Brigada JNA Sava Kovačević i njen ratni put

Gruban

Legenda
Poruka
50.010
Nisam mogao da nađem na netu više podataka o ovoj brigadi JNA koja se često spominje u izveštajima ratnih reportera iz ratom zahvaćenih područja na jugu nekadašnje SFRJ.Interesovalo bi me kad je ta brigada osnovana,ko je bio komandant brigade,kojoj komandi ili korpusu je bila podređena a bilo bi interesantno čuti i da li je kao što je bila praksa za pojedine jedinice i sastave JNA negovala tradiciju neke od partizanskih jedinica iz tzv.narodnooslobodilačke borbe i revolucije.Takođe i što je možda i najvažnije- ratni put brigade,uspesi i neuspesi.?

Poslednja izmena:
To je Peta proleterska, ima na adresi osnovnih podataka http://sr.wikipedia.org/wiki/Пета_пролетерска_црногорска_ударна_бригада
Bio sam u njenom rezervnom sastavu (treći bataljon) do raspada SFRJ.
Stric mi je bio u njoj prvoborac, a Kovačevići su nam kumovi. Tačno je da se bavio švercom duvana, kao uostalom i pola Banjana, šverc duvana je tradicionalni porodični posao kojim se bavi generacijama još od turskih vremena i nije se prekidao do dana današnjeg. Ne vjerujem da bi Sava danas bio vođa kriminalnog klana. Svašto mu se može prebačiti, i to s pravom, ali neznam da je bio lopov,. prije bih rekao da je imao jaki primitivni osjećaj pravde razvijen u samom narodu koji je vjekove proveo na oskudnoj zemlji u stalnim opasnostima od svakog tukući se sa svakim. Zaista je bio ekstravertna ličnost, ali solidarnost sa saborcima, sirova pravičnost, i nepokolebljivi karakter, je od njega napravio legendu koju su poštovali svi broci, neprijateljima ledio krv u žilama, a njemu obezbijedilo siguran odlazak u legendu (naravno kao palom borcu). Očevidci njegove smrti su mi pričali da metak sigurno nije stigao od Njemaca.

Poslednja izmena:
tuzno je sto je jedna brigada nosila ime po ovom sljamu, lopovu, kriminalcu, predratnom sverceru duvana...za coveka koji je pobio nekoliko clanova sopstvene porodice mozemo da pretpostavimo kakve je tek zlocine cinio prema drugima...
А можда су ти чланови породице прекршили омерту, ако већ тврдиш да је био мафиоза?

To je Peta proleterska, ima na adresi osnovnih podataka http://sr.wikipedia.org/wiki/Пета_пролетерска_црногорска_ударна_бригада
Bio sam u njenom rezervnom sastavu (treći bataljon) do raspada SFRJ.
Stric mi je bio u njoj prvoborac, a Kovačevići su nam kumovi. Tačno je da se bavio švercom duvana, kao uostalom i pola Banjana, šverc duvana je tradicionalni porodični posao kojim se bavi generacijama još od turskih vremena i nije se prekidao do dana današnjeg. Ne vjerujem da bi Sava danas bio vođa kriminalnog klana. Svašto mu se može prebačiti, i to s pravom, ali neznam da je bio lopov,. prije bih rekao da je imao jaki primitivni osjećaj pravde razvijen u samom narodu koji je vjekove proveo na oskudnoj zemlji u stalnim opasnostima od svakog tukući se sa svakim. Zaista je bio ekstravertna ličnost, ali solidarnost sa saborcima, sirova pravičnost, i nepokolebljivi karakter, je od njega napravio legendu koju su poštovali svi broci, neprijateljima ledio krv u žilama, a njemu obezbijedilo siguran odlazak u legendu (naravno kao palom borcu). Očevidci njegove smrti su mi pričali da metak sigurno nije stigao od Njemaca.
Legendarni hercegovački komandant...
Мислим да њега занима доброваљачка бригада ЈНА "Сава Ковачевић".

