Bruka u Sjenici: Karađorđe je zločinac koji je ubio 3000 ljudi

• Začetnik teme Začetnik teme Bren
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koliko se sećam u Sjenici se tad jeste bio odvio jedan pokolj...zaboravio sam malo, beše nešto i Vuk Karadžić pisao o tome? Ili je to izmišljeno?

Antonije Protić, savremenik tih zbivanja ovako je vidio napad na Sjenicu: Sjenički grad osvojen je 23. aprila 1809.god. No, ovdje moram se groziti, a valja mi istinu kazati. Karađorđe je Turcima učinio na častan način puštati Turke, sa ženama, djecom i malom. No, ujutru, kad su započeli Turci izlaziti iz grada, Srbi ne čekajući da izvrve iz grada, no započnu uskakati preko zida unutra. Karađorđe je branio i odbijao, ali nije mogao vojsku zaustaviti. Turci jedva uspeju tri časti izaći iz grada, a proći koji su se zatekli, okrenu na naše pucati i u tome se povede strašan po polju sjeničkom boj. Ovdje se nije gledalo ni muško ni žensko, a je li koji Turčin sa kadom umak'o to se ne zna. Pešak sasvim ostane po polju… Karađorđe je zapovedio da se glave donesu u Sjenicu. I tako, svrši se ovaj boj. Glave su donijete, no nije bilo dosta kočića da se sve ponabijaju već su onako pomešane u paradu, a čislom, ako je jedna manje od 2.500. [2]

Vuk S. Karadžić se gnušao sjeničkog pokolja i napisao je: Nije dužnost istoričara da krije od naroda njegovu sramotu nego da mu je, kao istinoljubac otkriva u cilju odbacivanja takve prošlosti. Zbog toga što je istinito prikazao zlodjela i nemanja časti pri davanju riječi i poštovanju dogovora (čojstva), koja su ustanici na čelu sa Karađorđem počinili nad sjeničkim bošnjačkim življem, Vuka su osuđivali srpski historičari Batalaka, Milićević i dr.

Ovo je lep potsetnik šta će se dešavati kad kao što neki forumski genijalci kažu i predlažu pristanemo na realnost da je Kosovo i Metohija nezavisna država.
Tada će isti genijalci tvrditi da je i Sandžak jedna realnost koju treba priznati , I Preševska dolina dabome.
Нису то "генијалци" НЕГО БЕДНИ ПЛАЋЕНИЦИ............ :cool: :cool::cool:

Antonije Protić, savremenik tih zbivanja ovako je vidio napad na Sjenicu: Sjenički grad osvojen je 23. aprila 1809.god. No, ovdje moram se groziti, a valja mi istinu kazati. Karađorđe je Turcima učinio na častan način puštati Turke, sa ženama, djecom i malom. No, ujutru, kad su započeli Turci izlaziti iz grada, Srbi ne čekajući da izvrve iz grada, no započnu uskakati preko zida unutra. Karađorđe je branio i odbijao, ali nije mogao vojsku zaustaviti. Turci jedva uspeju tri časti izaći iz grada, a proći koji su se zatekli, okrenu na naše pucati i u tome se povede strašan po polju sjeničkom boj. Ovdje se nije gledalo ni muško ni žensko, a je li koji Turčin sa kadom umak'o to se ne zna. Pešak sasvim ostane po polju… Karađorđe je zapovedio da se glave donesu u Sjenicu. I tako, svrši se ovaj boj. Glave su donijete, no nije bilo dosta kočića da se sve ponabijaju već su onako pomešane u paradu, a čislom, ako je jedna manje od 2.500. [2]

Vuk S. Karadžić se gnušao sjeničkog pokolja i napisao je: Nije dužnost istoričara da krije od naroda njegovu sramotu nego da mu je, kao istinoljubac otkriva u cilju odbacivanja takve prošlosti. Zbog toga što je istinito prikazao zlodjela i nemanja časti pri davanju riječi i poštovanju dogovora (čojstva), koja su ustanici na čelu sa Karađorđem počinili nad sjeničkim bošnjačkim življem, Vuka su osuđivali srpski historičari Batalaka, Milićević i dr.

Nisam nikada uspeo potvrditi autentičnost toga (Karadžićevog citata), mislim.

Nisam nikada uspeo potvrditi autentičnost toga (Karadžićevog citata), mislim.

Ja sam samo čuo za taj Vukov citat a koliko je autentičan stvarno ne znam. Za ovo što je Protić naveo, znao sam iz još nekih izvora sa manje više sličnim tvrdnjama. Nekakav pokolj poturica u Sjenici 1809 se izgleda dogodio a kakav i kog obima to je diskutabilno.

... naroda njegovu sramotu nego da mu je, kao istinoljubac otkriva u cilju odbacivanja takve prošlosti. ...

Прошлост се не може одбацити, оно што се десило десило се и не можемо историју прилагођавати нашим жељама.

Вожд је водио националну и социјалну револуцију и ту не помажу клавир и виолина, већ кубура и нож.

Занимљиво је да има Срба који сматрају да је Карађорђе био луд, полулуд или бар мало неуравнотежен.Они би много боље водили Први српски устанак од глупог Вожда, сигурно би пронашли неки дипломатски начин да се жртвује част а не живот, да се направи неки дил са Турцима.

Изгледа да су љубитељи "српске мајке" Недића већ почели да процењују целу нашу историју са аспекта армијског ђенерала Недића, више им није довољан Други светски рат.То је логичан исход систематске рехабилитације издајника Недића која траје већ 30 година, на крају ће сваки борац за слободу постати лудак, будала и кретен.

Teško da je Vuk Karadžić pominjao "bošnjački živalj" iz Sjenice.

Back