- Poruka
- 113.025
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I ovima, I onima... 
Ниче је сасвим исправно рекао да је будизам религија уморних људи, и као таквог га је у извесној мери ценио. Заиста је будизам у том смислу савршено логичан – ако си уморан од света, желиш да га заувек напустиш, не само да спознајеш да је све илузија (Маја) него ти до исте није више стало... Лично нисам уморан од света, који је далеко од сјајног, а ни многи које знам.
Но! Да бисмо схватили људе онда & тамо, не смемо једну ствар заборавити: Припадник „осиромашене средње класе“ у Србији данас, па и фамозних деведесетих (а има ли суштинске разлике?) ипак неупоредиво боље живи него већина људи кроз историју. Рецимо, ко је од нас осетио праву глад, која је некад следовала барем једном у животу као правило, а не изузетак! Ако ту додамо одређени климат, ствари постају још јасније...
Сам случај Буде је занимљив. Он је постао „жртва“ пророчанства које се само испуњава. Да би постао краљ а не свети човек, отац се трудио да га максимално заштити, што је и могао. Да је био укључен у реални процес владања (што би била „стандардна обука“ будућег краља) стекао би способност цинизма, па би вероватно другачије реаговао кад види просјака, умирућег и слично... Постоје индијска дела о световном владању која су права претеча Макијавелија. Како је из тога био искључен, добили смо један од путева да се патња не прихвата као реалност, него да се покуша са њеним превазилажењем. А да бисмо превазишли патњу, морамо превазићи и радост. Будизам је ту непроцењиво реалнији. Реалнији од чега? Па не морам баш увек помињати једну другу религију...

ne mislim na prazninu u sebiako otstranis emocije onda nastaje praznina jer nista vise ne osecas. Medjutim ako otstranis misli a svoje emocije osetis i preobrazis kroz svog duha ili posmatraca onda nastaje spokojstvo mir i radost a to nikako nije praznina. Covek se oseca oslobodjen svih problema radostan voljan da zivi. Cudan je to osecaj koji je tesko opisati recima
, taj pojam - njegov prevod, donosi mnoge nedoumice, stanje PRAZNINE je kad se izađe iz dualizma - ne sudimo o pojavama, ne vezujemo se za dobre i ne odbacujemo loše...Taj doživljaj je stanje Rigpe - prvobitnog stanja...No to je veoma teško za postignuti, jer smo debelo uslovljeni emocijama, a to su i misli - sud o raznim stvarima, ne samo emocije kao ljubav, mržnja, radost itd....Ta praznina nije PRAZNA...Moguće je ali nije lako...Nekima (većini) su potrebne godine vežbanja...Ja sam uspevala vrlo kratko, ali su ti trenuci neopisivi i vrlo dragoceni....Drago mi je da ti se svidelo objašnjenje, ali dobar deo nije moj, već citat mog Lame koji to mnogo bolje može da objasni...Jako lepo objasnjeno sa tvoje strane. Zanima me sta mislis dali je moguce zadrzati se u sadasnjem trenutku bez ukljucivanje mozga ( dobar je to alat ali ga koristimo bespotrebno ) nekoliko sati ? Sa time sto bi u istom trenutku osluskivali sta se u nama dogadja. Konkretnije nas fokus da bude nekih 90 % spoljasni svet i 10 % unutrasnja osecanja i otvorenost duse ? Ova tema mi je jako zanimljiva dosta toga praktikujem ili pokusavam da praktikujem pa bi voleo da cujem i druga misljenja.
ili što bi Tibetanci rekli TASHI DELEG
HvalaJa sam nedavno počela da se interesujem o budizmu, da istražujem, da meditiram. Prvo sam dosta čitala o tehnikama meditacije i generalno primena meditacije u svakodnevnom životu. I shvatila sam koliko je moćna i korisna u ovom užurbanom svetu koji juri pored nas. Lep pozdrav za sve posetioce ove teme!![]()

Ako je neko otvorio srce tokom meditacije mislim da je to najlepsi osecaj. Kao da sve krece od srca i siri se u bezgranicnom prostoru. Toliko cudnih stvari se mogu doziveti tokom meditacije da se recima ne moze opistati. To se samo moze doziveti.