Ево са неког другог форума:

Uruk-Hai:
Navescu jos jednu ludost: jedinica kojoj sam bio pridodat (tzv. "partizanska" brigada TO "Sava Kovacevic") bila je popunjena 80% dobrovoljcima - ljudstvom sa Durmitora i okoline Bijelog Polja, Berana i Niksica. Nisu imali nikakva teza orudja, pa je iz mog maticnog 37. MAB-a izdvajano 10% za njihovu popunu. Zamislite moj sok kad su me uputili medju te brdjane (inace, sjajni momci) za k-dira VPO, a bataljon ima samo lako pesadijsko oruzje: PAP, AP M70 i M72, te PM M72 - bez pravih mitraljeza (M53 i M84), snajpera, rucnih bacaca, ikakvih orudja za podrsku i slicno.

BLAGOJE CEROVIĆ, PREDSJEDNIK NIKŠIĆE OPŠTINE, prilikom obraćanja dobrovoljcima iz Crne Gore na dubrovačkom ratištu:

"...Oko opredjeljenja Nikšićana nema nikakvih dilema, jer se sada na izvršavanju ratnih zadataka van Nikšića nalazi više hiljada boraca. Ono što je brigada "Sava Kovačević" postigla od Graba, preko Grude i Konavla, do Kupara i Cavtata, u odbrani Crne Gore - veliko je junačko djelo. Naše neprijatelje sa Prevlake odbili smo od Crne Gore bar toliko da nas ne mogu direktno ugroziti. Drugo, naši momci su u Mostaru potpomogli snage naše armije da očuvaju jednu ogromnu tehniku. Jer, da su ta oružana sredstva došla u ruke neprijatelja, mi bi imali bombardovanje Nikšića, Crne Gore i svega ostaloga. Dakle, i oni su u Mostaru odbranili Crnu Goru i Jugoslaviju... I treće, naši borci su spasili bratski srpski narod iz Hercegovine da ne bude izložen onome što je bilo planirano."​

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=36173

Poslednja izmena:
А можда су ти чланови породице прекршили омерту, ако већ тврдиш да је био мафиоза?

hehe...moguce, moguce :lol:...al bice da je po sredi cisto sektastvo, kao kod Tempa...'Ruka nije zadrhtala ni kad se trebalo obracunati s vlastitim ocem, ako je presao k izdajnicima, cetnicima'...hvalili su se...

al o tome smo vec raspravljali na jednoj temi...

На засебној теми коју сам отворио везану за Темпов цитат, за који смо се доцније уверили да је фалсификат и Милослављева конструкција, твој коментар је био:
Mislim da nije bitno da li je ovo izjavio Tempo ili neko drugi...tj ko god da je izjavio, ovo su gole cinjenice...

Па јел’ циљ апсолутна истина или пропаганда?

Рекох ти већ. Није проблем у вашем циљу да се са равногорског покрета скине љага (па и мени је у интересу да се што мање Срба оптужује за злочине), али је проблем у вашим методима.
Исецканим или измишљеним цитатима се не достиже истине, него се пегла пропаганда.

Ufff, sve si nesto pomesao...evo je tema

http://forum.krstarica.com/showthread.php/563739-Темпо-Вукмановић-о-Јосипу-Брозу

pa ti si rekao da ne dovodis u pitanje taj citat ali da trazis dodatni izvor za njega...ja sam na to dodao da i nema veze da li je to rekao Tempo ili neko drugi kada je istina to sto pise...nista drugo

Ali to nije bila tema mog prethodnog posta vec slucaj Tempovog brata Luke...pa ne znam sad sta si hteo da kazes ovim postom i za sta me ''optuzujes''?

Poslednja izmena:
Рекао сам:
Иако највећи број оваквих или сличних текстова одбацујем без икакве анализе или у најмању руку прихватам са огромном дозом скепсе, ипак ауторитет Светозара Вукмановића Темпа као и кредибилитет за изношење става о личности Јосипа Броза Тита не доводим у питање.
Међутим, обзиром да је аутор, намерно или не, изоставио да напомене где се налазе ове Темпове речи, молио бих ако неко може да пронађе извор.
Не доводим у питање Темпов ауторитет. Ако је Темпо изнео такав став онда је тачно то што пише, овако... јок.
Ali to nije bila tema mog prethodnog posta vec slucaj Tempovog brata Luke...
Па на истој теми смо се дотакли и Темповог брата Лука. Чедо Вукмановић, Луков син, тврди да Темпо није ни на који начин учествовао у Луковој ликвидацији.
Ђилас га је чак напао да је покушао да спречи Лукову ликвидацију.

