ubijene bez naše namere ili znanja čini nas tek posredno odgovornima.
Vegetarijanci ili Budini kritičari mogu smatrati da je to cepidlačenje, ali nije. Čak i najstriktniji
vegetarijanci ubijaju sićušne životinje svaki put kad hodaju, a i povrće koje jedu treba prskati da
bi se ubile životinje štetočine. Tako je i vegetarijanac posredno odgovoran za ubijanje kao i neko
ko kupuje meso u supermarketu.
Međutim, zreli budisti razmišljaju ne samo o efektima svojih postupaka na same sebe, već i
efektima koje ti postupci imaju na druge. Bez obzira da li životinju ubijamo sopstvenom rukom
ili meso kupujemo u prodavnici, u oba slučaja jedno svesno biće je mrtvo. Zbog toga, ima budista
koji smatraju da time što ne jedu meso pomažu da u ovom svetu ima manje okrutnosti i u tom
smislu vegetarijanizam je više u skladu sa opštim duhom prvog pravila morala. Na Šri Lanki
vegetarijanstvo je uobičajeno, mada nikako nije opšte, a skoro je nepoznato u Burmi, Tajlandu,
Laosu, Kambodži i Tibetu. Mnogi kineski budisti i svi kineski monasi i monahinje su striktni
vegetarijanci.
http://srednjiput.rs/uvod-u-budizam/budizam-od-a-do-z/v/

evo nekih objašnjenja sa zvaničnog sajta jedne od škola kojima pripadam

Buda je podučavao, ne prema onome što je znao, već prema nivou i potrebama učenika."
Lama Ole Nidal

Buda je "radio" zarad dobrobiti tri tipa ljudi. Oni koji su želeli da izbegnu patnju, dobili su učenja o uzroku i posledici koja su nazvana Teravada ili "Mali put".
Onima koji su želeli da urade više za druge, data su učenja Mahajane ili "Velikog Puta"- učenja o saosećanju i mudrosti.
Ljudima sa snažnim poverenjem u sopstvenu Buda prirodu - koji u njemu nisu videli boga, osobu ili neku spoljašnju silu, već ogledalo sopstvenog uma - Buda je preneo učenja Vadjrajane ili "Dijamantskog puta". Njima se Buda manifestovao u formi energije i svetlosti ili je direktno, kao tok svesnosti, prenosio uvid u prosvetljenje.

Na ovom najvišem nivou cilj je puni razvoj uma - spontanost i lakoća Mahamudre. Osnovu, put i cilj ovog najvišeg uvida, pod različitim nazivima, prenose tri stare škole tibetanskog budizma: Njingma, Sakja i Kadju.

Šest oslobadjajućih aktivnosti

Prva oslobađajuća aktivnost: darežljivost

Druga paramita: život koji je svestan, ispunjen smislom i usmeren ka dobrobiti drugih

Treća paramita: kako da buduću radost ne uništimo ljutnjom

Četvrta paramita: radosna energija koja obezbedjuje napredak

Peta paramita: meditacija daje životu smisao

Peta paramita: meditacija daje životu smisao

a evo sa ''mog'' sajta iz druge škole kojoj pripadam

Sutra, put odricanja

Hinajana i Mahajana (budističke tradicije) usmerene su ka iskustvu Šunjate, odnosno praznine, što je tantričko osnovno i početno stanovište. Put postepenog razvitka temelji se i na tome gradi. Hinajana ili niži put i Mahajana ili viši put, pripadaju Putu odricanja, ali su im pristupi drugačiji. Tradicija Hinajane prati Put odricanja koji je podučavao Buda dok je bio u ljudskom obliku i koji je zapisan kasnije i poznat kao “Sutre”. Tu je ego predstavljen kao otrovno drvo, a metod koji se sprovodi je poput raskopavanja žila korena jedne po jedne. Na tom putu potrebno je osloboditi se svih navika i sklonosti koje se smatraju lošim, a koje sprečavaju oslobođenje. No ovom nivou stoga postoje mnoga pravila koja se poštuju i kojih se pridržava zakletvom, tako da ona upravljaju svim postupcima… kroz meditaciju može se stići do ponovnog sebe kao čistog bića koje je prevazišlo uzroke patnje, “Arhat” koje je istupilo iz kruga cikličnog rađanja. Sa tog gledišta Mahajane, spasti sebe i biti izvan patnje dok drugi u patnji ostaju, ne spada u idealno. U Mahajani se smatra da svako treba da čini za više dobro, ono koje se tiče svih pre nego pojedinca i da se ciklično postojanje ne napušta dok se sva bića ne oslobode. Onaj koji ovako praktikuje, naziva se “Bodisatva”, poseći korenje otrovnog drveta mukotrpan je posao i Mahajana je naklonjena presecanju glavnog korena, a da se ostali sami osuše tako što će razviti vrhunsko saosećanje, kao i suštinsku prazninu svih fenomena i ega, što je takođe cilj Hinajane.

Tantra, put transformacije

Različiti nivoi Tantre, prakse su Vađrajane i odnose se na uviđanje praznine svih fenomena, principa Šunjate. Svi oni rade po principu vizualizacije, ali se ona upotrebljava različito zavisno od nivoa, sa ciljem da se energija pojedinca ponovo sjedini sa energijom univerzuma. Postoje Spoljašnje i Unutrašnje Tantre, koje se još nazivaju i Niže i Više Tantre. Oba ova nivoa Tantre koriste vizualizaciju kao prvenstveno sredstvo, ali Spoljna Tantra se tiče spoljašnjeg delovanja koja dovodi do pročišćenja misli i dela kako bi se praktičar pripremio da primi znanje. Zato Spoljašnja Tantra započinje onim što se naziva Put pročišćenja, što je prvi nivo Vađrajane, ili “Neuništivog točka”. Drugi nivo Vađrajane je Put transformacije, koji započinje trećim odnosno poslednjim nivoom Spoljašnje Tantre i sadrži sva tri nivoa Unutrašnje Tantre. Ove Unutrašnje Tantre temelje se takođe na pretpostavci praznine svih fenomena, ali služeći se unutrašnjom jogom, radeći na suptilnoj energiji tela, kako bi dovela do transformacije praktičarevog bića u biće vizualizovano u praksi. Ovo učenje dao je Buda u “manifestovanom telu”, kao i u drugim manifestacijama Sambogakaje, a ne u fizičkom telu.

