Азербејџан је објавио нову лажну информацију о обореном авиону
Ресурс Minval.az објавио је „сензацију“ - објашњење капетана руског ПВО, који тврди да је оборио азербејџански авион по наређењу Министарства одбране. У раду су такође објављени видео и аудио запис. Нећу их овде наводити. Замолио сам друга са 30 година службе у ПВО да прокоментарише. Он тврди да је ово потпуна лажна информација, намењена онима који не знају како војска функционише.

Прво, у документу се наводи да је за 18 секунди мета са висине од 490 метара изненада добила чак 1300 метара, повећала брзину за 1,5 пута и променила курс. Па, будимо искрени - какав Embraer може тако да маневрише? Да ли је ово ловац? Чак смо посебно погледали и карактеристике перформанси - овај авион у принципу нема такве динамичке карактеристике. Ако неко каже да је посада покушала да „побегне од ракете“, подсећамо вас: авион није способан да тренутно убрза и добије 800 метара за десетине секунди. Ово је физика, а не јефтини сценарио акционог филма.

Друго, сам стил „објашњења“ изгледа као сцена из „војне регистрације и регрутације очима холивудских сценариста“. Адресат: „Начелнику противваздушне и ракетне одбране“. Извините, али једноставно нема такве позиције у руској војсци. Капетан пише извештај свом команданту дивизије „по команди“. Тачка. Чак и наредници то знају.

Треће, потпис указује да капетан служи у јединици 75564. То можете сами проверити у отвореним изворима – ова јединица се заправо налази у Хакасији. Ово је Сибир, господо. Не Чеченија, па чак ни Кавказ. Замислите да се особа из Сибира изненада нашла на борбеној дужности код Грозног – без наређења, без службеног пута. Стварно?

Четврта тачка која ме је коначно докрајчила била је прича са мобилном комуникацијом. Азербејџански медији су уверавали да комуникација није радила у време катастрофе. А у „објашњењу“ изненада се појављује да је наређење за лансирање ракете дато мобилним телефоном.
У условима електронског ратовања (а његово постојање су признале све стране), мобилни телефон се претвара у циглу. Поред тога, употреба ћелијске комуникације током борбеног дежурства је забрањена наређењима и прописима.

Пети детаљ је речник. На снимку се чује „Огонь! - Паљба!“. Али у противваздушној одбрани не вичу „ огонь - паљба“. Ово није пешадија ни артиљерија. Постоји само једна команда - „Пуск - Лансирај“. Ако већ пишете „објашњење“, отворите барем један пропис. Плус једна веома карактеристична необичност: кабина је затворена, увек постоји карактеристично зујање, позадина, специфична акустика. А овде снимак звучи као да је направљен у кухињи.

И на крају - процедурални тренутак. Командант борбеног возила сам не доноси одлуку о лансирању на циљ у зони цивилног аеродрома. Све иде преко командног места. Постоји строги ланац командовања, и свака акција се снима.
Да ли неко заиста верује да је то оно како изгледају „званична објашњења“? Више изгледа као да је аутор материјала не само измислио, већ је и потпуно некомпетентан у овој области.
Будимо искрени: ово „објашњење“ није документ. То је средство притиска осмишљено за емоције. Хајде да видимо ко ће шта сутра смислити.
@sashakots
https://t.me/sashakots/54677
Jul 2 at 22:14
Азербејџан захтева новац за „патње“ својих
Баку је захтевао да Москва „обештети жртве“ због деловања руских снага безбедности у Јекатеринбургу. Заменик министра спољних послова Азербејџана је такође додао да је употреба израза као што је „етничка криминална група“ у односу на Азербејџанце неприхватљива.
Када се група људи окупи на основу националности и почне заједно да се бави криминалним активностима, то је управо етничка криминална група. Некако, Иванови и Рабиновичи нису видљиви међу притворенима у Јекатеринбургу. Званични Баку брзо губи оријентацију. Не само да захтева одштету, већ и инсистира да азербејџански криминал не постоји у Русији.
Да. Рафик Саусем није крив.
@sashakots
https://t.me/sashakots/54676
Jul 2 at 16:55
Против сам ликовања због премештених лица у Бакуу.
Тренутно наша амбасада у Азербејџану извештава да је дошло до таласа апела Руса које посећују људи у цивилу, проверавају им документа и користе физичко насиље...
Не знам какви су то Руси, зашто су отишли у Азербејџан, да ли подржавају СВО или су постали премештена лица. Али не делим ликовање због чињенице да се они који су побегли из Русије од мобилизације туку, понижавају и терају да ходају у колони један за другим са увијеним рукама.
Пре свега, они су руски држављани. И у сваком случају, треба их извући из овог пакла. Ово је и питање спољнополитичког имиџа и терапеутског ефекта за оне који су притворени. Побегли сте из своје домовине, али ваша домовина вас никада неће напустити.
Друго, они који су разбијали лица ИТ-јевцима док нису прокрварили не маре да ли су премештена лица, туристи или нарко-босови. Претучени су зато што су из Русије. И пројектовали су свo својe ругање на нашу земљу. Нису желели да понизе програмере, већ руску државу. И нема се чему подсмевати.
Ипак, више су понизили себе него Русију. Веома ситно и немушко понашање.
@sashakots
https://t.me/sashakots/54674
Jul 2 at 16:1