Милош Ковачевић - Србин који је хапсио Принципа

Džajić

Početnik
Poruka
19
Не знам да ли знате да је мађарски инспектор Милош Ковачевић (1888-1946) хапсио још 1912. Гаврила Принципа и његову дружину.
Ушао је у траг српског оружја (из Крагујевца) које је гомилано у Босни још пре 1914.
Интересантно је да је оружје долазило преко Саве.

А на Видовдан 1914 је био пред градском кућом распоређен као полицајац у цивилу.
Каже у он у свом интервјуу кад су Босанци муслимани све забрљали.
Полицијски кордон је био танак, развучен, полиција није могла да контролише толику рају.
Пазите, тај Милош Ковачевић је током окупације у Суботици био кратко време шеф политичке полиције која је ислеђивала људе у Жутој кући у којој је на велику срамоту Суботичана и свега што се презива на ић, вић и слично, данас смештен Мађарски учитељски факултет...
Мени није јасно како у једној мучионици могу да држе учионицу за развој будућих учитељских кадрова, васпитача итд.
Мана бај д веј уопште нису потребни просветари, нису били ни раније, а под напредњацима и њиховим СВМ пришипетљама све је срозано на онај примитиван ниво.

Милош Ковачевић је знао српски и мађарски, а вероватно и немачки. Сарађивао је са гестапом.
Чисти Србин. Од пештанског Србина Арона Ковачевића и мајке Суботичанке (не могу да се сетим презимена, али знам да је била Суботичанка, јер сам истраживао његову генеалогију).
Имам и састав о њему, подужи, па ко хоће да чита мој необјављен текст, само напред, нека га тражи.
Данас тешко да би ико хтео да ми објави текст о Милошу Ковачевићу, јер има много дебила међу новинарима.
Историја се третира као малтене ђавоље дело. Људи аман баш ништа не желе да науче из историје.
Је л ја морам да седим кући и да се дивим снимцима направљен из дрона који припада редакцији суботичке.рс?
И то је као - вау. :) А историју ко шиша?
Па за пар месеци људи ће се за протесте 2025 интересовати као за протесте из 2017.
Било, прошло, остало на сликама.

Prilozi

• 1946.jpg
    1946.jpg
    86,7 KB · Pregleda: 5
  • Милош Ковачевић.jpg
    Милош Ковачевић.jpg
    174,9 KB · Pregleda: 5

Back