Znaci po tebi je nesto tacno samo ako je to rekao Tempo...ako nije, onda nije tacno...ne kapiram al ajd...

ovo je npr apsolutno tacno i ako tema nije autenticnost Tempovog citata, kakve veze onda ima ko je ovo napisao i izgovorio kada to jednostavno stoji, kad je Tito u pitanju...ovo su cinjenice:

...Oн је предузимао кораке који су скоро увек били на штету српског народа.Није се колебао да успостави Аутономну Покрајину Војводину, Аутономну Област Косово и Метохију, али се одупро успостављању истих таквих аутономија, рецимо у Далмацији, Славонији, Лици и Банији, Босанској Крајини, источној Босни, Херцеговини, Санџаку... Ту треба и тражити разлоге зашто се Југославија није могла разбити без крвопролића, грађанских и верских ратова...Српски народ је у Босни иХерцеговини и Хрватској по Уставу из 1974. фактички дошао у подређени положај...Покрајине Косово и Метохија и Војводина постале су полудржаве...”

ja sam izneo svoje argumente u vezi Luke i nigde se nisam slozio sa zakljuckom koji si ti izneo...a tako si zamalo prikazao ovde...

Прво, сви набројани кораци јесу били на штету Срба, али је питање да ли је Тито то свесно радио.
Ако неко из његовог блиског окружења, а опет и човек који има извесну репутацију и што се каже, човек са терена, каже то што је наведено, онда то има некакву тежину.
Зашто се Милослав поиграо са тим цитатом не знам. Можда је хтео да прикаже Темпа као великог родољуба? :think:

Nisam mogao da nađem na netu više podataka o ovoj brigadi JNA koja se često spominje u izveštajima ratnih reportera iz ratom zahvaćenih područja na jugu nekadašnje SFRJ.Interesovalo bi me kad je ta brigada osnovana,ko je bio komandant brigade,kojoj komandi ili korpusu je bila podređena a bilo bi interesantno čuti i da li je kao što je bila praksa za pojedine jedinice i sastave JNA negovala tradiciju neke od partizanskih jedinica iz tzv.narodnooslobodilačke borbe i revolucije.Takođe i što je možda i najvažnije- ratni put brigade,uspesi i neuspesi.?

Evo čitaj šta je o tome na sudu izjavio generalni direktor Jugookeanije i visoki oficir JNA.
Komandant je bio Pavle Strugaj i admiraj Jokič a za psihologa su koristili popa Anfilohija Radovića.
E baš taj Srugar je svojoj brigadi od crnogorskih dobrovoljaca dao ime Savina brigada a za nesreću, srušio je Savin spomenik i groblje na Sutjesci i popljačkao pola Konavalja.
Kakva tragedija: Sava je za krađu jednog komada hljeba ili čaše vode strijeljao vojnika na licu mjesta a Strugar je iako uzeo njegovo ime bio glavni pljačkaš.

Poslednja izmena:
Мислим да њега занима доброваљачка бригада ЈНА "Сава Ковачевић".

Au jeste u pravu si, sads e sjećam da je pominjana neka takva jedinica, nego iako sam na Dubrovačkom ratištu proveo 6 mjeseci direktno angažovan u borbenim djejstvima, njih se ne sjećam, nijesu bili u našoj blizini a druge neznam. Bios am u pratećem LARV uz pješadiju i nijesmo se od njih razdvajali.

