...zar je moguće da štede na lepku il kako to već ide..stvarno je frustrirajuće jer kad kupiš knjigu imaš želju da je čitaš opet nekada ili barem da je čuvaš da je deci daš da čitaju...znači želiš da potraje..a nije ni jeftina...a kako ona da traje kad se nakon jednog čitanja raskupusa :
Ukucah na Googlu "Broširani povez", trebalo mi je zarad nekakvog ugovora i prvo što se otvorilo bila je ova tema. Očigledno da se nije razvila jer nije ni bilo potrebe ali ja poželeh da kažem koju reč.
Na lepku ne štede izdavači već štampari. Izdavači, šta više, bar danas, nisu ni ljubitelji knjiga. Oni su jednostavno kao vrsta "pijačnih nakupaca" koji žele da je kupe u bescenje ne vodeći računa odakle dolazi roba, da li je zdrava i kvalitetna već samo da je bude što više i da je potrošač kupuje pa makar mu i pozlilo.
I nisu knjige skupe, to stalno pričam-nisuuu! Skupe su druge stvari, ali knjige ne! E, sad za bestselere-ni ne očekujem da budu u kvalitetnom povezu. To se onako štanca. I živele knjige, pa makar i te raskupusane
Alter-Ego, nisu skupe ako se nadje ona koja će čitaocu zadovoljiti unutarnju potrebu, ako će čitaoc osetiti da je sa tom knjigom dobio nešto tj. da je ona njemu dala neko unutarnje ispunjenje, pomerila ga napred ili podigla naviše...
.. neka kultna dela i ja volim da imam u lepom povezu.
Da, svako ima prava da prihvata neku knjigu kultnom, mada, ja nikada nijednu knjigu nisam prihvatao kultnom. Za mene je svaka mogla biti samo majušni stepenik da mi pomogne da u sebi otkrijem nešto "kultno."
..znaš kako mi zasmeta kad baš knjiga koja mi je vrh vrhova mi se raskupusa
Meni se nijedna knjiga nije raskupusala. Svaku sam pažljivo držao, uredno odlagao i čuvao dok ne dodje neko kome može biti potrebna da je poklonim. Često sam vidjao da su oni, koji bi ih dobili, od njih načinili ruglo za oči.
Jedno je obrazovanje koje ima svoju nameru,svrhu,racionalno obrazovanje.To i nije istinsko znanje,to je ucenje da se glava napuni necim,tako se radi u skolama,na fakultetu.To je enciklopedijsko znanje.
Ne moze me neko ubediti da onaj sto pobedi na nekom kvizu ...takvo znanje je samo trpanje u glavu gomile podataka.
Neko ko zavrsi recimo fakultet za hemiju,ili matematiku,nuklearnu fiziku,taj nije akademik.Sta on zna da bi bio istinski obrazovan? Nista,ako nije citao knjige van svoje struke.
Jesam studirao tehničku nauku ali sam uvideo da nijedno obrazovanje i nijedna knjiga ovoga sveta ne može nikome od nas dati ono što nazivaš "obrazovanjem." To obrazovanje koje naslućujemo ali još uvek ne shvatamo nalazi se u nama samim i na nama je da ga otkrijemo. To je ono što su pojedinci na jedan ili drugi način dotakli i prenosili u spoljašni svet na jedan ili drugi način; Pisanjem knjiga, umetničkim delima, muzikom, skulpturom, u kulinarstvu spremanjem izvanredne zdrave i ukusne hrane, u bolnici dosezanjem uzvišenih napredaka u lečenju ljudi i odnosom prema ljudima koji pleni... Takvih ljudi ima u svim oblastima rada pa i u onim čisto tehničkim.
To "obrazovanje" ili to "kultno" ili to
uzvišeno jeste u nama a svaka vrsta posla koju radimo, tehničke ili umetničke struke, ima u zadatak da nas približi tom osnovnom izvoru života koji u nama čuči začepljen i ugušen. Ko uspe da ga otvori taj ima razumevanje i razumevanje svoje velike pomame za istraživanjima i traženjem sreće...
Kada se nadje knjiga koja nam donese ono saznanje ili ispunjenje koje potvrdjuje naš sledeći korak ekspanzije svesti i ljubavi uvek je vredna pa ma koliko koštala. Svakako, ako to prepoznamo.