Dzogćen, put samo-oslobođenja

Metod Dzogćena naziva se Put samo-oslobođenja i da bi se primenio nije potrebno ništa odbaciti, pročistiti ili transformisati. Sve što se pojavi kao karmička vizija koristi se kao put. Veliki majstor Pa Dampa Sanđe (jogin iz južne Indije iz 11. veka) rekao je: Ne dovode okolnosti iz karmičke vizije osobu u dualističko stanje, već prijanjanje za karmičku viziju uslovljava osobu. Ako se ovo prijanjanje preseče na najbrži i najdelotvorniji način, samooslobođenje dolazi spontano iz samog uma. Izraz samo-oslobođenje ne treba shvatiti kao da postoji neka ličnost, ili ego koji bi bili oslobođeni. Fundamentalna pretpostavka je na nivou Dzogćena da su svi fenomeni ispražnjeni od sopstvene-prirode. Samo-oslobađanje kako ga tumači Dzogćen, znači da šta god se manifestovalo praktičaru u iskustvu, slobodno je da se pojavi baš onako kakvim jeste, bez prosuđivanja da li je dobro ili loše, lepo ili ružno. I da istovremeno ako nema prijanjanja i vezivanja, ako nema truda, pa čak ni volje, bilo šta da je to što se pojavi, bilo da je misao, ili naizgled spoljna pojava, automatski se oslobađa, samo sobom, samo od sebe. Praktikovanjem na ovaj način, seme otrovnog drveta ne može ni da proklija, a kamo li da se ukoreni i izraste.

Ni kao Sutra ni kao Tantra, Dzogćen ne uzima sebe za najviši u nekakvoj hijerarhiji nivoa, niti je postupan put. Dzogćen je Put samo-oslobađanja, a ne put transformacije, tako da se ne služi vizualizacijama kao principijelnom praksom; već je izvan ograničenja, tako da prakse bilo kog drugog nivoa mogu da se koriste kao sekundarne prakse. Principijelna praksa Dzogćena je stupiti direktno u nedualno stanje kontemplacije i ostati u njemu, produbljujući ga dok se ne dostigne stanje Potpune realizacije.

Poslednja izmena:
SAMO MUMIFIKACIJA U BUDIZMU

Tokom samomumificiranja, monah bi se prvih 1.000 dana podvrgao posebnoj dijeti koja se sastojala samo od semenki i orašastih plodova, i imao pojačanu fizičku aktivnost kako bi se rešio masnoća u telu.

Sledećih 1.000 dana jeo bi samo koru drveta i korenje i pio otrovan čaj od drveta Uruši koje izaziva povraćanje i dehidrataciju i ubija sve organizme koji mogu da uzrokuju raspadanje tela nakon smrti.

Na kraju, posle šest godina mučnih priprema, monah bi se zaključao u kamenu grobnicu i potpuno mirovao u pozi lotosa.

Njegova jedina veza spoljnim svetom bi mu tada bila cevčica za vazduh i zvonom, kojim bi svakog dana zazvonio kako bi ljudi znali da je još živ. Kada monah prestane da zvoni, cevčica se vadi i telo ostavlja u zapečaćenoj grobnici narednih 1.000 dana.

Kada prođe tih hiljadu dana, grobnica se otvara kako bi se videlo da li je samomumifikacija uspela.

Ukoliko je telo očuvano, premešta se le šest godina mučnih priprema, monah bi se zaključao u kamenu grobnicu i potpuno mirovao u pozi lotosa.

Njegova jedina veza spoljnim svetom bi mu tada bila cevčica za vazduh i zvonom, kojim bi svakog dana zazvonio kako bi ljudi znali da je još živ. Kada monah prestane da zvoni, cevčica se vadi i telo ostavlja u zapečaćenoj grobnici narednih 1.000 dana.

Kada prođe tih hiljadu dana, grobnica se otvara kako bi se videlo da li je samomumifikacija uspela.

Ukoliko je telo očuvano, premešta se i hram i obožava.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...tkrio-sta-krije-statua-Bude-stara-1000-godina

"Ako bi neko izrekao i hiljadu stihova
bez pravog značenja,
bolji je jedan jedini stih o Istini,
koji kad ga čujemo smiruje."

Dhammapada v. 102

Mogu još uvek vrlo živopisno da se setim situacije kada sam, mučen sumnjom, potražio pomoć mog učitelja Ađan Čaa. Njegov prvi odgovor bio je empatija: "I ja sam bio na tom mestu", rekao je tiho. A zatim dodao: "Ako je nešto samo po sebi nepouzdano, a mi se borimo da ga učinimo pouzdanim, patićemo." Tako očigledno! Obično rešenje svog problema pronalazimo u jednostavnom, a ne u sve komplikovanijem. Buda nam nije sugerisao da od jednostavnosti načinimo novu dogmu: Kad naiđemo na kompleksnost, moramo da se suočimo sa tim. Ali gornji stih dovodi u polje svesnosti svaku našu kompulzivnu sklonost, ukoliko je ima, da suviše komplikujemo stvari.

S ljubavlju
monah Munindo

Back