Evo čitaj šta je o tome na sudu izjavio generalni direktor Jugookeanije i visoki oficir JNA.
Komandant je bio Pavle Strugaj i admiraj Jokič a za psihologa su koristili popa Anfilohija Radovića.
E baš taj Srugar je svojoj brigadi od crnogorskih dobrovoljaca dao ime Savina brigada a za nesreću, srušio je Savin spomenik i groblje na Sutjesci i popljačkao pola Konavalja.
Kakva tragedija: Sava je za krađu jednog komada hljeba ili čaše vode strijeljao vojnika na licu mjesta a Strugar je iako uzeo njegovo ime bio glavni pljačkaš.
http://webcache.googleusercontent.c...ko+ratište&cd=3&hl=sl&ct=clnk&gl=si&inlang=pl

Da i to sam vidio, istina s druge strane Konavala, ali kako mi nišanska sprava sa topa uvećava 2,5 puta jasnio sam prepoznavao kamione i natpise na njima.

Poslednja izmena:
http://webcache.googleusercontent.c...ko+ratište&cd=3&hl=sl&ct=clnk&gl=si&inlang=pl

To će ostati nasramnija tačka u istoriji crnogorskog ratovanja ali na sreću, taj rat je trajao samo mjesec dana a stradalo je oko 250 crnogorskih rezervista i dobrovoljaca.
Otkud ti to da je Pavle Strugar srušio spomenik Savi Kovačeviću i groblje na Sutjesci?

P.S.
I nije mi jasno šta je to toliko strašno pa da je to "najsramnija tačka u istoriji crnogorskog ratovanja", je li one 3 granate što su pale na Dubrovnik iz kog su pucali?

To će ostati nasramnija tačka u istoriji crnogorskog ratovanja ali na sreću, taj rat je trajao samo mjesec dana a stradalo je oko 250 crnogorskih rezervista i dobrovoljaca.

Другови партизани су јели кору са дрвета, а нису од народа хтели ништа да узму, јбт не верујем да неко верује још у те бајке:hahaha:
Црногорци су неколико пута у историји, нападали и пљачкали подручије Дубровника, запамћено је да су тамо секли и Французима главе,који су се згражали варварским обичајима балканских примитиваца.
То је срамно ваљда само због тога што су вас овај пут уватиле камере ЦНН, и ББЦа, како крадете веш машине и Терезине гаће.

Другови партизани су јели кору са дрвета, а нису од народа хтели ништа да узму, јбт не верујем да неко верује још у те бајке:hahaha:
Црногорци су неколико пута у историји, нападали и пљачкали подручије Дубровника, запамћено је да су тамо секли и Французима главе,који су се згражали варварским обичајима балканских примитиваца.
То је срамно ваљда само због тога што су вас овај пут уватиле камере ЦНН, и ББЦа

Zgražavali su se Francuzi koji su izmislili giljotinu i hiljadama i hiljadama ljudi otfikarili glavu...

Zgražavali su se Francuzi koji su izmislili giljotinu i hiljadama i hiljadama ljudi otfikarili glavu...

Е, па госпођица Гиљотен, се сматрала великим технолошким напредком у хуманијем извршењу смртне казне, у односу на џелатски систем са мучењем, хладним оружјем, бешењем, где се осуђеник пати, а са гиљотином само фик и крај.
Црногорци отфикаре француском официру главу јатаганом, па понесу кући да је препарирају ко амазонска племена.

Poslednja izmena:
Sava Kovačević je dva puta silovao druga Tita na Sutjesci kao i njegovog psa Rexa. Mislio je da će na taj način rešiti druga Tita nadutosti.Šta su oni sa psom radili na Sutjesci ni dan danas nije jasno py je moguće da su se zagubili kad su krenuli da beru pečurke. Sava je imao nadimak Crvenkapica a drug Tito Stara. Rex je bio vuk. Nemci šumari. Bar trojica.

Sava Kovačević je dva puta silovao druga Tita na Sutjesci kao i njegovog psa Rexa. Mislio je da će na taj način rešiti druga Tita nadutosti.Šta su oni sa psom radili na Sutjesci ni dan danas nije jasno py je moguće da su se zagubili kad su krenuli da beru pečurke. Sava je imao nadimak Crvenkapica a drug Tito Stara. Rex je bio vuk. Nemci šumari. Bar trojica.
Пас се звао Лукс. Видиш како не знаш. Сад ти не верујем ни за ово остало.

Back